Тваринний світ України

Про матеріал
Неймовірний тваринний світ України. Тварини, які віднесені до Червоної книги України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тваринний світ України

Номер слайду 2

Тваринний світ Тваринний світ є одним з основних компонентів навколишнього природного середовища, національним багатством України, джерелом духовного та естетичного збагачення і виховання людей, об'єктом наукових досліджень, а також важливою базою для одержання промислової і лікарської сировини, харчових продуктів та інших

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Фауна лісу Лісова фауна — це сукупність тварин, що мешкають в лісах, зважаючи на необхідність в джерелах їжі, місцях для розмноження або захисту. Лісова фауна становить до половини всіх відомих видів тварин. Її представники можуть мати специфічні адаптації до умов лісу.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Фауна полісся

Номер слайду 8

Фауна степу

Номер слайду 9

Фауна лісостепу Тваринний світ зони представлений лісовими та степовими видами. Тут живуть дикі кабани, сарни, олені, зайці, вивірки, куниці, тхори, полівки, лисиці, вужі, багато птахів: дятли, сови, жайворонки, лелеки, куріпки, дрозди, гуска сіра, вивільга, степовий журавель, зяблик, горлиця тощо.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Саламандра плямиста Зниження чисельності пов’язано зі змінами біотопів та відловом.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Червона книга України — офіційний державний документ, який містить перелік рідкісних, вразливих і зникаючих видів тваринного і рослинного світу у межах України, а також узагальнені відомості про сучасний стан цих видів і заходи щодо їх збереження.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Беркут. У середині 1960-х рр. в Карпатах налічувалось 6–8 пар. На стан виду негативно впливають: знищення старих ділянок лісу, де птахи гніздяться; скорочення кормової бази; вбивство птахів для виготовлення опудал; випадкове потрапляння у мисливські пастки.

Номер слайду 16

Жовтопуз безногий, жовтопузик. Зазвичай щільність популяції не перевищує 0,2–0,5 ос./км. Середземноморський релікт біля пн. межі ареалу, особливо вразливий внаслідок пізнього настання статевої зрілості і низького виживання молоді.

Номер слайду 17

Ящірка зелена. Чисельність і причини її зміни: В околицях Черкас — 1–2 особини на 1 км маршруту, у Дніпропетровській обл. — від 0,01 ос./га до 3–35 ос./км. Причини зміни чисельності: антропогенна трансформація місць помешкання, застосування пестицидів, хижацький вилов, в окремі роки — надто холодні зими.

Номер слайду 18

Зубр Поголів’я. Зубр Поголів’я зараз становить менше 200 зубрів. Причини зміни чисельності: браконьєрство і недбале ведення мисливського господарства.

Номер слайду 19

Заєць білий В Україні мешкає кілька сотень біляків. Причини зміни чисельності: вирубування лісових масивів, браконьєрство, посилення хижацтва лисиці у зв’язку з зростом її чисельності.

Номер слайду 20

Тюлень-монах. Чисельність і причини її зміни: Традиційно рідкісний звір, з низьким репродуктивним потенціалом чисельність популяцій якого знижується на всьому його ареалі. Причини зміни чисельності: посилення чинника неспокою з боку людини.

Номер слайду 21

Гадюка степова. Причини зміни чисельності: розорювання, забудова, суцільне заліснення, перевипас або регулярне випалювання степових ділянок, знищення змій людиною.

Номер слайду 22

Кінь дикий. Розмноження в природі почалося в 1998 р. Максимальної чисельності популяція досягла в 2003–2004 рр. — 65 особин. Причини зміни чисельності: браконьєрство, перебудова ландшафтів в результаті господарської діяльності, втрата генетичного різноманіття через обмежену кількість тварин-засновників популяції.

Номер слайду 23

Їжак вухатий. Серед причини зміни чисельності — деградація степових екосистем, засадження ділянок псамофітного степу монокультурами сосни, поширення їжака білочеревого, тиск хижаків (лисиц).

Номер слайду 24

Ведмідь бурий. Чисельність і причини її зміни: Не перевищує 300 особин. Фрагментація ареалу, інтенсивна експлуатація та омолодження лісів і велике рекреаційне навантаження на них; високий рівень чинника непокою, браконьєрський відстріл тварин.

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 листопада 2023
Переглядів
188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку