Тренінгове заняття з батьками «Щаслива дитина – благополучна родина»

Про матеріал
Мета: розвивати уміння членів сім’ї взаємодіяти у спілкуванні та поведінці, зміцнювати та зберігати родинні відносини. Ознайомити батьків з особливостями впливу стилю спілкування в сім’ї на емоційне благополуччя дітей; формувати вміння аналізувати свої виховні впливи на дитину та їх наслідки, сприяти конструктивному спілкуванню дорослого з дитиною.
Перегляд файлу

Тренінгове заняття з батьками «Щаслива дитина – благополучна родина»

Мета:  розвивати уміння членів сім’ї взаємодіяти у спілкуванні та поведінці, зміцнювати та зберігати родинні відносини. Ознайомити батьків з особливостями впливу стилю спілкування в сім’ї на емоційне благополуччя дітей; формувати вміння аналізувати свої виховні впливи на дитину та їх наслідки, сприяти конструктивному спілкуванню дорослого з дитиною.

Обладнання: вирізане з кольорового паперу сонце, кольорові паперові долоньки, фломастери, ватман, маркери, ватман, склянка з водою, сіль, перець, грудка землі, смужки з написами,картинки, пам’ятки.

 

1. ВСТУПНЕ СЛОВО

2. ПРАВИЛА

3. ЗНАЙОМСТВО. ОЧІКУВАННЯ

4. ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

5. ЕКСПЕРИМЕНТ «СКЛЯНКА ВОДИ»

6. РУХЛИВА ГРА «АВСТРАЛІЙСЬКИЙ ДОЩ»

7. ВПРАВА «ЛІТАЮЧИЙ ПЛАКАТ»

8. ГРА «ПОДІЛИСЬ РЕЦЕПТОМ ЩАСТЯ»

9. ПІДСУМОК

 

 

  1. Вступне слово

-         Доброго вечора, шановні батьки. Ми раді Вас вітати на нашій першій зустрічі «Школи батьківства».

Сьогодні до нас завітало сонечко, але воно чомусь сумне.

Як ви думаєте чому засумувало сонечко?

(Відповіді батьків)

-         Сонечко розгубило свої промінчики у вигляді маленьких дитячих долоньок  і ми спробуємо йому допомогти. Напишіть на промінчиках - пальчиках слова, якими ви найчастіше називаєте вдома своїх дітей. Подаруйте промінчики сонечку.

-         Сонце – символ тепла, доброти, світла. Ваші діти для кожного з вас також певною мірою сонечка, сенс життя, щастя. Щастя для батьків – бачити свою дитину здоровою та радісною. Неймовірна втіха для батьківської душі – коли дитина усвідомлює себе щасливою. Проте ні для кого не таємниця, що батьки і діти вкладають у поняття «щастя» не завжди однаковий зміст. Тому сьогодні ми пропонуємо батьківський тренінг, тема якого «Щаслива дитина – благополучна родина».

 

 

  1. Правила

-         Щоб наша з вами праця була плідною та конструктивною я пропоную наступні правила:

-         Добровільна участь у виконанні вправ і завдань.

-         Говорити лише про себе та свої переживання.

-         Не критикувати, бути позитивним.

-         Один говорить, усі слухають.

-         Обговорювати дію, а не особу.

-         Отже, з правилами групи ми ознайомилися. Якщо хтось із ними не згоден, можна запропонувати свої правила.

  1. Знайомство. Очікування

-         Пропонуємо познайомитися та висловити свої очікування. А допоможе нам в цьому ось цей клубочок. Потрібно взяти його, обмотати навколо пальчика ниточку, назвати своє ім’я, сказати,  що Ви чекаєте від нашої сьогоднішньої зустрічі ,  і передати  клубочок наступному!

-         А я очікую, щоб ви вийшли з цієї зали з добрим настроєм, позитивними емоціями та гарними відгуками.

-         Подивіться, будь ласка, кожен з нас з'єднаний ниточкою, не просто ниточкою, а ниткою, яка нас буде пов'язує.  Наша нитка повинна бути настільки міцною, наскільки це можливо заради здоров'я і щастя наших дітей. Адже не треба забувати, що тільки ми - дорослі відповідаємо  за їх щастя.

  1. Інформаційне повідомлення « 10 ознак щасливої родини»

- Батьки завжди прагнуть дати дитині все найкраще і створити комфортні умови для її розвитку. В нагоді стають різноманітні тренінги, гуртки, майстер-класи. При цьому багато сімей забуває, що запорукою щастя малюка є щаслива родина, в якій панує гармонія і любов. Існують ознаки, за якими можна відрізнити справді щасливі сім’ї.

1.    У щасливій родині панують теплі стосунки!

По-справжньому щасливою можна назвати родину, в якій усі члени підтримують один одного, хвилюються, спільно проживають радісні і сумні події. Важливо, щоб не лише батьки турбувалися про дітей, але й діти так само розуміли почуття мами і тата.

2.   У щасливій родині немає місця брехні!

Брехня псує стосунки в родині, тому завжди краще говорити правду, якою б вона не була. Дитину треба змалечку привчити до того, що батькам потрібно довіряти. Тоді малюк буде ділитися з вами своїми страхами і переживаннями. При цьому батькам важливо контролювати свої емоції, не нехтувати дитячими почуттями, а спокійно обговорювати з малюком все, що його турбує.

3.    У щасливій родині кожен може проявляти свої емоції!

Насправді здоровий прояв емоцій — це нормально. Навчіться демонструвати свої емоції: смійтесь, коли вам весело, або насуптеся, коли сердиті. Це сприятиме кращому розумінню між вами і малюком.

4.   Щаслива родина планує майбутнє!

Щасливі сім’ї мають спільні цінності і разом будують плани. Вони бачать життя приблизно однаково і прагнуть досягти спільної мети.

При цьому не слід вибудовувати власні плани на майбутнє дитини. Вона сама має вирішувати, яку професію обрати, який гурток відвідувати тощо. Батьки можуть лише порадити, але не наполягати.

5.  У щасливій родині розподіляють обов’язки!

Побут часто стає причиною сварок, але не в щасливих родинах, які вміють розподіляти обов’язки. В таких сім’ях немає поділу на жіночу і чоловічу роботу. У щасливій родині всі домашні справи виконуються спільно, а не покладаються лише на дружину або чоловіка.

Дитину теж треба привчати до того, що вона повинна допомагати батькам. Але домашні обов’язки повинні відповідати віку малюка.

6.  У щасливій родині кожен має час на себе!

У щасливих родинах жінка і чоловік розуміють, що вони не мають потреби кожну вільну хвилину проводити разом. Це не шкодить їхнім стосункам, а навпаки робить їх більш міцними і здоровими.

7.   У щасливій родині проблеми вирішуються спільно!

У будь-якій родині трапляються сварки чи різні проблеми, але по-справжньому щасливі сім’ї долають їх разом. Вони не накопичують образи і претензії і швидко йдуть на примирення.

У щасливих родинах немає правильної і неправильної думки. Рішення приймаються спільно, а якщо погляди подружжя не збігаються, то вони обговорюють ситуацію і знаходять компроміс.

Дитина також повинна мати право голосу.

8.  Щаслива родина започатковує сімейні традиції!

Чудово, коли сім’ї започатковують власні традиції. Вони поєднують усіх членів родини і зміцнюють взаємовідносини між ними.

Спільні традиції можуть стати приводом зібратися разом навіть тоді, коли діти вже подорослішають і будуватимуть власне життя.

9.  Щаслива родина вміє радіти дрібницям!

Щасливі сім’ї не чекають вагомих приводів для радості, а радіють теплій погоді, смачному сніданку, можливості провести день разом. Чекаючи причини для радості, можна проґавити дійсно щасливі моменти.

10.   У щасливій родині кожен має право на помилку!

Кожна людина може помилитися, і в щасливих сім’ях це розуміють. Якщо комусь із родини щось не вдалося, інші члени сім’ї ніколи не засуджуватимуть його, а навпаки підтримають і допоможуть.

Діти часто роблять помилки. Не слід сварити малюка за це. Здається зовсім невинні ваші слова можуть травмувати дитину  на все життя.

  1. Експеримент «Склянка води»

Давайте разом проведемо експеримент.                                                             Склянка води – це дитина (чиста, прозора, наївна).                                                 Сіль – слова незадоволення.                                                                                   Перець – пекучі образливі слова.                                                                               Грудка землі – жорстокі слова.

Усе добре змішуємо – отримуємо – стан дитини. Скільки мене часу, доки все осяде, забудеться? А варто легенько збовтати і все підніметься на поверхню та спричинить нові стреси та неврози у дитини. Памятайте про це.

Від атмосфери, яка панує в родині, залежить розвиток дитини як особистості. У щасливих сім’ях виростають впевнені в собі і щасливі діти, які вміють розрізняти добро і зло і мають високі моральні якості, важливі для розвитку суспільства.

  1. Рухлива гра «Австралійський дощ»

      Яке воно щастя? Я знаю.

Це коли сонечко сяє.                                                                                    Коли мама мені усміхається,                                                                        Коли з друзями весело граюся.                                                                    Коли дощик іде рясненький,                                                                        Щоб землю умити чистенько.

- Шановні учасники! Чи знаєте ви, що таке австралійський дощ? Якщо ми будемо уважними, то почуємо, якій він. Встанемо усі в коло.  Я показуватиму рухи, а ви повторюватиме їх:

В Австралії піднявся вітер (терти долоні).

Починає накрапати дощ (клацання пальцями).

Дощ посилюється  (почергове плескання по грудях).

Починається справжня злива  (плескання по ногах).

А ось гроза, справжня буря  (тупотіння ногами).

Але що це? Буря почала вщухати  (плескання по ногах).

Злива перетворюється на дощ  (плескання долонями по грудях).

Рідкі каплі падають на землю  (клацання пальцями).

Вщухає вітер  (терти долоні).

З’являється сонечко  (руки догори).

  1. Вправа «Літаючий плакат»

-А зараз ми пропонуємо вправу, яка допоможе вам зрозуміти, що потрібно для того, щоб  зробити своїх дітей щасливими і що саме для ваших дітей є щастя? Зараз ми разом створимо плакат, де дамо відповіді на ці питання і запишемо їх на цьому ватмані.

( на ватмані батьки пишуть відповіді)

  1. Гра «Поділись рецептом пирога щастя»

-А зараз ми  пропонуємо знайти  секрет рецепту пирога «Щастя». І поділитися ним один з одним. Виходьте до нас.                                           Треба утворити 10 пар, щоб почати гру. Знайдіть та з’єднайте   парні частини інгредієнтів рецепту «пирога щастя». Одна частина це надпис,  друга – це картинка, їх треба скласти разом.

  1. Замісити тісто на + картинка (доброта)
  2. Змішати з + картинка (посмішка)
  3. Влити тонкою цівкою + картинка (турбота)
  4. Додати + картинка (дитячий сміх)
  5. Пофарбувати + картинка (блакитне небо)
  6. Прикрасити + картинка (веселка)
  7. Викласти на + картинка (квіткова поляна)
  8. Випікати в + картинка (сонячні промені)
  9. Готовність пирога + картинка (відчуття щастя)

10. Куштувати + картинка (маленькі порції)

- Дуже вам вдячні, сідайте, будь ласка, на свої місця.

9. Підсумок                                                                                                     - Шановні батьки дякую Вам за активну роботу. Наше сьогоднішнє заняття було організовано для тих, хто любить дітей,  любить їх справжньою любов’ю та бажає  дітям щастя. Пам’ятайте, тільки у щасливих родинах – щасливі діти.  А на згадку  пропонуємо Вам пам’ятку «Заповіді ефективного виховання щасливої дитини».                                                                                          - На завершення  уявить на одній долоні посмішку, на іншій - радість. А щоб вони не пішли від нас, їх треба міцно-міцно з'єднати в оплески. До нових зустрічей!

 

docx
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
378
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку