Угадай героїню за цитатою

Про матеріал
Матеріали для підготовки до ЗНО з української літератури. Можна використовувати для закріплення, перевірки знань учнів, проведення самостійних і контрольних робіт.
Перегляд файлу

                     Угадай героїню за характеристикою

  1.  «Вона була малесенька й така прудка, i очi мала такi видющi й гострi, що сховатись од неї не могло нiщо свiтi. Їй можна було по три днi не давати їсти. Але без прокльонiв вона не могла прожити й дня. Вони були її духовною їжею. Вони лились з її вуст невпинним потоком, як вiршi з натхненного поета, з найменшого приводу. У неї тодi блищали очi й червонiли щоки. Це була творчiсть її палкої, темної, престарiлої душi».

А Баба Палажка  ( « Кайдашева сімя»)

Б Баба Марусина  ( « Зачарована Десна»)

В  Баба Оришка  ( « Хіба ревуть воли , як ясла повні?»)

  1. «Нiчого в свiтi так я не люблю, як саджати що-небудь у землю, щоб проiзростало. Коли вилiзає з землi всяка рослиночка, ото менi радість», - говорила

            А  Одарка Єрмолаївна( « Зачарована Десна»)

            Б  Марфа Яркова ( « Три зозулі з поклоном»)

            В Стара Кайдашиха     ( « Кайдашева сімя»)

3  – Пpости мене. Я караюсь
Весь вік в чужій хаті...
Пpости мене, мій синочку!
Я... я твоя мати._
Та й замовкла... – сказала

 А  Ганна   ( « Наймичка»)

  Б   Мотря ( « Хіба ревуть воли , як ясла повні?»)

  В  Мати Лукаша ( « Лісова пісня»)

  1. «Хлопець побачив на порозі жінку в широкій червоній хустці, що ховала її постать аж до колін. Це була вона, тільки страшенно змінена, майже спотворена, але в чім саме, він ще не міг сказати. Навіть голос її якось інакше бринів, — якось прикро, певно, погордо. Вона злякала його своєю появою, своєю постаттю, церемонністю й глузливим поглядом»- автор говорить про

А Надійку  ( « Місто»)

Б Мелашку  (« Кайдашева сімя»)

В  Марту  ( « Вальс меланхолійний»)

5. «Вона була вередлива, і чудні, несвітські бажання її охоплювали. За один тільки вечір вона могла хотіти політати аеропланом, постріляти з гармати, бути музикою, професором, будь-яким, до речі, мореплавцем і чабаном».

А   Зоська ( « Місто»)

 Б   Мирослава ( « Захар Беркут»)

В   Марися   ( « Мартин Боруля»)

6. Та жінка мала спокійне, майже нерухоме довгасте обличчя, що в прямокутній рамці гладенького стриженого волосся з рівним пасмом над очима нагадувало щось старовинне, витончене й застигле, незмінно молоде, певне своєї краси й урочисте, як обличчя давніх єгиптянок, що йшли з віялами за фараоном. Натомість очі її жили, ворушились і сміялись за все обличчя,— великі облудні очі, що блищали в мороці, як у кицьки. Одягнута була, скільки він роздивився, в темну оксамитову сукню, що переходила вузькою смужкою через одне, геть оголене плече».

А Рита  ( « Місто»)

Б Тайах   (« Майстер корабля»)

В Дідона ( « Енеїда»)

7.  Чи заговорить, чи рукою поведе, чи пiде по хатi – усе не так, як хто iнший: так усi й дивляться, i так усякому на душi, мов сонечко свiтить…

 А Леся Черевань   ( « Чорна рада»)

Б Наталка ( « Наталка Полтавка»)

В   Ганна ( « Вальс меланхолійний»)

8 «Вона була вже не молода, але й не стара, висока, рівна, з довгастим лицем, з сірими очима, з тонкими губами та блідим лицем.  Замолоду довго служила в дворі, у пана, куди її взяли дівкою. Вона вміла дуже добре куховарить і ще й тепер її брали до панів та до попів за куховарку на весілля, на хрестини та на храми. Вона довго терлась коло панів і набралась од їх трохи панства. До неї прилипла якась облесливість у розмові й повага до панів. Вона любила цілувать їх в руки, кланятись, підсолоджувала свою розмову з ними. Попаді й небагаті панії частували її в покоях, садовили поруч з собою на стільці як потрібну людину…”

А Стара Кайдашиха ( « Кайдашева сімя»)

Б  Стара Сірчиха  ( « Тигролови»)

В   Стара Терпилиха ( « Наталка Полтавка»)

9. «Висока на зріст, рівна станом, але не дуже тонка, з кремезними ногами, з рукавами, позакачуваними по лікті, з чорними косами, вона була ніби намальована на білій стіні. Загоріле рум’яне лице ще виразніше малювалось з чорними тонкими бровами, з темними блискучими, як терен, облитий дощем, очима. В лиці, в очах було розлите . щось гостре, палке, гаряче, було видно розум з завзяттям і трохи з злістю.»
А  Мотря( « Кайдашева сімя»)

Б    Палагна  ( « Тіні забутих предків»)

В    Мусінька  ( «Місто»)

10.  «Була невелика на зріст, але рівна, як струна, гнучка, як тополя, гарна, як червона калина, довгообраза, повновида, з тонким носиком. Щоки, червоніли, як червонобокі яблучка, губи були повні та червоні, як калина. На чистому лобі були ніби намальовані веселі тонкі чорні брови, густі-прегусті, як шовк.»
  А  Мелашка ( « Кайдашева сімя»)

Б    Марися   ( « Мартин Боруля»)

В   Софія  ( « Три зозулі з поклоном»)

11. «Вона хапає з Левкових пучок листа – сльози рясно котяться їй по щоках, – пригортає його до грудей, цілує у зворотну адресу…»
А  Марфа Яркова ( « Три зозулі з поклоном»)

  Б  Наталка   ( « Тигролови»)

В     Наталка  ( « Наталка Полтавка»)

12. «Я проста робітниця, тип послугача з природи вже, що не наділила її навмисно тим гордим даром, щоб повзав… Тому повзаю й корюся до сьогоднішньої днини й належу до тих тисячок, що родяться на те, щоб без нагороди гинути!»- говорить про себе :
  А Марта ( « Вальс меланхолійний»)

Б Софія ( « Вальс меланхолійний»)

В Ганна    (« Вальс меланхолійний»)

 

 

docx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
29 листопада 2020
Переглядів
328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку