Учнівський проект на тему: "Сім чудес Вінниччини"

Про матеріал
Якщо Україна знаходиться в центрі Європи, то Вінниччина – це її серце. Учнівський проект на тему: "Сім чудес Вінниччини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Якщо Україна знаходиться в центрі Європи, то Вінниччина – це її серце

Номер слайду 2

Вінниччина багата на визначні місця. На її території є чимало прекрасних куточків природи, історичних місць, музеїв, пам'ятників, які увічнюють імена видатних людей.

Номер слайду 3

Палац Потоцьких м. Тульчин

Номер слайду 4

Однією з визначних пам’яток класицизму є палац родини Потоцьких в центрі Тульчина, побудований у 1782 р. за проектом французького архітектора Лакруа. Тоді споруду прикрашав напис: «Щоб завжди вільних і доброчесних був помешканням». До ансамблю входили власне палац, театр (перебудований), манеж, стайні (не збереглися), турецька лазня, оранжереї, службові і житлові приміщення, два бічні флігелі.

Номер слайду 5

За часів Потоцького палац був одним із найбільших маєтків у Європі. Тут містилася художня галерея з роботами знаменитих майстрів європейського пензля Ван- Діка, Тиціана, Моле рана, Ван-дер-Хельста, Лампі, від бібліотеки в 17000 томів кращих зразків світової культури, друкарні, колекції рідкісних античних монет, величезних срібних сервізів, колекції скляних кубків, від колективу найкращих українських майстринь вишивок, різьбярства, художньо-прикладного жанру.

Номер слайду 6

За переказами, у підземеллях палацу родина Потоцьких зберігала свої скарби. Сучасники Потоцького розповідали також про алхіміків, які нібито робили золото — ніяк інакше місцеві мешканці не могли пояснити походження мільйонів Потоцького.

Номер слайду 7

Національний музей-садиба М.І. Пироговам. Вінниця

Номер слайду 8

У південно-західній частині Вінниці є музей-садиба Миколи Івановича Пирогова — видатного лікаря і вченого, творця воєнно-польової хірургії, педагога і громадського діяча. М. Пирогов – автор багатьох наукових праць та трактатів, що увічнили ім’я вченого: “Повний курс прикладної анатомії тіла людини”, “Патологічна анатомія азіатської холери”, “Основи загальної воєнно-польової хірургії” та багато інших.

Номер слайду 9

Музейний комплекс набув світової слави, його відвідало більше 7 млн. осіб з 169 країн світу. Нині він належить до найважливіших об’єктів культурної спадщини України і занесений до Державного реєстру пам’яток історії та архітектури національного значення. Його парк є також пам’яткою садово-паркового мистецтва. На головній алеї музею-садиби відновлено аптеку з інтер’єром та обладнанням пироговського часу. Воскові фігури відтворюють епізоди діяльності видатного лікаря на Поділлі. У музеї проходять виїзні сесії Академії медичних наук України, Пироговські читання, з’їзди, наукові конференції.

Номер слайду 10

Метою діяльності Національного музею-садиби М.І. Пирогова є збереження особливого культурного середовища, яке було за життя вченого. Це визначає сенс музею, представленого взаємозв'язаною системою об'єктів культурної спадщини і пам'яток садово-паркового мистецтва

Номер слайду 11

Свято-Усікновенський скельний чоловічий монастир XI століття(Вінницька обл., Могилів-Подільський р-н, с. Лядова)

Номер слайду 12

Лядова відома тим, що тут розташований один із найдавніших православних монастирів – Свято-Усікновенський чоловічий скельний монастир ХІ-ХІХ ст., який отримав поетичну назву Подільського Афону. Комплекс монастиря розташований на скельній терасі 90-метрової гори над Дністром. Ансамбль складається з трьох печерних храмів: Усікновення Глави Іоанна Предтечі, Святої Параскеви П’ятниці та Святого Антонія Печерського

Номер слайду 13

Мабуть краса природи й спонукала людину в далекому минулому, а саме в XI ст. спорудити тут скельний монастир. Сьогодні - це печерний православний діючий чоловічий монастир. Розташований на південній околиці села, на крутому спускові вузькою стежкою у зарослях узвишшя на стометровій висоті прямовисної крейдової скелі. Найдавніший в області архітектурний пам’ятник XI-XIXст., форпост православ’я на південному заході нашої держави.

Номер слайду 14

Село Лядова належить до природних унікальних об’єктів Середнього Придністров’я .  З усіх боків оточене крутими схилами долини р. Лядови. На них виходи крейди утворюють оригінальні стіни з печерами, стовпи, окремі химерні скелі. Виходи крейди в с. Лядова - унікальний геологічний об’єкт, таких потужних ії шарів на Вінниччині немає. Тут зустрічаються ряд рідкісних рослин, таких, як гіацинти блідий, два види ковили, а весною на значних ділянках цвіте горицвіт весняний.

Номер слайду 15

Державний історико-культурний заповідник «Буша» с. Буша, Ямпільський район

Номер слайду 16

Безумовно, немає на Поділлі іншої визначнішої пам'ятки, де найбільш яскраво і трагічно відобразилася б уся історія українського народу, ніж Буша на Ямпільщині. Тут, над берегами невеличкої та стрімкої допливи Дністра Мурафи, прихована історія з найдавніших часів.

Номер слайду 17

Історико-культурний заповідник “Буша” — єдиний у Вінницькій області, що створений за ініціативою місцевих органів влади у серпні 2000 р. Його площа 6,68 га. На території та в охоронній зоні заповідника є близько десяти пам’яток археології, датованих IV тис. до н.є. – VII ст. н. є., дохристиянський та християнський скельний храм У ХУІ ст. з унікальним художнім рельєфом, залишки фортеці і підземних ходів XVI-XVII ст. та міської ратуші XVI ст., цвинтар ХУШ-ХІХ ст. Тут розташований також парк історичної скульптури, де щорічно відбуваються міжнародні пленери скульпторів-каменотесів “Подільський оберіг”.

Номер слайду 18

Тут кожний клаптик землі дихає славною минувшиною.  Коли вперше потрапляєш до Гайдамацького яру, здається, ніби тут гралась дитина велетня і поскладала з камінчиків пірамідки. Багато дивовижного і незвіданого приховує у собі Гайдамацький яр. Протягом віків це унікальне місце збуджувало людську фантазію. І тому про цей каньйон складено багато легенд. І хто знає, де тут вигадка, а де — правда...

Номер слайду 19

Свято-Ттроїцький Браїлівський монастир, музей П.І. Чайковського (смт. Браїлів Жмеринського району)

Номер слайду 20

Серед пам’яток містечка найвідоміші Свято-Троїцький жіночий монастир Української православної церкви та Музей П. Чайковського і Н. фон Мекк. Найвища будівля старого Браїлова – це колишній парафіянський костел Святої Трійці (1879). Свято-Троїцький жіночий монастир(1767-1778). Палац родини фон Мекків зведено наприкінці 60-х років. Сьогодні у палаці розташований музей П. Чайковського і Н. фон Мекк, колекція якого нараховує майже 2 000 предметів. Експозиція присвячена перебуванню П. Чайковського у Браїлові.

Номер слайду 21

Ще здалеку привертає увагу гарний вигляд містечка і особливо великі монастирські корпуси, над якими височіють церква і дзвіниця. Брудне єврейське містечко... на деякий час применшує ваше захоплення. Зате потім ще відрадніше стає на душі, коли ви в'їжджаєте в монастирські ворота, і після шуму та брудної суєти вас охоплює непорушна тиша.  Великий монастирський храм постає прямо напроти в'їзду в монастир. За ним тягнуться корпуси, окремі флігелі, а ще далі - господарські приміщення. Кругом чистота і порядок. 

Номер слайду 22

Музика Чайковського, його життя, збережений будинок, в якому він гостював і творив, розповідь про Браїлів другої половини XIXст., його архітектуру - усе це продовжує хвилювати людей, бути для них необхідним і привабливим. 

Номер слайду 23

Немирівське городище скіфських часів – великі вали. Немирівський район 

Номер слайду 24

Немирівське городище або так звані «Великі Вали», розташоване на лівому березі Південного Бугу за 10 км від річки, за 2 км від м. Немирова на схилі плато. Воно є одним з найбільших городищ на території України. Більш як чотири тисячоліття вали мовчазним тулубом лежать розпростертими по периметру на 5 км. Їх ширина в основі складає 32 метри; висота ще й досі становить близько 9 метрів, і лише можна уявити, скільки тієї висоти пішло в землю, так як за деякими даними первинна висота валів складала 30 м.

Номер слайду 25

Немирівські вали. Від них віє статечністю, вічною мудрістю й такою сивою давниною, що тебе мимоволі посідають не менш сиві думки: «Яка ж сила стояла за тими людьми, котрі без досконалої техніки, чи ж навіть звичайних лопат, яких тоді ще зовсім не було, нагорнули ті вали? Скільки десятиліть тривала ця робота? І чи захистили ці «мури» своїх творців?».

Номер слайду 26

Досі так ніхто і не розгадав таємницю Скіфського золота. Можливо, воно досі лежить під навалами землі та чикає на нового власника.

Номер слайду 27

Шаргород – місто трьох культур. Миколаївський монастир. Костел Флоріана. Шаргородська синагога 

Номер слайду 28

Костьол святого Флоріана Католицький костел, відкритий 3 листопада 1595 року, зберігся донині з невеликими переробками. Рішенням Вінницької обласної Ради від 18 грудня 2007 р. Шаргородський історико-культурний центр духовності та злагоди (Костел Святого Флоріана XVI ст., Свято-Миколаївський чоловічий монастир XVIII–XIX ст., синагога XVIII ст.,), в числі кількох інших історико-культурних об'єктів.

Номер слайду 29

Миколаївський монастир, собор і школа Православний монастир був заснований, як уніатський в 1719 році навпроти костелу, через центральну дорогу. Близько 1782 року новий власник Шаргорода Юзеф Сильвестр Сосновський надав василіянам для продовження споруди монастиря і школи-бурси розвалини замку і необхідні засоби. Школа, в якій іноді навчалося до шестисот учнів, славилася на всьому Правобережжі.

Номер слайду 30

Шаргородська синагога У 1589 році у Шаргороді зводиться синагога. Шаргородська синагога — одна з найчудовіших архітектурних пам'ятнок єврейських общин Поділля. Початково, об'єм синагоги, заданий квадратним в плані залом для моління, був оточений з північної, західної і південної сторін одноповерховими прибудовами. Будівля була ґрунтовно реконструйована, найімовірніше, на початку XVIII ст., після закінчення турецького правління. Вона, хоча і понесла істотні втрати, в цілому збереглася, можливо, завдяки тому, що було за радянських часів пристосоване під сокоморсовий завод.

Номер слайду 31

Любіть та поважайте свій рідний край!

pptx
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
1350
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку