Удушення людини. Алгоритм надання першої допомоги.

Про матеріал
Удушення виникає, коли стороннє тіло потрапляє в дихальні шляхи. Найчастіше це трапляється випадково. При цьому постраждалий не може здійснити ані вдих, ані видих. Він приймає характерну позу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Удушення людини

Номер слайду 2

Удушення виникає, коли стороннє тіло потрапляє в дихальні шляхи. Найчастіше це трапляється випадково. При цьому постраждалий не може здійснити ані вдих, ані видих. Він приймає характерну позу.

Номер слайду 3

Алгоритм надання першої допомоги. Коли удушення виникло стисканням грудної клітки важкими предметами або тісним одягом, потрібно позбутися від них. Забезпечити вільний приплив повітря постраждалому. Покласти потерпілого на бік, щоб уникнути спазмів, блювотних позивів, що може викликати набряк легенів, зупинку дихання кровообігу. Може настати клінічна смерть. Якщо задушення походить від стороннього предмета (їжа, блювотні маси), слід постаратися витягнути його з горла за допомогою пальців рук.

Номер слайду 4

У разі, коли просте відкашлювання не допомагає, потрібно перегнути потерпілого через коліно, предмет меблів або просто нахилити корпус його тіла вперед і вдарити два-три рази по спині.

Номер слайду 5

Якщо від удушення страждає маленька дитина (до трьох років), то необхідно взяти обома руками його за ноги в положенні головою вниз і обережними встряхивающими рухами звільнити дихальні шляхи.

Номер слайду 6

Ефективним при асфіксії є метод Хаймлиха: різке сильне здавлювання діафрагми потерпілого в положенні ззаду, обхопивши його двома зчепленими в замок руками спереду.

Номер слайду 7

Якщо потерпілий втратив дихання, слід запобігти можливість удушення від западання язика. Для цього необхідно покласти людину на спину і закинути його голову якнайдалі назад. Потім потрібно опустити, акуратно висунути вперед нижню щелепу, утримати двома пальцями язик з допомогою шматка тканини (носовичок, марля) і яким-небудь способом прикріпити його до нижньої щелепи, наприклад, за допомогою шпильки.

Номер слайду 8

Якщо потерпілий знаходиться без свідомості, то для того, щоб натискати йому на живіт, переверніть його на спину. Устаньте на коліна так, щоб він виявився у вас між ніг, покладете руку між пупком і грудиною, а другу руку — на першу. Зробіть чотири натискання, як описано вище. Якщо перешкода зберігається і пацієнт перестав дихати, необхідно приступити до штучного дихання і масажу серця.

Номер слайду 9

Надаючи першу допомогу при удушенні, кожні одну-дві хвилини необхідно перевіряти наявність пульсу та дихання. Якщо вони відсутні, слід приступати до штучної вентиляції легень. У разі зупинки серця, потрібно провести непрямий масаж серця.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
2367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку