Тренінг «Молодь за життя без СНІДу»

Про матеріал
Метою тренінгу було: актуалізувати і поповнити базові знання про ВІЛ/СНІД ,усвідомити зв’язок між способом життя і ризиком інфікуватися ; розвивати вміння уважно ставитися до свого здоров'я , виховувати ставлення до здоров'я людини , як найвищої цінності.
Перегляд файлу

Тренінг

«Молодь за життя без СНІДу»

 

Мета: актуалізувати  і поповнити базові знання про ВІЛ/СНІД ,усвідомити  зв’язок  між способом життя і ризиком  інфікуватися ; розвивати вміння  уважно ставитися до свого здоров'я ,  виховувати ставлення до  здоров'я людини , як найвищої цінності.

 

Результати навчання:

Наприкінці заняття учні повинні вміти:

• Пояснити відмінність між ВІЛ і СНІД

• Оцінити ризики інфікування у різних ситуаціях

• Назвати три стадії ВІЛ-інфекції та їх ознаки

 

Обладнання і матеріали:

• Папір, олівці, фломастери, маркери, ножиці, скотч, клей, компютерна підтримка, варені курячі яйця,  пучки соломи, шаблони голубів, карта світу або глобус,карточки із зображенням вікна ,годинника ,будильника,стікери у вигляді серця.

 

  Епіграф:  Народна мудрість «Життя прожити - не поле перейти» 

 

Вступне слово вчителя.

  Добрий день, діти! «Хто попереджений, той захищений» - саме  так каже французьке прислів’я. (ЗВУЧИТЬ МУЗИКА Shov must go on)

Фреді Меркурі,  талановитий англійський рок-музикант, композитор, співак, керівник рок-групи «Queen». Помер від СНІДу у віці 45 років .

Смерть великого музиканта настала тому, що організм, у якому був СНІД не зміг боротися із запаленням легень.

І ми сьогодні розпочали урок із його композиції «Шоу має тривати», говоримо про те, яка це страшна хвороба, яка не має пощади ні до кого.

Так, за два дні до смерті, 22 листопада, музиканти «Queen» оголосили волю Меркюрі, що всі кошти від продажу платівок підуть у фонд по боротьбі зі СНІДом в Америці і Англії.  «…Це допоможе нам – як мріяв Фреді – зрозуміти, що проблема СНІДу торкається кожного»  Співак і композитор, пішов із життя у 1991 році. Смерть налетіла як вихор й ім’я їй було – СНІД.

Молодий красень став інвалідом, а потім помер.

Від СНІДу померли знамениті на увесь світ люди (показувати портрети і кріпити їх на дошку, де є напис «Жертви СНІДу»): співак Фредді Меркюрі, Рудольф Нурієв – танцівник балету, Мейдтик Джонсон – баскетболіст, від цієї хвороби помер друг Нурієва, лауреат Нобелівської премії з літератури Патрік Уайтт, американський режисер Колін Хіггінс, джаз-музикант Майкл Девіс, художник-графік Кайф Херинг….

   Стрімко зростає кількість інфікованих і померлих від СНІДУ людей.

 

1 грудня весь світ відзначає День боротьби зі СНІДом.

 

images (3)

    Скільки про СНІД не писали і не говорили, чомусь кожен з нас вважає, що ця хвороба існує деінде, тільки не поруч нас – не в моєму місті чи селі, не в моїй області, не в моїй країні.

Проте статистика річ уперта, а ми з вами маємо нині страшні цифри: кожен 100-й мешканець України – ВІЛ інфікований. За даними ООН, щороку СНІД  забирає життя 5 млн. осіб. Зараз на планеті біля 150 млн. інфікованих  і  це тільки офіційна статистика.

Повідомлення учня

Перші випадки захворювання на СНІД було діагностовано в 1981 році у США. Протягом двох років було з’ясовано загальну картину хвороби, виявлено її збудника – вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), розроблено методи, за допомогою яких знаходять цей вірус в організмі людини, встановлено механізм негативної дії вірусу на організм. Офіційно ВІЛ був виділений та ідентифікований у 1983 р. французькими вченими на чолі з Монтеньє в Пастерівському інституті в Парижі (одночасно із американськими вченими з Національного Інституту Здоров’я на чолі з Робертом Галло). Термін СНІД застосовують до найпізніших стадій ВІЛ-інфекції. Офіційні критерії ВІЛ/СНІДу розроблені Центром боротьби та попередження захворювань в Атланті (штат Джорджія), де проводяться спостереження за поширенням інфекції у Сполучених Штатах.

У 1983 році французький дослідник Люк Монтаньє першим повідомляє про ВІЛ, або “вірус імунодефіциту людини”. Роком пізніше результати своїх досліджень оприлюднює американський вчений Роберт Ґалло. Вони лише підтверджують висновки Монтаньє. Ворог виявлений, залишалось з‘ясувати, як з ним боротись.Пошуки в цьому напрямку досі тривають. На їхню успішність сподіваються мільйони людей, які є носіями вірусу.

Люк Монтаньє: “Зі СНІДом не покінчено. Водночас багато молодих людей думають інакше: мовляв, якщо існують ліки, то хворобу переможено. Дослідницька робота є фундаментальною. Вона спрямована на винайдення короткотривалого лікування: людина лікується 6-9 місяців, після чого переходить у так звану ВІЛ-негативну фазу, і все. Сьогодні, на жаль, ситуація – інша. Отже, досліди в цій галузі мають тривати. Інше важливе питання: необхідно з‘ясувати, чому хвороба шириться, особливо у Південній Африці, інших африканських регіонах, чому вражає жінок. В північній частині світу такого не відбувається. На мою думку, у випадку цих людей існують певні біологічні чинники. А отже, ми маємо з‘ясувати: які саме? Йдеться не про боротьбу із вірусом, а про боротьбу із чинниками, які сприяють поширенню вірусу. Ця боротьба є цілком можливою, навіть без вакцини.”

Сьогодні ми з вами пригадаємо те , що знаємо і поповнимо  свої знання новим матеріал.
 

 
 Актуалізація опорних знань
 
 1. « Мозкова атака» (робота в парах) 

Завдання :
З’ясуйте значення  термінів  ВІЛ і СНІД і як вони розшифровуються.
  

ВІЛ

В – вірус( збудник захворювань )

І – Імунодефіциту ( відсутність імунної реакції організму )

Л – людини ( може бути тільки у людини )

СНІД

С – синдром – сукупність симптомів (ознак), що вказують на наявність якоїсь хвороби

Н – набутого – неприродного для організму, набутого в процесі життя                         ( не спадкового)

І – імунного – стосується імунної системи, яка забезпечує захист людини від хвороботворних організмів

Д – дефіциту – відсутність захисної реакції імуної системи на проникнення в організм шкідливих бактерій

images (7)

 

 Ознайомлення з навчальним матеріалом

1. Презентація  учениці на тему: «СНІД: знати,щоб жити»(використано ІКТ)
 
ВІЛ/СНІД – хвороба відносна молода .Про неї ми почули наприкінці 80-х років минулого століття. Але якщо в 1988 році було лише 2 хворих на весь Радянський Союз , то в 2007 році у Вінницький області – 1432 людини. Цифри жахливі , але ще страшніше те ,що хвороба не вибирає за статевими ознаками або за кольором волосся , або за кольором очей. Хворіти можуть як дорослі ,так і діти . І ніхто не може сказати: « Ні! Мене це не стосується!» Ми всі ходимо під Богом. Дай Боже ,щоб він нас зберіг , але ми самі повинні знати як передається інфекція ,щоб уникати  контакту  з нею.
 Вірус ВІЛ є збудником і він є всіх виділеннях організму : сльозах , слині .поті , сечі. Але найбільша ,тобто найнебезпечніша концентрація його у  крові ,молоці матері і  виділеннях статевих органів.
  Віл-інфекція викликає глибоку поразку системи клітинного імунітету людини, що приводить до розвитку інфекційних захворювань і злоякісних новоутворень. Велика частина імунологічних порушень при Сніді виражається у виснаженні і загибелі Т-лімфоцитів. Вірус первинно може вражати не тільки Т-лімфоцити і макрофаги, але і клітини центральної нервової системи. У цьому випадку зараженою виявляється одна з 10-100 нервових клітин, тоді як у крові – лише одна з 10 000 клітин.

Останнім часом хвороба виявила характер світової епідемії. Вірус імунодефіциту можна виявити в слині, слизових виділеннях, крові, сечі і спермі зараженої людини. Хвороба розвивається при потрапленні інфекції в кров, може передаватися і статевим шляхом.

Тому науковці стверджують ,що відомо три шляхи інфікування ВІЛ-інфекцією. Це :

1.вертикальний (від матері до дитини, внутрішньоутробна передача ВІЛ плоду з током крові інфікованої матері або вже після народження через материнське молоко)  

2586eb1-253                                                                                                                         2.  статевий ( при статевому контакті) Навіть при єдиному контакті можна інфікуватися ,тому такий контакт має бути тільки між дорослими людьми, які чітко уявляють наслідки таких дій. Ні за яких обставин це не може бути примусово, за порадами подруг .друзів ,заради моди.

b52808e-345

3. через кров (при порушенні цілесності шкіри та проникнення інфікованої крові безпосередньо до кровоносної системи здорової людини, наприклад використання шприца чи голки із залишками крові).

cd8a2cb-115                images

   Інкубаційний період захворювання може тривати від 3-7 нед до 3-5 років і більше. Після проникнення в організм здорової людини вірус починає інтенсивно розмножуватися. Антитіла до ВІЛ можуть бути виявлені в крові людини вже через 4-8 неділь після зараження. У деяких хворих цей період затягується до року. Рівень антитіл до білкових субстанциій серцевини вірусу, а згодом і до білкового компонента його оболонки, починає швидко наростати. До цього процесу приєднується сероконверсія, тобто зниження концентрації антигену.

Якщо в крові залишилися тільки одні антитіла, а антиген не визначається, говорять про повну сероконверсію. Це період схованого плину інфекції. Зниження концентрації антитіл до білкових компонентів серцевини вірусу і підвищення рівня антигену в крові свідчать про несприятливий перебіг хвороби.

Наприкінці 4–5-ї нед після зараження ВІЛ у хворого розвивається комплекс симптомів, аналогічних ознакам інфекційного мононуклеозу: температура тіла підвищується до 38,5–39,5 °С, починається ангіна, відзначається збільшення печінки, селезінки і різних груп лімфатичних вузлів. «Мононуклеозоподобна» реакція триває від 3 до 100 днів. Температура тримається тривалий час і не знижується при лікуванні відповідними препаратами.

Може розвитися гострий енцефаліт з розладом зору і слуху, з’являються діарея, пітливість у нічний час, швидка стомлюваність. Найбільш характерною діагностичною ознакою захворювання є збільшення  ліктьових, пахвових і підщелепних лімфатичних вузлів. Порожнина рота при цьому залишається здоровою.

Вірус Віл-інфекції можна знищити ефіром, этанолом, кип’ятінням, ацетоном, гипохлоридом натрію, етиловим спиртом, 1%-вим лізолом, 5%-вим формаліном, 0,5%-вим гипохлоридом натрію, сумішшю спирту і ацетону (1:1). При кімнатній температурі вірус залишається активним у рідкому середовищі або у висушеному стані протягом  4–7 сут. При нагріванні до 57 °С вірус гине протягом 30 хв, а при кип’ятінні – протягом 5 хв.

Підозра на Віл-інфікування виникає при збільшенні більш ніж одного лімфатичного вузла в більш ніж однієї лимфогруппи (крім пахової), що не зникає більше 6 тижнів. При цьому відзначається помірна хворобливість лімфатичних вузлів. Вони звичайно зберігають свою рухливість, а їхній діаметр коливається від 0,5 до 3 див, помірковано хворобливі (або безболісні), не пов’язані із клітковиною, рухливі, розміром від 0,5 до 3 див у діаметрі. Лимфаденопатия при Сніді звичайно зберігається більше 3 мес і розглядається як перехідна форма Віл-інфекції.

Легенева форма Сніду розвивається в 50-80% Віл-інфікованних і проявляється інтерстиціальною пневмонією, викликаною пневмоцистою Corinii. Нерідко це захворювання виступає в сполученні із саркомою Калоші. Пневмонія протікає практично бессимптомно. Діагноз пневмонії встановлюють при рентгенологічному дослідженні, що виявляє слабку альвеолярно інтерстиціальную інфільтрацію.

Поразка шлунково-кишкового тракту при Сніді викликають найпростіші з роду криптококків, дріжжеподобні гриби роду Candida, цитомегаловірус, мікобактерії туберкульозу, сальмонелла. Основним клінічним симптомом захворювання є вялотекуща діарея, що не припиняється протягом декількох місяців і приводить до втрати маси тіла і зневоднення організму хворого. У хворих знижується маса тіла більш ніж на 10% (один з найбільш частих клінічних симптомів вираженого Сніду), розвиваються гастрит, кандидозний стоматіт, эзофагіт, а також інші хронічні інфекції (дизентерія). Шлунково-кишкова патологія нерідко ускладнюється геморрагиями, перфорацією, непрохідністю.

Церебральна форма Сніду звичайно проявляється у вигляді вторинної інфекції центральної нервової системи (менінгіт, абсцеси головного мозку, гострий енцефаліт, що прогресує, рідше – у вигляді пухлини головного мозку. Хворі скаржаться на підвищення температури тіла, головний біль, загальмованість. У них послабляється пам’ять, іноді розвивається слабоумство, з’являються локальні невралгічні симптоми.

Найбільш ранньою ознакою Віл-інфікування можуть стати поразки шкіри, які найчастіше проявляються у вигляді саркоми Калоші, що ставиться до групи пухлин кровоносних судин. Этиологія хвороби не з’ясована. Приблизно вона має вірусну природу (мегаловіруси, вірус Эпштейна-Бappa, вірус простого герпеса).

На шкірі хворих Снідом може активізуватися піогенна інфекція, що проявляється  стрептодермією.  У хворих Снідом також часто зустрічаються кропивниця (головним чином папулезная форма), облисіння (множинні осередкові поразки з вираженою тенденцією переходу в дифузійну форму), іхтіоз, тромбопеническая пурпуру, лейкоплакія і эозинофильный пустулезный фолликулит. У значній мірі ускладнюється плин псоріазу й екземи. Найбільш специфічними поразками шкіри є саркома Калоші і шанкриформная піодермія.

загруженное                 31afc33-360

Діагноз «СНІД» установлюється на основі клінічних проявів і лабораторних даних і з великою ймовірністю підтверджується наявністю в осіб  30-55 років саркоми Калоші; лімфоми, этиологічно не пов’язаної з лімфогранулематозом і стійкої до проведеної хіміотерапії; пневмоцистит пневмонії; тривалої лихоманки неясної этиології; генералізованной лимфаденопатії неясного походження; хронічного діарейного синдрому, що зберігається більше 1-2 мес і є наслідком энтеробактеріоза, кокцидіозу, изоспоріоза, криптоспоридіоза; безпричинною втратою маси тіла хворого протягом місяця на 10% і більше; бронхіальним і легеневим кандидозом; виникненням ендогенних і екзогенних реінфекцій і суперінфекцій.

Антитіла до ВІЛ виявляються за допомогою серологічних методів діагностики: реакції іммуноферментного аналізу (ІФА), іммунофлюресценції, іммуноблоттінга і ін.                                                                                                                                                               Для виявлення вірусу застосовуються вірусологічні методи дослідження: посів крові або іншого матеріалу в культуру тканини, електронна мікроскопія, ланцюгова реакція (БЕНКЕТ) і ін. На практиці найчастіше прибігають до ІФА і іммуноблоттінгу, оскільки ці методи є найбільш доступними. При аналізі результатів реакції ІФА варто враховувати можливість неправдивих результатів, які можуть спостерігатися при ряді захворювань алергійного характеру, біохімічних зрушеннях в організмі, вагітності, алкоголізмі, пухлинах і ряді інших патологічних змін в організмі людини. За допомогою реакції іммуноблоттінга виявляються специфічні білки ВІЛ, виявлення повного набору яких підтверджує діагноз «СНІД».

Досить часто СНІД важко діагностувати, тому що у хворих можуть не проявлятися ніякі симптоми, крім набрякання пахвових, шийних або потиличних лімфатичних вузлів. У цьому випадку хвороба протікає в’яло, але через якийсь час наступає різке погіршення самопочуття і швидка смерть.

Це підступна невиліковна хвороба, яка не має характерних симптомів, але все-таки деякі з ознак даного захворювання можуть бути такими:

  • Стійкий сухий кашель.
  • Тривала, більше трьох місяців, лихоманка (підвищення температури) незрозумілої причини.
  • Збільшення лімфовузлів (окрім пахових).
  • Різке зниження ваги.
  • Тривала діарея.
  • Часті головні болі, слабкість, зниження пам'яті і працездатності.
  • Запалення слизистої оболонки порожнини рота, білуватий наліт, виразки.
  • Нез'ясовне зниження зору і сліпота.
  • Пітливість вночі.

ПАМ'ЯТАЙТЕ: якщо у вас з'явився якийсь симптом, описаний тут, це зовсім не означає, що у вас СНІД. Ці симптоми можуть бути обумовлені іншими захворюваннями, не пов'язаними з Віл-інфекцією, тому завжди потрібно пройти обстеження і з'ясувати причину недуги. У будь-якому випадку, розумним рішенням буде звернення до лікаря.

Вилікувати СНІД неможливо, тому він і є одним з найстрашніших захворювань у цей час. Рано або пізно захворювання обов’язково приведе до передчасної смерті. Але  ліки від СНІДУ розробляються.

Україна посідає  перше місце в Європі по швидкості розповсюдження ВІЛ-інфекції.

В світі найнебезпечніший шлях – статевий . У нас в державі – через кров.
Давайте пригадаємо коли може бути контакт з кров»ю іншої людини.
Так, лікарня, перукарня, салон краси . Тому ми всі повинні вимагати ,щоб нам маніпуляції проводили або ж одноразовими інструментами , або ж ви повинні точно знати ,що їх дезинфікували.
Серед українців дуже багато ВІЛ-інфікованих серед наркоманів.
Чому на вашу думку? Так,одним шприцом користується багато людей. І ще : завжди уникайте можливості чіпати використані шприци. В голці шприца вірус зберігається більше трьох місяців. А вдруг , боронь Боже ,ви вкололися?!

71a1854-369              images (10)     images (4)


 Джозеф - 40 роківВірус імунодефіциту людини НЕ ПЕРЕДАЄТЬСЯ через:

  • спільне з ВІЛ-інфікованим користування верхнім одягом;
  • рукостискання;
  • спільне користування “фонтанчиком” для питної води;
  • посуд, їжу;
  • домашніх тварин;
  • туалети (унітази);
  • чхання та кашель;
  • контакти в громадському транспорті (наприклад, у години “пік”);
  • обійми;
  • монети та паперові гроші;
  • постільну та натільну білизну, рушники, мило, мочалку;
  • укуси комарів та інших комах;
  • плавання в басейні;
  • дверні ручки та спортивні снаряди;
  • дружні поцілунки.

Зараз ВІЛ пройде детектор брехні( відео)

 2. Фронтальна бесіда
- Як ви думаєте ВІЛ і СНІД – це різні хвороби чи різні стадії?
Так ,ВІЛ переходить в СНІД.
3. Гра «Продовжи речення»

- Хвороба ВІЛ/СНІД має …

- Стадії хвороб….

1.    період «вікна»

2.    безсимптомний період

3.    стадія СНІД

                   
3. Робота в групах
 

 Вчитель: Я вам роздаю карточки із зображенням вікна ,
годинника ,будильника. Прошу вас об'єднатися в групи
Вікна займають стіл №1

      Годинники – стіл №2 ,

 Будильники – стіл №3
 (додаток №1)
 Завдання :У вас на столах є інформація про ці періоди. Прошу вас опрацювати матеріал і через 5 хвилин розповісти своїм однокласникам вже вивчену вами інформацію( презентація інформації)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток№1
 

ПЕРІОД ВІКНА
 
 

Відбувається ВІЛ-інфікування
 
Більшість людей не помічають ,що інфіковані ,але дехто може на короткий час занедужати.
Хворі люди інфікують інших ,хоча обстеження  на ВІЛ-позитивну пробу може не виявити.
 
 

 

    Триває   2-12 тижнів може тривати до 6 місяців .
 
Тому лікарі рекомендують робити повторний аналіз
 
 

 БЕЗСИМПТОМНИЙ ПЕРІОД
 

 
Появляються у крові антитіла , які уможливлюють діагностування  ВІЛ-інфекції
Відсутні симптоми або поява деяких з них : втрата ваги , надмірна втома , пітливість ,пронос , температура довгий час ( до місяця ) тримається 37-37,5 .
Можливо , коли раптово піднімається температура до 40 і так же раптово падає .Ніяких ознак інших хвороб не має.
 
 
Триває від 6 місяців до 10 і більше років
 
 

 

СТАДІЯ СНІДУ
 

Виникнення загального імунодефіциту
 
На тлі загального імунодефіциту виникають різні інфекції ,або злоякісні пухлини ,що призводять до смерті.
Людина вмирає від того ,що організм не здатен боротися з хворобою . Хвороби виснажують організм.
 

Триває від 6 місяців до 12 і більше років
 

 

Вправа "Ситуації, в яких ми ризикуємо"

Хід вправи

Питання: Чи відповідальна людина за наслідки своїх дій?

Учасники об’єднуються в 3 групи. Кожна група отримує по дві картки з описом ситуацій. Обговорюють і пропонують свій варіант поведінки в даній ситуації

І група

  1. Твоя найкраща подруга зробила татуювання і пропонує тобі зробити теж саме (в неї залишилась голка та фарби), але попередила, що в разі відмови ваші стосунки зіпсуються.
  2. На вечірці вам пропонують спробувати наркотичну речовину, від якої отримуєш велике задоволення. Кількість шприців менша ніж кількість бажаючих, то ж комусь прийдеться скористатися вже використаним шприцом.

II група

  1. У парку є фонтанчик для питної води. Чи можлива передача через нього ВІЛ-інфекції?
  2. Ви завжди з подругою плавали в басейні. Потім дізналися, що там займалися ВІЛ-інфіковані. Чи є ризик заразитися?

III група

  1. На прийомі у лікаря Вам пропонують зробити щеплення простерилізованими шприцами (одноразові скінчилися). Ваші дії. Чи є ризик зараження ВІЛ-інфекцією?
  2. Ви завжди купували пресу в одному й тому ж кіоску, але дізнались, що продавець ВІЛ-інфікований. Чи є ризик заразитися? Чи будете ви далі купувати там газети і журнали?

 

 

Вправа « Оцінка ризику ВІЛ-інфікування» (5 хв)

 Кожному з вас я роздаю карточку ,на якій записана ситуація .
На підлозі розложені таблички  « Ризик високий» , «Ризик низький» ,

« Ризик відсутній»
 Для виконання цієї вправи пригадайте все ,що ви чули про цю хворобу. Будьте уважні. Кожен з вас читає ситуацію вголос і кладе карточку до таблички ,яка несе правильну відповідь.
Отже, починаємо.
 Ситуації:

1.    гратись у «кроваве братання»

 2.    проколювати вуха однією голкою

 3.    вживати ін’єкційні наркотики

 4.    працювати у секс-бізнесі

 5.    робити  зуби нестерильними інструментами

 6.    робити перев’язку без рукавиць

 7.    користуватись чужою бритвою

 8.    користуватись чужою зубною щіткою

 9.    плавати в одному басейні

 10. їсти те ,що приготував ВІЛ-інфікований

 11. дружити з ВІЛ-інфікованими

 12. користуватися спільним посудом
 13. обмінюватися одягом

 14. бути покусаним комаром

 15. жити в одній кімнаті з ВІЛ-інфікованим

 16. сидіти за одною партою

 17. користуватися спільним шкільним приладдям

 18. їхати в одному транспортному засобі

 19. робити уколи нестерильним  інструментом

 20. торкатися кров’яних плям на предметах

 21. дружній поцілунок

 22. користуватися спільним туалетом

Дякую. Ви бачите ,що не так багато ситуацій ,коли можна інфікуватися ,але їх потрібно уникати ,щоб не захворіти.

Вправа «Серце друга»

Мета: формування толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих людей.

Об’єднаємось у три групи:

Перша група – хлопчики. Друга група – дівчатка. Третя група – наші гості

Кожному з вас роздали стікер у вигляді серця. Нехай це буде маленька частинка  вашого серця. Я прошу вас прочитати листа і хто зможе, віддайте свою частинку нашому другу чи подрузі, які ВІЛ-позитивні.

  Але спочатку напишіть на ньому, що ви могли б зробити для цього друга, подруги або яку допомогу надали б їм.

У нас є отримані листи від ВІЛ –інфікованих підлітків. Я зараз вам зачитаю ці листи і прикріпимо їх на дошці,  а ви прикріпіть свої стікери із серцями до тих листів, кому ви хочете віддати свою частинку серця.

Лист Оксани. Мене звати Оксана. Мені 14 років. "Нещодавно дізналася, що у потребу сказати комусь про це. Я розповіла своїй подрузі, шкода, але "я нічим не можу тобі допомогти ”. Коли наступного дня Оксана прийшла до школи, усі вже знали про це і перешіптувались за моєю спиною.

Лист Олексія.  "Мене звати Олексій. Мені 15 років і я щойно повернувся зі школи. Почуваюся добре, але всі знають, що в мене ВІЛ.

  Більшість однокласників уникають мене. У мене немає друзів. Кожного дня я йду зі школи з опущеною головою. У мене депресія, всі мене бояться і я почуваюся страшенно самотнім. Я хочу мати друга, з яким можна було б поговорити.

  Як ви гадаєте, що є найважчим для ВІЛ-позитивної людини?

  Діти, подумайте і напишіть на своїх серцях, щоб ви могли зробити для

такої людини? Прошу хто бажає, прикріпити свої серця на серці "нашого друга”, промовляючи, що ви можете зробити для нього.

  Прошу прикріпити свої серця, промовляючи написане.

Лист Миколки. «Мене звати Миколка. Мені 1 рочок. Я ще не вмію говорити і писати, за мене це робить моя мама. Мене інфікували у лікарні при переливанні донорської крові під час операції. Я ще маленький, але я  -  людина. Я хочу жити! Допоможіть!»

  Прошу прикріпити свої серця, промовляючи написане.

Інформаційне повідомлення

Кожному від народження дається найцінніший дар – життя. І найдорожче, що є в житті, - це здоров’я. Але, хоч як дивно, люди можуть легковажно ставитися до здоров’я, особливо молодь. Не вміють його берегти і вести здоровий спосіб життя. Про це є цікава притча.

    Один бізнесмен нагромадив великий капітал, який складав 3 млн. доларів. Він вирішив, що візьме собі рік відпустки, щоб удосталь відпочити. Але не встиг прийняти рішення , як його відвідав Янгол Смерті. Бізнесмен дуже злякався і вирішив будь-що умовити Янгола Смерті продати йому трохи часу.

  • Продай мені 3 тижні життя, і я віддам тобі третину свого капіталу – 1 млн. доларів, - запропонував бізнесмен. Але Янгол Смерті відмовив.
  •  Гаразд, залиши мені два  тижні життя…  Я віддам тобі дві третини своїх грошей, а це аж 2 млн. доларів. Янгол знову відмовив.
  • Продай мені тільки один день, щоб я зміг насолодитися красою цієї землі, обійняти дружину, дітей, яких давно не бачив… Я віддам тобі все, що маю, - 3 млн. доларів.

Янгол Смерті відмовив.

Тоді чоловік запитав, чи може Янгол Смерті дати йому кілька хвилин, щоб він зміг написати прощального листа? Янгол погодився. Чоловік написав: «Правильно використовуйте час, який вам відведено на життя. Я не зміг купити навіть години за 3 млн. доларів. Перевірте , чи все, що вас зараз оточує, справді має цінність? Бережіть здоров’я, бережіть життя! Живіть правильно! ».

Запалити свічку. Хвилина мовчання.

Вчитель: Ці свічки запалені в пам’ять про тих, хто помер від СНІДу

(На фоні музики звучать слова)

Від імені хворого на СНІД   

Твоя рука-надії, мов той круг,

Підтримує мене на хвилях долі,

Що сипле, наче в рану дрібку солі,

В мої сліди майбутні. Ти мій друг!

Кричить душа і мліє серця стук;

Як в інії – буття-гілки в полоні;

Від болю вже потріскалися скроні.

В тобі лише, мій друже, щирий звук.

Життя вже ледь жевріє від недуг.

СНІД умертвляє всі живі надії,

На вітер спопеливши усі мрії.

В своїй руці тримаєш ти мій дух.

Кожен кінець-це новий  початок. І наші діти є продовженням роду людського. Та головне-вчасно захистити їх. А коли мова йде про ВІЛ, то обов'язково потрібно уберегти дитину від цієї біди.

Вправа "ВІЛ – позитивна дитина”.

Мета: на прикладі конкретних ситуацій навчити дітей оцінювати ступінь ризику ВІЛ – інфікування.

 Об’єднання в групи за кольорами .

 Для цієї вправи нам потрібно об’єднатися в групи.

 Які у вас улюблені кольори? (Відповіді дітей)

 Отже, синій колір працює за першим столом, жовтий – за другим, червоний – за третім.

У вас на столі є яйце, 30 соломинок, скотч і ножиці.

Яйце як священний знак було складовою космогонії кожного народу на землі, і шанувалася не лише його форма, а й прихована в ньому таїна. Майже в усіх народів воно вважалося джерелом життя, символом сонця, початком світу. Ми, християни прийняли цей символ – яйце, бачимо в ньому пам’ять вічного життя.

  Уявіть, що яйце, яке лежить у вас на столах – це ВІЛ-інфікована дитина і її

потрібно захистити від інфекції. А ви – це батьки дитини. Перед батьками ВІЛ позитивних дітей постійно стоїть завдання: захистити свою дитину від респіраторно-вірусних захворювань або застуд, бо ослаблений ВІЛ-інфекцією дитячий організм не в змозі боротися з ними. Я виступатиму в ролі інфекції і буду перевіряти чи зуміли ви захистити свою дитину. У кожної групи я візьму яйце і кину його на підлогу. Якщо розбилося чи тріснуло – не змогли захистити.

 Отже, за допомогою 30 соломинок, скотча вам необхідно буде обмотати яйце так, щоб до нього не потрапила інфекція. А також проговоріть в групі ,як в житті батьки можуть захистити свою дитину від інфекцій. А тепер кожна група пояснює, як можна захистити дитину від інфекцій і віддає мені своє яйце.

Отже, перша група нам довела, що можна захистити. Хоча це дуже важко і

потребує багато зусиль. І все – таки ВІЛ-позитивна людина може прожити певний період життя. Але дуже часто головною причиною є навіть не СНІД, а інфекції, з якими ослаблений ВІЛ-інфекцією організм не в змозі боротися.

Рефлексія

  1. Підсумки заняття

 

Гра «Мікрофон»:

 

- ВІЛ і СНІД одна і таж хвороба?
- Які існують шляхи передачі інфекції?
- Які є стадії хвороби ?

-Профілактика ВІЛ/СНІДу

Закон України «Про запобігання захворювання на СНІД та соціальний захист населення» гарантує громадянам високоякісну, кваліфіковану, анонімну та безкоштовну допомогу: консультації психолога, тестування на ВІЛ – інфекцію, передтестове та післятестове консультування, консультації інфекціоніста, огляд ВІЛ – інфікованих спеціалістами (генікологом, гірургом, терапевтом, дерматологовенерологом, невропатологом), надання стоматологічних послуг ВІЛ – інфікованим.

 

Вправа. Послання у світ.

             Звучить мелодія. Учні на вирізаних із паперу голубах пишуть послання  (те, що вони хочуть сказати , чим хочуть поділитися на рахунок ВІЛ/СНІДу) і посилають їх у світ (прикріплюють  на карті світу (на глобусі). Хто бажає, може зачитати.

 

 

 

 


 

 

docx
Додано
9 грудня 2019
Переглядів
803
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку