Тренінг ''Знати, щоб жити ''

Про матеріал

Тренінг '' Знати, щоб жити '' допоможе зрозуміти дітям поняття «ВІЛ-інфекція», «СНІД», шляхи їх поширення, способи і засоби профілактики; сприятиме формуванню в учнів практичних навичок, які навчать їх відмовлятися від пропозицій, пов'язаних із ризиком інфікування ВІЛ; вихованню толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих:

Перегляд файлу

Урок-тренінг „Знати, щоб жити “


Мета: розуміння дітьми понять «ВІЛ-інфекція», «СНІД», шляхів їх поширення, способів і засобів профілактики; формування в учнів практичних навичок, які навчать їх відмовлятися від пропозицій, пов’язаних із ризиком інфікування ВІЛ; виховання  толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих:

Обладнання: аркуші паперу, ручки., фломастери,кольорові олівці, сонечка ,пазли.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Форма проведення: тренінг.


 

Хід  уроку

I.Вступ

1.Вступне слово вчителя.

 Сьогодні ми  зібралися тут, у стінах нашої школи, щоб приєднатися до Всесвітнього антиснідівського руху «Знати, щоб жити”. Адже 1 грудня - Всесвітній день боротьби з ВІЛ/ СНІДом.

Люди на землі  народжуються для щастя, добра і любові. Вони шукають вічне кохання, мріють про взаємність, боляче переживають прикрощі та шалено радіють, коли на це є причини.

 Далеко в минулому в історії людства  залишились епідемії віспи, чуми. Та  переступила поріг 21 століття хвороба, яка  забирає життя мільйонів, ім’я якій – СНІД.

Світ не знав досі безжалісного вбивці, ніж СНІД

 

У 1988 році на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією по ВІЛ / СНІДу. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила день 1 грудня Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом.

 З того часу вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.

Символом боротьби зі СНІДОМ є червона стрічка. Ця стрічка як символ розуміння СНІДУ була задумана весною 1991 року.

 

Люди, які живуть поруч, утворюють ваше соціальне середовище. Це ваші батьки, родичі, друзі, вчителі, сусіди, знайомі і незнайомі вам люди, громада вашого села, населення району. Переважна більшість із них — чесні, порядні люди. Та це не означає, що у соціальному середовищі не існує можливих небезпек  для вашого життя і здоров'я. Серед найбільших із них — війни та епідемії інфекційних захворювань. Вони призводять до багатьох жертв, бідності та сирітства . На жаль, в Україні триває епідемія  ВІЛ/СНІДу. Тому всім необхідно знати, у чому небезпека цього захворювання і як захистити себе від зараження.

2.Знайомство.

Вправа «Портрет у промінні сонця»

Перед вами малюнок сонця з багатьма промінчиками . Кожному учневі на промінцях треба написати свої позитивні якості (добрий,розумний,кмітливий).  Отже, ми з вами й познайомилися

3. Домовленість про правила.

Щоб наш урок пройшов в атмосфері відкритості, розкутості й дружньої  співпраці нам з вами треба дотримуватися певних правил.

Слайд Правила

1.Бути толерантним..

2.Говорити по черзі.

3.Бути доброзичливим.

4.Зберігати таємниці.

5.Висловлювати свою думку.

6.Давати змогу висловитись товаришам.

7. Дослуховувати товариша до кінця.

8. Бути лаконічним.



II.    Мотивація

1. Вправа «Очікування»

Я попрошу вас написати на стікерах свої очікування, тобто те,  що ви очікуєте від тренінгу і прикріпити на дошку. Прикріплюємо по черзі і говоримо.
 

А зараз проведемо тест «Що ви уже знаєте про СНІД»

2.Тест «Інформація - гарант захищеності»

Запитання для учнів;

1.Хто з вчених відкрив ВІЛ?

а )Менделєєв; б )Амосов; в )Монтаньє; г )Ньютон.

2.ВІЛ вражає і поступово вбиває:

а )тромбоцити; б )лімфоцити; в )еритроцити; г )лейкоцити.

3.Що медики вважають «періодом вікна»:

а )стадію хвороби, коли діагностувати ВІЛ шляхом імуноферментного аналізу  неможливо

б )період, коли хворий перебуває в ізоляції;

в )час, потрібний для лабораторного аналізу;

г )період до появи перших симптомів.

4.Які зміни в здорової людини насамперед повинні насторожувати:

а )облисіння; б )збільшення лімфовузлів;

в )печія в шлунку; г )нежить.

5.У якому році вперше було ідентифіковано ВІЛ:

а )1983; б )2000; в )1989; г )1962.

6. Всесвітній день боротьби зі СНІДом  відзначається:

а )2 грудня; б )1 листопада; в )1 жовтня; г )1 грудня.

7.На якому континенті вперше було виявлено СНІД:

а )Північна Америка; б )Євразія; в )Австралія; г )Африка.

Проаналізувавши результати тесту, ви зрозуміли, що не все знаєте про СНІД.


3.     Ознайомлення з інформацією та її засвоєння

Перегляд відеофрагмента: ВІЛ-хронологія.

      Сьогодні на уроці ми дізнаємося, чому ВІЛ/СНІД є загрозою для усього суспільства, а ще ви дізнаєтесь, як захиститися від ВІЛ - інфекції, що таке тест на ВІЛ, як розповсюджується СНІД та яка його профілактика.
      Давайте з вами пригадаємо поняття ВІЛ і СНІД. Як вони розшифровуються?

На дошці прикріплені літери:

В – вірус (збудник захворювань)
І – імонодефіциту (відсутність імунної реакції організму)
Л – людини (тільки може бути в людини)

С – синдром (низка симптомів, що вказують на хворобу)
Н – набутого (не спадкового)
І – імунного (стосується імунної системи)
Д – дефіциту (відсутність або нестача)

       ВІЛ/СНІД  хвороба молода. Про неї довідались наприкінці 80 – х роках минулого століття.

Але якщо в 1988 р. було хворих радянського союзу лише 2, то за даними Обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом у Чернігові, на 1 жовтня 2016р. на обліку в лікувально-профілактичних закладах області знаходилася 2871 ВІЛ-інфікована особа, серед яких 459 хворих на СНІД.

Більшість (75%) – це міські жителі. Чоловіків померло удвічі більше, ніж жінок. Наймолодшому померлому було 22 роки.

  Цифри жахливі , але ще страшніше те , що хвороба не вибирає за статевими ознаками або за кольором волосся , чи кольором очей. Хворіти можуть як дорослі ,так і діти . І ніхто не може сказати: « Ні! Мене це не стосується!» Ми всі ходимо під Богом. Дай Боже , щоб він нас зберіг , але ми самі повинні знати як передається інфекція, щоб уникати  контакту  з нею.
 

Вірус ВІЛ є збудником і він є всіх виділеннях організму : сльозах, слині,поті , сечі. Але найбільша , тобто  найнебезпечніша   концентрація  його у  крові , молоці матері  і  виділеннях статевих органів.
       Україна посідає  перше місце в Європі по швидкості розповсюдження ВІЛ-інфекції.

В світі найнебезпечніший шлях – статевий .

У нас в державі – через кров.
 

Давайте пригадаємо коли може бути контакт з кровю іншої людини?
 

Так, лікарня, перукарня, салон краси . Тому ми всі повинні вимагати, щоб нам маніпуляції проводили або ж одноразовими інструментами , або ж ви повинні бути впевнені ,що їх дезинфікували.
 

Серед українців дуже багато ВІЛ-інфікованих серед наркоманів.
Чому на вашу думку?

Так,одним шприцом користується багато людей.

І ще : завжди уникайте можливості чіпати використані шприци. В голці шприца вірус зберігається більше трьох місяців. А вдруг , боронь Боже ,ви вкололися?!

 

Тому науковці стверджують ,що відомо три шляхи інфікування ВІЛ-інфекцією. Це :

     1.    вертикальний (від матері до дитини )
            2.    статевий ( при статевму контакті) Навіть при єдиному контакті можна інфікуватися ,тому такий контакт має бути тільки між дорослими людьми ,які чітко уявляють наслідки таких дій. Ні за яких обставин це не може бути примусово , за порадами подруг .друзів ,заради моди.
            3.    через кров.

 

Як ви думаєте ВІЛ і СНІД – це різні хвороби чи різні стадії?
Так , ВІЛ переходить в СНІД.  Хвороба ВІЛ/СНІД має три стадії

     1.    період «вікна»
2.    безсимптомний період
3.    стадія СНІД

 

Робота з інформацією. Роздаю інформацію про ці періоди. Опрацювати матеріал і визначити доповідача. (3 – 5 хв.) час пішов.

       Отже, Снід - це поєднання небезпечних для людини інфекцій, які не може здолати імунна система через руйнування вірусом імунодефіциту людини. ВІЛ-це вірус, який ушкоджує певні типи лімфоцитів, що відіграють важливу роль в імунній системі людини. Вірус атакує клітину і продовжує там існувати, клітина стає своєрідною фабрикою репродукції вірусу. Клітини, які атакує вірус, відомі як Т-4 або „хелпери“. Це білі кров'яні тільця, які створюють передову лінію охорони проти антитіл, які роблять клітину хворою. Імунна система має також клітини Т-8 – білі  кров'яні тільця, що відключають імунну систему після того, як вона перешкодила інфекції потрапити до організму. Здорова людина має удвічі більше клітин Т-4, ніж Т-8. Для хворих на СНІД це відношення обернене, тобто клітин Т-4 у хворих недостатньо, щоб захистити себе від інфекції, а клітин Т-8, що наказують імунній системі припинити охорону – більше , ніж треба. Саме тому до хворих на СНІД легко чіпляються різні іефекції та хвороби.

   А як людина може дізнатися, чи хвора вона на СНІД?

Для цього потрібно пройти тест на ВІЛ -інфікованість, отримати кваліфіковану пораду.

Тест на ВІЛ - це аналіз крові на виявлення антитіл до ВІЛ. Їхня наявність (позитивний результат) свідчить про те, що людина інфікована. Перед тестом  і після нього людині пропонують консультацію. Результат тесту повідомляють їй через кілька днів. Він є достовірним на 99%. Але є період, коли тест не може виявити захворювання ВІЛ-інфікованого. Антитіла утворююся протягом перших 2-12 тижнів, цей час називають
«періодом вікна».
 

 4.   Повідомлення «Лікування ВІЛ-інфекції»

На сьогодні не існує ліків, які б вилікували ВІЛ-інфекцію, як немає і вакцини, що охороняє від зараження ВІЛ, СНІД.
Хоча періодично з’являються публікації «вперше досягли успіху», однак отримана вакцина від СНІДу демонструє часткову ефективність.

Тому єдиним методом боротьби з ВІЛ, СНІД є профілактика.

Вправа «Міфи і факти про ВІЛ, СНІД»

А тепер перевіримо, що ви знаєте про СНІД і шляхи його попередження.

Кожному з вас я роздала по дві картки: на одній написано слово «факт», а на другій —«міф». Якщо інформація або твердження, які  я буду читати, вам здаються правильними, ви показуєте картку зі словом «факт», якщо ж ні — «міф».
 

1. ВІЛ — це вірус, що викликає СНІД.(Ф)

2.Можна заразитися ВІЛ, випивши зі склянки, якою користувався ВІЛ-інфікований.(М)

3.ВІЛ передається через дружній поцілунок.(М)

4.Можна заразитися ВІЛ при переливанні неперевіреної крові.(Ф)
 

5.Людина — носій ВІЛ — може заразити свого статевого партнера.(Ф)


6.Використання одноразових шприців може захистити від ВІЛ, СНІДу.(Ф)


7.Можна заразитися ВІЛ через користування спільним туалетом.(М)
 

8.Більшість людей, інфікованих ВІЛ, становлять загрозу для суспільства.(М)

9.ВІЛ    кінцева   стадія   захворювання   на СНІД.(М)

10.СНІД — це респіраторна хвороба (застуда).(М)

11. ВІЛ передається через гроші, книги. (М)

12.ВІЛ — це вірус, що спричиняє СНІД. (Ф)

13. Можна заразитися, якщо сидіти за однією партою з ВІЛ-позитивним однокласником.(М)

14. Дуже небезпечно гратись у кровне братання.(Ф) 

15.СНІД — це хвороба африканців. Нас вона не стосується.(М)  16.ВІЛ справді передається через кров, але комарі та інші кровососи його не передають.(Ф)

17. ВІЛ не передається через дружбу і спілкування.(Ф)

18. Уживання алкоголю може підвищити ризик інфікування ВІЛ. (Ф)

Молодці! Добре засвоїли цю тему!

Ситуація 1. Вадим після школи продає газети. Він почув, що Андрій, який продає поруч, хворіє на СНІД. Мати Вадима, дізнавшись про це, вимагає, щоб він покинув роботу.

1.Що може розповісти Вадим своїй матері про шляхи поширення ВІЛ?
2.Чи повинен він залишати свою роботу? Якщо так або ні, то чому?
3.Який ступінь ризику для Вадима інфікуватися ВІЛ, працюючи разом  із Андрієм.

Необхідно пам’ятати, що будь-яка людина має однаковий ризик заразитися вірусом імунодефіциту. На сьогодні ВІЛ, СНІД не зважає на такі традиційні кордони, як статева незалежність, сексуальні вподобання, спосіб життя, соціальний статус чи расу. Усі ми рівні перед ризиком бути враженими ВІЛ-інфекцією, і тільки від нас самих, від нашого роміння ризику, нашої поведінки залежить наше здоров’я.

Законодавчою базою з питань профілактики ВІЛ/СНІДу в Україні є Закон України «Про запобігання захворюванням на СНІД та соціальний захист населення», прийнятий 3березня 1998р.

Стаття17. ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД громадяни України користуються всіма правами, передбаченими Конституцією та законами України, іншими  нормативно-правовими актами України. Вони мають право на відшкодування збитків, пов’язаних з
обмеженням їхніх прав, яке мало місце внаслідок розголошення інформації про факт зараження цих осіб вірусом ВІЛ; безоплатне забезпечення ліками, безоплатний проїзд до місця лікування, користування ізольованою житловою кімнатою.

Стаття 23. Дітям віком до 16 років, інфікованим вірусом СНІДу людини або хворим на СНІД, призначається щомісячна державна допомога в розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Підсумки

 1.  Давайте пригадаємо, про що ми говорили з вами?

ВІЛ І СНІД це одне і теж?

Які існують шляхи передачі інфекції?

Які є стадії хвороби?

Я думаю, що провівши  це  заняття, та ще раз детально обговоривши таку хвилюючу тему, як СНІД, ви тепер знаєте, як вберегти себе від цієї хвороби.



Вправа «Зворотній зв'язок» 

На початку уроку ми прикріплювали свої очікування .. Я прошу вас почерзі підійти до дошки, і якщо ваші очікування справдились то перенесіть свої листочки на вершину гори.

Завершення. Запалити лампадку і поставити на плакат «Червона стрічка» на знак підтримки всіх, хто живе з ВІЛ, і як пам'ять про тих, хто помер від СНІДУ.

Дякую всім вам за співпрацю та активність!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток№1
 

Період вікна
 
 

Відбувається ВІЛ-інфікування
 Більшість людей не помічають ,що інфіковані , але дехто може на короткий час занедужати.
Хворі люди інфікують інших , хоча обстеження  на ВІЛ-позитивну пробу може не виявити.
Триває   2-12 тижнів може тривати до 6 місяців .Тому лікарі рекомендують робити повторний аналіз
 
 

Безсимптонний період
 

Появляються у крові антитіла , які уможливлюють діагностування  ВІЛ-інфекції.
Відсутні симптоми або поява деяких з них : втрата ваги , надмірна втома , пітливість ,пронос , температура довгий час

 ( до місяця ) тримається 37-37,5 .
Можливо , коли раптово піднімається температура до 40 і так же раптово падає . Ніяких ознак інших хвороб не має.
Триває від 6 місяців до 10 і більше років
 
 

 

Стадія сну
 

Виникнення загального імунодефіциту.
На тлі загального імунодефіциту виникають різні інфекції ,або злоякісні пухлини ,що призводять до смерті.
Людина вмирає від того , що організм не здатен боротися з хворобою . Хвороби виснажують організм.
Триває від 6 місяців до 12 і більше років

docx
Додано
28 березня 2018
Переглядів
1588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку