Тренінг "Шкідливий вплив паління"

Про матеріал
Урок тренінг для учнів старшої школи, який розкриває шкідливий вплив паління
Перегляд файлу

Дата проведення 26.11.2021

Урок – тренінг

Шкідливість тютюнопаління на організм людини

 

 

Мета: надати учням достовірну інформацію про тютюн і тютюнопаління, розвіяти поширені міфи про популярність і магічні властивості тютюну; формувати свідоме ставлення до власних вчинків, свого здоров'я та здоров'я інших людей як найвищої цінності; підвищувати усвідомлення щодо власної значущості, цінності, зміцнення почуття власної гідності;  виховувати прагнення учнів до здорового способу життя.

 

Обладнання: презентація, олівці та аркуші А4 для створення антиреклами.

Хід уроку:

 

1. Знайомство

Назвіть своє ім'я і декілька слів про себе.

Наприклад: Мене звуть Наталка. Я працьовита, старанна, відповідальна. Люблю танцювати.

 Кожна людина може переживати і добрі, і погані почуття.

Тільки від нас залежить: якими вони будуть? Адже, окрім душі, природа подарувала нам розум. Саме він може концентрувати наші почуття,

керувати емоціями.

 

2. Повторення правил роботи групи.

Не перебивати — уважно слухати одне одного і поважати різні думки.

Поважати особисте життя — кожен має право не відповідати на

запитання, яке стосується його особистого життя.

Бути доброзичливим — ставитися одне до одного доброзичливо і поважати почуття інших.

Зберігати конфіденційність — не обговорювати поза межами групи ті моменти особистого життя, які стали відомими на тренінгу.

Бути толерантними — не можна змушувати людину замовкнути лише тому, що її погляди не збігаються з поглядами інших.

Право на анонімність — кожен має право ставити запитання анонімно.

              ІІ. Повідомлення теми і завдань уроку.

1. Створення ситуації успіху.

- Згадаймо, які риси характеру притаманні здоровій людині. Яким треба

бути?

(Діти називають ці риси, записують відповіді на дошці).

 

2. Вправа „ Асоціативний кущ ”.

- Як називаються дії, які ми виконуємо звично і постійно?(Звички).

- Які бувають звички? (Корисні та шкідливі).

 

                                                   Звички

 

     Корисні                                                                  Шкідливі

                                

 

- Які корисні звички ви знаєте?(Діти на наліпках пишуть, називають і

приклеюють на конверт). (Вмиватися, їсти в один і той самий час, вранці і ввечері і ввечері чистити зуби, гуляти на свіжому повітрі).

- Чому їх називають корисними? (Вони корисні для здоров'я людини).

- Що відноситься до шкідливих звичок?( Діти на наліпках пишуть, називають і приклеюють на конверт). (Алкоголь, наркоманія, тютюнопаління, гризти нігті, їсти багато солодкого,дуже близько сидіти біля телевізора, лежачи читати).

- Чому їх так назвали?( Наносять шкоду організму людини).

- Сьогодні ми з вами поговоримо про здоров'я, а точніше про чинники, які

негативно впливають на його стан. Я пропоную вам самим, звісно, за допомогою підказок, здогадатися про яке саме не зовсім позитивне явище

сьогодні піде мова.

 

                             

- Так. Мова піде про таке шкідливе і, на жаль, дуже поширене явище, як

куріння. Насправді не відомо, чи дійсно крапля нікотину здатна вбити

коня, але про те, якої шкоди завдає куріння організму людини, знає,

мабуть, кожен із вас. Та, перш, ніж з'ясувати як шкодить куріння нашому

здоров'ю, давайте з'ясуємо, що таке здоров'я?

3. Вправа „ Модель здоров'я ”

- Проведемо експеримент з аркушем паперу. Зверніть увагу на його первісний стан. Так, він чистий, гладенький, цілий. У вас на столах лежать аркуші паперу. Візьміть фломастер любого кольору і проведіть лінію від руки у будь – якому напрямку. Тепер відірвіть від аркуша частинку. Решту зімніть.

- Чи змінився стан аркуша?

- Чи легко відновити зруйноване?

- Чи буде це мати той самий вигляд? (Якщо склеїти).

- Що легше: запобігти чи відремонтувати?

- Отже, ми бачимо, що листок не можна відновити до тієї форми, в якій він був.

Так само і наше здоров'я, якщо на нього впливають шкідливі звички такі як

куріння, алкоголь, наркотики. То ми не зможемо його відновити. Вони знищують здоров'я людини.

- Який висновок можна зробити?

- Так. Відновлювати зруйноване дуже важко, тому треба берегти те, що маємо.

Ця вправа проведена не випадково, одним із чинників здоров'я, що руйнують,

може бути куріння.

(повідомлення учнів)

1. Кожен третій четвер листопада відзначається в світі як Міжнародний день некуріння, який щорічно проголошує Міжнародний союз боротьби з раком. Ідея цього дня - закликати курців відмовитися від куріння хоча б на день, щоб звернути їхню увагу на те, що кожна викурена сигарета завдає непоправної шкоди їхньому здоров'ю.

2. А що ви знаєте про походження цієї згубної звички? Давайте заглибимось в історію. Тютюн та знаряддя для його куріння знаходять під час археологічних розкопок. Давно знайомі з тютюном жителі Японії. Індуси, китайці, корейці палили ще до нашої ери. Грецький історик Геродот (V століття до нашої ери) розповідає, що скіфи, які населяли південь нашої Батьківщини, і стародавні жителі Африки спалювали якісь рослини і вдихали дим, що утворювався при цьому.


Але більш точні дані про вживання тютюну з'являються з відкриттям Америки Христофором Колумбом. Після довгого плавання в Атлантичному океані каравели Колумба у жовтні 1492 року пристали до одного з щойно відкритих Багамських островів — острова Сан-Сальвадору. Його мирне населення привітно зустріло чужинців із Старого Світу.

 Все тут було новим і дивовижним для іспанців. Та більш за все вони були здивовані, коли побачили в роті індійців згорнуті з коричневого листя цигарки. З рота і носа індійці випускали дим. Ось як про це згадував сам Христофор Колумб: «Висадившись на берег, ми відправились у глиб острова. Нас зустріла велика кількість майже голих людей, які йшли з своїх сіл з головешками в руках, що горіли, та травою, дим від якої за своїм звичаєм вони «пили».


Не відразу звик до тютюну екіпаж каравели. Порушення сну і апетиту спочатку викликало огиду до коричневого листя. Проте згодом матроси почали звикати, більше того, всі запаслися листям тютюну і завезли його до себе на батьківщину, в Іспанію.


3. Вирощувати тютюн в Європі почали наприкінці XV століття, в Іспанії; пізніше насіння його потрапило до Португалії. Завзятим розповсюджувачем тютюну в Європі був французький посол у Португалії Жан Ніко, від імені якого дістав свою назву нікотин, що міститься у тютюновому листі.

 Жан Ніко подарував французькій королеві Катерині Медічі тютюнову рослину, листя якої, на його думку, мали властивість «виганяти і знищувати хвороби голови та мозку». На той час тютюн у вигляді порошку нюхали. Такий спосіб був поширений спочатку серед придворних, потім розповсюдився на весь Париж.

4. У другій половині XVII століття нюхання тютюну змінилося курінням, а 1680 року Людовик XIII видав спеціальний наказ про те, що продаж тютюну дозволявся тільки аптекарям. Згодом численні випадки отруєння, часто смертельні, змусили відмовитися від лікувального застосування тютюну. Між тим споживання його здоровими людьми швидко поширювалось.


5. На Русі тютюн з'явився за царювання Івана Грозного. Незважаючи на заборону, його завозили англійські купці контрабандою через Архангельськ та інші міста. Лише за Петра І, який сам навчився палити, перебуваючи у Західній Європі, закони, що забороняли продаж і куріння тютюну, було скасовано. Це призвело до широкого розповсюдження куріння по всій країні.

6. Людина, яка звикла до тютюну, після кожного куріння відчуває наркотичний «комфорт»: поліпшується настрій, знімається нервове напруження, дещо підвищується працездатність. Такий період триває недовго.

7. Після короткочасного збудження настає тривала втома і самопочуття стає гіршим, ніж було до куріння. Для того, щоб підняти бажаний рівень бадьорості і відновити самопочуття, курець знову хапається за цигарку. Це і є тютюнова наркоманія — той «комфорт», за який доводиться розраховуватися власним здоров'ям.

8. Куріння — надто негігієнічна звичка. Забруднене тютюновим димом атмосферне повітря непридатне для нормального дихання. Особливо несприятлива екологічна обстановка складається в місцях, де скупчується велика кількість курців. У зв'язку з цим боротьба проти куріння набуває особливого значення.

9. Уперше ідея кинути курити на один день виникла у Артура Мулані, який у 1971 році закликав людей відмовитися хоча б на один день від сигарет, а заощаджені кошти віддати в фонд місцевої школи.

10. У 1974 році День некуріння був уперше публічно проголошений на сторінках американської газети «Мотічелло Таймс» (штат Міннесота). 18 листопада 1976 р. каліфорнійське відділення Американського товариства раку вперше надало фінансування на рекламу цього дня. З тих пір він отримав назву День некуріння і з часом став Міжнародним.

Вчитель

 Під тиском незаперечних фактів про шкоду тютюну для здоров'я курців тютюнова індустрія зайняла таку позицію: куріння - це свідомий вибір дорослої людини, яка вибирає ризиковану поведінку.

 Зате в реальності виходить, що куріння - вибір дитини чи підлітка. Ризикована поведінка - це постійний стан молодої психіки, тому мова не йде про свідомість вибору.

В Україні найактивніший період початку регулярного куріння для хлопців - 15 років, у дівчат – 17.

 Основна небезпека дитячого куріння полягає в тому, що чим раніше дитина починає курити, тим більше у неї «шансів» на розвиток важкої залежності від тютюну. Такі діти і підлітки частіше хворіють гострими і хронічними респіраторними захворюваннями (бронхіт, пневмонія), на вушні інфекції, астму, у них нижчий рівень функції легень.

.За даними вчених, через 3 місяці після відмови від куріння поліпшуються функції зовнішнього дихання. Через рік ризик розвитку ішемічної хвороби серця знижується на 50 відсотків. Через 5 років ризик розвитку інсульту знижується до рівня людей, які ніколи не курили. Ризик розвитку ішемічної хвороби серця знижується до такого ж рівня через 15 років.

 Позбутися тютюнової залежності і куріння може практично кожен, тільки робити це слід за правилами, а ще краще за рекомендацією лікарів, які володіють методами лікування тютюнової залежності.

 

Нікотин-це сильніший  отрута.  Смертельна  доза для людини 1мл.гр.  на 1 кг. Маси тіла людини, тобто для підлітка    50-70мл.гр.  Смерть може настати,  якщо підліток випалить півпачки  сигарети. Дослідженням  встановлено, що  під час  паління 20% шкідливих  речовин, які є  в  тютюновому  диму,  згорає,25%-    затримується у легенях,  5% - залишається у підпалку і 5%- забруднює  навколишнє  середовище.

Опитав батьків, друзів,  знайомих, ми  дізналися, що  основними причинами тютюнопаління   є:

  1.  Мода, бажання  бути  незалежним,  здаватися  дорослішим.
  2. Прагнення самостверджуватися, довести одноліткам свою значущість.
  3. Нудьга, безпорадність.
  4. Тиск з боку приятелів, бажання не виділятися між іншими.
  5. Приклад дорослих.
  6. Цікавість, бажання відкрити для себе нові відчуття, спровоковані рекламою.

Виробництво сигарет – над прибутковий бізнес. Тому, щоб заохотити людей до куріння створюють дуже привабливу рекламу .

РОБОТА В ГРУПАХ

    Об’єднати учнів у  3 групи («земля», «повітря», «сонце»)

1группа «Земля»: створити анти рекламу на пачці сигарет, яку ви пропануєте державному виробництву.

2группа «Повітря»: підготувати виступ агітбригади  «За здоровий спосіб життя» ( використовувати прислів’я, малюнки, пісні).

3группа «Сонце»: бухгалтери підрахують скільки грошей витрачає людина щодня, купуючи дві пачки сигарет за середньою  ціною  (за тиждень, місяць, рік).

Зробить висновки, як можна було витратити ці гроші, як би їх не довелося витрачати на сигарети.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ «За здоровий спосіб життя»

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

                                         Основна причина паління

        Чому ж люди палять не зважаючи на шкоду для себе й оточуючих? Це тому, що через деякий час у них виникає нікотинова залежність. Нікотин, який міститься в тютюновому диму, пригнічує здатність організму виробляти необхідну йому нікотинову кислоту. Так організм починає залежати від паління.

       Багато підлітків, які спробували палити, стають курцями. Підраховано, що 75% із тих,  хто кинув палити, протягом півроку починають знову. Навіть через кілька років після відмови від тютюну ця згубна звичка може відродитися.

      У курця, який вирішив кинути палити, нерідко виникають тривога чи дратівливість, він потерпає від депресій, головного болю, безсоння. Дуже добре, якщо в перші кілька тижнів його морально підтримують друзі. Якщо ти знаєш когось, хто вирішив кинути палити, допоможи йому, скажи, що це один із його правильних виборів у житті.

ПІДСУМКОВІ ЗАВДАННЯ  

  • Оцінити ставлення учасників до заборони паління у громадських  місцях. Для цього провести в класі умовну лінію. З одного кінця стануть ті, хто за таку заборону, аз іншого – ті, хто категорично проти ( гра «Мікрофон»).
  • За бажанням учні називають свої причини не палити.

Кожна група записує на дошці 10 заповідей «За здоровий спосіб життя»(гра «Змійка»)

  1. Здоровий сон
  2. Виконувати режим дня
  3. Загартовуватися
  4. Займатися спортом
  5. Активно відпочивати
  6. Добре харчуватися
  7. Слідкувати за гігієною тіла
  8. Ні! Шкідливим звичкам
  9. Віра, любов, довіра близьким людям, гарні стосунки з друзями
  10. Корисна праця

Підсумки заняття ( роблять учні)          

          Тютюновий  дим містить до 4000 різних хімічних сполук. Найнебезпечнішими є нікотин, чадний газ і смоли.

          Паління призводить до порушення роботи серця та інших органів.

           Паління може негативно позначитися на здоров’я людини вже через декілька років

           Курцям зі стажем  найбільше загрожує небезпека виникнення  ракових, серцево-судинних, легеневих і шлункових захворювань.

            Головною причиною паління є нікотинова залежність.  

ЗАВЕРШЕННЯ ТРЕНІНГУ

       Взятися за руки і разом сказати: «Будьмо здорові!»

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
1101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку