Тягові якості транспортних засобів

Про матеріал
Під тяговими якостями розуміють якості автомобіля рухатись по дорозі з необхідною швидкістю, що задається водієм, і долати різні складні для проходження ділянки з підвищеним спротивом відносно руху транспортного засобу. Тягові якості залежать від потужності двигуна, від передаючого числа трансмісії, від втрат енергії при терті деталей трансмісії.
Перегляд файлу

Тягові якості транспортних засобів. 

  ДНЗ «Лисянський професійний аграрний ліцей»

(Черкаська область)

Викладач: Бузовський Анатолій Валентинович

Під тяговими якостями розуміють якості автомобіля рухатись по дорозі з необхідною швидкістю, що задається водієм, і долати різні складні для проходження ділянки з підвищеним спротивом відносно руху транспортного засобу. Тягові якості залежать від потужності двигуна, від передаючого числа трансмісії, від втрат енергії при терті деталей трансмісії.

Сили, що протидіють рухові автомобіля мають здатність змінюватись в широких діапазонах в залежності від режиму руху, стану дорожнього полотна та інших факторів. При рушанні з місця виникають значні сили інерції, для подолання яких відносно ведучих коліс необхідно прикласти відповідно велику силу тяги.

Сучасні поршневі двигуни внутрішнього згорання, що застосовують на транспортних засобах, не спроможні забезпечити весь необхідний діапазон сили тяги на ведучих колесах. Тому між двигуном і ведучими колесами встановлюють коробку переміни передач, яка дозволяє водієві збільшувати чи зменшувати силу тяги на ведучих колесах в залежності від умов руху. Понижені передачі дозволяють отримувати більшу силу тяги і використовуються при рушанні з місця і при подоланні важких для проходження ділянок доріг, підвищені передачі використовуються для руху на великих швидкостях. При рівномірному рухові по горизонтальній дорозі при невисокій швидкості сила опору рухові невелика і для її подолання достатньо невеликої сили тяги.

Тягові якості характеризуються рядом показників. Основні з них: максимальна швидкість руху, час розгону до 100 км/год, час проходження заданої ділянки (наприклад, 1км.) з місця або теж саме тільки з розгону. Показник максимальної швидкості і час для розгону до максимальної швидкості вказують в технічній документації транспортного засобу.

Показники тягових якостей залежать від умов, в яких їх визначають. Так, наприклад, при рухові навпроти вітру максимальна швидкість автомобіля буде меншою, ніж під час руху у безвітряну погоду. Автомобіль з пасажирами або з вантажем буде рухатись з меншою швидкістю, ніж без них. Тому в технічній характеристиці при встановленні показників зазвичай обумовлюють умови за яких вони визначені.

Прискорення, яке розвиває автомобіль під час розгону, обмежується надійністю зчеплення коліс з поверхнею дорожнього полотна. Може бути ситуація, коли автомобіль, що має високі тягові якості, не спроможний розвивати великого прискорення внаслідок пробуксовування ведучих коліс через погане зчеплення з дорогою.

Вантажні автомобілі призначені для перевезення вантажів і забезпечення їх повного збереження. Висока динаміка та маневренність не являються для них головною якістю. Для хорошого пристосування до зміни дорожніх умов вантажні автомобілі мають, як правило, більшу кількість передач. Деякі автомобілі мають в своїй трансмісії пристрої для подвоєння кількості передач: подільник, демульплікатор, роздаткова коробка. Широкий вибір передаткових чисел дозволяє водієві підібрати передачу, що забезпечує високі тягові якості і добру економічність.

Найбільші схили, що спроможні подолати автомобілі, визначають на автомобільних полігонах, які мають спеціальні ділянки доріг різної крутизни – «гірки». Випробовують автомобіль на всіх «гірках», визначаючи таким чином найбільший схил, що здатний подолати автомобіль.

 

 

docx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
13 травня 2020
Переглядів
514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку