Творення нової України (конспект підготовки до ЗНО)

Про матеріал
Позачергові парламентські вибори 2007р. Результати: Партія регіонів – 34,7%, БЮТ – 30,71%; «Наша Україна – Народна самооборона» - 14,15%; КПУ – 5,39%; Блок Литвина – 3, 96%. 18 грудня 2007 р. Прем’єр-міністром було призначено Юлію Тимошенко. Газові війни з Росією, яка відмовлялась постачати Україні газ, вимагаючи збільшення ціни. 18 січня 2009 р. між главами урядів обох країн була підписана угода, яка не була вигідна Україні. Ціна на газ збільшувалась до 450 доларів за тисячу кубометрів
Перегляд файлу

Консультація по темі 32. «Творення нової України»

Президенство В.Ющенко (2004 – 2010 рр.)

Парламентські вибори 2006 р. У ВР створена антикризова коаліція («Партія регіонів», КПУ, СПУ ) та опозиція («Наша Україна» і БЮТ ). Голова ВР – О.Мороз. Прем’єр-міністр – В.Янукович.

Позачергові парламентські вибори 2007р. Результати: Партія регіонів – 34,7%, БЮТ –

30,71%; «Наша Україна – Народна самооборона» - 14,15%; КПУ – 5,39%; Блок Литвина – 3, 96%.  18 грудня 2007 р.  Прем’єр-міністром було призначено Юлію Тимошенко.  Газові війни з Росією, яка відмовлялась постачати Україні газ, вимагаючи збільшення ціни. 18 січня 2009 р. між главами урядів обох країн була підписана угода, яка не була вигідна Україні. Ціна на газ збільшувалась до 450 доларів за тисячу кубометрів.

 

7 лютого 2010 р. в другому турі президентських виборів переміг В.Янукович (49% голосів).

 

У вересні 2010 р. Конституційний суд визнав неконституційним Закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року  і відновив дію Конституції України 1996 року. Таким чином, Янукович отримав значно більші повноваження, а Україна знову стала президентсько-парламентською республікою.

 

 

Парламентські вибори  2012 р. Прохідний бар’єр для політичних партій було збільшено до 5%

 

 

Незважаючи на численні фальсифікації, підкуп виборців та використання адміністративного ресурсу Партія регіонів отримала – 30% голосів; Батьківщина – 25,54%; УДАР – 13,96%; КПУ – 13,18%; Свобода – 10,44%.  Було затверджено уряд на чолі з М. Азаровим.

 

     Адміністрація президента В. Януковича та уряд на чолі з М. Азаровим вели активну проросійську зовнішню політику. Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки  до укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.  21 листопада 2013 р. близько 22:00 на Майдані Незалежності почали збиратися перші учасники акції протесту. Початок Євромайдану.

 

imageРеволюція Гідності - політичні та суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані відходом політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою протидією цьому курсу. 22 січня 2014 р. снайпери «Беркуту» застрелили на вул.. Грушевського п’ятьох активістів Євромайдану. Починається відлік жертв Януковича, пізніше названих «Небесною сотнею».

 

20 лютого«Кривавий четвер»  додав до жертв Януковича понад півсотні протестувальників. В ніч на 22.02.2014 р. В.Янукович утік до Росії. Верховна Рада ухвалила рішення про перехід до парламентсько-президентської форми правління, створила нову більшість, обрала Головою О.Турчинова, прем’єр-міністром – А.Яценюка.

 25 травня 2014 р. відбулися президентські вибори, на яких переміг П.Порошенко.           

7 червня 2014 р. він склав присягу на вірність Україні.

 У жовтні 2014 р. проведено парламентські вибори, на яких перемогу здобули проєвропейські сили. 

     27 червня 2014 р. Україна підписала Угоду з Євросоюзом про асоціацію.

 11 червня 2017 р. введення безвізового режиму України з країнами Євросоюзу.

 

26 жовтня 2014 відбулися позачергові вибори до Верховної Ради України.

28 лютого – 2 березня 2014р. розпочалося блокування російськими військовими українських військових частин і об'єктів в Криму; було захоплено Сімферопольській аеропорт. 

 

image16 березня окупаційною владою було проведено т.зв. «референдум» про незалежність АР Крим, яким вона намагалась легітимізувати захоплення іноземної території. 

 

 

18 березня у Москві Президентом Росії В. Путіним підписано Договір про прийняття Республіки Крим до складу Росії. 

image

Росія здійснила анексію Криму. Крим став тимчасово окупованою територією.

 

 

imageСепаратизм – прагнення окремих Анексія – насильницьке приєднання                    груп населення на відокремлення державою всієї або частини   частини держави і створення на її території          іншої   держави          в                основі власної держави. Як правило односторонньому   порядку.         За        підігрівається спецслужбами

 

міжнародним правом один з іноземних держав, часто за прямого видів агресії і спричиняє втручання держав-агресорів. міжнародно-правову   відповідальність         

Збройний конфлікт на території Донецької і Луганської областей

image

 

 13 квітня 2014 року, у відповідь на вторгнення диверсійних загонів, в.о. президента України  О.Турчинов оголосив початок Антитерористичної операції із залученням

 Збройних сил. Поступово протистояння переросло у масштабний воєнний конфлікт. 27 січня 2015 року Верховна Рада України визнала Російську Федерацію агресором.20

 

лютого 2018 р. президент України П.Порошенко підписав Закон відповідно до якого 

 боротьба українців з російськими окупантами перейменована з антитерористичної операції на  операцію об’єднаних сил (ООС).

 

21 лютого 2019 р. набув чинності закон, яким закріплено в Конституції України курс на членство в ЄС і НАТО.

    11 лютого 2015 року в Мінському палаці незалежності зустрілися лідери Німеччини, Франції, Росії і України (формат «норманської четвірки»), щоб обговорити план урегулювання конфлікту на Сході України. У результаті тривалих переговорів лідери «четвірки» домовилися про: а) негайне припинення вогню в окремих районах Донецької і Луганської областей, починаючи з 15 лютого; б) моніторинг ОБСЄ режиму припинення вогню та відведення важкого озброєння. Однак і до сьогоднішнього дня Мінські домовленості постійно порушуються.

 

31 березня 2019 р. відбулися чергові вибори Президента України. Своє бажання обійняти президентську посаду виявили 44 кандидати (це найбільша кількість, яка була зареєстрована в історії України). У першому турі були визначені два кандидати, які продовжили боротьбу: Володимир Зеленський (30,24 %) і П. Порошенко (15,95 %). Новиною другого туру стали дебати претендентів на посаду на стадіоні «Олімпійський» у Києві у присутності прихильників. 21 квітня відбувся другий тур виборів Президента України. За його результатами переможцем став В. Зеленський, що набрав 73,22 % голосів, у той час як чинний Президент України П. Порошенко отримав  24,45 %. 

 

 

Домашнє завдання:

 

У письмовій формі дайте відповіді на запитання:

1.  Які процеси відбуваються в суспільно-політичному житті України протягом 2005-2013 рр.?

2.  Чому політичний режим за президентства В. Януковича характеризується як авторитарний?

3.  Що стало поштовхом до  початку Революції Гідності?

4.  Що ви розумієте під поняттям «Революція Гідності»?

5.Які події  спричинили початок антитерористичної операції на сході України?

6.  Які є спроби мирного врегулювання збройного конфлікту на Донбасі та які їх результати?

7.  Чому Верховна Рада України визнала Російську Федерацію агресором?

8.  Які факти свідчать про євроінтеграційний поступ України?

9.  Що, на вашу думку, стало основною причиною перемоги В. Зеленського на виборах Президента України, за якого проголосувало 73, 22 % виборців?

10.              Які, на вашу думку основні здобутки і прорахунки В. Зеленського за рік його президентства в Україні?. 

 

Електронні  підручники:

1.  11-klas-istoria-uK-vlasov-2019-stand pdf, розділ 6

 

2.  pick-istoriva-ukraini-11-danilenko-pdf розділ 6

3.  pik-istoriva-ukraini-11-pometun.pdf, розділ 6

4.  storya-ukrayini-turchenko-11-klas.html тема 6-7

 

Пройти онлайн тестування по темі:  «Творення нової України»

https://naurok.com.ua/test/tema-tvorennya-novo-ukra-ni-35965.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pdf
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
17 жовтня 2020
Переглядів
5280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку