У музичному театрі. Балет.

Про матеріал
Вступ. Сольні танці називаються у балеті варіаціями. Подібно до зперної арії, балетна варіація немов малює портрет героя, допомагає зрозуміти його характер.
Перегляд файлу

Урок 31 . У музичному театрі. Балет.

Дата:

Мета:

Вступ. Сольні танці називаються у балеті варіаціями. Подібно до зперної арії, балетна варіація немов малює портрет героя, допомагає зрозуміти його характер.

Часто головні дійові особи балету танцюють удвох. Їхній дует називається па – де - де.

Крім солістів, у балеті бере участь і велика група артистів, яка називається кардабалет. Роль кордебалету аналогічна ролі хору в опері. Танці кордебалету відтіняють основну дію, вно­сять різноманітність у сюжет.

Пригадайте чарівну казку Шарля Перро «Попелюшка». Вона привертала увагу бага­тьох композиторів. Сергій Про­коф'єв вирішив написати балет спеціально для знаменитої ба­лерини Галини Уланової.

«Попелюшка» — це класич­ний балет, що продовжує тра­диції казкового спектаклю з великою кількістю варіацій, побудованих на чарівних мело­діях вальсів.

Слухання Сергій Прокоф'єв, фрагменти з балету «Попелюшка».

Якими музичними засобами створюються характери головних героїв балету?

 

Сергій Сергійович Прокоф'єв (1691—1953) — геній XX століття, що вплинув на розвиток світової музики. С. С. Прокоф'єв був автором музичних творів у найрізноманітніших жанрах: 8 опер, 7 балетів, 7 симфоній та багатьох камерно-інструментальних творів, а також музики до кінофільмів.

Народився композитор в Україні, у маєтку Сонцівці Катеринослав­ської губернії (нині село Красне на Донеччині). Тут пройшло його дитинство, наповнене любов'ю до музики: у п'ятирічному віці він написав свою першу п'єску, а згодом першу оперу.

Світ балетного театру увійшов у його життя ще в ранньому дитинстві. У вісім років мати привела Сергія на балет «Спляча красуня» П. Чайковського, і ця вистава на все життя залишила слід у його душі.

У віці 13 років вступив до Петербурзької консерваторії, яку закінчив як композитор, а пізніше і як піа­ніст зі своїм Першим концертом для фортепіано з оркестром, отримавши найвищу оцінку та гран-прі — рояль.

Сергій Сергійович залишив багату спадщину. Серед найпо- пулярніших його творів бале- ти «Ромео і Джульетта» та «По­пелюшка», симфонічна казка «Петрик і вовк», опера «Війна і мир».

До речі, на честь композитора названо міжнародний аеропорт у Донецьку.

 

Виконання пісні «Школярі-школярики» сл. О.Вратарьова, муз. О.Злотник

 

Пофантазуйте. Вам доручили створити сучасний балет. Який твір з художньої літератури ви оберете для літературної основи сюжету?

Якими хореографічними засобами передасте боротьбу Добра зі Злом?

За допомогою ілюстрацій, уміщених у підручнику, а також інших матеріалів, підготуйте повідомлення про творчий шлях одного з видатних майстрів балету.

 

Підсумок уроку.

 

 

 

 

doc
Додано
28 березня 2020
Переглядів
2075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку