Угорське та Чеське королівства. Гуситські війни.

Про матеріал
Презентація створена з метою використання на уроці всесвітньої історії у 7 класі під час вивчення теми "Чеське і Угорське королівства. Гуситські війни". Вона допоможе учням краще засвоїти новий матеріал. В презентації можливість переглянути відеоматеріали.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Угорське та Чеське королівства: Історія Гуситських воєн. Угорське та Чеське королівства мали багату та складну історію, яка сягає середньовіччя. Цей період познаменувався масштабними подіями, серед яких особливе місце займають Гуситські війни - конфлікт, що розгорівся в Чехії на початку 15 століття та значно вплинув на регіон Центральної Європи. Нa

Номер слайду 2

Виникнення Гуситського руху1 Передумови. Зростання невдоволення серед чеського населення діяльністю католицької церкви та політикою Священної Римської імперії.2 Ян Гус. Видатний чеський проповідник та реформатор, який виступав за очищення церкви від корупції та надання мирянам більших прав.3 Гусистський рух. Потужний релігійно-політичний рух, очолений послідовниками Яна Гуса, що бореться за реформи в Чехії.

Номер слайду 3

Ідеї та вчення Яна Гуса. Критика Католицької Церкви. Гус виступав проти корумпованості вищого духовенства, продажу індульгенцій та надмірних привілеїв церкви. Реформаторські ідеїГус закликав до повернення до первинного, некорумпованого християнства, більшої ролі мирян у церковному житті. Вплив на чеський національний рухІдеї Гуса стали основою для зародження чеського національного руху та прагнення до незалежності від Священної Римської імперії.

Номер слайду 4

Гуситські Війни1 Початок конфлікту. Після страти Яна Гуса в 1415 році розпочався збройний конфлікт між гуситами та військами Священної Римської імперії.2 Військові перемоги гуситів. Гусити продемонстрували відмінну військову організацію та тактику, що дозволило їм здобути ряд вражаючих перемог.3 Боротьба за реформи. Протягом війни гусити продовжували боротись за втілення своїх релігійних та політичних реформ в Чехії.

Номер слайду 5

Битва під Липанами. Розкол гуситів. Відмінності між поміркованими та радикальними гуситами призводять до внутрішнього протистояння. Битва під Липанами. У 1434 році відбулася вирішальна битва, в якій поміркована гуситська армія розгромила радикальні війська. Наслідки битви. Перемога поміркованих гуситів означала пізніше укладання Празької угоди та втрату радикальними гуситами політичного впливу.

Номер слайду 6

Занепад Чеського королівства. Поразка радикалів. Після поразки радикальних гуситів, Чехія зазнала тривалого політичного хаосу та економічного занепаду. Вплив на суспільство. Тривалі Гуситські війни спричинили значні соціальні трансформації та релігійні зрушення в Центральній Європі. Повернення під владу Священної Римської імперіїУ 1526 році Чеське королівство було остаточно інкорпороване до Священної Римської імперії, втративши незалежність.

Номер слайду 7

Вплив Гуситських воєн на Центральну Європу. Релігійні реформи. Гуситський рух заклав основи для подальших реформаційних процесів в Європі. Чеський національний рухІдея Яна Гуса стали каталізатором чеського національного пробудження. Вплив на військову справу. Гусити продемонстрували новаторські військові тактики, що здійснили вплив на воєнне мистецтво Середньовіччя.

Номер слайду 8

Відео: Ян Гус. Гуситські війни

Номер слайду 9

Значення Гуситського руху1 Релігійна реформація. Гуситський рух став одним із ранніх проявів релігійної реформації, яка невдовзі охопить всю Європу.2 Національне самоусвідомлення. Боротьба гуситів сприяла зміцненню чеської національної ідентичності та прагнення до незалежності.3 Військові інноваціїГусити продемонстрували нові підходи до ведення війни, що вплинули на подальший розвиток військової справи.4Історичний урок. Гуситський рух став яскравим прикладом боротьби за релігійну та національну свободу в Середньовічній Європі.

Номер слайду 10

Відео: Страшна доля Яна Гуса

pptx
Додано
17 квітня
Переглядів
148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку