Творчий проєкт МАШИНКА

Про матеріал
Зміст проекту: 1. Цікаві факти про автомобіль 2. Планування роботи з виконання проекту 3. Поняття моделі-аналоги 4. Добір конструкційних матеріалів та інструментів. 5. Кресленик 6. Правила ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ при КОРИСТУВАННІ НОЖИЦЯМИ, КЛЕЄМ. 7. Технологічний процес виготовлення виробу 8. Остаточна обробка виробу. 9. Розрахунок собівартості виробу 10. ЗАХИСТ ПРОЕКТУ. Заповнення “ЩОДЕННИКА ВРАЖЕНЬ”
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Бережна Ірина Юріївна вчитель трудового навчання Криворізької гімназії №48 Творчий проєкт. МАШИНКА

Номер слайду 2

Цікаві факти про автомобіль Benz Patent Motor-Wagen прийнято вважати першим автомобілем в історії людства. Німецький конструктор Карл Бенц з м. Мангейма запатентував його 29 січня 1886 року. Через кілька місяців ще один конструктор Готтліб Даймлер, теж німець, і теж жив на Південно-Заході Німеччини, обкатав свій автомобіль Daimler Motorkutsche.

Номер слайду 3

Але деякі історики віддають пальму першості Даймлеру, незважаючи на те, що його Daimler Motorkutsche був офіційно зареєстрований приблизно на півроку пізніше. Справа в тому, що через чотири колеса його можна вважати "реальнішим" автомобілем, ніж триколісний Benz Patent Motor-Wagen.

Номер слайду 4

Бронзова або едвардіанська епоха 1905-1914

Номер слайду 5

Вінтажна епоха 1919 - 1929

Номер слайду 6

Післявоєнна епоха

Номер слайду 7

Сучасна епоха

Номер слайду 8

Планування роботи з виконання проекту{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Питання, які можуть постати під час виготовлення виробу. Мої відповіді1. З якою метою я буду виготовляти свій майбутній виріб?2. З допомогою якої технології я буду виготовляти свій виріб?3. Що тобі потрібно знати, щоб якісно виготовити майбутній виріб?4. Що тобі потрібно мати, щоб якісно виготовити майбутній виріб?5. Скільки приблизно часу мені потрібно, щоб виготовити майбутній виріб?6. Що потрібно зробити для виготовлення обраного об*єкта праці? 

Номер слайду 9

Моделі-аналоги* Модель – аналог  – це модель, що створена на основі базової моделі, але відрізняється формою деталей чи оздобленням. З моделей-аналогів формують банк ідей виробів, які нам потрібні для конструювання.* Базова модель – форма виробу, яку використовують для розробки цілого ряду подібних виробів.

Номер слайду 10

Модель-аналог з якою будемо працювати (виготовляти)

Номер слайду 11

Добір конструкційних матеріалів та інструментів. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Конструкційні матеріали Що мені відомо про цей конструкційний матеріал Що треба дізнатися про цей конструкційний матеріал Можливість використання цього матеріалу для виконання обраного виробу. Деревина Метал. Пластик. Кераміка Папір Тканина. Нитки для вишивання / в*язання

Номер слайду 12

Добір конструкційних матеріалів та інструментів. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Обраний конструкційний матеріал для виготовлення виробу Переваги обраного конструкційного матеріалу. Екологічний аспект обраного конструкційного матеріалу. Недоліки обраного конструкційного матеріалу

Номер слайду 13

Кресленик №1

Номер слайду 14

Кресленик №2

Номер слайду 15

Виготовлення шаблону. Вирізаємо ШАБЛОНИ машинки, тим самим отримуючи ДЕТАЛІ.

Номер слайду 16

Правила ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ при КОРИСТУВАННІ НОЖИЦЯМИКористуйся ножицями лише з заокругленими кінцями. Клади ножиці так, щоб вони не виступали за край робочого місця. Не працюй тупими ножицями, а також ножицями зі слабким шарнірним кріпленням. У процесі різання уважно слідкуй за розміткою. У процесі роботи з ножицями тримай матеріал лівою рукою, щоб пальці були осторонь від леза. Не розмахуй ножицями, не підходь до товариша під час різання. Передавай ножиці товаришу лише в закритому вигляді, тримаючи їх за робочу частину (кільцями вперед). Не тримай ножиці кінцями вгору, не залишай після роботи в розкритому вигляді.

Номер слайду 17

Технологічний процес виготовлення виробу. Переносимо отримані шаблони на цупкий картон. УВАГА!!! КОЖНУ ДЕТАЛЬ ТРЕБА ПЕРЕМАЛЮВАТИ ДВІЧІ!

Номер слайду 18

Вирізаємо. Не забувайте дотримуватись правил ТБ при користуванні ножицями.

Номер слайду 19

Деталі повинні бути вирізаними акуратно, по лінії, оскільки не охайно вирізані деталі негативно вплинуть на зовнішній вигляд машинки. Зверніть увагу, загальна кількість деталей – 8 штук! Ми вирізали частину необхідних деталей.

Номер слайду 20

Виготовлення шаблону. Працюємо з 2-ю частиною кресленика.

Номер слайду 21

Вирізаємо шаблони, тим самим знов отримуємо ДЕТАЛІ інших частин машинки.

Номер слайду 22

Переносимо отримані шаблони на цупкий картон. Зверніть увагу на кількість деталей, яку необхідно перенести на цупку картонну основу: корпус машини – 2 шт, колеса – 12 шт, допоміжні деталі, загальна кількість – 3 шт.

Номер слайду 23

Вирізаємо перенесені шаблони чітко по лініям, оскільки не акуратно вирізані деталі погіршують зовнішній вигляд готового виробу. Звертаю увагу на те, що при роботі з ножицями ми повинні дотримуватись правил ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ при роботі з НОЖИЦЯМИ.

Номер слайду 24

Перед нами ВСІ вирізані з цупкого картону деталі нашої машинки.

Номер слайду 25

Зверніть увагу яким чином ми повинні посортувати деталі машинки перед тим, як почнемо їх склеювати. Загальна кількість великих деталей =6 шт.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Склеюємо всі деталі разом. Не забувайте про правила техніки безпеки при користуванні клеєм.

Номер слайду 28

Правила ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ при КОРИСТУВАННІ КЛЕЄМПростелити на стіл клейонку,Використовувати пензлик для нанесення,Користуватися клеєм обережно, аби він не потрапив на руки, волосся, очі, одяг,Після закінчення роботи щільно закрутити кришку банки з клеєм, промити пензлик і руки водою з милом.

Номер слайду 29

Техніка безпеки при роботі з гарячим клеєм і термопістолетом. Робота з термопістолетом і гарячим клеєм вимагає обережності, інакше можна отримати опіки шкірних покривів, а також пошкодити меблі, одяг, цінні речі. Дітям користуватися термопістолетом дозволяється тільки під наглядом дорослих. ППідготуйте місце для роботи - постеліть клейонку, покладіть на стіл картон для підкладання під носик,Не залишайте без нагляду інструмент, якщо він не використовується, вимикайте його,Термопістолет не повинен лежати на боці, його місце на підставці,Для роботи підходить тільки справний інструмент,Не можна чіпати руками гарячий клей і кінчик інструменту,По завершенні роботи обладнання відключають від мережі.

Номер слайду 30

Ось таким чином буде виглядати майбутня машинка, коли будуть склеєні всі великі деталі. Мені вже подобається, а вам? ))

Номер слайду 31

Тепер готуємо дрібні деталі. Ось таким чином ми будемо приклеювати їх до основи нашої машинки.

Номер слайду 32

Тепер склеюємо між собою деталі коліс.

Номер слайду 33

Тепер склеюємо між собою деталі колес.

Номер слайду 34

Нарешті всі дрібні деталі приклеєні, і колеса теж готові. Тепер треба дати машинці добре просохнути, аби далі працювати, не боячись деформувати майже готову машинку.

Номер слайду 35

Виконуємо розмітку на колесах, аби зробити отвір для осі, на яку будуть вони кріпитись. В точці перетину ліній виконуємо отвір. Діаметр отвору повинен бути рівним діаметру шпажки, яка і буде виконувати цю роль.

Номер слайду 36

Робимо отвори на всіх колесах. Не забувайте про дотримання техніки безпеки.

Номер слайду 37

Виконуємо розмітку для розташування осі, на яку будуть кріпитись колеса за шаблоном.

Номер слайду 38

Виконуємо отвори. Дотримуйтесь правил техніки безпеки!

Номер слайду 39

Збираємо всі деталі нашої машинки. Зайву довжину шпажки, на яку кріпляться колеса машини відрізаємо.

Номер слайду 40

Остаточна обробка виробу. Переходимо до фарбування нашої машинки. Кольорове поєднання обираєте на власний розсуд. Я вирішила поєднати фіолетовий колір з чорним, а акцентні деталі виконати у золотавому кольорі. Для роботи використовую звичайні гуашеві фарби та золоту акрилову. Ви можете замість акрилової узяти лак для нігтів.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Останній штрих - приклеювання та фарбування спойлерів

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Розрахунок собівартості виробу. Собівартість виробу складається:  з матеріальних витрат;  з оплати праці;  з амортизаційних відрахувань на обладнання та інструменти.

Номер слайду 46

Розрахунок матеріальних  витрат  на виготовлення машинки.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва матеріалу. Вартість одиниці виміру,грн. Витрати матеріалів. Вартість витрат. грн. Цупкий картон Беремо відходи35 Х45-Шпажки 1 уп. (100 шт) 20 грн2 шт 0.10 коп. Клейовий стержень 1 шт ( 12 грн)Використано 2/31 грн. Клей ПВА1 шт (15 грн)Використано 1/27.50 грн. Кнопки Гуашеві фарби 1 набір (45 грн)Використано 2 кольори11.20 грн. Акрилова оздоблююча фарба1 шт (30 грн)Використано 2/31 грн. Усього: 20.80 грн

Номер слайду 47

Розрахунок оплати праціОплата праці становить 2 грн. за 1 годину. На виготовлення машинки затрачено  6 годин. Оп=2.00×6 =12.00 грн.

Номер слайду 48

Розрахунок амортизаційних відрахувань на інструменти{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва інструмента. Вартість, грн. Амортизація, грн. Ножиці25 грн2,5 грн. Клейовий пістолет120 грн12 грн. Усього: 14.50 грн. Загальна собівартість  виготовлення виробу становить: С = 20.80 + 12.00 + 14.50= 47.30 грн

Номер слайду 49

Визначення ціни прибутку в наслідок реалізації  машинки, яка становить 10% від собівартості: П (прибуток)= 47.30×10% =4.73 грн. Визначення договірної  ціни реалізації  квітки-брошки: Ц (ціна)=47.30+4.73= 52грн.

Номер слайду 50

ЗАХИСТ ПРОЕКТУ. Заповнення “ЩОДЕННИКА ВРАЖЕНЬ”{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ПИТАННЯ Так Ні Не знаю Особистий коментар Як називається проект, який я виконую. Чи сподобалось мені працювати над ним. Чи виникли труднощі при виконанні цього проекту. Що хотіла(хотів) би змінити при виконанні цього проекту. Отриманні знання при виконанні цього проекту стануть мені в нагоді. Які емоції я відчувала(вав) виконуючи цей проект.

Номер слайду 51

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ПИТАННЯ Так Ні Не знаю Особистий коментар З якими історичними фактами я познайомилась ( вився) оформлюючи презентацію до проекту. Які інформаційні джерела я використовувала(вав) виконуючи цей проект. Яке значення для мене має проект, над яким я працювала(вав). Над чим мені слід ще попрацювати. Як би я оцінила(оцінив) свій результат роботи над першою частиною проекта.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вархола Володимир
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 листопада 2022
Переглядів
1031
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку