Учнівська презентація на тему “Я і моя професія”

Про матеріал
Професія – це та основна точка відліку, з якої починається все свідоме, діяльнісне життя кожної людини. Кожна молода людина, йдучи в доросле життя, прагне вибрати собі професію за покликанням. Вдалий вибір професії – це запорука того, що "не марно проживеш вік”, натхненно працюватимеш і отримуватимеш від своєї роботи велике задоволення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДПТНЗ “Мазурівський АЦ ПТО”Учнівська презентація на тему: “Я і моя професія”Підготували учні ІІІ курсу, група №4

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Професія – це та основна точка відліку, з якої починається все свідоме, діяльнісне життя кожної людини. Кожна молода людина, йдучи в доросле життя, прагне вибрати собі професію за покликанням. Вдалий вибір професії – це запорука того, що "не марно проживеш вік”, натхненно працюватимеш і отримуватимеш від своєї роботи велике задоволення. Зробиш помилку у виборі професії – і ти відчуєш, як тебе огорне почуття того, що ти  займаєшся не своєю справою. Отже, найважливіше в житті – вчасно зрозуміти своє покликання і сказати собі: "Це - моє!”

Номер слайду 5

Професія кухар – одна з найважливіших у людському суспільстві. Вона необхідна у повсякденному житті. Сучасний кухар – це одночасно професіонал, художник, дієтолог, психолог і, навіть, чарівник. 

Номер слайду 6

Обираючи професію, ми обираємо свою долю, свою життєву стежину. Майстрами не народжуються, ними стають завдяки клопіткій праці.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Кухар - це людина, яка професійно  готує їжу  для інших людей, як правило, в закладах  громадського харчування.

Номер слайду 9

Головне завдання кухаря – готувати не тільки смачну страву, але й корисну та поживну. Готування їжі – давнє мистецтво! Адже “Добрий кухар вартий семи лікарів”, - так мовить народне прислів’я.

Номер слайду 10

Щоб оволодіти всіма тонкощами мистецтва приготування їжі, справжній кухар повинен: Вміти: —    готувати та оформляти страви і кулінарні вироби; —    готувати усі види гарячих та холодних соусів, гарнірів, солодких страв;—    оформляти та відпускати різноманітні дієтичні страви;—    страви для лікувально-профілактичного харчування; —    відповідати за рецептури та технології виготовлення страв.

Номер слайду 11

Знати: —    технологію виготовлення;—    вимоги до якості; —    терміни та умови зберігання;—    порціонування, оформлення та подавання страв;—    види та особливості сервіровки столу; —    правила складання  меню (святкового та щоденного), заявок на продукти; —    порядок ведення обліку та складання товарних звітів.

Номер слайду 12

Хронологія появи деяких страв:* Приблизно 10 тис. років до н.е. у раціоні людини з'явилися пиво і хліб (пиво в пляшки розлили в 1568 році).* Приблизно 6 тис. років до н.е. поява сиру.* Приблизно 3 тис. років до н.е. люди навчилися варити суп.* У 1500 році до н.е. розпочато вживання шоколаду. Плитка шоколаду з'явилася лише в 1849 році, а молочний шоколад - в 1875.* Приблизно у 1000 році до н .е. вперше засолені огірки.* Приблизно у 500 році до н.е. приготовлена ​​перша ковбаса.* У 490 р. до н.е. зварені перші макарони. Перший кулінарний рецепт макаронів із сиром записаний в 1367 році.

Номер слайду 13

* У 1819 році винайдені спагетті.* У 4 столітті до н.е. записаний перший з тих, що дійшов до нас, рецепт салату (салат з білих бобів).* 2 століття н.е. вперше приготовані суші (японське блюдо з рису і морепродуктів).* 7 століття створено рецепт знаменитої корейської квашеної капусти кім-чи.* 15 століття вперше виготовлені млинці.* 1487-винайдені "хот-доги" (hot dogs) - булочки з сосискою, що стали національним блюдом американців.* 1610 - вперше випечені бублики.* 1621 - вперше створена технологія виробництва "повітряної кукурудзи" (попкорну).

Номер слайду 14

* 1680-і роки. З'явився смажена картопля по-французьки.* 17 століття. У світове меню увійшов кетчуп.* 1739. Крекери.* 1756. Винайдено соус майонез.* 1798. З'явився лимонад (тобто газований безалкогольний напій).* 1845. Вперше виготовлено желе.* 1871. Записаний рецепт яловичини по-строганівськи (бефстроганів).* 1924. Заморожені продукти. Поява індустрії напівфабрикатів.

Номер слайду 15

Кухар повинен володіти такими якостями:розвинуте зорове та нюхове сприйняття, гарний смак, творча уява, фізична витривалість, хороша зорова і образна пам'ять, довготривала словесно логічна пам'ять, терплячість, спостережливість і доброзичливість.

Номер слайду 16

Синоніми слова "кухар": Кулінар - людина, майстерна в кулінарії, кухар. Куховарка, кухарка - у побуті жінка, котра готує їжу. Кашевар - кухар у військовій частині або в робочій артілі (спец.). Кок - морський, судновий, корабельний, матроський кухар. Офіцерський називається саме "Кухар". Кухмістер (від нім. Chenmeister) - кваліфікований кухар чи утримувач невеликого ресторану, їдальні (застар.).

Номер слайду 17

Кухарі в мистецтві:

Номер слайду 18

Снейдерс Франс (1579-1657) дуже багато картин написав про кулінарію і кухарів, мабуть любив попоїсти.

Номер слайду 19

Флоренс Ван Шутен

Номер слайду 20

Артсен Пітер (1508-1575)

Номер слайду 21

Шарден Жан-Батист Сімеон (1699-1779)

Номер слайду 22

Клод Жозеф Байль (1862- 1921)

Номер слайду 23

Моне Клод Оскар (1840-1926)

Номер слайду 24

Кухарі в кіно

Номер слайду 25

- "Приїхали на конкурс кухарі" (х/ф, СРСР, 1977)- "Кухар, злодій, його дружина та її коханець" (х/ф, Великобританія - Франція, 1989)- "Тисяча і один рецепт закоханого кулінара" (х/ф, Грузія - Франція, 1996)- "Американська кухня" (х/ф, Франція - США, 1998)- "Повар-злодій" ( х / ф, Німеччина - Австрія, 2004, реж. Пепе Данкарт )- "Повар" (х/ф, США, 2008, реж. Грегг Саймон)- "Заєць, смажений по- берлінськи"- "Рататуй" - американський повнометражний анімаційний фільм, комедія режисера Бреда Берда.- "Смак життя " - романтичний фільм 2007 року.- "Кухня" - телесеріал 2012 року.- "Шеф" (х/ф Франція - Іспанія ) 2012 р. в головній ролі Жан Рено

Номер слайду 26

Притча про професію кухаря:"Чому учень повернувся" Зібралися якось філософи і засперечалися, яка професія важливіша. Один сказав: - Учитель - найпотрібніший. Без освіти прогрес зупиниться.- Без будівельників людині ніде буде сховатися, і людство позбудеться прекрасних будівель, - заявив другий філософ.- Музиканти, художники і поети роблять наше життя особливим. Мистецтво відрізняє людину від тварин, - вигукнув третій філософ. Тут у розмову втрутився учень і одночасно слуга господаря будинку.

Номер слайду 27

Вельмишановні вчені, ви забули про професію кухаря.- Тобі не положено втручатися в нашу бесіду. Кухарська справа - не мистецтво. Іди готуй обід, - розсердився господар. Учень мовчки вийшов з кімнати. У цей день обіду філософи не дочекалися, учень зник. Довелося господареві самому готувати обід. На жаль, після їжі філософи відчули себе погано і розійшлися по домівках. Господар знайшов іншого слугу. Минув час, і філософ - господар будинку, помітив, що друзі перестали його відвідувати, а сам він після їжі не здатний був міркувати.

Номер слайду 28

Подумав філософ, а потім звільнив нового кухаря і послав колишньому учневі записку з однією фразою: "Кухарське справа - не ремесло, а мистецтво". Незабаром вчені мужі знову стали збиратися в будинку філософа. Обговорення переривалося тільки смачним обідом, який готував учень. - Кухарське справа - не ремесло, а мистецтво, - кожен раз зазначав господар після обіду.

Номер слайду 29

Поради від кращих кухарів на кожен день

Номер слайду 30

Шеф-кухар Рик Трамонті: "Зберігайте прянощі в прохолодному, темному місці, а не на поличці над плитою. Вологість повітря, світло і тепло приведуть до того що, трави та спеції втратять свій аромат".

Номер слайду 31

Шеф-кухар Маркус Самуельсон: "Якщо ви збираєтесь готувати для особливого випадку - будь-то вечеря для вашого боса або обід на честь почесної дати - ніколи не покладайтеся на новий рецепт і на новий інгредієнт".

Номер слайду 32

Шеф-кухар Жерар Крафт: "Після роботи з часником енергійно потріть руки над раковиною в кухні протягом 30 секунд. Потім помийте руки. Так приберете часниковий запах".

Номер слайду 33

Шеф-кухар Гай Фієрі: "Розсіл, діти мої, розсіл! Щоб ваш птах був суперароматним, завжди замочуйте його в розсолі".

Номер слайду 34

Шеф-кухар Норман Ван Айкен: "При випіканні печива переконайтеся, що тісто добре охолоджене, перш, ніж посадити його на деко. Це дозволить вирівняти текстурні відмінності всіх інгредієнтів тіста".

Номер слайду 35

Шеф-кухар Джон Чанг: "Коли ви дрібно нарізаєте трави, киньте на обробну дошку трохи солі. Вона буде утримувати зелень від ковзання".

Номер слайду 36

Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято - День кухаря, який був заснований конгресом Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств в 2004 році.

Номер слайду 37

Щоб стати гарним кухарем, треба багато знати, багато чому вчитися. Кулінарні секрети - не таблиця множення, їх визубрити не можна. Потрібно вміти відмінно приготувати різні страви. Багато кому здається, що професія кухаря – неважка , вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай - чи велика наука? Виявляється велика. І чим більше вивчаємо технологію, придивляємося на практиці до роботи кулінарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально. Це тому, що немає такого місця, де люди не користувалися б послугами кухарів.

Номер слайду 38

Кухар1. а) Два кухарі — лихий борщ;б) Де багато кухарів, там собаки не голодні;в) Де багато кухарок, там борщ пересолений; …там їсти нема що;г) Де дві кухарці, там борщ несолоний ;…там собакам празник ;д) Де кухарок шість, там нема де сісти і що їсти;е)Де много кухарок, там і каша прикурена; …там рідка каша.

Номер слайду 39

2. Добрий кухар і з кропиви борщ зварить.3. Добрий кухар — найкращий лікар. 4. а) Кухар з голоду, не вмирає; …не вмре;б) Кухар з голоду не згине; в) Кухаря, що вмре з голоду, годиться поховати під сухою вербою;г) Щоб кухар з голоду вмер, то й на цвинтарі не поховали б;д) Як кухарка з голоду вмирає, під припічком ховають;е) Ще жоден кухар з голоду не вмер.

Номер слайду 40

5. Кухарка самою парою сита.6. Лихий кухар або недосолить, або пересолить.7. Погана кухарка і добрі продукти зіпсує.8. а) Поки в пана на столі, у кухаря в животі;б)Поки пан попробує, то кухар наїсться .9. Який кухар, такий борщ.

Номер слайду 41

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 вересня 2021
Переглядів
1637
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку