Учнівський проект "Зміна температури тіла під час фізичного навантаження"

Про матеріал

Той випадок, коли не вчитель дає учню тему проекту, а учень самостійно визначає тему і виконує проект. Володимир Супрун - сумчинин, спринтер, переможець богатьох змагань, тому і тема проекту пов*язана зі спортом. Вважаю, що така проектна діяльність корисна і вчителю і учню.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміна температури тіла під час фізичного навантаження Роботу підготувал учень6 (10) – А класу Супрун Володимир Вчитель фізики КУ Сумська гімназія №1 Казбан Т. Л.

Номер слайду 2

Температура Температу́ра (від лат. temperatura — належне змішування, нормальний стан) — фізична величина, яка окреслює здатність макроскопічної системи (тіла), що знаходиться в стані термодинамічної рівноваги, до теплопередачі. Властивості: В стані рівноваги температура має однакове значення для всіх макроскопічних частин системи. Якщо в системі два тіла мають однакову температуру, то між ними не відбувається передачі кінетичної енергії часток (тепла). Якщо існує різниця температур, то тепло переходить від тіла з вищою температурою до тіла з нижчою. Температура пов'язана також із суб'єктивним сприйняттям «тепла» і «холоду». Позначається літерою T або t. Температура також відіграє важливу роль у багатьох галузях науки, включаючи фізику, хімію і біологію.

Номер слайду 3

Зміна температури тіла під час фізичного навантаження Дані про значне підвищення температури - Т "ядра" тіла людини при фізичній роботі почали публікувати ще давно. Деякі автори відзначали підвищення ректальної Т до рівня = 38,3З навіть при роботі на велоергометрі, "що вело до збільшення частоти пульсу лише до 130 уд/хв". До речі, інші дослідники зареєстрували приріст глибокої t тіла в льотчиків до рівня = 37,9 - 38,5 при ще меншій фізичній активності. У роботах К.М.Смирнова (1959) встановлено, що адаптовані до тепла люди можуть виконувати роботу при підвищенні t тіла до 40-41З, тобто того рівня, при якому життєдіяльність неадаптованих до тепла людей різко порушується, а працездатність знижується до "0". А.Б.Гандельсман і К.М.Смирнов вказували (1970), що підвищення t тіла в умовах фізичного навантаження до 38С і навіть 39С є нормальним і навіть бажаним для досягнення максимальної працездатності; підвищення до 40С і більше створює вже загрозу перегрівання організму і обмежує досягнення спортсмена.

Номер слайду 4

Особливо значне підвищення t тіла виявлено при виконанні тривалих вправ "на витривалість" і змагальних навантажень у спортивних іграх. Так, 1962 обстежували на фініші 63 учасники марафонського забігу (42 км 195 м) при t повітря =23С і вологості відносної 58% і знайшли, що середня ректальна t склала 39,0З, а в переможця - 41,0С, середні втрати ваги дорівнювали 2,85 кг, а в переможця - 5,23 кг. t тіла на фініші марафонського бігу складає, як правило, 39 - 41С. Іноді, за даними літератури, t тіла піднімається вище, - до 42,3С. Граничним рівнем для розвитку теплового удару вважають t тіла = 40,6 - 41,5С. Відповідно до книги рекордів Гінеса максимальна Т тіла, зареєстрована у людини (52-літній чорношкірий пацієнт, що одержав тепловий удар і вижив після нього), дорівнює 46,5С. Обладатель лучших результатов сезона в мире в марафоне в 2005—2008 (мировые рекорды в 2007 и 2008 годах)

Номер слайду 5

Винятково висока t тіла виявлена у спортсменів після гри в регбі = 41,0С. підвищення Т тіла після футбольного матчу в середньому до 39,4 і пропонували з метою зменшення ризику гіпертермії "правильну корекцію втрати рідини під час гри". Robinson Sid (1963) при вивченні температурних змін у добре тренованих легкоатлетів під час змагання з бігу на 10 км виявив підвищення ректальної t після забігу в середньому до 39,7є (при зовнішній Т середовища 10є, і досягнення t тіла 41,1є при 30єС. Відзначені в літературі і "феномени" підвищення ректальної t під час бігу - понад 43,0є, що автори назвали "тепловою хворобою". До речі, вказувалося, що тепловий удар внаслідок робочого перегріву тіла важче переноситься організмом, ніж при пасивному перегріві, і нерідко супроводжується летальним результатом. Термотолерантність, таким чином, є необхідною умовою для досягнення успіхів у змаганні на витривалість.

Номер слайду 6

Фазний характер підвищення Т тіла під час навантаження Деякі дослідники вказували на фазний характер підвищення t тіла під час навантаження: Перша фаза супроводжується дуже слабким збільшенням t і триває 3-6 хв. від початку виконання роботи. Для другої фази характерно круте і дуже швидке наростання гіпертермії, що продовжується 20-30 хвилин від початку роботи. Потім починається третя фаза, при якій t тіла стабілізується на новому підвищеному рівні, залежному, як думали дослідники, від потужності виконуваної роботи. Однак, при дуже інтенсивній роботі третя фаза може бути виражена слабко, тобто t тіла продовжує поступово підвищуватися протягом усієї роботи. температури тіла при фізичному навантаженні у фізкультурників (під час поточних занять по фізичному вихованню у вузі) і в спортсменів різних спеціалізацій, що відрізняються характером і потужністю навантажень, в природних умовах тренування і змагань.

Номер слайду 7

Дослідження Встановлено, що під час занять з фізичного виховання в гуманітарному вузі в студентів після завершення вправ на витривалість (марш-кидок, крос) ректальна t піднімалася в середньому до 39,0+0,2°С, а в окремих індивідумів - до 40°С і більше. Що стосується середньої t тіла, то її приріст складав у середньому 0,9°С, а в деяких суб'єктів – 1,9°С. Дослідження меж робочої гіпертермії у боксерів показало, що в умовах двобоїв з рівним по підготовленості партнером ректальна t піднімалася до 40,5 - 41,0°, а середня t тіла - до 39°. Після завершення двобою t ядра протягом 10-ти хв швидко знижувалася до 38,7-38,9°, і на цьому рівні ще підтримувалася 12-17 хвилин. Борці "самбо" і "дзюдо" в наших обстеженнях виконували під час тренування в спортивному залі за завданням тренера від 3 до 5-ти десяти - хв сутички з перервами 3-5 хв між ними, у результаті чого ректальна t підвищувалася в середньому до 39,6±0,1°, а в окремих спортсменів - понад 40,0°С. Дослідження легкоатлетів (бігунів, стрибунів і метальників) ми проводили під час змагань на першість області по легкій атлетиці. На фініші ми запрошували спортсменів у кабінет лікаря, де реєстрували t-зміни. Виявлено, що в спортсменів, що виконували нетривалі за часом вправи (біг на короткі дистанції, стрибки, метання) t тіла на фініші складала 38,7-39,2°; у бігунів на середні і довгі дистанції (понад 800 м) ректальна t піднімалася набагато вище, тобто більш 40 .

Номер слайду 8

Висновок В природних умовах спортивної діяльності при виконанні досить тривалої і інтенсивної м'язової роботи завжди підвищується t тіла; рівні робочої гіпертермії можуть досягати 39-40°, а у високотренованих спортсменів t ядра тіла може підвищуватися і вище 40°, наближаючись до 41°.

Номер слайду 9

Література 1. Гиппенрейтер Б.С. Температурные изменения при плавании и беге. Ученые записки Центрального института физической культуры им. Сталина. М.- Л. 1949. 2. Нечаев В. Жара и выносливость. Легкая атлетика 3. Смирнов К.М. 0 механизмах приспособления человека к изменениям температуры внешней среды. Тез. докл. конф. "Физиология теплообмена и гигиена микрокл". 4. Гандельсман А.Б., Смирнов К.М. Физиологические основы методики спортивной тренировки. М.:Физкультура и спорт. 5. Седов А.В. Космос и спорт. М.: Физкультура и спорт,1985,160с. 6. Вайнер Э.Н. Чубарев Н.С. Сердце в условиях гипертермии. Кровообращение. 7. Бернштейн В.А., Синайский М.М., Федотова В.Г. Сдвиги терморегуляции при физических нагрузках различной интенсивности.

Номер слайду 10

Дякуємо за увагу

ppt
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
Додано
3 липня 2018
Переглядів
2570
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку