Україна-суверенна і незалежна держава. Початковий етап державотворення

Про матеріал
Презентація розкриває особливості початкового періоду державотворення незалежної України, 1991-1994рр. Виборчі кампанії даного періоду, економічні проблеми та шляхи вирішення, етапи конституційного процесу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна – суверенна і незалежна держава. Державотворчі процеси та стан економіки

Номер слайду 2

1 грудня 1991 р. — підтвердження Акта проголошення незалежності України на всеукраїнському референдумі; вибори Президента України; 6 грудня 1991 р. — прийняття Закону про Збройні Сили України; 19 жовтня 1993 р. — прийняття військової доктрини України; 27 березня 1994 р. — позачергові вибори до Верховної Ради України; червень—липень 1994 р. — позачергові вибори Президента України. Перемогу здобув Л. Кучма.

Номер слайду 3

КОМПАРТІЙНА БІЛЬШІСТЬ «ПАРТІЯ ВЛАДИ»ПРИБИРАЛА ДО РУК УСТАНОВИ, ПІДПРИЄМСТВА ЗАГАЛЬНОСОЮЗНОГОПІДПОРЯДКУВАННЯВРУ ДВАНАДЦЯТОГО СКЛИКАННЯ Демократична меншість парламенту. Наполягала на прийнятті державної символіки1990 – 1994 рр

Номер слайду 4

ДЕРЖАВНІ СИМВОЛИ НОВОЇ УКРАЇНИСічень 1992 – указ про «Державний гімн України» . «Ще не вмерла України і слава, і воля…» М. Вербицький. П. Чубинський28 січня 1992 – синьо-жовтий прапор затверджено як державний19 лютого 1992 – затверджено тризуб як малий герб України24 серпня 1992 р. Л. Кравчук прийняв від президента Державного центру УНР в екзилі атрибути державної влади – клейноди гетьмана Івана Мазепи і Грамоту про припинення повноважень Державного центру УНРпрезидент Української Народної республіки у вигнанні Микола Плав'юк складає повноваження перед президентом України Леонідом Кравчуком. Так закінчився 70-річний конфлікт УНР і УРСР.

Номер слайду 5

Створення Збройних сил

Номер слайду 6

Міністр оборони України — посада створена за постановою Верховної Ради України від 24 серпня 1991 року «Про військові формування в Україні», якою було визначено: «підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території України, Верховній Раді України; утворити Міністерство оборони України; Урядові України приступити до створення Збройних Сил України». Штандарт міністра оборони6 грудня 1991 року Верховна Рада України приймає надзвичайно важливі для військового будівництва закони − «Про оборону України» і «Про Збройні Сили України». Того ж дня було затверджено текст Військової присяги, яку в залі Верховної Ради першим склав Міністр оборони України генерал-полковник К. П. Морозов. 3 січня 1992 року розпочався процес приведення до добровільної присяги на вірність народові України дислокованих на українській території військ.

Номер слайду 7

Леонід Макарович Кравчук. ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ 12 СКЛИКАННЯ( ПАРТІЯ ВЛАДИ)УРЯДВиступали проти наповнення влади Президента реальним змістом

Номер слайду 8

5 липня 1991 року ВРУ прийняла закон про заснування посади Президента України. В Конституцію 1978р. було внесено доповнення «Президент України є главою держави і главою виконавчої влади України». Але не було роз'яснено , яким чином повноваження Президента України співвідносяться з повноваженнями ВРУ, як треба підпорядкувати Президенту і ВРУ виконавчі органи влади. 19 червня 1991р. було ухвалено концепцію нової Конституції. В лютому 1992 р. Л. Кравчук заснував Державну думу як консультативний орган при Президенті України. Змушений розпустити через позицію парламента. Березень 1992 р. – ВРУ з ініціативи Л. Кравчука прийняла закон про представників Президента на місцях. Встановлювалось, що представник Президента – це найвища посадова особа виконавчої влади. Відносини між представниками Президента і головами обласних та районних рад залишалися невизначеними. Не були визначені відносини найвищих посадових осіб держави – Президента і прем'єр-міністра, ясно було лише, що останній підпорядковується Президенту.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Українські парламентські вибори 1994 року — перші вибори до Верховної Ради України в незалежній Україні7 червня 1993 року в Донбасі почався безстроковий страйк шахтарів, який міг повести за собою тяжку економічну кризу. З огляду на це Верховна Рада України 17 червня пішла страйкарям на зустріч і виконала їх вимогу — призначила на 26 вересня 1993 року консультативний референдум щодо (не)довіри президенту і парламенту. Після переговорів з Президентом України Леонідом Кравчуком Верховна Рада за два дні до референдуму скасувала його та постановила провести 27 березня 1994 року дострокові парламентські та 26 червня того ж самого року дострокові президентські вибори. Переможець першого туру відмовляється від участі у другому туріУ першому турі виборів у Суворовському виборчому окрузі № 300 (місто Одеса) 27 березня переміг, отримавши 21,68 % голосів, Олександр Штейман. Друге місце посів Павло Кудюкін (14,98 % голосів), третє — Едуард Горін (13,81 %). Через відсутність кандидата, який отримав більше 50 % голосів виборців, на 10 квітня були призначені перевибори, на яких мали змагатися вже лише Олександр Штейман та Павло Кудюкін. Але 7 квітня Олександр Штейман, переможець першого туру, відмовився від участі в виборах. Таким чином балотувався лише Павло Кудюкін, який і був на безальтернативній основі обраний депутатом. Але Верховна Рада 12 травня його повноваження не визнала і призначила перевибори на 20 листопада. Однак і тоді депутата обрано не було.

Номер слайду 13

Виборчі особливості450 кандидатів обиралися за мажоритарною системою — кожен з кандидатів мав набрати понад 50 % голосів виборців з числа тих, що взяли участь у голосуванні, за умови, що візьмуть участь у голосуванні не менше 50 % виборців, внесених у списки. В разі, якщо жоден кандидат не набирає понад 50 % у першому турі, два кандидати з найвищим результатом проходять у другий тур. Вимога набрати понад 50 % голосів залишалась і для другого туру, так що завдяки можливості голосувати проти обох нерідко бувало, що і другий тур не визначав переможця, причому в цьому випадку доводилося проводити в окрузі повторні вибори, починаючи кампанію з самого початку. Те ж саме траплялось і в разі, коли в голосуванні брало участь менше 50 % виборців. Як наслідок для виборів 1994 була характерною значна кількість округів, які так і залишилися не представленими в парламенті до самого закінчення його повноважень.50% місць у новому парламенті зайняли позапартійні кандидати. З 2000 р. запроваджено нову систему відліку скликань ВРУ. З ХІІ скликання (1990-1994) почався новий відлік скликань. У 2002 –2004 рр. працює ВРУ ІV скликання. Також було прийнято рішення про заміну радянської символіки на будівлі ВРУ на національну. Що і було реалізовано.

Номер слайду 14

Вибори Президента України 1994з 26 червня до 10 липня 1994 Другі Вибори Президента України відбулись у 1994 році (26 червня — перший тур і 10 липня — другий тур). Були призначені достроково. Використовувалася система абсолютної більшості. У разі відсутності кандидата, що набрав абсолютну більшість від числа тих, що взяли участь у виборах, передбачався 2-й тур, у якому змагалися двоє, що набрали найбільше голосів. У 2-му турі для перемоги теж була потрібна абсолютна більшість; у разі її відсутності (що було цілком можливо, завдяки голосам проти обох) виборча кампанія мала б починатися з початку, але такої проблеми не виникло. Вибори проведені достроково після досягнення компромісу між Президентом і Верховною Радою. Виконувач обов'язків президента Леонід Кравчук втратив президентство на користь колишнього прем'єр-міністра Леоніда Кучми.

Номер слайду 15

Страйки та відродження комуністів7 червня 1993 р. розпочався необмежений страйк шахтарів з Донецького басейну як частини хронічної економічної кризи. На хвилі страйків 19 червня 1993-го в Донецьку відбувся Установчий з'їзд Комуністичної партії України, у жовтні того ж року вона була зареєстрована. Її заборона була тимчасовою через підозри в підтримці серпневого державного перевороту. Однак Конституційний суд України визнав, що Комуністична партія України, яка була зареєстрована 22 липня 1991-го, нічого спільного з серпневими подіями в СРСР не має та ніколи не була наступником КПРС і КПУ РС. 27 грудня 2001 р. Конституційний Суд України визнав заборону комуністичної партії неконституційними діями. Рішення про дострокові вибори17 червня 1993 р. парламент прийняв рішення провести 26 вересня 1993-го консультативний референдум про висловлення недовіри президенту і до парламенту. Однак 24 вересня референдум був скасований. Верховна Рада України вирішила провести дострокові вибори до парламенту 27 березня 1994 р. і президента — 26 червня 1994-го. Президентські вибори 1994 р. стали першими, що продемонстрували розподіл країни на «Схід» і «Захід». Якщо порівняти ці результати з результатами виборів президента в 2004 р., можна помітити, що за Леоніда Кравчука проголосували регіони, які згодом підтримали Віктора Ющенка. Регіони ж, які підтримали Леоніда Кучму, згодом проголосували за Віктора Януковича. Тільки Сумська, Чернігівська, Полтавська та Кіровоградська області стали винятком.

Номер слайду 16

Вибори Президента України 1994з 26 червня до 10 липня 1994

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Економічна криза

Номер слайду 19

Номер слайду 20

У березні 1991 р. на 6азі Української республіканської контори Держбанку СРСР було утворено Національний банк України, у κвітні 1990 р. - податкову службу України, у червні 1991 р.був прийнятий Закон про митну справу в Україні. Повноцінна Діяльність цих органів державного управління почалася після проголошення незалежності. Національний банк України проводить єдину державну політику у сфері грошового o6iry, кредиту та забезпечення стабільності грошової одиниці . Bін є головною банківською установоюнезалежної держави, здійснює банківський нагляд. Йому належить монопольке право на eмісію грошей в oбіг. Комерційні банки України та іноземні банки можуть здійснювати банківськіоперації тільки після відповідної реєстрації Національним банком. Нацбанк представляє інтереси України у відносинах з центральними банками інших країн, міжнародними банками та фіансово-кредитними організаціями. Податкова служба здійснює контроль за сплатою податків. В умовахпереходу до ринку спостерігається посилення економічної злочинності що розширює сферу діяльності податківців. Митна служба контролює провезення товарів через кордон та їх оподаткування. Указом Президента України від 11 грудня 1991 р. було утворено центральний орган державного управлінняня в галузі митної справи - Державний митний комітет України. У 1992 р. введено в Дію Митний кодекс.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Несподівано для учасників наради різко виступив проти введення карбованця в безготівковий оборот тодішній голова НБУ Вадим Гетьман. "До того часу, поки між Росією й Україною не розподілять баланс Держбанку, золотовалютний запас, іноземну власність, вихід із рубльової зони буде "самопокаранням", а через рік карбованець знеціниться і коштуватиме п’ять копійок". На знак протесту Гетьман на початку 1993 року залишив посаду голови Правління НБУ, і згодом Верховна Рада затвердила на цю посаду Віктора Ющенка. А через рік виявилося, що Вадим Петрович помилився на 1,2 копійки. В листопаді 1993 року карбованець коштував 3,7 копійки. "Ми не вишли із рубльової зони, ми вистрибнули з неї голі и босі", — говорив тоді з сумом Гетьман. Лише втрата майже 130 мільярдів заощаджень населення – непростимий гріх тодішніх чільників, які не змогли домовитися з Росією і відстояти інтереси своєї держави. Якщо 12 листопада 1992 року офіційний НБУ давав 403 карбованці за долар, то 1 лютого 1995 року — 116 900 карбованців за долар, тобто карбованець подешевшав у 290 разів.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Меджліс Кримськотатарського народу. Мустафа Джемільов ВРУПрихильники включення Криму до складу РФ1992р. – прийнято Конституцію Криму, фактично відкривала шлях до його виходу зі складу України. Скасована ВРУСічень 1993р. –президентом АРК став Юрій Мєшков.1994 р. – закон «Про відновлення конституційних основ Республіки Крим». Мєшков зосередив владу в своїх руках. Парламент АР Крим. Прихильники ВРУВЕРЕСЕНЬ 1994 - ВРАРК обмежила повноваження президента Криму. БЕРЕЗЕНЬ 1995 – ВРУ скасувала конституцію АРК і ліквідувала Посаду президента АРК

Номер слайду 27

Домашнє завдання – параграф 22 - 23

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
19 березня 2023
Переглядів
548
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку