Творчість Валерія Кулика

Про матеріал
Презентація на тему "Творчість Валерія Кулика". Містить в собі детальну характеристику його творчого шляху від найпершої публікації до сьогодні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя та творчість В. Кулика

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Кулик Валерій Павлович народився в таврійському селищі Чаплинці Херсонської області в родині освітян. Закінчив факультет української філології Херсонського педагогічного інституту (1971). Він не лише вивчав історію рідного та світового письменства, проникав у глибини мовознавства, а й виступав організатором мистецьких акцій, вів літературну студію. Після закінчення вузу деякий час учителював.

Номер слайду 4

Працював кореспондентом районних газет у Чаплинці, Білозерці, Олешках, Новій Каховці, створив і керував літературною студією "Біле озеро", а сьогодні очолює літературно-мистецький гурт "Таврійський первоцвіт".

Номер слайду 5

Дебютував як поет у 1961 році, ще в школярському віці, на сторінках районної газети «Прапор комунізму». А далі з’явились ліричні публікації на сторінках газет «Радянська Таврія» (нині «Голос Таврії») (1963) і «Маяк»  (1966).

Номер слайду 6

Також займався газетярською справою ще у таких періодичних виданнях на Херсонщині, як «Придніпровська зірка», «Шляхом Леніна», «Нова Каховка».

Номер слайду 7

 Служив на Балтійському флоті (1973-1974), працював військовим кореспондентом.

Номер слайду 8

Перша книга поета «Відстані» побачила світ у видавництві «Таврія» у 1978 році.

Номер слайду 9

У 1987 році В. Кулик переїхав на Чукотку на запрошення свого товариша-журналіста і там кілька років виконував обов’язки заступника редактора газети «Огни Арктики». На початку 1990-х рр., повернувшись на Херсонщину, працював на обласному радіо, був ведучим програми «Вечірня вишиванка». Також був автором та ведучим літературно-мистецьких телевізійних програм «Степова арфа», «Таврійський первоцвіт», «Мистецькі діалоги», «Скарбниця таврійського краю», «Поетичні хвилини», «Сонячна палітра Херсонщини». Він знаходив однодумців серед місцевих літературних кіл, створив і керував літературною студією «Біле озеро» (1992-1997), очолював літературно-мистецький гурт «Таврійський первоцвіт».

Номер слайду 10

Поетична творчість Валерія Кулика добре знана в Таврійському краї та за його межами. Творчий арсенал митця досить розмаїтий. Його перу належать ліричні вірші, тексти пісень, поеми-легенди (поетичні версії кримсько-татарських легенд), цикли творів про кохання та переклади з мов ближнього зарубіжжя.

Номер слайду 11

Провідне місце у творчості поета займають сонети. Не зважаючи на виняткову складність сонетної форми, ним перекладено з російської «Lunaria» та «Corona astralis» Максиміліана Волошина та інших видатних авторів...

Номер слайду 12

Валерій Кулик підкреслює: «Сонети таких майстрів, як М. Рильський, М. Зеров, Д. Павличко, А. Міцкевич, О. Пушкін, І. Бунін, М. Волошин, несуть у собі відточеність художнього образу, граничну лаконічність поетичної фрази, справжню стихію літературного слова. Можливо, саме тому ще з юних літ я облюбовав форму сонета і проніс особливу прив’язаність до нього крізь літа ...».

Номер слайду 13

Як критик і літературознавець, В. Кулик є автором розвідок, статей, нарисів, рецензій: «Анатолій Бахута», «Гранослов» (про А. Крата), «Невже то було з нами?» (про М. Братана), «Розвінчані «Земні боги» (про М. Гурепка), «Я печальным никогда бы не был» (про В. Степуру) та ін.  

Номер слайду 14

Валерій Кулик – один із найяскравіших представників письменства Таврійського краю. Він часто зустрічається зі школярами та студентством. Четвертий рік поспіль, за ініціативою поета, у Хрестівській ЗОШ Чаплинського району проходить літературний конкурс учнівської молоді «Зачарування словом» імені Олександра Кулика.

Номер слайду 15

Валерій Павлович Кулик – член Національних спілок: письменників, журналістів та музичної спілки України; заслужений діяч мистецтв України, лауреат літературних премій – імені Миколи Куліша та Ярослава Дорошенка, переможець конкурсу імені Миколи Чернявського в номінації «Поезія» (2015), дипломант кількох міжнародних та всеукраїнських телевізійних фестивалів. А телепрограма «Ахалцихе – квітка надії» – про національні меншини Херсонщини – у 2005 році в Донецьку була удостоєна гран-прі на Міжнародному телевізійному фестивалі «Калинові мости». В. П. Кулика нагороджено Почесною відзнакою Народного Руху України «За заслуги перед українським народом».

Номер слайду 16

Сьогодні творчий доробок майстра слова нараховує близько двох десятків поетичних збірок та чотири пісенних. Поезія В. П. Кулика приваблює своїм широким тематичним діапазоном: патріотична ("Розмова з сином", "Світ мій світає в тобі, Українонько"), філософсько-етична ("Балада про вічне дерево", "І слухати зорю..."), мистецька ("Рожевий духоцвіт м'якої глини"), героїчна ("Бунтарська кров", "На Каховському плацдармі"), історична ("Колективізація", "Голод").

Номер слайду 17

Наскрізними у творах поета є образи саду, хліба, материнської хати, рушника, ластівки, ромашки, за допомогою яких автор прагне утвердити в довколишності високі ідеали добра і краси, гуманності і благородства. Мова поезії митця напоєна буйними соками рідної землі, вишукана й проста, барвиста і прозора, емоційна і розважлива.

Номер слайду 18

В змістовній індивідуальній поетичній стилістиці Валерія Кулика форма посідає важливе місце. Саме про це свідчать його численні сонети, майстерно довершені вінки сонетів, а також філігранні переклади сонетів та вінків сонетів.

Номер слайду 19

Нині Валерій Кулик – голова літературної студії «Кулішева криниця» та головний редактор літературно-художнього альманаху «Степ».

Номер слайду 20

Список використаних джерел Немченко І. КУЛИК ВАЛЕРІЙ ПАВЛОВИЧ [Електронний ресурс] / Іван Немченко. – 2018. – Режим доступу до ресурсу: https://lib.kherson.ua/kulik-valeriy-pavlovich_zpdh18.htm. ВИДАТНІ ПОСТАТІ ХЕРСОНЩИНИ [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://krai.lib.kherson.ua/k1-peopl-2.htm.

pptx
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
1588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку