Укуси диких тварин, комах і особливості надання домедичної допомоги

Про матеріал
Від укусів диких тварин найчастіше страждають діти.Про те, чому трапляються такі інциденти та які небезпеки вони тягнуть за собою дана презентація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховна година: Укуси диких тварин, комах і особливості надання домедичної допомоги Матеріали підготувала Киришко Валентина Мусіївна – учитель географії та основ медичних знань КЗЗСО ”Прилуцький ліцей № 29 Луцької міської ради” Волинської області

Номер слайду 2

Мотивація навчальної діяльності За даними МОЗ щорічно укуси собак, кішок та мавп призводять до десятків мільйонів травм. Найчастіше страждають діти, близько 20 % зазнають інфікування, кілька десятків випадків мають летальне завершення. І це лише в одній, благополучній країні. Про те, чому трапляються такі інциденти та які небезпеки вони тягнуть за собою, наш урок.

Номер слайду 3

Які асоціації викликає поняття «сказ»? Інфекційна хвороба Ушкодження центральної нервової системи Параліч Зупинка серця Блювота Головний біль Сказ Ознаки

Номер слайду 4

Головною небезпекою є сказ Сказ — це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами, завжди закінчується смертю.

Номер слайду 5

Ознаки сказу Головними ознаками сказу для диких тварин є втрата обережності, для домашніх — зміна поведінки, від раптової апатії до лякливості і відсутності реакції на команди у собак; може бути порушена координація рухів, помітні судоми або паралічі частин тіла, явні симптоми сказу — слинотеча і агресія.

Номер слайду 6

1. Укуси собак, кішок За оцінками ВООЗ, близько 60 тис. людей щороку вмирають від сказу. Діти середнього та старшого віку більше ризикують отримати укус собаки. Для них найбільш характерні травми голови та шиї, для дорослих — травми кінцівок. Найбільші показники укусів кішок зафіксовані серед дорослих жінок.

Номер слайду 7

2. Укуси диких тварин Особливість полягає у тому, що можливість зустрічі людини із дикими тваринами доволі обмежена, особливо з великими, які можуть розглядати людину як здобич. Невеликі тварини нападають на більших за розмірами тварин (зокрема, людину) лише у разі самозахисту.

Номер слайду 8

3.Укуси мавп У країнах Азії поширеними є укуси мавп. Повсюди загрозою для немовлят є можливість укушення щурами. Головними носіями вірусу сказу серед диких тварин є лисиця, вовк, дикі кабани, лосі, тхори, куниці, борсуки, їжаки, білки, кажани, орли, соколи, ворони.

Номер слайду 9

4.Морські тварини На морі дуже болючими, інколи небезпечними є контакти з медузами, актиніями, морськими їжаками, рибами. Можливі опіки шкіри отруйними речовинами, потрапляння голок та кісток плавника.

Номер слайду 10

5. Укиси гризунів Небезпечні й кусані рани, оскільки часто бувають рваними, у разі укусів котячими — колоті рани. Рани дуже забруднені мікроорганізмами слини тварин. Пацюки, миші, морські свинки, хом’яки можуть переносити лептоспіроз.

Номер слайду 11

Домедична допомога Лікування залежить від місця укусу, загального стану постраждалого та вакцинації тварини. У разі проявів симптому захворювання на сказ у постраждалого у 99% випадків лікування неможливе, тому лише якнайшвидше звернення до лікарів може призупинити дію вірусу.

Номер слайду 12

Алгоритм домедичної допомоги 1) Переконатися у відсутності небезпеки. 2) При укусах диких тварин запам’ятати вид тварини, за можливості сфотографувати; при укусах домашніх тварин за можливості ізолювати тварину.

Номер слайду 13

Домедична допомога 3) Провести огляд постраждалого. 4) Викликати бригаду екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 14

Домедична допомога 5) За наявності рани без кровотечі промити рану мильним розчином, можна використати антисептичний засіб на основі спирту чи йоду (перекис водню не допоможе) та накласти чисту стерильну пов’язку.

Номер слайду 15

Домедична допомога 6) За наявності рани та інтенсивної кровотечі зупинити кровотечу та накласти на рану чисту стерильну пов’язку.

Номер слайду 16

Домедична допомога 7) Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 17

Домедична допомога 8) При погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 18

Складання пам’ятки

Номер слайду 19

Кліщі. Піки активності щороку припадають на квітень-травень та серпень-вересень. Кліщі -збудники як вірусних, так і бактеріальних захворювань. Кліщ присмоктується протягом 15-20 хв виділяючи в цей час анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб

Номер слайду 20

Кліщі є причиною небезпечних захворювань, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка.

Номер слайду 21

Якщо виявили кліща на шкірі, необхідно: 1. Негайно звернутися до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, постаратися видалити його самостійно: повільно витягнути разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини. 2. Після видалення кліща змастити ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою. Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку. За направленням лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу. 3. Ретельно вимити руки з милом. 4. Протягом двох тижнів щоденно вимірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі - звернутися до лікаря. Класична рекомендація — видаляти кліща зігнутим пінцетом або хірургічним затискувачем. Кліща захоплюють якомога ближче до хоботка. Потім його акуратно потягують і одночасно обертають навколо своєї осі в зручну сторону. Через 1-3 оберти кліщ витягується цілком разом з хоботком.

Номер слайду 22

Якщо немає інструментів, то можна видалити петлею з грубої нитки. Петлею кліща захоплюють якомога ближче до шкіри й акуратно, похитуючи вбік, витягують. Після видалення ранку обробляють йодом або іншим антисептиком для шкіри.

Номер слайду 23

1. Дотримуватися правил особистої гігієни. 2. Для захисту укусів іксодових кліщів, використовувати щільний одяг 3. Обробляти тіло та одяг спеціальними репелентами, які відлякують цих членистоногих. Запобігання ураження кліщами

Номер слайду 24

Мошки - їх приваблює світлий одяг та запах поту. Момент укусу мошки не відчувається, але через кілька хвилин з'являється відчуття жару, сильний свербіж, великий червоний набряк. Після укусу необхідно якнайшвидше протерти шкіру нашатирним спиртом, а потім прикласти лід. Усередину можна прийняти антигістамінний засіб з аптечки (діазолін, цетиризин). Щоб уникнути укусів, необхідно обробити шкіру репелентом.

Номер слайду 25

Комарі.У місці його укусу виникає невелике почервоніння, свербіж, відчуття жару. Свербіж можна усунути, якщо змочити шкіру нашатирним спиртом або розчином питної соди:1/2 г чайної ложки на склянку води. Щоб уникнути укусу, обробіть тіло репелентом (речовиною, що відлякує комарів)- цей засіб повинен бути обов'язково в аптечці мандрівника чи мандрівної групи.

Номер слайду 26

Ґедзі - можуть переносити інфекції. У місці укусу може з'явитися відчуття жару, набряк, почервоніння шкіри, можливе також збільшення лімфатичних вузлів. Ранка може загноїтися та боліти до двох тижнів, тому її негайно треба промити з милом, прикласти компрес з 40 % спиртом і розчином питної соди.

Номер слайду 27

Бджоли, оси, джмелі і шершні - комахи, що жалять, можуть бути небезпечними для людей, які мають підвищену чутливість до їх отрути. Комах приваблює аромат квітів, солодких парфумів, фрукти, солодощі, напої яскравий одяг.

Номер слайду 28

Щоб уникнути укусів цих комах, необхідно: • збираючись на прогулянку, одягати світлий одяг; • проявляти обережність на ринках і в овочевих магазинах, поблизу їхніх кубел. Якщо їсти фрукти, простежити, щоб на них не було бджіл або ос; • бути обережними в місцях скупчення комах, що жалять. Якщо бджола або оса виявляє нав'язливу цікавість, треба або завмерти. • не наближатися до бджолиних вуликів і осиних кубел, а також не здійснювати різкі рухи, оскільки це провокує напад комах; • якщо оса сіла на рукав одягу, треба просто струсити її, а не прихлопувати, інакше укус гарантований; • ніколи не пити з носика чайника, банок і пляшок, що стояли відкриті.

Номер слайду 29

В РАЗІ УКУСУ ВИНИКАЄ; Якщо вжалила бджола (оса, шершень, джміль), може виникнути 1.місцева або загальна реакція. 2.Токсична реакція виникає, коли одночасно ужалять кілька десятків або сотень комах. 3.Алергічна реакція на отруту комах виникає приблизно в 1-2 % людей, і для її розвитку кількість отрути. 4.Анафілактичний шок, який загрожує життю. Він розвивається відразу за укусом. Людина непритомніє (іноді на кілька годин), у неї порушується діяльність багатьох органів і систем, найперше — серцево-судинної та нервової. `

Номер слайду 30

Перша допомога постраждалому від отрути 1. Бажано в перші 2-3 хв після жалення вилучити жало. Місце укусу змочити розчином етанолу. 2. На місце ушкодження прикласти холод, протиалергічні препарати (преднізолонова мазь, флуцинар). 3. Заспокоїти потерпілого. 4. Дати прийняти антигістамінний засіб (супрастин, тавегіл, димедрол). 5. У разі асфіксії, спричиненої набряком гортані негайно транспортувати потерпілого до стаціонару.

Номер слайду 31

У разі загальної токсичної реакції, на місце набряку слід покласти рушник чи грілку з холодною водою. Постраждалому рекомендують більше пити, спостерігають зниження артеріального тиску, тому постраждалому слід дати 20-25 крапель кордіаміну.

Номер слайду 32

Дякую за увагу

ppt
Додано
16 січня 2023
Переглядів
2361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку