Українські Карпати. Географічне положення, межі та розміри. Загальні риси природних умов. Висотна поясність ландшафтів. Стихійні природні явища і процеси.

Про матеріал
Розробка уроку дає фізико-географічну характеристику Українських Карпат як великого ПК; охарактеризувати ФГП, природні умови й ресурси; актуалізувати опорні поняття – «фізико-географічне районування», «природно-територіальний комплекс», «висотна поясність»; розвивати пізнавальну активність учнів; формувати пошуково-дослідницькі навички й уміння робити географічний прогноз; переконати учнів у вразливості ПК; виховувати почуття відповідальності за охорону природу, патріотизм.
Перегляд файлу

Тема:  Українські Карпати. Географічне положення, межі та розміри. Загальні риси природних умов. Висотна поясність ландшафтів. Стихійні природні явища і процеси.

Мета: дати фізико-географічну характеристику Українських Карпат як великого ПК; охарактеризувати ФГП, природні умови й ресурси; актуалізувати опорні поняття – «фізико-географічне районування», «природно-територіальний комплекс», «висотна поясність»; розвивати пізнавальну активність учнів; формувати пошуково-дослідницькі навички й уміння робити географічний прогноз; переконати учнів у вразливості ПК; виховувати почуття відповідальності за охорону природу, патріотизм.

Обладнання: фізична карта України, карта ландшафтів, атласи, мультимедійна презентація, відеоматеріал, пам’ятка з безпеки туристів.

Тип уроку: вивчення нових знань.

Хід уроку

І. Організаційний момент

Вправа «Геть!»

Учні закривають очі. На рівні грудей витягають руки. Вдихають повітря на повні груди. За командою вчителя видихають, розплющують очі, різко струшують кінцівками рук  і вигукують слово «Геть!»

  • Забудьте всі свої невдачі і неприємні відчуття. Скиньте із свого тіла всі негативи.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

(На фоні релаксуючої музики)

  • Займіть зручну для кожного з вас позу. Глибоко вдихніть, видихніть, закрийте очі. Розкрийте свої серце і душу. Бо сьогоднішній матеріал ви будете сприймати не лише розумом, а й серцем та душею. Розслабте м’язи рук, ніг, шиї, тіла, голови. Ваше тіло повне енергії, душа тягнеться до джерел доброти і любові, до пізнання нового, ще незвіданого.

Як гарно відкривати для себе нові світи, нові місця. Дізнаватися їх таємниці і бути причарованими їх красою. Як гарно мати щось маленьке, але в ту ж мить – дуже велике в серці і в своїй душі. Так і ми. Ми - це ті, хто любить рідну неньку Україну із самого дитинства. Ми -  це ті, хто називає її своєю. Ми – це ті, хто помандрує сьогодні разом зі мною у сиву далечінь Карпат, хто слухатиме трембіти пастухів, хто милуватиметься неповторними гірськими краєвидами. Тож сприймаємо це всім серцем.

На рахунок «три» всі повертаємося в клас.

  1. Голова світла і чиста.
  2. Організм заспокоївся і відпочив.
  3. Можна потягнутися.

Тож запрошую вас у віртуальну подорож Українськими Карпатами.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Розповідь вчителя супроводжується показом мультимедійної презентації.

Робота з фізичною картою України та контурними картами.

  • Діти, у ході розповіді нанесіть на контурну карту гірські пасма Українських Карпат.

Більшу частину нашої країни займають рівнини, але є також дві досить великі гірські системи: однією із них є Українські Карпати. Українські Карпати, розташовані на крайньому заході України, є частиною великої Карпатської гірської системи, значна частина якої знаходиться за межами нашої держави. Велика гірська система Карпат охоплює крім України території ще шести держав Центральної Європи — Румунії, Угорщини, Польщі, Чехії, Австрії, Словаччини. В Україну заходить частина цієї гірської системи, що має назву Українських, або Лісистих Карпат.

Українські Карпати та їх пасма

    Карпатське гірське пасмо, що розташоване на крайньому заході нашої країни, входить до складу так званої Альпійської складчастої геосинклинальної області. Утворює  вигнуту на північний схід дугу 1500 км завдовжки. Та лише частина цієї гірської системи розташована на території України. Найвища точка Карпат — гора Герлаховскі-Штит, що сягає заввишки 2 655 м над рівнем моря і знаходиться за межами нашої держави. 

Робота з фізичною картою

Показати на карті г.Гераховський -Штит

   Українські Карпати є частиною гірської системи Східних Карпат. Вони простягаються смугою завдовжки 280 км і завширшки 100 км з північного заходу на південний схід України. У тектонічному відношенні гори відповідають Карпатській складчастій споруді. Карпати – це молоді гори, здебільшого середньо- і низьковисотні складчасто-брилові споруди. Значну роль у формуванні їх поверхні відіграли річки, глибокі долини яких утворилися вздовж розломів. Абсолютні висоти гірської системи коливаються від 400 м біля підніжжя гір до 2 000 м уздовж основних хребтів. Вершини, що здіймаються вище 2 000 м над рівнем моря, знаходяться в масиві Чорногора. Відсутність високих гір, згладженість вершин і пологість схилів Українських Карпат пояснюється тим, що вони складені переважно осадовими породами, що легко розмиваються.

Карпатські гори складаються з кількох паралельних гірських хребтів. Північно-східну смугу хребтів утворюють Зовнішні Карпати. До них належать Бескиди Східні, Горгани та Покутсько-Буковинські Карпати. Гори мають згладжені куполоподібні форми рельєфу.

Центральну частину Українських Карпат займає невисокий (800-1200 м) 

Верховинський Вододільний хребет. Вододільно-Верховинські Карпати – низькі складчасто-брилові хребти з полого-хвилястими верховинами та міжгірними улоговинами. Там розташовані головні карпатські перевали (Ужоцький, Воловецький, Яблуницький), через які прокладено транспортні шляхи. 

Полонинсько-Чорногорські Карпати – найвища смуга гір, до яких належать Полонинський хребет, гірські масиви Свидовець і Чорногора, Гринявські гори. Їх середні висоти становлять 1 500 м, а максимальні сягають понад 2 000 м: г. Говерла (2 061 м), Бребенескул, Піп-Іван Чорногорський, Петрос, Гутин-Томнатик, Ребра (на Чорногорі). Характерною рисою цієї частини Карпат є наявність полонин – округлих безлісих вершин, вкритих субальпійськими луками. У найвищих гірських масивах поширені заглиблення, виорані льодовиком.
Мармароський масив охоплює Рахівські і Чивчинські гори. Він має круті, місцями стрімкі схили, гострі скелясті гребені й вершини, глибокі річкові долини. Найвища вершина – г.  Піп-Іван Мармароський (1 936 м). 

Вулканічні Карпати – низький хребет, розчленований долинами річок на окремі масиви. Це – пасмо згаслих вулканів з рештками їх конусів, які чергуються з плоскими поверхнями лавових плато. Хребет утворився по лінії розлому земної кори на межі Карпатської складчастої споруди і Закарпатського прогину.

      Випереджальне завдання

Учні розповідають про озера та водоспади карпатського краю.

Розповідь вчителя

Дуже багато в Карпатах і річок, усього близько 28 тисяч. Їх течія стрімка й бурхлива; досить часто вони несуть із собою велику кількість уламкового матеріалу. Річки переважно неглибокі, до півтора метри завглибшки, нерідко з порогами. Зафіксовано багато випадків повеней та паводків на річках, особливо навесні й на початку літа, які завдають значних збитків народному господарству. Одна з причин цього явища – масове вирубування лісів. Лісистість Карпатських гір становить третину від загальної площі лісів в Україні. Проте останнім часом їх кількість стає все меншою внаслідок того ж таки масового вирубування. Загалом, гірський рослинний світ дуже багатий. Важливу частину цього різноманіття займають рідкісні рослини та ті, що привезені сюди з інших країн, або ж навпаки – зустрічаються лише на території українських Карпат. Серед найвідоміших – тис ягідний, рододендрон карпатський та славнозвісний едельвейс. На низьких висотах поширені переважно дубово-грабові та букові ліси; чим вище, тим помітніше вони змінюються на ялиново-смерекові. На самих вершинах нерідко зустрічається криволісся із сосни гірської (яке часто ще називають жерепом), а найчастіше – м’який килим буйного різнотрав’я. Гордістю гір є полонини, часто згадувані в піснях, переказах та легендах. Літом тут можна зустріти отари овець із пастухами-чабанами з найближчих сіл. Багатий і тваринний світ Карпат. Його типовими представниками є дикий кабан, вовк, ведмідь, лисиця, косулі, зайці та олені.

 Українські Карпати є основою Карпатського рекреаційного регіону. Карпатський рекреаційний регіон - рекреаційний регіон загальнодержавного значення. Завдяки своїм сприятливим кліматичним умовам і неповторній природі Карпати кожного року ваблять до себе тисячі відпочивальників з усієї України і закордону. Гори Карпати - чудове місце для активного відпочинку. Відпочинок в Карпатах - це найкращі, незабутні враження.

Але як і будь який ПК Карпати потребують охорони. Тому сьогодні, мені хочеться ознайомити вас з пам’яткою з безпеки туристів. (Додаток 1)

Методичний прийом «Шерлок Холмс»

  • Швидко прочитайте тест підручника і складіть до нього якнайбільше запитань, не користуючись самим текстом. Питання мають охопити весь матеріал і врахувати найменші дрібниці.

IV. Узагальнення знань (цей етап є заключною частиною методичного прийому «Шерлок Холмс»)

 V. Підсумок уроку 

  Гори Карпати – то унікальна й казкова місцевість, одна лиш згадка про яку гріє душу приємними спогадами чи бажанням відвідати гори. Гуцульська пісня, голос трембіти, запальний танок чи цікавий фестиваль у поєднанні з неповторними пейзажами навік закохають у себе кожного, хто хоч раз тут побував. 

Мов непохитна кам’яна стіна,
Стоять могутнії Карпати-гори.
Ніяка спека й дощ їм не страшна,
Бо гордо дивляться на Чорне море.
Покрита мороком вершина їх стрімка,
Туман із хмар рознісся в полонинах.
Ліси могутні таємничих благ
Безсмертну славу шлють по всіх країнах.
Немов священна постать, крізь віки
до нас долине голос із вершини:
„Стоятимуть Карпати навіки 
і без Карпат не буде України!”.

Тож бажаю вам, хоч раз у житті побувати у Карпатах.

VІ. Домашнє завдання

  1. Опрацювати відповідний матеріал підручника
  2. Підготувати рекламу курортного центру (за вибором)
  3. На к/к нанести найбільші озера та ріки Карпат.
  4. Створити  фотопанораму «Мандруючи Карпатським краєм»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1.

Бережіть природу. Не залишайте після себе на стоянках сміття (його необхідно забирати із собою, а органічні рештки закопувати), не забруднюйте водоймищ. Поводьтеся тактовно щодо місцевого населення. Бережіть пам'ятки історії та культури.
Пам'ятайте, що найчастіше причиною аварійних ситуацій стають суб'єктивні фактори, основними з яких є: недооцінка небезпек, які існують у горах, неуважність, переоцінка власних можливостей, недисциплінованість учасників (особливо — вживання алкоголю), недосвідченість керівника групи, прийняття неправильних рішень

ПАМ'ЯТКА З БЕЗПЕКИ ТУРИСТІВ             

 ШАНОВНІ ТУРИСТИ!

75754974Якщо під час відпочинку Ви забажаєте здійснити пішохідну чи велосипедну прогулянку, піти в гірський похід, то завчасно попередьте про це адміністрацію або власника закладу.

Вас проінформують щодо небезпек, які можуть виникнути, ознайомлять з основними причинами нещасних випадків у горах, за необхідності забезпечать кваліфікованим фахівцем туристичного супроводу і повідомлять пошуково - рятувальну службу про вихід групи в похід та час повернення.
Обирайте свій маршрут залежно від фізичних можливостей найслабшого учасника походу, конкретних умов місцевості і поставленої мети. Знайте, що повертатися додому чи зупинятися на нічліг слід за 1 -2 год. до настання темноти.
Ретельно підберіть взуття, яке має бути вільне і на рифленій підошві (для доброго зчеплення з ґрунтом). Навіть за найкращої погоди беріть поліетиленову накидку від дощу, вітрозахисний костюм, шапочку, вовняний светр, шкарпетки і сірники.
Якщо з Вами трапилася надзвичайна ситуація, зарадити якій Ви самостійно не можете, терміново зателефонуйте в найближчий до Вашого місцеперебування пункту гірського пошуково - рятувального загону і стисло повідомте, що, де і коли сталося.

 

doc
Додано
30 квітня 2019
Переглядів
3737
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку