Тренінг "Стрес в екстремальних ситуаціях"

Про матеріал

Розробка тренінгового заняття дає можливість ознайомлення з чинниками виживання в екстремальних ситуаціях, з техніками самоконтролю і позитивного мислення,володіння техніками самоконтролю, уміння змінювати песимістичні думки на оптимістичні .Ці знання формують адекватну реакцію на стресори та навички подолання негативних емоційних станів.


Перегляд файлу

СТРЕСИ В ЕКСТРИМАЛЬНІХ СИТУАЦІЯХ

Мета

Ознайомлення з чинниками виживання в екстремальних ситуаціях, тренінг технік самоконтролю і позитивного мислення. 

Результати навчання

Наприкінці заняття учні:

  •  наводять приклади стресорів екстремальних ситуацій; негативного (песимістичного) мислення;
  •  пояснюють, що допомагає вижити в екстремальній ситуації, як негативне мислення може зашкодити людині в екстремальній ситуації;
  • сформовують первинні навички адекватної реакції на стресори ,

 навички подолання негативних емоційних станів;

  •  демонструють володіння техніками самоконтролю, уміння змінювати песимістичні думки на оптимістичні.

Обладнання і матеріали

  Папір, олівці, фломастери, маркери, ножиці, скоч, клей.

  

Орієнтовний план тренінгу

Стартові завдання

7 хв.

Вправа на знайомство.

3 хв.

Тренінг навичок самоконтролю в екстремальних ситуаціях «Риб’яча кістка»

12 хв.

Тренінг позитивного мислення

15 хв.

Підсумкове завдання на релаксацію

3 хв.

Завершення тренінгу

5 хв.

Стартові завдання

Привітайте учнів, запитайте, що вони пам’ятають з минулого уроку. 

Мозковий штурм: «Як можна потрапити в екстремальну ситуацію?».

Інформаційні повідомлення учнів «Стресори надзвичайних ситуацій».

Рефлексія. Стреси, які виникають у житті, можна уявити як коридори,

якими треба пройти: швидше, повільніше, важче чи легше, однак пройти їх

усе одно доведеться.

 

Вправа на знайомство.

Слово вчителя: «Людина може потрапити в екстремальну ситуацію з багатьох причин: заблукати в лісі, відстати від групи в поході; автомобіль, потяг, автобус, літак чи корабель може потрапити в аварію у незнайомій місцевості; вона може опинитись у зоні стихійного лиха (хуртовини, урагану, землетрусу, снігової лавини) чи військового конфлікту,».

• Запропонуйте учням по колу назвати своє ім’я і продовжити речення: «Якби я був природним явищем, то я був би ... і пояснити чому (наприклад, сходом сонця, снігопадом, ожеледицею тощо)

Мозковий штурм: «Як можна потрапити в екстремальну ситуацію у місті?».

Тренінг навичок самоконтролю в екстремальних ситуаціях «Риб’яча кістка»

 

 

 

 

 

 

Проблема: «Що робити в екстремальних ситуаціях?»

Завдання групам —ознайомити учнів класу з додатковою інформацією, що допомагає правильно діяти в екстремальних ситуаціях .

Вправа «Пазли»:

  • група «правила поведінки» ;
  • група «виживання» ;
  • група «дії» ;
  • група «пам’ятка громадянам».

Висновок : Кожна людина по-різному реагує на стресові ситуації. Одні зроблять все можливе, щоб врятуватися, інші почнуть панікувати. Все залежить від індивідуальності людини.

Тренінг позитивного мислення

Слово вчителя «Негативне мислення»

Читання і обговорення притчі «Всього лише відображення» .

Робота в парах. Об’єднатися в пари і виконати завдання «Зміна думок»

Негативні думки

Позитивні думки

В мене нічого не вийде

 

Я невдаха

 

Усе пропало

 

Мене мало вбити

 

Вони зобов’язані це зробити

 

Це безнадійно

 

Не варто починати

 

Підсумкове завдання на релаксацію

Вправа «Стирання негативної інформації з пам’яті» .

Мета: зниження впливу негативної інформації на здоров’я.

Сісти зручно, заплющити очі . Уявити свою негативні думки, образи намальованими на аркуші паперу .Уявити, як гумка витирає ці надписи на папері, доки не утвориться чистий аркуш.   Разом з цим ваша нервова система заспокоюється.

Завершення тренінгу

Мудра людина й чудовий лікар Поль Брегг сказав: «За гроші можна купити ліжко, але не сон; їжу, але не апетит; ліки, але не здоров’я; бу­динок, але не домашнє вогнище; книги, але не ро­зум; прикраси, але не культуру; розваги, але не щастя; релігію, але не порятунок».

 

Тому кожна людина своїми думками, сло­вами й діями визначає тривалість свого життя. Здоров’я — це праця, праця із собою й над собою.

____________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаткова інформація

Правила поведінки

Не всі замислюються про те, як потрібно себе вести в певний момент. Поведінка в екстремальній ситуації дуже важливо. Адже від нього багато залежить, в тому числі і життя людини. В першу чергу необхідно бути дуже спокійним і холоднокровним. Порахуйте швидко до трьох і відновіть дихання. Постарайтеся на даний момент забути про страх і біль. Реально оцініть свої можливості, сили і ситуацію в цілому. Розгубленість, паніка і нерішучість вам тільки нашкодять при таких обставинах.

Виживання

Насамперед ви самі повинні переконатися, що ваше житло, безпечне і міцне. Регулярно перевіряйте проводку. Ви повинні точно знати, що при пожежі зможете вибратися неушкодженими з пастки. У кожній сім'ї повинні перебувати медикаменти на всі випадки життя. Не можна забувати про бинти, йод, засіб від опіків. Вони не кожен день потрібні, але іноді просто необхідні. Виживання в екстремальних ситуаціях – дуже важливий фактор для кожної людини. Якщо у вас є машина, вона завжди повинна бути готова до від'їзду. Намагайтеся зберігати пальне для таких випадків.

Дії

Що робити людині в екстремальних ситуаціях?  Якщо людина виявила підозрілий пристрій в громадському місці, то його не можна підбирати, а необхідно повідомити в міліцію. Нехай навіть анонімно. Не бійтеся повідомляти, адже якщо постраждаєте не ви, так хтось інший. У будь-якій ситуації не можна піддаватися паніці. Намагайтеся взяти себе в руки, заспокоїтися і діяти відповідно до ситуації.

Дії в екстремальних ситуаціях повинні бути блискавичними. Адже від цього залежить життя. Якщо ви розумієте, що впоратися не в змозі, кричіть поки зможете, щоб вас почули.

Пам'ятка громадянам

Якщо ви розумієте, що з електрикою щось сталося, наприклад, тріщить в лічильнику або неправильно блимає лампочка, то відразу ж обесточьте квартиру. В цей же час бажано вимкнути газ і воду. Після цього не роздумуючи викликайте майстра або аварійну службу. Часто буває, що люди не надають значення деяких дрібниць. Через це трапляються пожежі, вибухи й ін., Тому ваші документи повинні знаходитися в одному місці і бажано ближче до виходу. У разі небезпеки необхідно їх узяти з собою. Гроші і необхідні речі повинні знаходитися також не надто далеко від виходу. У стресових і екстремальних ситуаціях не завжди знайдеться час бігати по квартирі і збирати валізи.

doc
Додано
7 травня 2018
Переглядів
3026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку