Туве Янссон "Комета прилітає" (Презентація до уроку)

Про матеріал
Презентація створена для використання під час дистанційного навчання при вивченні творчості Туве Янссон.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туве Янссон«Комета прилітає»

Номер слайду 2

Яких героїв твору ви впізнали на цій ілюстрації?

Номер слайду 3

«Комета прилітає»

Номер слайду 4

«Комета прилітає»Мумі-троль знайшов нову стежину, що йшла до лісу. Щоб не загубити, склав 2 гілочки навкрест. Мумі-троль і Чмих ідуть мандрувати, беруть із собою канапки, морс, яблука, карамельки… Так далеко зайшли, що будинок здавався цяточкою.«Ворог позаду страшніший, ніж той, що виходить назустріч.»Чому герої твору так вважають?

Номер слайду 5

«Комета прилітає»Стежка привела до моря, яке дуже подобалося Мумі-тролю, але не подобалося Чмихові, який почував себе самотнім. Мумі-троль пірнав за мушлями та перлинами, вирішив стати… шукачем перлів.

Номер слайду 6

«Комета прилітає»Мумі-троль вирішив зберігати перли у скриньках, а Чмихові запропонував стати шукачем скриньок для перлів. Чмих побачив кошеня і попросив Янголів, щоб котик з ним потоваришував. І раптом… знайшов печеру. Вирішив у ній жити (зробити полички, а вечорами запалювати свічку).

Номер слайду 7

«Комета прилітає»Коли повернулися додому, Мумі-мама прикрашала місток. Під мостом жив Ондатр. Під час зливи, його будинок завалився, тому він пішов ночувати до Мумі-тролів.

Номер слайду 8

«Комета прилітає»Вранці Ондатр предрік загибель Землі через комету. Потрібно було знайти Обсерваторію. Мама зібрала наплічники і відпустила Мумі-троля та Чмиха до обсерваторії.

Номер слайду 9

«Комета прилітає»Під час мандрів до Обсерваторії познайомилися з Нюхмумриком (Снумумриком), який жив у жовтому наметі, грав на губній гармонії. Нюхмумрик сказав, що комети прилітають, коли хочуть, можуть з’явитися де схочуть. Якщо з’явиться тут, то Земля розлетиться на друзки. Тепер у небезпеки з’явилося нове ім’я – КОМЕТА.

Номер слайду 10

«Комета прилітає»Подалися до Гранатового урочища. Нюхмумрик сказав, що йому належить усе, що бачить око. Чмих спустився в урочище за гранатами, які сяяли червоним світлом. А 2 гранати виявилися… очами велетенської ящірки. Чмих залишився без коштовностей. Нюхмумрик сказав: «Нелегко доводиться тому, хто прагне володіти речами, мати їх, носити за собою…я ношу їх у своїй пам’яті.

Номер слайду 11

«Комета прилітає»Втрьох попливли далі. Ледь не загинули (врятував Гемуль, який колекціонував рослини та комах). Друзі розвели багаття та напекли оладків.

Номер слайду 12

«Комета прилітає»Нюхмумрик розповів про Хропусів.

Номер слайду 13

«Комета прилітає»Мумі-троль знайшов браслет Хропсі, який та постійно носила. Небо забарвилося неприродним багрянцем. Усі збагнули, що це комета. Нарешті прийшли до вежі Обсерваторії, де був найпотужніший телескоп.

Номер слайду 14

Комета прилітаєМумі-троль дізнався в найкращого професора в світі (він спостерігав за цією кометою 93 роки!) про те, що комета дуже швидко наближається до Землі й згідно розрахунків зіткнеться з нею 7 серпня о 8 годині 42 хвилини 4 секунди А вже було 3 серпня 7 година 53 хвилини. «Швидше додому. Тільки б встигнути додому до мами, перш, ніж комета долетить до Землі! Тоді, можливо, все це не так небезпечно. Адже мама що-небудь вигадає…»

Номер слайду 15

«Комета прилітає»Чмих сказав, що Всесвіт чорний, а комета червона, з хвостом позаду. Варто поквапитися додому, до мами.

Номер слайду 16

«Комета прилітає»Дорогою додому стали скидати каміння у провалля, Мумі-троль не втримався і полетів у прірву. Але… рятівна мотузка допомогла. Друзі його втримали і витягли. Зрозуміли, що поводилися злочинно, штовхаючи та жбурляючи каміння.

Номер слайду 17

«Комета прилітає»Мумі-троль рятує Хропсю від отруйного куща. Після наради вирішили переправлятися через море. Але те зникло. До кінця світу 2 дні. Хропсі забагалося на танці.

Номер слайду 18

«Комета прилітає»У крамниці Нюхмумрик хотів придбати штани, але не нові. (8 марок) – не купив. Хропся придбала різдвяну зірку і подарувала Мумі-тролю як нагороду.(3 марки)Мумі-троль придбав для Хропсі люстерко. (5 марок)Чмих випив склянку лимонаду. (74 пенні)Але грошей ні в кого немає. Бабуся, сказала, що … вона їм винна іще 74 пенні, і дала цукерок.

Номер слайду 19

«Комета прилітає»Скоріше додому!Через море на ходулях. Перелетіти.

Номер слайду 20

«Комета прилітає»Назустріч йшло багато істот. Вдома мама спекла великого торта. Вирішили усі сховатися у печері Чмиха.

Номер слайду 21

«Комета прилітає»Але комета НЕ зіткнулася з Землею, а пройшла повз неї. Земля Врятована, і життя в Мумі-долині триває.

Номер слайду 22

Герої історій про Мумі-дол. Мумі-троль. Мумі-тато. Мумі-мама Гемуль Філателіст. Хропся. Хропусь. Гаттіфнатти. Чмих. Ондатр. Снусмумрик

Номер слайду 23

Самотність. Самотність – це особливе емоційний стан людини, при якому він відчуває свою непотрібність і не відчуває самого себе. Самотня людина втрачає відчуття самого себе через відсутність контактів з іншими людьми, він провалюється в порожнечу, в якій його, як особистості, немає. Це емоційний стан виникає в той момент, коли людина не отримує повноцінного уваги з боку інших людей, коли він не відчуває позитивної емоційної зв’язку з людьми або боїться її втратити. При цьому людей навколо нього може бути багато і вони навіть можуть з ним спілкуватися.

Номер слайду 24

Нерозуміння Нерозуміння – це нездатність зрозуміти, збагнути що-небудь; відсутність розуміння.

Номер слайду 25

Взаємодопомога Взаємодопомога – це допомога, що надається одним одному, взаємно.

Номер слайду 26

Делікатність Це така властивість людини у своїй промові обходити всі гострі моменти і говорити про складні і неприємні речі легко і просто. Делікатними називають тих людей, які не лізуть в чужі проблеми, а якщо їх просять про допомогу, то вони намагаються залагодити всі найкращим для всіх. М’якість, добросердечність і чуйність – ось головні якості тактовного людини.

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Текст https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=666 Аудіокнига https://youtu.be/T-9j0rcm7i4 Мультфільм https://youtu.be/g. Zl. JJXMv. Ml. A

Номер слайду 28

Домашнє завдання11 питання. Основні риси мумі-тролів.(Справедливі, добрі,, чеснісні, привітні, гостинні, хороші товариші, мандрівники тощо). У будинку мумі-тролів завжди дружно та весело, пахне оладками з малиновим варенням, ніхто нікого не повчає, усі уважні один до одного. У казковому домі живе любов, про яку не говорять, але яка відчувається в кожному доброму слові й учинках заради інших. Якщо комусь сумно або в когось трапилася біда, мумі-тролі та їхні друзі вирішують проблему спільно, але водночас не порушують право кожного на особисте життя, не вимагаючи зайвих пояснень.12. Діалог з Нюхмумриком. ( - Привіт, Нюхмумрик. Ти дозволиш мені взяти гранатів?- Звичайно, адже я їх не ношу із собою Речі лише обтяжують.…….(далі самі)13. Твір- роздум «Як мумі-тролі ставляться до природи.»( 8-10 речень. Мумі-тролі до природи ставляться з повагою, ощадливо, адже самі є частиною природи. …. Навіть під час загрози Землі у них першому місці моральні чесноти. ….)Долину мумі-тролів заселяють мумі-тролі, хропусі, мумрики, мудрики, гемулі, мюмлі, чепурулі з капарулями та інші істоти, наділені рисами і людей, і тварин. У них є «обличчя», і своїми характерами, поведінкою, вчинками, звичаями і звичками ці персонажі надзвичайно схожі на людей - вони бліднуть, червоніють, вибачаються, дякують, п’ють каву і сік, танцюють, сваряться. Але мешканці долини Мумі-тролів зовсім не люди - у багатьох з них є лапи й хвіст.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бацай Мирослава Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гунбіна Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сердюк Ольга Юріївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 травня 2020
Переглядів
18088
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку