Учнівський твір "Моя улюблена книга". Автор - учениця 11 класу Пляшевського ліцею Катя Криштоф

Про матеріал
У творі учениці "Моя улюблена книга" йдеться про роман-есе М.Слабошпицького "Марія Башкирцева".
Перегляд файлу

Моя улюблена книга

Я дуже люблю читати книжки. За допомогою книг вирушаю у захоплюючі мандрівки художнього слова, дивлюся на світ очима письменника, вчуся розуміти красу й небуденність. Твори сучасних письменників і майстрів слова минулого допомагають мені привернути увагу до вічних тем людського буття: добра і зла, гідності й ницості, любові до людей, рідної землі…

 Читання – одне з найулюбленіших моїх занять. А найбільше подобаються мені книжки про талановитих людей (є типи людей, про яких кажуть, що вони талановиті в усьому, чим би не займалися). Незвичайною, обдарованою була Марія Башкирцева, тому і книга М. Слабошпицького про цю художницю є моєю улюбленою.

 Роман-есе «Марія Башкирцева» подарувала мені мама, коли я ще була восьмикласницею. Але чомусь я відклала читання цього твору на потім. Погортала новенькі сторінки, переглянула ілюстрації і, здалося, що книжка не є цікавою.

 І ось не так давно захотілося мені цей твір перечитати. Вже з перших сторінок зрозуміла, що не на жарт захопилася. Щиро, натхненно, вражаюче! І цікаво як! Я не могла зупинитися. Здається, забула про все на світі… Та хіба можна без хвилювання читати таке!? «Тільки тепер я збагнула, яке це велике щастя – жити. Жити – це зустрічати вранішнє сонце, радіти передчуттю дня… Жити – це писати картини, слухати музику, читати книги, плавати в річці… Життя – справді велика наука. Вона збагачує і виховує людей. Допомагає бути кращими і добрішими. Не кожне людське життя стає наукою…» Або ще: «Я взялася за розподіл годин своїх занять… Десять годин роботи щоденно! Я хочу знати історію, літературу, філософію, природничі науки, щоб здивувати тими знаннями увесь світ… Мені не хочеться гуляти, мені шкода часу», «Ніщо не минає в цьому світі безслідно…» Супер!

 У своїй книзі «Марія Башкирцева» М. Слабошпицький розповідає про неординарну людську особистість, про життя та долю дівчини з далекого полтавського села. У 12 років Марія добре знала французьку, англійську, італійську, латинську, давньогрецьку мови. Цілі дні проводить із колбами, ставлячи різні досліди. В оригіналі читає Гомера, Шекспіра, Бальзака, Гейне. Проте доля відвела дівчині короткий вік – неповних 24 роки. Але Марія Башкирцева встигла дуже багато. Її полотна сьогодні зберігаються у найвідоміших музеях Франції, України, Росії. Її знаменитий щоденник, ведений французькою, свідчить про неабиякий літературний хист авторки. Вона мала справжній вокальний талант, їй пророкували неабияке артистичне майбутнє.  І ще вона дуже багато читала, розмірковувала про книги…

 М. Башкирцевою захоплювались, про неї писали. І дуже прикро,  що героїня померла в повному розквіті молодості, серед блискучих успіхів, лишивши на згадку про себе тільки картини і щоденник.

 Я просто щаслива, що відкрила для себе як читач, таку чудову книгу! Такі книжки прикрашають життя. І не тільки. Я багато чого зрозуміла, навчилася, переосмислила. Рекомендую прочитати цей роман-есе усім, хто не вірить у себе і тим, хто мріє про славу, визнання.

Криштоф Катя, учениця 11класу  Пляшевського ліцею

 

docx
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
2275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку