Угорщина в міжвоєнний період (1918 – 1939 рр.)

Про матеріал
Автор пропонує конспект для самопідготовки учня (студента) з елементами додаткових матеріалів для ефективного засвоєння навчального матеріалу. Матеріал адаптовано до підручника "Всесвітня історія" для 10 класу за редакцією Гісема О.В. та Мартинюка О.О. (рівень стандарту). Вид.-"Ранок", 2018р.
Перегляд файлу

Конспект самопідготовки

ТЕМА ЗАНЯТТЯ: „Угорщина в міжвоєнний період (1918 – 1939 рр.)”

 

 

План заняття:

1. Революція 1918 р. та розпад Австро-Угорщини.

2. Угорська Радянська Республіка.

З. Диктатура М. Горті.

 

1. В 1918 р. Австро-Угорщину охопила глибока криза, що призвела до загострення політичного та соціально-економічного становища в країні, піднесення антивоєнного руху. В ніч проти 31 жовтня 1918 р. в країні розпочалась революція. Династія Габсбургів була повалена.

 

Запам'ятай:  12 листопада 1918 р. - 

було проголошено утворення

Австрійської Республіки,

а 16 листопада 1918 р.–

Угорської Республіки.

 

Революційний уряд Угорщини очолив

М. Карої (Каройї), якого в січні

1919 р. обрали президентом країни.

В країні розпочали проводити

демократичні реформи: було

запроваджено політичні свободи,

оголошено амністію політичним

в’язням, введено 8-годинний

робочий день тощо.

                                                                                                             

Розпад Австро-Угорщини

         Ліві політичні сили більшовицького напрямку почали об’єднуватись, ставлячи перед собою мету проведення соціалістичної революції в Угорщині за російським зразком. В кінці листопада 1918 р. вони утворили Комуністичну партію Угорщини, яку очолив Б. Кун.

 

          Історичні персоналії: Кун Бела (1886 - 1939) – угорський державний і політичний діяч, один з організаторів і керівників Комуністичної партії Угорщини, нарком іноземних і військових справ Угорської Радянської Республіки в 1919 р. У 1916 р. потрапив до Росії як військовополонений, тоді ж вступив до РСДРП (б). Після падіння Угорської Радянської Республіки емігрував до СРСР. Працював в Комінтерні. Репресований радянськими каральними органами.

 

         Ситуація в країні різко погіршилась, коли країни Антанти в березні 1919 р. висунули Угорщині ультиматум, вимагаючи передати майже 2/3 її території Чехословаччині, Румунії та Королівству СХС. Уряд М. Карої виявився неспроможним дати відсіч цим територіальним зазіханням і пішов у відставку. Уряд почали формувати соціал-демократи, які об’єднались з комуністами, що мали значну підтримку серед населення.

 

2.       В ніч проти 21 березня 1919 р. між соціал-демократами та комуністами була укладена угода про об’єднання в Єдину соціалістичну партію Угорщини та спільні дії. Країну очолила Революційна урядова рада під керівництвом соціал-демократа Ш. Горбаї.

 

                Запам’ятай: 21 березня 1919 р. – в Угорщині перемагає

                                       соціалістична революція. Країна була проголошена

                                       Радянською Республікою.

 

                Поміркуй:  На хвилі яких настроїв комуністам Угорщини вдалося

                                     прийти до влади? Чому соціалістична революція     

                                     відбулась мирним шляхом?

 

          Урядом були проведені такі реформи: націоналізовано промисловість, банки, транспорт, землі; створено Червону армію; конфісковано майно буржуазії та поміщиків; встановлено робітничий контроль на підприємствах тощо. У квітні 1919 р. Чехословаччина та Румунія розпочали інтервенцію проти Радянської Республіки, внутрішні контрреволюційні сили об’єднались навколо Національної армії, що почав формувати контр-адмірал флоту М. Горті. Безперервні бойові дії як проти внутрішніх, так і проти зовнішніх ворогів привели до повного виснаження комуністичного режиму. 1 серпня 1919 р. радянський уряд пішов у відставку. Таким чином, соціалістична революція в Угорщині зазнала поразки.

 

3.        16 листопада 1919 р. в Будапешт вступили війська Національної армії на чолі з М. Горті.

 

            Історичні персоналії: Міклош Горті фон Надьбаня (1868 – 1957) –

                                                    військовий правитель Угорщини в 1920 – 1944 рр., контр-адмірал. У 1916 – 1918 рр. служив на військово-морському флоті Австро-Угорщини. З 1918 р. – головнокомандувач австро-угорського флоту. Цього року очолив антирадянську Національну армію. Після падіння Угорської Радянської Республіки обраний до парламенту і 1 березня 1920 р. проголошений регентом

 

                                                    Угорщини. Після 1933 р. встановив тісні зв’язки з нацистською Німеччиною. В жовтні 1944 р. виїхав до Німеччини, а потім до своєї смерті жив в еміграції в Португалії.

         Спроби правих політичних сил відновити монархію в країні зазнали поразки, і в 1921 р. в Угорщині фактично встановлюється диктатура М. Горті.

          Економічне становище в країні вдалося стабілізувати лише в 1924 – 1926 рр. за рахунок позик, що надійшли із Франції, Великобританії, США. Економічна криза 1929 – 1933 рр. завдала сильного удару угорській економіці, особливо сільському господарству. Безробіття сягнуло майже 800 тис. чоловік. Тільки в 1934 – 1939 рр. економіка Угорщини повертається на докризовий рівень. Криза сприяла активізації правих сил, особливо фашистських організацій і груп, які в 1935 р. об’єднались в партію „Схрещені стріли”. Фашисти почали відігравати значну роль у внутрішній та зовнішній політиці країни. У 1938 році Угорщина брала участь в розділі Чехословаччини: окупувала частину Словаччини, у 1939 році окупувала Закарпаття. Політичне зближення із Німеччиною завершилось в 1939 р., коли Угорщина приєдналась до „Антикомінтернівського пакту”.

 

 Поміркуй: Чим відрізняється хортистський режим від

                                             італійського фашизму і німецького нацизму?

 

 

 

Домашнє завдання: [1]  - §17; дай відповіді на поставлені запитання.

 

 

docx
Додано
18 червня 2023
Переглядів
2542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку