Україна в період загострення кризи радянської системи (середина 60-х - середина 80-х років XX ст.)

Про матеріал
Даний урок завершує вивчення теми. Це урок узагальнення і систематизації набутих знань. Очікувані результати Після цього уроку учні зможуть: • аналізувати становище України в складі Радянського Союзу в період 1964 – 1985 рр.; • висловлювати різні точки зору на даний період історії, співставляти їх; • набути навичок участі у визначенні та аргументуванні своєї позиції щодо історичних подій; • сформувати власне ставлення до подій того часу; •висловлювати свою думку стосовно необхідності змін в СРСР в цей період та в чому їх суть. Тип уроку: Урок – диспут.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЯВИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ В РОКИ “ЗАСТОЮ” 1964-1985

Номер слайду 2

ПРОЯВИ ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ: дефіцит товарів Відмова або повільне запровадження нових технологій Невисока якість більшості товарів Продовольча криза; хронічна криза сільського господарства Прихована інфляція(зростання цін при незмінних розмірах заробітної плати) Переважно екстенсивний шлях розвитку економіки Висока затратність виробництва, енергоємність і матеріалоємність продукції

Номер слайду 3

СЕРЕДНЬОРІЧНІ ПОКАЗНИКИ ТЕМПІВ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ ЗА РОКИ ПЯТИРІЧОК Економічні показники VIII (1966-1970) IX (1971-1975) X (1976-1980) XI (1981-1985) Валовий суспільний продукт 6,7 5,6 3,4 3,5 Національний дохід 6,7 4,6 3,4 3,7 Капіталовкладення 6,8 6,4 2,1 3,1 Продуктивність праці 6,1 4,1 3,0 3,8 Промислова продукція 8,4 7,2 3,9 3,5 Сільськогосподарська продукція 3,2 3,0 1,6 0,5

Номер слайду 4

“ЗОЛОТА ПЯТИРІЧКА” Багато вчених вважають, що восьма пятирічка стала особливо успішною, відзначалася прискоренням темпів і стрімким підвищенням ефективності виробництва.Але існують і альтернативні точки зору.В.Селюнін та Г. Ханін стверджують, що за даний період економічні показники навіть погіршилися: в цілому по СРСР національний прибуток збільшився на 22% проти 24% за попередні 5 років, продуктивність праці – на 17% проти 19% тощо. Гірше стали використовуватися основні виробничі фонди, зросла матеріалоємність продукції, при чому швидко знижувалися показники в машинобудуванні. Високі звітні цифри досягалися за рахунок прихованого підвищення оптових цін. У підсумку реформи 1960-х років швидше розладнали старий господарський механізм, ніж створили новий. вони лише визначили раціональні економічні перспективи.

Номер слайду 5

ЗНИЖЕННЯ ТЕМПІВ ЗРОСТАННЯ ВАЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ЗА РОКИ ПЯТИРІЧОК

Номер слайду 6

ПОРІВНЯННЯ РІВНЯ РОЗОРАНОСТІ ЗЕМЕЛЬ

Номер слайду 7

ПОРІВНЯННЯ РІВНЯ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ЗА МІСЯЦЬ (В ДОЛАРАХ)

Номер слайду 8

КІЛЬКІСТЬ ЧАСУ НЕОБХІДНОГО ДЛЯ ОДЕРЖАННЯ ЗАРПЛАТИ НА ПРИДБАННЯ 1 КГ ХЛІБА (в хв.)

Номер слайду 9

КІЛЬКІСТЬ ЧАСУ НЕОБХІДНОГО ДЛЯ ОДЕРЖАННЯ ЗАРПЛАТИ НА ПРИДБАННЯ ЧОЛОВІЧОГО КОСТЮМА (в годинах)

Номер слайду 10

ПРОДОВОЛЬЧА ПРОГРАМА Була прийнята ЦК КПРС в травні 1982року. Це була спроба вирішити проблему з продовольством в країні. Передбачалося протягом 8 років забезпечити населення основними продуктами харчування. Але втілити її в життя не вдалося внаслідок екстенсивного розвитку аграрного сектору.

Номер слайду 11

БАЙКАЛО-АМУРСЬКА МАГІСТРАЛЬ БАМ--- залізниця у Східному Сибіру і на Далекому Сході, будівництво якої розпочалось у 1974році та розглядалось як другий вихід до Тихого океану. Протяжність БАМу, від Тайшенту до Радянської Гавані, становить 4300км.

Номер слайду 12

БУДІВНИЦТВО БАМУ

Номер слайду 13

НЕГАТИВНІ ЯВИЩА ПІД ЧАС БУДІВНИЦТВА БАМУ: Експлуатація значної кількості людських і матеріальних ресурсів з України; Нераціональність будівництва; Побутова невлаштованість: нестерпні умови проживання та роботи Відсутність елементарних правил безпеки Антисанітарія Зараження невиліковними хворобами Поширення бандитизму

Номер слайду 14

ЗАГОСТРЕННЯ ЖИТЛОВОЇ ПРОБЛЕМИ

Номер слайду 15

ПРИБУТКИ ВІД ПРОДАЖУ НАФТИ Енергетична криза, яка спалахнула в країнах Заходу в 70рр. врятувала радянську економіку від повного розладу. Коли ціни на енергоносії на світовому ринку піднялися, партійне керівництво організувало їх стрімкий видобуток та будівництво нафто- та газопроводів від Західного Сибіру до кордонів СРСР з європейськими країнами. У неосвоєному, малопридатному для життя регіоні були сконцентровані величезні матеріальні та трудові ресурси, в тому числі сотні тисяч будівельників з України. Надприбутки, що потекли до СРСР у вигляді “нафтодоларів” використовувалися недоцільно та “проїдалися”, тому що велика їх частина йшла на закупівлю продовольства.

ppt
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
4425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку