Творчий проєкт "Макош - старословянська берегиня"

Про матеріал
Матеріал буде цікавий як викладачам технології так і учням 9-11 класів, що займаються різьбленням по дереву.
Перегляд файлу

ДЕРЖАВНИЙ ПРОФЕСІЙНО–ТЕХНІЧНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

"ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ЛІЦЕЙ"

 

 

 

Great full size picture art

 

 

 

 

 

 

Чернігів 2020р.

 

 

Вже ти гой єси, Макошь-матінка! Макошь-матінка, всьому люду отрадушка! Освяти ти мою доленьку! Прибери зі стежки лишенько, всяку біду да Маят! Нитка моя рівним-рівна, а доля щастям повна! І в поле і в будинку!

 

У наш час охоронні властивості домової різьби забуті більшістю населення. Так все ж, що позначають будинкові символи? Що і від кого вони охороняють? Один з таких символів – Макош.

Мокош, Макош (Мокоша)  слов'янська язичницька богиня родючості. Культ цієї богині був настільки поширений, що Мокош навіть входила до пантеону богів. Деякі сучасні дослідники вважають Мокошу дружиною Велеса. Виступаючи як посередниця між небом і землею завжди зображувалась з руками, піднятими до неба (весняний образ), слугувала джерелом тепла та вологи (на відміну від літнього образу, де руки опущені до землі, породжуючи зерно, готове до нового врожаю). Мокоша — покровителька дощів та весняних обрядодійств, пов'язаних з ними, покровителька пологів і заступниця породіль, господиня й цариця водоплавних птахівзмій і жаб. У її володіннях, а отже, й під її владою, перебувають русалки й берегині. Вона крім того — володарка риб, і теж може поставати в риб'ячому образі. Макош, як оберіг слов'янської богині, використовувався ще в ті часи, коли  наші предки сповідували язичництво. Вважався жіночим символом, що захищав від бід, дарував сімейне щастя, благополуччя в будинок, гармонію у відносинах з чоловіком, а також благополуччя дітей. Незаміжні дівчата також почитали цю богиню, просили у неї швидкого приїзду сватів і щастя в сімейному житті.

Мокош вважається покровителькою прядіння і ткацтва. Символами Богині є прядка і веретено. Вона вважалася геніальної ткалею, але пряла  не нитки, а долі всього живого на Землі. У цьому Макоші допомагають дві сестри - Доля і Недоля, вони за допомогою ниток і ножиць відміряють тривалість життя і долі людей.  Прядіння  — доволі поширений міфологічний мотив, пов'язаний із жіночими персонажами, джерелом життя і смерті, долі, родючості. Шматок білої тканини — це атрибут богині. Мокош одержувала в жертву снопи льону та вишиті рушники, які вішали на деревах.

Слов'янський оберіг Макош вишивали на одязі, на рушниках [Див. Додаток 1], а також  був поширений в домовому різьбленні. Зображення Берегині зазвичай розміщується в центрі верхньої частини лиштви. Її фігура зазвичай сильно стилізована, часто тіло утворено сплетінням рослин, змій і т.п., але в будь-якому випадку можна вгадати голову, розкинуті руки і ноги. Якщо  «руки» у фігурки підняті - прохання дати небесну воду і світло, з опущеними руками - звернення до Мати Сирий Землі. Нерідко в тілі Берегині поміщали паросток  - символ зародження життя, родючості.

рис.003

символ макоши 

 

 

 

 

 

 

Етапи створення панно «Макош»

  1. Конструювання.

Переглянув багато літератури та   інтернетджерела я вибрав схеми Макоші для вишивки хрестиком. Мені сподобалася схема №5 та накреслив її в техніці плосковиїмчастого різьблення [Див. Додаток 2].

  1. Виготовлення рамки та заготовки для панно столярним способом.
  2. Підготовка  виробу під різьблення – вирівнювання поверхні деревини за допомогою шліфувального паперу[Див. Додаток 3 ].
  3. Розмітка орнаменту. [Див. Додаток 4 ].
  4. Виконання різьблення[Див. Додаток 5 ].
  5. Тонування деревини порошком з деревного вугілля. Порошок наносять щіткою на поверхню і розтирають так, щоб забарвлення лягло рівномірним тонким шаром. Після виріб протирають сухою ганчіркою та знову шліфують дрібним шліфувальним папером. щоб забарвлення залишилося тільки в виїмках, а фон став світлим. [Див. Додаток 6 ].  
  6. Оздоблення поверхні восковою мастикою. Одним з найдавніших способів є покриттю виробу розчином   бджолиного воску в скипидарі (пропорції 1:2). На поверхню виробу наносять суміш (у 100г підігрітого скипидару розчиняють  2-3г дрібного порізаного воску, добре перемішуючи), скипидар випаровується, а віск залишається в деревин: Після цього поверхню натирають суконкою, унаслідок чого утворюється рівномірна красива матова поверхня.
  7. Виріб готовий .[Див. Додаток 7 ].

 

 

 

 

Додаток 1

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

 

Додаток 3

 

 

 

 

 

 

Додаток 4

 

 

 

 

 

Додаток 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 7

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клименко Валентина Володимирівна
    Дякую за змістовний матеріал для викладання спецкурсу "золоті міфи" у 6 класі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Технології, Майстер-класи
Додано
31 серпня 2021
Переглядів
897
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку