Українські землі у складі держав Європи й Азії в першій половині XVI ст.

Про матеріал
Українські землі у складі держав Європи й Азії в першій половині XVI ст.: документи, зображення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Українські землі в складі іноземних держав

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Кримське ханство 1441–1783 1448 Хаджі І Гірей проголосив себе незалежним володарем Криму.1478 р. — Кримське ханство визнало васальну залежність від Османської імперії.19 квітня 1783 року Російська імперія уперше анексувала Крим

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Гаджи I Ґірей

Номер слайду 7

Бахчисарайський палац — головна резиденція правителів Кримського ханату

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Буковина

Номер слайду 11

Шипинська земля — історичний регіон в межах східного Прикарпаття та Хотинської височини. Предметом територіальних суперечок між Молдавським князівством, Польським та Угорським королівствам

Номер слайду 12

Селянське повстання на Прикарпатті під проводом Мухи 1490–1492 років

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Закарпаття

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Повстання Дєрдя Дожі 1514

Номер слайду 18

Наддніпрянщина

Номер слайду 19

«Ми старини не рушаємо, а новини не вводимо».

Номер слайду 20

Народ же цей (литовці) даниною руським князям служив. Коли ж він відчув, що його господарі (руські князі) розтрощені татарами, він змужнів... почав залишкам руським чинити насильство і... спустошені землі заселяв своїми людьми і на знесилених русів владу свою поширив.Із Хроніки Київського Михайлівського монастиря (1362 р.)

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

«У це літо Ольгерд переміг трьох царків татарських з ордами їхніми: Котлубаха, Казчея, Дмитра; і з того часу з Поділля вигнав владу татарську...»

Номер слайду 24

«... Василій Іванович, великий князь московський, взяв град Смоленський. Король Сигізмунд... послав проти нього свого воєводу князя Костянтина Івановича Острозького, старосту луцького і брацлавського, з хоробрими воїнами литовськими і руськими. І стали князь з воїнами литовськими проти великої ворожої армії, і вдарили та погубили вісімдесят тисяч, а інших в полон взяли».

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Польський хроніст Ян Длугош про приєднання Галицької Русі до Королівства Польського (1340 р.)А король польський Казимир... веде військо на Русь та здобуває... там своє панування — тим паче, що деякі міста добровільно піддавалися... А оскільки багато хто із шляхти і бояр руських бажав собі його панування, то в один рік... поширює панування своє на цілу Руську землю. І від того часу ніколи не відмовила вона в підданстві і послушенстві Королівству Польському.

Номер слайду 29

Панщина — примусове й безплатне виконання підданими певного обсягу робіт у господарстві власника. Кріпацтво — це закріплення селян з землею до панського маєтку з позбавленням свободи володіти своїм маєтком і навіть своїм тілом

Номер слайду 30

Магдебурзьке право —правова система міського самоврядування

Номер слайду 31

«...государ Ягайло, великий князь, з усіма своїми ще нехрещеними братами, ближніми, ...жагуче бажає й просить прийняти їх у католицьку віру святої римської церкви... обіцяє свої литовські й руські землі навік приєднати до королівства Польського...»

Номер слайду 32

https://learningapps.org/21296139

pptx
Додано
5 вересня
Переглядів
204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку