Тренінг для учнів 5-6 класів "Здоровим бути модно"

Про матеріал

Тренінгове заннятя по здоровому способу життя для учнів середньої ланки. Направлене на формування в учнів позиції дбайливого ставлення до свого здоров'я, уміння пртистояти залежностям та надання детальної інформації дітям з питань здоров'я та шкідливих звичок.

Перегляд файлу

ЗДОРОВИМ БУТИ МОДНО

тренінгове заняття для учнів 5 – 6 класів

Мета: надати учасникам тренінгу інформацію про здоров’я, здоровий спосіб життя, виховання дбайливого ставлення до свого здоров’я та здоров’я  оточуючих. Сформувати в учнів навички здорового способу життя та способи протистояння залежностям.

Хід тренінгу

  1. Вступне слово тренера.
  2. Вправа на знайомство «Метафора»
  3. Вправа «Наші правила»
  4. Вправа – очікування «Берег надій»
  5. Вправа «Асоціативний ланцюг»
  6. Інформаційне повідомлення «Здоров’я – це…»
  7. Мозковий штурм «Шляхи до та від здоров’я»
  8. Вправа «Колаж здоров’я»
  9. Вправа «10 заповідей здоров’я»
  10. Жахливі факти про здоров’я
  11. Вправа «Антиреклама»
  12. Вправа «Лист моєму другу»
  13. Вправа «Вузлики на пам'ять»
  14. Прощання

Вступне слово

Доброго дня діти. Сьогодні ми поговоримо з вами про здоров’я, про здоровий спосіб життя. Тема ця є досить актуальною. Адже здоров’я не можна купити за гроші це те, що дає можливість повноцінно жити, радіти життю. Але, на жаль, не всі люди вчасно це розуміють. Вони втрачають здоров’я в молодому віці, не цінуючи те, що дала їм природа. А коли схаменуться, то вже може бути пізно. Втраченого здоров’я не повернути. Щоб такого не трапилося, кожна людина з самого дитинства повинна бережливо відноситися до свого здоров’я, свого організму. Пам’ятати, що її життя, її здоров’я залежить від того, який спосіб життя вона обере для себе, наскільки вона буде дбати про свій організм, вміти радіти життю, а не затьмарювати його для себе шкідливими звичками.

Ти частина природи і твій організм функціонує за спільними для всього живого фізіологічними процесами. Твоє тіло прекрасне, як у старогрецьких міфічних богів Аполона і Афродіти, котрі тисячоліттями слугують людям взірцем краси. Завжди пам’ятай по це!

 

Вправа на знайомство «Метафора»

Кожному з учасників роздаються папірці у вигляді прапорців на якому пропонується написати своє ім’я, а на першу літеру імені написати метафору. Наприклад Мирослава – мандрівка. Потім по черзі діти зачитують і розміщують свої папірці на «галереї» метафорічних портретів.

Обговорення

  • Чи важко було підібрати метафору до свого імені?
  • Чи відповідає дана метафора вашій особистості?
  • Чи були труднощі у підборі метафор?

 

Наші правила

Учасникам пропонується разом скласти і прийняти правила роботи в групі.

 

Очікування «Берег надій»

Учасникам роздаються листочки у вигляді корабликів де їм пропонується написати свої очікування і прикріпити на плакат із зображенням моря.

 

Вправа «Асоціативний ланцюг»

Учасникам пропонують вислів ЗДОРОВЯ  - це, де вони повинні у вигляді асоціацій продовжувати даний вислів.

Обговорення

  • Чи погоджуєтеся ви з визначенням яке утворилося внаслідок наших асоціацій?

Інформаційне повідомлення

 Людське здоров’я та життя – найбільші життєві цінності, вартість яких складно оцінити. Відповідальне ставлення до їх збереження та покращення – найбільше, що людина може зробити для себе та оточуючих.

         Загальноприйняте формування здоров’я визначається преамбулою Статуту ВООЗ (1948 р.): «Здоров’я – це стан повного фізичного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних вад». Здорова людина – це така людини, яка життєрадісно й охоче виконує обов’язки, покладені на неї життям, і повністю реалізує свої фізичні й розумові здібності.

Наше здоров’я залежить від таких основних чинників:

спадковість - на 20%

рівня медицини - на 10%

екології – на 20%

способу життя – на 50%.

          Спосіб життя – це той чинник здоров’я, який майже цілком залежить від нашої поведінки. Тож, що здоров’я залежить від тебе, тому своє здоров’я можна поліпшувати або псувати.

Основними чинниками, які псують здоров’я, є :

  • вживання алкоголю
  • тютюнопаління
  • вживання наркотиків.

Таким чином з наших слів можна зробити висновок, що здоров’я - це стан повного фізичного, душевного й соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб і фізичних вад. Це щастя і насолода людини в діяльності, при цьому фізичний стан може поєднуватися з душевною активністю. Це такий стан, коли весь організм функціонує так, щоб забезпечити людині змогу добре жити. Це стан життєдіяльності, що відтворює необхідну повноту атрибутів життя людини, що розвивається.

 Здоровою може вважатися людина, яка відзначається гармонійним фізичним і розумовим розвитком та добре адаптована до навколишнього соціального середовища. Вона повністю реалізує свої фізичні і розумові здібності, може пристосовуватися до змін навколишнього середовища, якщо вони не виходять за межі норми і робити свій посильний внесок у благополуччя суспільства сумірний з її здібностями. Здоров’я – це не відсутність захворювань, а щось позитивне і життєрадісне, охоче виконання  обов’язків, що їх покладає на людину життя.

 

Мозковий штурм «Шляхи ДО та ВІД здоров’я»

 Людина в своєму житті може йти двома шляхами : один веде її до здоров’я, а інший – від здоров’я. який шлях обере для себе кожна людина залежить від неї самої. Але завжди треба пам’ятати, що ціна цього шляху може бути дуже високою. Неправильний шлях може призвести  до втрати здоров’я. давайте спробуємо дати відповідь на два такі питання:

Який шлях життя веде людину до здоров’я?

Який шлях життя веде людину від здоров’я?

Тренер діле учасників на дві групи методом фруктового салату – ананас – яблуко і дає час групам на обговорення. Після цього кожна група озвучує ці складові.

Обговорення:

  • Чи погоджуєтеся ви з озвученими складовими шляхів?
  • Для себе оберете шлях ДО чи ВІД?
  • Чи донесете ви цю інформацію своїм рідним та близьким?

 

Вправа «Колаж здоров’я»

Учасники діляться на три групи  методом 3 кольорів (червоний, жовтий, синій). Кожна група отримує завдання дати відповідь на питання: що таке здоров’я? Але зробити це за допомогою вирізок з газет та журналів, кольорового паперу, клею. Групам потрібно зробити колажі здоров’я. Потім відбувається їх презентація.

Вправа «10 заповідей здоров’я»

Тренер дає завдання учасникам протягом 10 хвилин скласти 10 заповідей здоров’я і записати їх на листочках. Далі кожен учасник презентує свої заповіді, а тренер тим часом записує їх на ватмані, коли всі висловилися разом обговорюють найважливіші з перелічених та визначають, які найбільше повторювалися та яких слід доповнити.

Обговорення:

  • З чим можна порівняти ці заповіді?
  • Що дає нам робота над цією вправою?
  • Чи будете ви дотримуватися цих заповідей?

Жахливі факти про здоров’я

Здоров’я — це найважливіша цінність для кожної людини. Багато прислів’їв і народних мудростей сказано в його честь. І неспроста, адже здоровій людині все по плечу. І лише захворівши, ми починаємо цінувати хороше самопочуття, відсутність болів і нездужання, енергійність і бадьорість. Найцікавіші факти про здоров’я людини, про які повинні знати всі я хочу вас ознайомити:

  • Тютюн і тютюновий дим містять більше 3000 хімічних сполук, деякі з яких є канцерогенними, тобто здатними пошкодити генетичний матеріал клітини і викликати зростання ракової пухлини.
  • Курці хворіють на інфаркт міокарда в 2-8 разів частіше, ніж некурящі. При цьому курці в 3-4 рази частіше раптово гинуть від ішемічної хвороби серця на фоні начебто нормального самопочуття.
  • Паління вб’є приблизно половину тих, хто почне палити в підлітковому віці і буде продовжувати палити протягом життя.
  • Кожні 10 секунд ще одна людина в світі вмирає в результаті споживання тютюну.
  • Пасивними курцями є практично половина всіх дітей на планеті.
  • Пасивними курцями є практично половина всіх дітей на планеті.
  • лкоголь знищує нервові клітини головного мозку: 1 літр пива вбиває до 6000 нервових клітин, а 100 грам горілки – 7000.
  •  синдром похмілля – не що інше, як процес, пов’язаний з виведенням з головного мозку загиблих через відсутність кровопостачання нейронів. Організм відторгає загиблі клітини, з цим і пов’язані ранкові головні болі.
  • поверхня головного мозку алкоголіка, за свідченням патологоанатомів, нагадує повстяну поверхню, начисто посічену міллю.
  • Коли ви приймаєте алкоголь – неважливо чи в формі вина, міцних напоїв, або пива — він проходить по одному і тому ж шляху: спершу у ваш шлунок, потім у тонкий кишечник.

У кишечнику алкоголь всмоктується в кровоносну систему. А вже за допомогою кровообігу він циркулює по всьому тілу, проходячи через гематоенцефалічний бар’єр і впливає на безліч інших органів.

  • Часте вживання алкоголю змушує печінку працювати  понаднорму, і рано чи пізно виснажує її. Стан під назвою цироз розвивається, коли рубцева тканина незворотньо замінює здорові тканини печінки і змушує її зменшитися в розмірі.+

Рубцева тканина блокує природний кровообіг і запобігає нормальній роботі печінки. Вона викликає жовтяницю, сильний свербіж, здуття живота і набряки ніг, утворення каменів у жовчному міхурі і багато інших симптомів. Важким алкоголікам, щоб вижити потрібна пересадка печінки.

  • алкоголь з кров'ю потрапляє у серце, він руйнує клітини Вашого серцевого м'яза. З'являються мікрорубці. М'яз втрачає еластичність, працює на межі можливостей, захлинається кров'ю не встигаючи її проштовхувати. Серце вкривається жировою тканиною, тому в питучої людини воно завжди збільшене. В артеріях і капілярах утворюються тромби, які перекривають доступ кисню та поживних речовин до частин серцевого м'яза,- тканини серця відмирають. Це називається інфаркт.
  • Доведено, що особи, які вживають алкоголь, частіше хворіють на вірусні захворювання.
  • Наркотики, це по своїй суті, отрути. У невеликих дозах вони надають стимулюючу, розслаблюючу почуття, близьке до ейфорії, але при хронічному прийомі призводять до летального результату.
  • Вживання наркотиків стає причиною щонайменше половини всіх злочинів у країні, тому що велика кількість заарештованих підозрюваних перебували під дією того чи іншого виду наркотику на момент скоєння злочину, найчастіше це вбивства або напади.
  • Важливо знати, що будь-який наркотик – це короткий шлях до смерті. 

 

Вправа «Антиреклама»

Учасники діляться на 4 групи методом пори року (осінь, зима, весна, літо), яким дається завдання уявити себе рекламним агентством та створити антирекламу шкідливим звичкам. Після цього групи презентують свої роботи.

Обговорення::

  • З якими труднощами ви зіткалися?
  • Чи можна такі роботи презентувати іншим?
  • Як ваша реклама повинна впливати на інших?

Вправа «Лист моєму другу»

Тренер задає питання учням Чи є у вас вірний друг? Коли діти по черзі висловляться їм дається завдання написати своєму другові листа на тему здорового способу життя і відводиться 5 хвилин для написання. Потім по черзі вони можуть зачитати свої листи.

Обговорення:

  • Чи віддасте ви цього листа своєму другу?
  • Кому б ще ви написали такого листа?

Вправа «Вузлики на пам'ять»

Тренер заздалегіть  готує важливі вислови на лситочках і кладе їх у конверт. Учасники по черзі їх дістають зачитують на загал і беруть собі на згадку.

  • Твоє здоров’я у твоїх руках
  • Завжди будь на сторожі свого життя
  • Не бійся виглядати «білою вороною» у компанії друзів – це твоє життя, і саме тобі вирішувати свою долю
  • Завжди пам’ятай про своїх рідних та близьких. Не завдавай їм болю
  • у ситуації ризику будь сміливий і зумій сказати «Ні»
  • Перш ніж спробувати палити подумай про своє здоров’я
  • Перш ніж пробувати алкоголь подумай про своє майбутнє
  • Піддасися наркотичній спокусі – втратиш на завжди сенс свого життя
  • Пам’ятай, що людина не помирає від наркотиків, а вбиває сама себе
  • Краще втрачати поганих друзів, а ніж своє життя
  • Спробуєш наркотики – втратиш себе
  • Не варто починати палити і пити – ціна цьому твоє здоров’я і життя
  • Цінуй і бережи своє здоров’я
  • Не змарнуй життя через пиття й наркотики
  • Будь обережним на варті свого здоров’я

Прощання

Учасники по черзі прощаються продовжуючи таке речення: для мене важливе моє здоров’я і тому…

docx
Додав(-ла)
Мороз Ирина
Додано
19 листопада 2018
Переглядів
3271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку