Творчий проект "Вишита картина бісером"

Про матеріал
Творчий проект "Вишита картина бісером" містить усі етапи проектно-технологічної діяльності на уроках трудового навчання.
Перегляд файлу

 

 

 

C:\Users\user\Desktop\Діана\DSCN4564.JPG

 

 

   

I. Організаційно-підготовчий етап

  1.          Розробка технічного завдання
    1.   Обґрунтування проблеми, що виникла, і необхідність її розв’язання

 

... Навряд чи є вища з насолод ,

Як насолода творити.

Гоголь Н.В.

 

Щоб моя кімната була затишною зовсім необов'язково купувати які-небудь речі, які могли б прикрасити і надати їй домашній затишок . Можна, звичайно, придбати в магазинах красиві картини, панно, які поєднуються за кольором з обстановкою, або, наприклад, штучні квіти, які могли б займати в кімнаті будь-який кут, надати їй тим самим веселий, радісний настрій. Але набагато цікавіше, коли сам зробиш що-небудь для свого будинку. Наприклад, підійшли б вишиті картини до того ж ручна вишивка завжди цінувалася дуже високо, особливо в наш час, коли техніка і штучні технології майже повністю замінили ручну працю. Тому я вважаю дуже важливим для себе перейняти досвід багатьох поколінь і навчитися вишивати не просто хрестиком, а бісером , як колись багато століть назад і до наших днів вишивали вправні майстрині.

Метою мого проекту є познайомитися з історією вишитих виробів бісером; переконати друзів, що вишитий виріб,  виконаний власноруч,  стане  особливо  цінною річчю,  адже  він виконаний  в  індивідуальній,  неповторній  манері  і  яскраво   відображатиме  особистість  свого  творця;  формувати  навички захисту проекту;   виховувати відповідальність, старанність, працьовитість, викликати інтерес вишивання бісером.

   Моя мама, як і я дуже любить невеликі вишиті вироби . Так чому б не порадувати її, прикрасивши наш будинок акуратними і приємними на вигляд картинами. Тим більше, знаючи, що я зроблю приємно не тільки собі, а й близьким людям, процес вишивання картин буде ще цікавішим для мене. А це має чимале значення – адже коли знаєш, що твоя робота не буде марною, і працюєш із задоволенням.

Основні завдання проекту:

  •  зібрати інформацію про вишитий виріб бісером;
  •  познайомитися з особливостями видів вишивки бісером та їх кольоровою гамою;
  •  вишити виріб і з'ясувати його призначення в майбутньому;
  •  провести розрахунки матеріальних витрат на виготовлення вишитого виробу;
  •  підвести підсумки творчого проекту, зробити висновки.

 

 1.1.2 Коротка історична довідка та сучасні тенденції

Мистецтво виготовлення виробів з бісеру сягає  глибини  віків. Виготовлення прикрас з бісеру – один із самих загадкових, найцікавіших видів народної творчості.

Інтерес до даного виду творчості в різні часи то раптового зростав, то практично повністю зникав. Виготовлення виробів з бісеру має свою багатовікову історію й особливості розвитку.

 

Картинки по запросу історія вишивки бісером Картинки по запросу історія вишивки бісером C:\Users\user\Desktop\5338d9f98bc548d18c930153997fb50d.jpg

Людина по своїй природі прагне краси. Вона з давніх-давен оздоблювала своє житло, одяг та предмети побуту. Багато красивих речей можна створити з намистинок, стеклярусу,блискіток. Бісер поширений у всіх культурах світу. Його використовували  не лише як матеріал для виготовлення прикрас, але й як засіб платежу. З бісеру виготовляли чотки у християнстві і буддизмі.

Про історію виникнення бісеру сьогодні можна сперечатися. За легендою вперше зуміли добути бісер фінікійці. Приблизно шість тисячоліть тому,  фінікійські купці везли по Середземному морю природний мінерал – селітру,  що добули в долині Нілу, в Африці. Подорожуючи, вони висадилися на  піщаний  берег Сирії. Взявшись готувати собі їжу, не змогли знайти великих каменів, щоб обкласти багаття та поставити на них посуд. Вирішили використати для цього великі шматки селітри. Вранці, розгрібаючи попіл, купці виявили чудовий злиток, який був твердий мов камінь, горів вогнем на сонці, був чистим і прозорим як вода. Багаття зуміло розтопити селітру, поєднати її з річковим піском. Так утворилось найперше скло, давши початок скловиробництву.

Існує також версія що  батьківщиною скла  був Давній Єгипет. Археологічні розкопки свідчать про те що оздобленням  речей та виготовленням  бісерних прикрас тут займалися ще в ІV ст. до н.е. Саме з Єгиптом пов’язані перші згадки про бісер. Назва його походить від арабського слова «бусра, бусер – штучні перли». В давньому Єгипті жінки і чоловіки носили намисто з бісеру.
Найпоширенішим видом скляних виробів було намисто. Завдяки вдосконаленню технології виготовлення, його можна було робити все дрібнішим. Так виник бісер. Спочатку його виготовляли з непрозорого скла переважно чорно-синього або зеленого кольору різними способами. Розплавлену скляну масу витягували у тонку нитку та накручували на мідний стержень, товщина якого відповідала отвору намистинок. Після цього стержень вилучали, а намистинку повторно нагрівали, обробляючи вручну. Технологія  скловиробництва  постійно вдосконалювалася. Так у ІІст. до н.е з’явилося напівпрозоре скло, а в І  ст. до н.е почали варити прозоре скло різних кольорів.

На території нашої держави  бісер був відомий ще у VI- IIIст. до н.е., про що свідчать прикраси з скляного намиста,  бісеру, стеклярусу знайдені у похованнях тих часів. Всі народи  які тут проживали: скіфи, сармати, давні слов’яни були знайомі з оздобленням одягу,  взуття та предметів побуту бісером.

За часів Київської Русі жінки та діти носили намисто, браслетирізного кольору, причому дані вироби  вже виготовлялися у місцевих  майстернях.  Татаро-монгольська навала надовго перервала розвиток скловиробництва на Русі. Лише в XV ст.  рукодільниці почали використовувати венеціанський бісер для виготовлення предметів культового призначення, одягу та речей духовенства.

 Популярний бісер і сьогодні. Його широко застосовують для оздоблення одягу, виготовлення аксесуарів. Вражають своєю чарівністю бісерні сучасні і народні прикраси. Для оздоблення предметів інтер’єру бісер є незамінним та неповторним матеріалом.

Заняття бісером це захопливий вид мистецтва. Особливо люблять займатися ним діти.    Бісерне рукоділля  можна вивчати на уроках трудового навчання, як варіативний модуль, або на заняттях гуртка.  Учні з задоволенням знайомляться з даним видом рукоділля. Як їх можуть не привабити  чарівні різнокольорові, блискучі краплинки-бісеринки! До роботи беруться з неабияким бажанням.Під час виконання робіт в учнів розвивається дрібна моторика рук, образне мислення, творча уява, художні та естетичні смаки. Діти вчаться працювати та планувати  свою діяльність  самостійно, вчаться працювати на кінцевий результат.

  1.   Призначення проектованого виробу

Дуже гарно, коли стіни вашої кімнати прикрашають картини: акварельні, гуашні, на тканині, масляні, різних відомих художників. Але, на мою думку, з-поміж цих картин мають бути ще й вишиті картини ручної роботи, адже вони як ніщо інше можуть підкреслити та прикрасити інтер’єр кімнати. Їх можна вишивати   бісером та іншими матеріалами.

      1.1.4  Вимоги до виробів даного призначення

      Вишиті картини можуть бути будь-яких розмірів від маленьких до великих. Вони є на різну тематику. Із зображенням квітів, тварин, геометричних фігур та ін. Вишиваються картини на спеціальному полотні, яке може бути різних кольорів. У виробі може використовуватися безліч кольорів, які мають бути гармонійно скомпоновані. Вишита картина повинна бути в рамці, квадратній, круглій, шестикутній за бажанням вишивальниці. Виріб має бути безпечним для здоров’я людей.

1.1.5. Вимоги до матеріалів

Матеріали, придатні  для  вишивання, визначаються  призначенням  виробу й вимогами до схеми вишивки, а саме: колір, гігієнічні та технологічні  властивості. Для виготовлення вишивки треба використовувати спеціальну тканину з нанесеним малюнком, вона має бути якісною. Нитки повинні бути білого кольору спеціально для вишивання бісером . Вишивка оздоблюється   рамкою.

1.2. Розробка технічної пропозиції. Вибір об’єкту проектування

1.2.1. Підбір і аналіз зразків-аналогів  

         Зразок № 1                                                                           Зразок № 2                                                                          

 C:\Users\user\Desktop\21439-s-062-koshka-vetka-kartini-biserom-shema-na-tkani-dlya-vishivaniya-biserom-1-800x800.jpg              C:\Users\user\Desktop\20660_9.jpg

                Кошеня у квітах.                                                          Дівчина з виноградом.

Розмір: 750х560 мм       Розмір: 280х350 мм 

Призначення: для прикрашання   інтер’єру.         Призначення: для прикрашання    

інтер’єру.                                                                   інтер’єру.             

Технологія:  часткова вишивка бісером.                Технологія:  повна вишивка бісером.                                            

                          

                  Зразок № 3                                                                           Зразок № 4                                                                          

Картинки по запросу картини бісером триптих                 Картинки по запросу картини бісером вовки

                Триптих «Маки»                                                                    Вовки

Розмір: 690х312 мм       Розмір: 604х328 мм 

Призначення: для прикрашання   інтер’єру.         Призначення: для прикрашання    

інтер’єру.                                                                   інтер’єру.             

Технологія:  часткова вишивка бісером.                Технологія:  повна вишивка бісером.                                            

    

                         Аналіз зразків – аналогів                               Таблиця 1

Критерії оцінювання зразків

       №1

       №2

      №3

      № 4

Технологія

3

4

5

5

Естетичність

5

5

5

5

Економічність

2

5

5

4

Призначення

4

5

5

5

Поєднання кольорів

5

5

5

5

Об’єм роботи

4

5

4

5

Сприйняття

5

5

5

5

Сума балів

28

34

34

24

 

(*)Оцінювання проводилось за 5-ти бальною системою.

Отже,  проаналізувавши всі зразки-аналоги, я дійшла висновку, що всі вироби мають привабливий вигляд, відповідають своєму призначенню та добре сприймаються.

1.2.2 Висновок із технічної пропозиції

У зразку №2 і №4 використана технологія повного зашивання бісером, а у зразках №1 та №3-часткова вишивка  бісером. Я вирішила   вибрала зразок     з частковою вишивкою бісером.

         1.3. Опис зовнішнього вигляду виробу

    Часткова вишивка бісером на атласній тканині помаранчевого кольору  , оздоблена   рамкою. У роботі використано   бісер 17 кольорів.   Розмір вишивки 220x118мм.

1.4. Конструювання виробу

1.4.1. Схема вишивки

C:\Users\user\Desktop\Діана\DSCN4564.JPG

 

1.4.2.  Матеріали для виконання роботи                              

 Таблиця 2

з/п

Матеріали

Кількість

1

Нитка бісерна

1котушка

2

Бісер 17 кольорів   

17 пакетиків

3

Рамка  

1

4

Тканина з малюнком

1

5

Голка бісерна

1

 

1.5. Обладнання та інструменти, що будуть використані під час роботи

Обладнання: електрична праска, прасувальна дошка, настільна лампа

Інструменти та пристосування: бісерна голка, наперсток, ножиці, лінійка.

  1.  

 

1.7. Розрахунок собівартості виробу

Розрахунок собівартості виробу проводиться за формулою: С=Вм+Ве+А+Зп+О, де Вм – вартість витрачених матеріалів; Ве – вартість використаної електроенергії; А – амортизаційні відрахування; Зп – заробітна плата; О – податок на заробітну плату.

1.7.1 Вартість використаних матеріалів  Вм

Таблиця 3

Матеріал

Вартість

одиниці

вимірювання, грн

Витрати

матеріалів

 

    Вартість

витрат, грн

Атласна тканина з малюнком

30,0

-

30,0

Нитка бісерна

1 шт х 2,00

1 шт

2,00

Бісер дрібний

1 пакет х 5,00

17 шт

85,00

Голка бісерна

1 шт х 0,5

1 шт

5,00

Рамка

1 шт х 20,00

1 шт

20,00

Всього: вартість матеріалів

 

 

          Вм  =

 

       132,00

 

1.7.2.Вартість використаної електроенергії  Ве

Час волого-теплової обробки електропраскою Тпр = 1 година. Електропраска має потужність Рпр = 1 кВт. Кількість спожитої електроенергії Епр = Рпр×Тпр = 1×1 = 1 кВт×год.

За тарифом  на електроенергію 0,90 грн. вартість спожитої електроенергії складає Ве = 0,90×1 = 0,90грн.

1.7.3.Визначення амортизаційних витрат  А

Кількість амортизаційних витрат незначні, тому А=0

1.7.4. Розрахунок заробітної плати  Зп

У Держбюджеті-2017 встановлено розмір мінімальної зарплати на 2017 рік: у місячному розмірі – 3200 гривень,  у погодинному розмірі – 9,0 гривні. На виготовлення виробу витрачено 18 годин, які оплачуються заробітною платою

Зп = 9,0×18= 162

1.7.5. Податок на заробітну плату  О

Податок на заробітну плату складає 15%

О = Зп×0,15 = 162×0,15 = 24,3грн.

1.7.6. Загальна собівартість виробу складає

С = Вм + Ве + А + Зп + О = 132,00 + 0,90 + 0 + 162 + 24,3 = 319,2грн.

 

1.8. Економічний і екологічний аналіз проекту

За здійсненими розрахунками ціна виробу становить 319,20 грн. Враховуючи зовнішній вигляд та велику кількість бісеру різних кольорів - ця сума відповідає запроектованому виробу. Під час виготовлення вишивки використовуються, в основному, екологічно чисті матеріали, тому навколишнє середовище та люди, що працюватимуть із ними, не зазнаватимуть шкідливих впливів. Розроблений проект має достатньо позитивних ефектів: можливість пропагувати технологічну освіту та декоративно - прикладне мистецтво; забрудненість навколишнього середовища під час виготовлення виробу відсутня; використати залишки матеріалів в інших вишитих роботах.

 

ІІ.  Технологічний етап

1.1.  Послідовність виготовлення виробу

1. Купівля необхідних матеріалів.

2. Їх підготовка до виконання роботи.

3. Вишивання бісером.

4. Прання   виробу.

5. Прасування.

6. Оздоблення виробу   рамкою.

 

1.2. Правила безпеки праці 

Процес виготовлення виробу вимагає зосередженості, уваги, акуратності і, перш за все, дотримання правил техніки безпеки під час  прасування та виконання ручних робіт.

Правила безпеки праці при вишиванні бісером

  • Перед початком роботи підготувати робоче місце.
  • Сидіти прямо, не нахиляючи низько голову.
  • Роботу виконувати при достатньому освітленні.
  • Роботу тримати на відстані 25-30 см від очей.
  • Ножиці кладуть, зімкнувши леза, гострими кінцями від працюючого. Передавати ножиці,  тримаючи за зімкнуті леза.
  • Зберігати інструменти слід у спеціальній коробці.
  • Голки зберігати у спеціально відведеному місці.  
  • Під час роботи, при тугому проходженні голки через бісеринку 

використовувати наперсток.

  • Не користуватися несправним інструментом, іржавими та зігнутими

голками.

 

Правила безпечної роботи під час ручних робіт

  • Перед початком роботи обладнати своє робоче місце потрібними інструментами і матеріалами.
  • Голки і шпильки зберігати в спеціальній коробочці або подушечці. Забороняється залишати голку без нитки.
  • Забороняється під час вишивання використовувати тупі, іржаві голки.
  • Забороняється вколювати голку в робочий одяг.
  • Якщо голка зламалась, то кусочки слід зібрати і віддати вчителеві.
  • Шити з наперстком, щоб не поколоти пальці.
  • На робочому столі ножиці із зімкнутими лезами, направленими від себе, класти праворуч. Передавати ножиці кільцями вперед.
  • Зберігати ножиці у футлярі в спеціально відведеному місці.
  • Не відкушувати нитку зубами, а відрізати ножицями.
  • Ні за яких умов не брати в рот нитку, голку, тканину.

 

Правила безпечної роботи праскою

  • Праску слід розміщувати праворуч на спеціальній підставці.
  • Електричний шнур не повинен торкатися праски.
  • Вилку електрошнура включати і виключати лише сухими руками. Не залишати без нагляду увімкнену праску.
  • Прасувати дуже обережно, щоб не торкнутися пальців руки.
  • Перевіряти температуру нагріву праски слід, прасуючи клаптик тканини.    Не плювати на підошву праски і не торкатися до неї вологим пальцем.
  • Під час прасування стояти на гумовому килимку.
  • Якщо в роботі праски виникли будь-які неполадки (іскріння, дим та ін.), слід одразу сповістити вчителя. Не працювати з несправною праскою.

 

1.3.Основні шви, що використовуються для вишивки бісером

Освоївши прийоми виконання різних швів, рукодільниця згодом зможе вишивати роботи будь-якої складності.

Закріплення одиночної намистини

Як правило, бісер просто пришивається до тканини стібком  , але можна взяти бісеринку меншого розміру для утворення невеликого стовпчика.

C:\Users\user\Desktop\6376e3f034e04795992b8f5463b5fc55.jpg

 

Шов «голка вперед»

Для виконання цього шва в кожному стібку, що прошивається на лицьовій стороні, бісерина нанизується на нитку.   Для його виконання голка виводиться на лицьову сторону, потім на неї нанизується бісерина, і голка виводиться на виворіт поруч біля намистини. Після цього голка знову виводиться на лицьову сторону і знову на неї нанизується намистина. При цьому стібки, утворені з вивороту, повинні бути якомога меншими і акуратними.

C:\Users\user\Desktop\a970f8642a5f89734fd4a524e203dc08.jpg

Шов «голка назад»

Пришиваючи бісер цим способом, кожна бісеринка буде досить тісно прилягати до сусідніх бісеринам, тому цей спосіб використовується тоді, коли необхідно зробити щільний візерунок.

C:\Users\user\Desktop\742becf3405c56b1033dec6d5619a293.jpg

 

«Монастирський» шов

Голка виводиться на лицьову сторону, захоплює одну
бісеринку і йде по діагоналі на виворітну сторону поряд з бісеринки. Після
виконання на вивороті вертикального стібка голка знову виводиться на лицьову
сторону, захоплює наступну бісерину і знову виводиться по діагоналі на
виворіт. З вивороту при цьому повинні утворитися вертикальні стібки.

C:\Users\user\Desktop\ff7d442d4c08aeb17be29090d60cc927.jpg

1.4.Технологічна карта виготовлення виробу

Таблиця 4

№ з/п

Послідовність виконання робіт

Інструменти і обладнання

Графічне зображення

1

Підготовка матеріалів

тканина, бісерна голка, бісерна нитка, бісер

C:\Users\user\Desktop\foto_vishivka_biserom_kartini_vishivaem_svoimi_rukami_po_foto_4.jpg

 

2

Вишивання елементів вишивки бісером

тканина, бісерна голка, бісерна нитка, бісер

C:\Users\user\Desktop\Діана\DSCN4567.JPG

 

3

Прання виробу  

 

 

Картинки по запросу прання руками

 

4

Прасування виробу

 

праска

Картинки по запросу прасування

 

5

Готовий виріб  

 

C:\Users\user\Desktop\Діана\DSCN4559 - копия.JPG

 

 

III. Заключний етап

3.1.Самооцінка проекту і аналіз підсумків

Працюючи над проектом я:

  • дізналася про цікаві факти з історії виникнення та походження вишивок з бісером;
  • вдосконалила свої знання з матеріалознавства, на практиці  застосувала  економічні  знання;
  • навчилася вишивати бісером;
  • виготовила виріб.

Результат моєї роботи – вишивка, призначена для оздоблення приміщення або ж для подарунку, відповідає основним показникам якості.

3.2.Критерії оцінювання

Технологічні – оригінальність використання і поєднання матеріалів; обсяг виконаних робіт і середня складність відповідає технологічним вимогам.

Економічність: середня собівартість проекту; можливість використання залишків тканини, ниток.

Екологічність: забрудненість навколишнього середовища під час виготовлення виробу відсутня; можливість повторного використання виробу по закінченню строку служби.

Естетичність: оригінальність; композиційна завершеність; класичне кольорове рішення, красивий і привабливий вигляд.

Самооцінка  проекту  «Вишита картина бісером» - 12 балів.

 3.3. Висновок

Загальні витрати на виготовлення вишитої картини з бісеру становлять 132,00 грн. Вартість такого виробу в магазині    від 250 грн., отже, мій проект є економічно вигідним. Водночас виготовлена картина відповідає нашому задуму і не поступається якістю та естетичним виглядом подібним до магазинних виробів. Вважаю, що мета проекту досягнена.

3.4 Реклама

 Майстерня «Майстриня» приймає замовлення на виготовлення картин для прикраси вашого житла і в якості подарунка для ваших рідних, друзів, знайомих. У нашій майстерні ви можете замовити картини будь-якої форми і розміру.    Вас приємно здивують відмінну якість і низька ціна виробу, і висока культура обслуговування. З нетерпінням чекаємо вас за адресою: м. Гадяч, спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 2 ім.М.Драгоманова

3.4. Список використаних джерел

  1.   http://www.google.com.ua/imgres
  2.   http://www.google.com.ua/search
  3.   http://ito.vspu.net/
  4.   http://vyshyvka.mow.fm/publication/239-istorija-narodnoji-vishivki
  5.   http://www.studentam.poleznoe.com.ua
  6.   http://prodam.zak.slando.com.ua/
  7.   http://emarket.ua/objavlenie/vishit-kartini-IDUKHL.html

 

docx
Додано
17 грудня 2020
Переглядів
13736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку