Творчий проєкт "Скринька", 7 клас

Про матеріал
Презентація творчого проєкту "Скринька", етапи проєкту, послідовність виготовлення. Даний матеріал можна використовувати на уроках як у 7-8 класі, так і у 9 класі при вивченні розділу "Нове життя старим речам"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТВОРЧИЙ ПРОЄКТ «Скринька»Підготувала: вчитель трудового навчання Сопицького НВК Забродіна Т. В.

Номер слайду 2

Обгрунтування вибору теми проєкту. Особиста скринька для косметики, прикрас і пам'ятних дрібниць є практично в кожному будинку. Зовсім необов'язково купувати таку річ в магазині. Зробити скриньку своїми руками з картонної коробки може абсолютно будь-яка людина. Немає необхідності мати які-небудь спеціальні навички. Також не варто боятися, що доведеться використовувати складні деталі, дорогий декор. У більшості випадків можна обійтися підручними матеріалами. Можна зробити скриньку з коробки від телефону, взуття або просто залишків картону і шпалер. Досить слідувати алгоритму вподобаного майстер-класу.

Номер слайду 3

Мета та завдання проєкту. МЕТА: виготовити декоративну скриньку для прикрас із картону та залишків шпалер;Навчитися раціонально використовувати матеріали. ЗАВДАННЯ:ознайомитися з видами скриньок, виготовлених з картону;Навчитися виготовляти вироби із залишків матеріалів;Зробити розрахунки собівартість виробу

Номер слайду 4

З історії скриньки. Вироби стародавніх майстрів. Історія скриньок налічує не одне тисячоліття і вона нерозривно пов'язана з цінними для людини предметами. Найперші ємності такого типу виготовлялися з кори дерев і шкіри. Прикрашалися примітивними намальованими, різьбленими орнаментами, а як фурнітура для шкатулок використовувалися шкіряні ремінці. Такі вироби не були довговічними. Перші скриньки, в тому вигляді, в якому ми їх звикли бачити, з'явилися в Стародавньому Єгипті і царствах Малої Азії, де 4-5 тис. років тому почали активно розвиватися торгівля та ремесла. З появою товарно-грошових відносин з'явилися люди, які мали значні суми грошей і могли замовити собі предмети розкоші і коштовності. Їх необхідно було десь зберігати. Тому майстрами почали масово випускатися міцні скриньки, досить мистецьки прикрашені. В якості матеріалу використовувалося традиційне дерево, листова мідь, лита бронза, слонова кістка і навіть дорогоцінні метали. Фурнітура повинна була бути надійною, тому багато скриньок забезпечувалися мідними, бронзовими петлями, скобами, замками. У Стародавньому Єгипті, Греції і Римі скриньки використовувалися для зберігання документів, а також культових предметів в храмах. Ці скрині, шкатулки були своєрідними сейфами, тому мали велику вагу і нерідко кріпилися до підлоги або стін. Особливої майстерності при виготовленні різноманітних скриньок досягли древні китайські майстри – їхні вироби вироблялися, в основному з рідкісних порід дерева і фаянсу, прикрашалися майстерною розписом.

Номер слайду 5

З історії скриньки. Середні століття. Найбільший попит на скриньки з'явився в Європі в Середні століття. Вироби цієї епохи рідко вирізнялися вишуканістю, зате були міцними, місткими. Нерідко містка дубова, окута сталевими смугами скринька вміщувала скарбницю цілого королівства і охоронялася численною вартою. Скрині та скриньки замовляли у ковалів, які змагалися у створенні надійних виробів з хитромудрими масивними запорами. Фахівці легко відрізняють продукцію англійських майстрів тієї доби від екземплярів, виготовлених в Чернігові або ж Києві – фурнітура для шкатулок в Україні часто виготовлялася у вигляді дивовижних птахів і звірів, у той час як у решті Європі панував грубий, практичний стиль без художніх надмірностей. Нова історія – промислове виробництво. Розвиток промисловості в XVIII-XIX століттях дозволило поставити «на потік» виробництво багатьох необхідних у повсякденному житті предметів. Не стали винятком і скрині та скриньки. Навіть майстри, які продовжували випускати під замовлення художню продукцію, купували фурнітуру для шкатулок оптом у відомих заводів, що виробляють металеві деталі. Саме в цей період з'явилося поняття «залізні вироби», тобто ковані або литі металеві елементи для меблевого виробництва і будівництва. В залізних лавках, магазинах можна було купити також замки і петлі для скриньок.

Номер слайду 6

З історії скриньки. Скриньки в наші дні. Сьогодні купити скриньку будь-якої місткості, дизайну і ціни зовсім нескладно. Але, як і сотні років тому, найбільшу цінність представляють не вироби, випущені серійно фабриками і артілями, а продукція ручної авторської роботи. Для умільців створені всі умови – латунна фурнітура для шкатулок, вироби зі сталі, кольорових металів або полімерів широко представлені в інтернет-магазинах. На допомогу майстрам приходять не тільки традиційні теслярські та слюсарні інструменти, але і нові технології – нерідко деталі скриньок або елементи їх обробки роздруковують на 3 D-принтерах з металів або спеціального пластику. Щоб створити свою, неповторну скриньку, достатньо лише проявити трохи фантазії і витратити трохи часу, щоб підшукати для скриньки фурнітуру в магазині, серед десятків, а то і сотень видів продудукції.

Номер слайду 7

Якої форми має бути скринька?По-перше необхідно визначитися з формою майбутньої скриньки. Тут на перше місце можна поставити різні нюанси: власний смак, вигляд речей для зберігання, доступні матеріали.

Номер слайду 8

Якої форми має бути скринька?прямокутна – найлегша у виготовленні, її можна зробити із взуттєвої коробки або із залишків картону і оздоблювальних матеріалів;серцеподібна – можна купити спеціально, хоча і зробити на дуже складно, необхідно тільки бажання і трішки вільного часу;у формі кола - підійде коробка для цукерок або квіткова;квадрата - стане в нагоді коробка з-під телефону.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Моделі-аналоги

Номер слайду 11

Матеріали та інструменти. Цупкий картон. Залишки шпалер. Олівець. Лінійка Канцелярський ніж. Ножиці Клей ПВАОздоблювальні елементи (за бажанням)

Номер слайду 12

Правила безпечної праціВимоги безпеки під час виконання роботи з ножицями. Під час роботи з ножицями їх слід класти зімкнутими лезами, направленими від працюючого;Не залишай ножиці у відкритому вигляді;Передавай ножиці тільки в закритому вигляді кільцями в сторону товариша;При роботі слідкуй за пальцями лівої руки. Правила користування клеєм Клей треба наносити пензликом від середини до країв; При потраплянні клею на одяг його слід негайно змити водою; Закінчивши роботу, клей потрібно щільно закрити.

Номер слайду 13

Технологічна карта виготовлення скриньки прямокутної форми. Для верхньої частини скриньки:1. Розмітити на цупкому картоні і вирізати деталі наступних розмірів: 10×15 – 2 шт., 5×15 – 1 шт.

Номер слайду 14

Технологічна карта виготовлення скриньки прямокутної форми. Для верхньої частини скриньки:2. На відрізок шпалер розміром 21×30 см приклеїти вирізані картонні заготовки, зробивши між ними відстань 0,3-0,5 см у такій послідовності: 10×15 – 5×15 – 10×15. Обрізати куточки шпалер для зручності обклеювання країв заготовок

Номер слайду 15

Технологічна карта виготовлення скриньки прямокутної форми. Для верхньої частини скриньки:3. Загнути і приклеїти краї шпалер.4. Вирізати і приклеїти зверху відрізок шпалер розміром 14×24 см

Номер слайду 16

Технологічна карта виготовлення скриньки прямокутної форми. Для середини скриньки:5. Розмітити на цупкому картоні і вирізати деталі наступних розмірів: 14×5 – 2 шт., 9×5 – 2 шт., 9×14 – 1 шт.6. Обклеїти заготовку розміром 14×9 см шпалерами з одного боку. Загнути і приклеїти краї шпалер.

Номер слайду 17

Технологічна карта виготовлення скриньки прямокутної форми. Для середини скриньки:7. Вирізати відрізок шпалер розміром 26×24 см і приклеїти на зворотній бік картонні заготовки наступним чином (як на фото):

Номер слайду 18

Технологічна карта виготовлення скриньки прямокутної форми. Для середини скриньки:8. Обрізати куточки шпалер і обклеїти краї картонних заготовок наступним чином (як на фото):обрізатиобклеїти

Номер слайду 19

Технологічна карта виготовлення скриньки прямокутної форми. Для середини скриньки: Зробити надрізи на шпалерах вздовж країв коротшої заготовки

Номер слайду 20

Технологічна карта виготовлення скриньки прямокутної форми. Для середини скриньки:10. Зігнути сторони і склеїти наступним чином (як на фото):

Номер слайду 21

Технологічна карта виготовлення скриньки прямокутної форми. Для середини скриньки:11. Вирізати зі шпалер дві смужки розміром 5×25 см і обклеїти заготовку зсередини:

Номер слайду 22

Технологічна карта виготовлення скриньки прямокутної форми12. Вклеїти «середню» частину скриньки у «верхню»:

Номер слайду 23

Готовий виріб

Номер слайду 24

Аналіз відповідності готового виробу задуму проєкту{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Оригінальність Модель виробу не схожа на інші Практичність Можна використовувати як сувенір або прикрасу інтер’єру. Безпечність Виготовлений з екологічно чистих матеріалів Надійність Надійний у використанні та довговічний Вартість Низька собівартість виробу 

Номер слайду 25

Висновок. Працюючи над виробом, я отримала задоволення від своєї праці. Моя скринька має гарний естетичний вигляд, цілком підходить до інтер’єру моєї кімнати. У майбутньому я можу зробити таку скрьньку для подарунка або на замовлення. Такий сувенір має декілька переваг:по-перше, він унікальний, так як зроблений своїми руками;по-друге, такі вироби дійсно є прикрасою будь0якого житла. Під час роботи над проектом я поглибила свої знання з історії декоративно-ужиткового мистецтва, відпрацювала навички роботи з ножицями та клеєм. По закінченні роботи можна зробити висновок, що мета досягнута. У кінцевому результаті приємно отримати виріб, який був до цього лише в уяві.

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

pptx
Додано
31 січня 2023
Переглядів
9738
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку