Українські землі у складі Російської імперії наприкінці XVIII- на початку ХІХ століття

Про матеріал
Насичений візуальними джерелами та таблицями матеріал допомагає швидко опанувати тему, особливо в умовах дистанційного та змішаного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У СКЛАДІ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ наприкінці ХVІІІ – у першій половині ХІХ ст.

Номер слайду 2

АДМІНІСТРАТИВНО – ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ - поділ території розселення українців на певні частини з метою організації централізованого управління.

Номер слайду 3

АДМІНІСТРАТИВНО – ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Лівобережжя - МАЛОРОСІЙСЬКЕ ГЕНЕРАЛ -ГУБЕРНАТОРСТВОЧернігівська губернія;Полтавська губернія;- Харківська губернія.князь М. Долгоруков Правобережжя - КИЇВСЬКЕ ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОРСТВОКиївська губернія; Подільська губернія;Волинська губернія; граф Д. Бібіков. Південна Україна – НОВОРОСІЙСЬКО- БЕССАРАБСЬКЕ ГЕНЕРАЛ - ГУБЕРНАТОРСТВОХерсонська губернія;Катеринославська губернія;Таврійська губернія.граф М. Воронцов

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ХАРАКТЕРНІ РИСИ - ВІЙСЬКОВІ ГЕНЕРАЛ – ГУБЕРНАТОРИ МАЛИ НЕОБМЕЖЕНУ ВЛАДУ;- ГУБЕРНСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ЗДІЙСНЮВАЛОСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ СТАНОВИХ ОРГАНІВ – ДВОРЯНСЬКИХ ЗБОРІВ НА ЧОЛІ З ПРЕДВОДИТЕЛЯМИ ДВОРЯНСТВА;- ГУБЕРНІЇ ПОДІЛЯЛИСЯ НА ПОВІТИ НА ЧОЛІ З СПРАВНИКАМИ;- СУДОВА ТА АДМІНІСТРАТИВНА ВЛАДА НАД КРІПАКАМИ ПЕРЕБУВАЛА В РУКАХ ПОМІЩИКІВ.

Номер слайду 6

ЧИСЕЛЬНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ ТА ЕТНІЧНИЙ СКЛАД{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}РЕГІОН УКРАЇНЦІІНШІ НАЦІОНАЛЬНОСТІЛІВОБЕРЕЖЖЯ 95%ПЕРЕВАЖНО СЕЛЯНИ5% РОСІЯНИ ТА ЄВРЕЇКУПЦІ,ЧИНОВНИКИ, ОФІЦЕРИПРАВОБЕРЕЖЖЯ90% ПЕРЕВАЖНО СЕЛЯНИ10% - РОСІЯНИ, ЄВРЕЇ, ПОЛЯКИМІЩАНИ, ШЛЯХТАПІВДЕННА УКРАЇНА65% ПЕРЕСЕЛЕНЦІ З ІНШИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ9% - РУМУНИ, МОЛДАВАНИ;9%-РОСІЯНИ;3-4% - ВІРМЕНИ, НІМЦІ;1%- СЕРБИ, БОЛГАРИ, ЄВРЕЇ, ГРЕКИ, ПОЛЯКИ, ТАТАРИ.

Номер слайду 7

СОЦІАЛЬНИЙ СКЛАД ЛІВОБЕРЕЖЖЯ- ОСНОВА – ДРІБНОМАЄТНІ ДВОРЯНИ – ЗЕМЛЕВЛАСНИКИ; - СЕЛЯНИ : ПОСПОЛИТІ;- КОЗАКИ – 1/3 НАСЕЛЕННЯ, ЯКІ ЖИЛИ НА ХУТОРАХ, МАЛИ СТАТУС ДЕРЖАВНИХ СЕЛЯН І ЧВЕРТЬ ПРИБУТКІВ СПЛАЧУВАЛИ ДО ДЕРЖАВНОЇ СКАРБНИЦІ.

Номер слайду 8

СОЦІАЛЬНИЙ СКЛАД ПРАВОБЕРЕЖЖЯ- ІСНУВАННЯ МАГНАТІВ ТА ШЛЯХТИ;- ІСНУВАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ТА ПОЛЬСЬКИХ СЕЛЯН;- ПОНАД 90% СЕЛЯН – КРІПАКИ ( ОКРІМ ВОЛИНСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ – 74%).

Номер слайду 9

СОЦІАЛЬНИЙ СКЛАД ПІВДЕННОЇ УКРАЇНИ- ВІДСУТНІСТЬ КРІПАКІВ;- ОСНОВА НАСЕЛЕННЯ – КОЛОНІСТИ – ПЕРЕСЕЛЕНЦІ З ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН, ВІЛЬНІ СЕЛЯНИ, ВІДСТАВНІ СОЛДАТИ.

Номер слайду 10

ХАРАКТЕРНІ РИСИ- З 11 МЛН УКРАЇНЦІВ 8,2 МЛН. ПРОЖИВАЛО У РОСІЙСЬКІЙ ІМПЕРІЇ;- РОСІЙСЬКИЙ УРЯД СПРИЯВ ПЕРЕСЕЛЕННЮ РІЗНИХ ВЕРСТВ НАСЕЛЕННЯ НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ;- УСІ ПЕРЕСЕЛЕНЦІ НА ПІВДЕНЬ УКРАЇНИ НА 30 РОКІВ ЗВІЛЬНЯЛИСЯ ВІД ПОДАТКІВ ТА ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

Номер слайду 11

ХАРАКТЕРНІ РИСИ- ВИКОРИСТАННЯ ЦИВІЛЬНОЮ ВЛАДОЮ ВІЙСЬКОВОЇ СИЛИ;- РУСИФІКАЦІЯ СИСТЕМИ ОСВІТИ;- УПРОВАДЖЕННЯ КРІПАЦТВА ТА ОБЩИННИХ ВІДНОСИН НА СЕЛІ.

Номер слайду 12

“СМУГА ОСІЛОСТІ”ЗАБОРОНА ДЛЯ ЄВРЕЇВ СЕЛИТИСЯ НА СХІД ЗА ТЕРИТОРІЮ КОЛИШНЬОЇ РЕЧІ ПОСПОЛИТОЇ.

Номер слайду 13

РОСІЙСЬКО- ТУРЕЦЬКА ВІЙНА 1806-1812 РР. Викликана бажанням Туреччини контролювати Північне Причорномор'я з одного боку та необхідністю вивести Туреччину як можливого союзника Франції у війні Росії з Наполеоном.

Номер слайду 14

РОСІЙСЬКО- ТУРЕЦЬКА ВІЙНА 1806-1812 РР.- Україна – основний тил російських військ, проведено набір у земське ополчення, Бої велися на території Південної Бессарабії.

Номер слайду 15

РОСІЙСЬКО- ТУРЕЦЬКА ВІЙНА 1806-1812 РР. Наслідки: - підірвано економічний потенціал українських земель;- до Росії приєднано Бессарабію та землі у гирлі Дунаю, де проживали етнічні українці (Хотинський, Ізмаїльський та Акерманський повіти).

Номер слайду 16

Р о с і й с ь к а і м п е р і я. О с м а н с ь к аі м п е р і я. Австрійськаімперія. Варшавськегерцогство. Російсько-турецька війна 1806-1812 рр. Бухарестський мирний договір (1812 р.)

Номер слайду 17

РОСІЙСЬКО- ТУРЕЦЬКА ВІЙНА 1828-1829 РР. Бажання Туреччини контролювати чорноморські протоки з одного боку та бажання захопити більшу територію Причорномор'я, утвердити вплив на Балканах і на Кавказі з боку Росії, оскільки Османська імперія ослабла через грецький національний рух.

Номер слайду 18

О с м а н с ь к а і м п е р і я. Р о с і й с ь к а і м п е р і я. Австрійська імперія. Російсько-турецька війна 1828-1829 рр. Задунайська Січдії турецької арміїдії козаків Й. Гладкого дії російської арміїАдріанопольський мирний договір (1829 р.)

Номер слайду 19

Номер слайду 20

РОСІЙСЬКО- ТУРЕЦЬКА ВІЙНА 1828-1829 РР. У 1828 році на бік Росії перейшла частина козаків Задунайської Січі разом із кошовим отаманом Йосипом Гладким. З їх числа було утворено Дунайське козацьке військо.

Номер слайду 21

РОСІЙСЬКО- ТУРЕЦЬКА ВІЙНА 1828-1829 РР. За Адріанопольським миром Росія отримувала Кавказьке узбережжя Чорного моря та гирло Дунаю. З колишніх задунайців утворено Азовське козацьке військо, оскільки виникла потреба Російської імперії у додаткових військах на Північному Кавказі.

Номер слайду 22

ВІЙНА 1812 РОКУ- Росія не підтримала блокаду Англії, але вимагала вивести війська із Пруссії.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ОБІЦЯНКИ НАПОЛЕОНА- звертався до козаків- задунайців;- обіцяв скасувати кріпацтво, а Україну перетворити на автономну республіку;

Номер слайду 25

ПЛАНИ НАПОЛЕОНА- Правобережжя - Польщі як своєму союзнику;- Волинь та Галичину – Австрійській імперії;- Крим та Північне Причорномор'я – Османській імперії;- решта території – “наполеоніди”.

Номер слайду 26

СТАВЛЕННЯ УКРАЇНЦІВ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ПРИХИЛЬНИКИ РОСІЇКОНСЕРВАТОРИ(КОЧУБЕЙ, КОВАНЬКО, КОТЛЯРЕВСЬКИЙ)ПРИХИЛЬНИКИ НАПОЛЕОНААВТОНОМІСТИ(ЛУКАШЕВИЧ, ЧАЙКОВСЬКИЙ, КАПНІСТ та польська шляхта )Не вірили Наполеону; боялися ідей революції; вбачали в особі російського царя свого захисника від втрати своїх земель на користь Польщі;чекали на певні привілеї як “подяку” Сподівалися на скасування кріпацтва, запровадження прогресивного законодавства; бачили в Наполеонові визволителя; сподівалися на проголошення автономії або незалежності України.

Номер слайду 27

УЧАСТЬ УКРАЇНЦІВ - формування козацького (25 000) та земського ( 75 000) ополчень ( прикордонна служба, тилова служба, рейди в тил противника);- допомога армії продовольством, фуражем, транспортними засобами, грішми, майном;- участь у партизанській війні ( Федір Потапов, Єрмолай Четвертаков);- використання потужностей заводів на потреби війни ( Шосткінський завод – порох, Київський “Арсенал”- зброя).

Номер слайду 28

НАСЛІДКИ ВІЙНИ- ВТРАТИ БЛИЗЬКО 6 000;- СОЛДАТИ ЗНОВУ СТАВАЛИ КРІПАКАМИ;- КОЗАКИ ПОЗБАВЛЯЛИСЯ ВСІХ ПРИВІЛЕЇВ;- ЖОДНИХ ЗМІН У ПОЛІТИЧНОМУ СТАНОВИЩІ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ;- ПІДНЕСЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ДУХУ УКРАЇНЦІВ.

Номер слайду 29

ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ- Задля чого було запроваджено новий адміністративно – територіальний поділ України?- Якими були наслідки участі українців у війнах Російської імперії?

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
23 серпня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку