Українські землі у складі Російської та Австрійської імперій наприкінці ХVIII - на почтаку ХІХст. Україна в міжнародних відпосинах першої половини ХІХст.

Про матеріал
Презентація до уроку "Українські землі у складі Російської та Австрійської імперій наприкінці ХVIII - на почтаку ХІХ ст.". Особливості адміністративно-територіального устрою українських територій у складі імперій. Участь українців у російсько-турецьких війна та війні з Наполеоном. Доля запорозьких козаків після ліквідації Запорозької Січі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія України9 клас. Українські землі на початку ХІХ ст.

Номер слайду 2

ПЛАНАдміністративно територіальний устрій українських територій у складі Російської та Австрійської імперій. Населення. “Смуга осілості”Україна в міжнародних відносинах першої половини ХІХ ст. Козацтво після ліквідації Запорозької Січі

Номер слайду 3

1. Адміністративно територіальний устрій українських територій у складі Російської та Австрійської імперій. УСНО ДАЙТЕ ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ:1. У складі яких держав перебували українські землі на початку ХІХ ст.?2. Назвіть обставини, внаслідок яких Галичина та Буковина опинились у складі Австрійської, а Правобережна Україна у складі Російської імперій.

Номер слайду 4

В результаті трьох поділів Речі Посполитої українські території були розділені між Російською та Австрійською імперіями. Кожна із цих держав за формою правління була абсолютною монархією, і до кожного з поневолених народів проводила жорстку колоніальну політику, одним із проявів якої була уніфікація (однаковість) адміністративного устрою на всіх територіях.

Номер слайду 5

Адміністративно-територіальний поділ українських земель у складі Російської та Австрійської імперій

Номер слайду 6

За допомогою підручника (стор. 10) у зошиті заповніть таблицю “Регіони Наддніпрянської України”, указавши у відповідному стовпчику порядковий номер відповіді{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Лівобережжя Правобережжя Південна Україна. Губернії: 1. Подільська. 2. Харківська. 3. Херсонська. 4. Полтавська. 5 Катеринославська. 6. Волинська. 7. Київська. 8 Таврійська. 9. Чернігівська

Номер слайду 7

2. Населення. “Смуга осілості”усно виконайте завдання до таблиці

Номер слайду 8

Смуга осілості — територія компактного проживання євреїв у Російській імперії, визначена царським урядом з метою запобігання їх проникненню до великоруських губерній і захисту російського підприємництва від єврейської конкуренції. (записати у зошити)Смуга осілості порушувала право людини на вільний вибір місця проживання. Уперше смуга осілості була встановлена 1791 р. До неї увійшли Катеринославська, Київська, Волинська, Подільська, Херсонська, Таврійська, Чернігівська, Полтавська, Мінська, Віленська, Бессарабська, Астраханська та Кавказька губернії, а також Курляндія.

Номер слайду 9

3. Україна в міжнародних відносинах першої половини ХІХ ст. Прочитайте п. 1 параграфу 1 та подивіться відео https://www.youtube.com/watch?v=J5 LGh. X19bkw&ab_channel=%D0%A3%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8%D0%9 F%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%9 A%D0%B0%D0%B0 У зошиті виконайте наступні завдання (слайд 10)

Номер слайду 10

Заповніть таблицю{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Війна Дата Участь українців. Наслідки війни. Російсько-турецька. Російсько-французька. Російсько-турецька 2. Запишіть у зошиті, якими були плани Наполеона щодо українських земель

Номер слайду 11

Українське суспільство по різному ставилося до війни з Наполеоном. Загалом українські дворяни (колишня козацька старшина) розділилися на два табори – автономісти та консерватори. Усно дайте відповіді на запитання: чому українці розділилися в своєму ставленні до Наполеона? Яку позицію обрали б ви?

Номер слайду 12

4. Козацтво після ліквідації Запорозької СічіСвоєрідні наслідки для України мала російсько-турецька війни 1828–1829 рр. На початку бойові дії відбувалися на землях Задунайської Січі. Частина колишніх запорожців вирішила повернутися до України. Спонукали їх до того суперечки з владою, прямолінійна політика Туреччини щодо козацтва. Важливу роль у переході задунайців до Російської держави також відіграв останній кошовий отаман Задунайської Січі Йосип Гладкий (1789–1866). Задунайців перетворили на Окреме Запорозьке військо, яке 1832 року перейменували на Азовське козацьке військо.

Номер слайду 13

Робота з історичним джерелом. Прочитайте текст та складіть у зошиті тези до нього Перший загін козаків-переселенців з-за Південного Бугу на Кубань очолив полковник Чорноморського козацького війська Сава Білий. Загін налічував 3 847 піших козаків з гарматами і був відправлений на 51 човні. Флотилія на чолі з Білим у супроводі яхти з бригадиром Пустошкіним, спеціально відрядженим з цієюметою до козаків царським урядом, вирушила 16 серпня 1792 року з Очаківського лиману і 25 серпня прибула до Тамані (нині село Краснодарського краю). Козацькі човни було розвантажено, гармати й припаси для них залишено на деякий час у Фанагорійській фортеці, головні сили козаків розташовані у Тамані, а частину на човнах відправлено до лиману біля гирла Кубані як вартовий загін для спостереження за черкесами. Прибулі на Кубань козаки розселилися куренями, назви яких були перенесені із Запорожжя: Батуринський, Іркліївський, Калниболотський, Канівський, Переяславський, Полтавський, Уманський, Корсунський, Менський, Медведівський (від холодноярського села Медведівки) тощо. Активне заселеня Кубані відбулось за другої хвилі переселення, яка почалась в 1802–1810-му роках, — з козаків Катеринославського та Усть-Дунайського Буджацького козацьких військ, а також Задунайської Січі; та в 1809–1811 рр. — з козаків Полтавської і Чернігівської губернії. А з 1809-го до 1849-го року на Кубань з України було переселено лише реєстрових козаків з родинами близько 109 тисяч осіб.

Номер слайду 14

Словник (поняття необхідно вивчити)Етнос — спільнота людей, що проживають на спільній териорії, мають однакову мову, культуру, психіку. Асиміляція — втрата власної мови, культури і самосвідомості представниками народу, які перебувають в середовищі іншого народу. Нація — політична спільність людей, що проживає на одній території, має ознаки, характерні для етносу і можуть стати на захист своїх національних інтересів. Національне відродження — процес відновлення національних, політичних і культурних прав етносу, який перебував у залежності від іншої нації. Національна ідея — ідея, що виражає прагнення власної самоідентіфікації, наявності власної держави.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Прочитати стор. 8-12 та параграф 1 Виконати завдання до уроку зі слайдів 6, 10,13 Вивчити нові поняття і терміни

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Пометун О.І., Гупан Н.М., Смагін І.І.)
Додано
30 жовтня 2020
Переглядів
3571
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку