Екскурсія Угорщиною для 4 класу.

Про матеріал
Виховна робота з теми:"Екскурсія Угорщиною". Представлена у вигляді Word документу.
Перегляд файлу

Методика організації та проведення різних виховних заходів

Екскурсія по визначним місцям Угорщини

 

  1. Привітання Добрий день, малече щира,

Хай живеться вам у мирі.

Хай луна дитячий сміх!

Почнемо урок для всіх!

  1. Основна частина

 -Скоро літо і всі ми з вами плануємо подорожувати. Ми живемо з вами в Україні, державі, яка розміщена в центрі Європейського континенту. Україна прагне до об'єднання з іншими європейськими державами. Тож давайте здійснимо мандрівку до однієї європейської держави. А щоб дізнатися, що це за країна треба послухати текст:

        Не можна не відзначити, що ця країна давно стала приваблива для туристів зі всієї земної кулі. Країна володіє унікальним місцем розташування, кліматом і багатою історією. Центр відпочинку і туризму — Будапешт, столиця і найчастіше відвідуване місто країни. В середині країни протікає Дунай, а якщо поглянути на схід можна побачити – Тису, другу ріку. На території країни більше ніж 10 курортів і 5 печер.

 

-Ну що хтось здогадався, що ж це за країна?

Так, це Угорщина, яка затишно розташувалася в серці Європи, це  країна контрастів. Вона таїть у собі багато загадок, які накопичила за тисячолітню історію.

 

Будапешт — одна з найкрасивіших світових столиць. В країні, попри руйнівні події, як для людей, так і для культури, збереглося чимало цікавих місць для відвідування. Клімат в Угорщині помірний, відрізняється сухістю. Величезний вплив на погоду надає географічне положення. Гірські хребти Карпат вигідно захищають місцевість від холодних потоків повітря. Літо в основному спекотне з середньою температурою повітря – 20 градусів. Зима досить тепла за нашими мірками. Стовпчик термометра може опуститися до -1 градуса. Весна приходить раніше звичайного. Восени практично немає дощів. У вересні пляжний сезон ще в розпалі і угорські озера ще не охололи. Істотних температурних коливань немає.

 

 Сусідні країни - Україна (північний схід), Румунія (схід), Хорватія (південний захід), Сербія (південь), Словаччина (північ), Австрія (захід ) і Словенія ( південний захід).

 

Прапор Угорщини являє собою полотнище, яке складається з трьох однієї ширини горизонтальних смужок червоного, білого і зеленого кольорів. Гімн Угорщини - це вірш Ференца Келчеі «Гімн», на музику Ференца Еркеля.

    

Наш світ – дивовижний, прекрасний та  унікальний. Ми живемо в такій красі! Та на жаль, ми часто забуваємо, про це. Отож ми хочемо залучити вас до подорожі визначними і мальовничими місцями Угорщини. Вирушаємо в путь.

 

І першою зупинкою у нас буде: “Егерський замок”.

 Егерський замок (угор. Egri vár) — середньовічний замок в угорському місті Егер, відомий своєю героїчною обороною від турків у 1552 році. Розташований у східній частині — історичному центрі міста Егера на Фортечному пагорбі та є головною визначною пам'яткою міста.

Егерська фортеця прославилася на всю планету тим, що стала місцем битви угорців з турками, причому останніх було в 40 разів більше, ніж тих, що оборонялися. Протистояння тривало 33 дні, кінець кінцем, ворожа армія, зазнавши втрати своїх бійців, відступила від міста. За легендою сміливцям допомогла «Бичача кров» — місцеве, знамените вино, що додає сили та бадьорить своїм насиченим смаком.

Сучасна Егерська фортеця не менш цікава, ніж її історія — тут можна досліджувати підземні лабіринти, влучно постріляти, провести дегустацію вин і взяти участь в їх розливі по пляшках, відвідати експозицію знарядь тортур і страти, а також своїми руками викарбувати монету, яку майстер вам подарує в пам’ять про подорож. Щоліта в фортеці влаштовуються лицарські турніри зі справжніми середньовічними постановками і барвистими костюмами, супроводжувані музикою, танцями, гастрономічними частуваннями і веселощами. Як правило, під час масових видовищ тут проводять ярмарки народних ремесел, тому туристи можуть придбати сувеніри та незвичайні речі прямо з рук їх творців.

 

 -Далі ми прямуємо у “Марципановий музей”

 Музей розташований у місті Сентендре, Угорщина. У цьому музеї можна побачити найрізноманітніші художні твори мистецтва, починаючи з портретів знаменитих людей і закінчуючи різними тортами, які виконані в англійському стилі та мають вражаючу кількість ярусів. Усі експонати створені із марципану. Марципан - це різновид кондитерського виробу.  Справжній марципан — це суміш змеленого на борошно мигдалю та цукрового сиропу чи цукрової пудри. Що можна побачити у музеї? Абсолютно все, точніше все, що пов'язане з марципанами: сто різноманітних експонатів із марципану, серед яких фігурки героїв відомих дитячих казок, пам'ятки архітектури, навіть мигдальний палацовий комплекс графа Фештетича з парковою зоною, фонтанами, клумбами, ставком і навіть рибками. Розмір музею досить скромний, але скільки всього цікавого можна побачити на його невеликих вітринах. І що найголовніше, всі ці творіння повністю їстівні і, крім того, дуже смачні. Біля музею розташована майстерня, в якій постійно працюють декілька майстрів-кондитерів. Це приміщення також належить до території музею і входить в екскурсійну програму. Тут відвідувачів ознайомлять з найкращими секретами майстерності та виготовляють мініатюру з марципану для всіх охочих.

Марципанів багато ніколи не буває. Їх можна їсти грамами, кілограмами і тоннами. Хоча ні, тоннами їх їсти не бажано - можна не влізти в улюблену сукню. Хай там як, але марципани - це той must-have, який потрібно привезти з вашої подорожі по Європі. А музеї марципанів в Угорщині - це той must-visit, без якого ваша мандрівка по країні буде точно неповноцінною.

 

 

Наступна наша зупинка “Королівський палац, відомий як Будайська фортеця”

     Головна пам’ятка Будапешта, приголомшливий Будайський замок. Він спочатку був збудований у 13 столітті, але робота на цьому не завершилась - розширення та реконструкції проводились протягом наступних двох століть, а різні реконструкції та ремонти продовжуються і сьогодні.

      Це старовинний замок, до якого дуже легко потрапити  з історичного центру Будапешта. На Замковий пагорб можна піднятись пішки або ж на фунікулері. Вхід на територію безкоштовний, проте в деякі музеї потрібно буде придбати квиток. Це величезна територія, якою можна гуляти хоч цілий день. Замок відкритий для відвідувачів щодня в будь-який час доби.

      Помилуватися Королівським палацом, насолодитись панорамою на Пешт – східну частину міста, що розкинулось внизу.

Помітили дещо цікаве у назві східної частини міста?

Так, молодці! Це друга частина слова Будапешт.

1873 року міста Пешт (угор. Pest — грубка), яке лежало на східному боці річки Дунай, Буда (лат. Buda) і Обуда (угор. Obuda, обидва — на західному боці річки) було об'єднано в одне місто під назвою Будапешт.

     

   На фоні Дунаю можете  зробити неймовірні світлини.

Хоча, звісно, вам про це нагадувати не потрібно.

Повернемось до екскурсії.

      Сам Королівський палац вміщує безліч культурних цікавинок: тут і експозиції Угорської національної галереї, і Музей історії, і Національна бібліотека ім.Сечені.

 

 -Тепер ми відправляємося на “Озеро Балатон”

 

Озеро Балатонзнаходиться за 100 км від столиці Угорщини — Будапешта, тобто в західній частині Угорщини, біля підніжжя гір Баконь і є найбільшим в Центральній Європі.   За довжиною майже 80 кілометрів, ширина – 14 кілометрів. У найвужчому місці ширина озера близько 1,2 км,  Є великий півострів – Тихань.  Біля нього знаходиться найглибше місце озера — 12-ти метрова Тиханська западина. Південна частина озера настільки неглибока, що плавцям доводиться проходити сотні метрів у воді по пояс, щоб досягти глибини.

Угорське море — так називають місцеві жителі озеро Балатон через його грандіозні розміри та кольори води.  Залежно від ракурсу вона буває блакитно-блакитною або бірюзовою.  Вже кілька століть озеро Балатон числиться серед найпопулярніших курортних місць Європи.    Історія озера Балатон

 У давнину цьому місці плескалося море. Коли після чергового землетрусу ландшафт змінився, термальні джерела заповнили впадину водою, що утворилася. Слов'янські племена, що поселилися навколо, почали називати це водоймище Блатенське або Блатно, від слова «блато» — болото. Згодом закріпилася назва Балатон.

Швидше за все, болотисті місця стали повноводним озером після того, як у 3 столітті н. е. римляни на річці Шіо, що випливає з водойми, побудували систему шлюзів. За допомогою неї досі регулюється рівень води у Балатоні.

 

Особливою популярністю серед відпочиваючих користуються бальнеокурорти озера Балатон: кардіологічний курорт Балатонфюред;  Шиофок, який прославився своїми пісочними пляжами; Кестхей, відомий унікальними джерелами; та селище Тихань.

 Сюди приїжджають не лише за новими враженнями, а й підлікувати опорно-руховий апарат. Гірсько-озерне повітря та мінеральна вода з термальних балатонських джерел славляться своїм цілющим ефектом.

 

Однією з найпопулярніших пам'яток Балатону є  Палац Фештетич.  Палацово-парковий комплекс 18 століття, збудований у стилі французького бароко, став серцем курортного селища Кестхей.  Палац вражає пишністю фасадів та розкішшю внутрішнього оздоблення.  Навколо нього у найкращих європейських традиціях розбитий парк із озером та фонтанами, в який ми зараз відправимось.

 

 -Зараз ми відвідаємо затишний “парк Фештетич”.

                            

Палацово-парковий комплекс з'явився у середині 18 століття. На його зведення пішло понад століття! Будували його стараннями одного з найбагатших і найзнатніших сімейств Угорщини, Фештетич. Кестхейський палац став одним із найкращих в Угорщині та зібрав у своїх стінах витвори мистецтва. Фештетичі були відомими меценатами, які прагнули підтримувати та розвивати освіту, літературу, мистецтво. Саме завдяки цьому в угорському містечку з'явилися гімназія, перше в Європі аграрне училище (живе донині, але вже як факультет університету), лікувальна купальня на озері Хевіз, лікарня…

Не дивно, що палац просто дихає розкішшю! Зараз його підтримують у чудовому стані. Звичайно ж, представники знаменитого роду більше не живуть у своїй сімейній обителі: вони покинули її 1944 року. Хоча їхні нащадки, які зараз живуть в Австрії, час від часу відвідують своє родове гніздо.

   Палац у цифрах та фактах

       Палац Фештетичів – третій за величиною в Угорщині.

       На зведення пішло одне століття: його почали будувати 1745 року.

       А свій нинішній вигляд палац набув лише у 1880 роках.

       Спочатку планували зробити лише 34 кімнати.

       Споруду перебудовували багато разів, добудовували нові «крила».

       У палаці – 101 кімната!

       18 покоїв доступні відвідувачам замку.

       Палац у Кестхей збудували у формі підкови.

       У його бібліотеці – понад 80 тисяч книг!

       Один із найцінніших екземплярів – ноти з автографом відомого австрійського композитора Гайдна.

       Щорічно палац на Балатоні відвідує 200 тисяч людей.

 

                         Кімнати та експонати палацу.

 

 Для відвідування зараз відкрито гостьове крило. Різні зали палацу віддають данину представникам роду Фештетич, які зробили найбільший внесок у розвиток регіону та країни.

Розкішна біла зала з блискучими люстрами і дзеркалами в позолоті – місце проведення найзначніших заходів міста. Білий салон – один із найелегантніших у палаці. Закохані парочки люблять проводити в ньому церемонії розпису. Зал перетворився на Палац одружень!

 

 -Наша мандрівка підходить кінця, зараз ми з вами відвідаємо ще одне озеро, яке називається “Хевиз”.

Термальне озеро Хевіз розташоване в однойменному селищі у західній Угорщині, за 190 км. від Будапешта та за 6 км. від міста Кестхей і узбережжя «Угорського моря» – Балатону.

Купалень є сотні, але природні термальні озера значно рідкісніші. При цьому Хевіз – найбільше тепловодне озеро не лише в Угорщині, а й на Європейському континенті. Інша подібна водойма є тільки десь аж у Новій Зеландії, а за лікувальними властивостями Хевіз цілковито унікальний. Формою озеро нагадує круглу лійку або чашу площею 47,5 тис. м², краї якої похило збігають вниз у напрямку до центру. Хевіз живлять декілька джерел: два гарячі температурою 42°С і 38°С та прохолодне мінеральне, яке має 17°С. У підземній печері на глибині 38 м. їхні води змішуються, і на поверхні озера температура становить 33 – 34°С. У найлютіші морози Хевіз огортає густа пара, проте озеро не охолоджується нижче, ніж до 25 – 23°С. Курортний сезон триває увесь рік, і задля комфорту відпочивальників побудована крита купальня, у якій є кілька відділень різних температур. Води озера здійснюють вічний кругообіг: гарячі потоки з глибини піднімаються вгору, а охолоджений шар з поверхні осідає на дно.

Хевізькі води чинять позитивний вплив перш за все при різноманітних захворюваннях опорно-рухового апарату: ревматоїдному артриті, артрозах, остеохондрозі, хворобі Бехтерєва, запаленні навколосуглобових м’яких тканин, порушенні міжхребцевих дисків. Допомагають вони і від неврологічних недугів (невралгії, невритів, ішіасу) та гінекологічних хвороб, а також для реабілітації після операцій і травм. Ревматики запевняють: загострення знімає як рукою! Сили природи часом спроможні зарадити там, де медицина розводить руками.

 

Ось і підійшла наша подорож по одним із визначних місць Угорщини. Сподіваємося, що вам дуже сподобалося. Поділіться здобутою інформацією зі своїми рідними та друзями, а також ж покажіть їм свої фото, пригостіть солодощами із Марчипанового музеї і можливо, вони також захотять відвідати ці місця. Чекаємо вас у гості. Дякуємо, що провели з нами цей час!

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Виховна робота
НУШ
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
109
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку