УМОВНІ ЗНАКИ ПЛАНУ. АБСОЛЮТНА І ВІДНОСНА ВИСОТА МІСЦЕВОСТІ, ЇХ ВИЗНАЧЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ГОРИЗОНТАЛЕЙ ТА ЗА ШКАЛОЮ ВИСОТ.

Про матеріал
УМОВНІ ЗНАКИ ПЛАНУ. АБСОЛЮТНА І ВІДНОСНА ВИСОТА МІСЦЕВОСТІ, ЇХ ВИЗНАЧЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ГОРИЗОНТАЛЕЙ ТА ЗА ШКАЛОЮ ВИСОТ. ВИЗНАЧЕННЯ НАПРЯМКІВ НА ПЛАНІ. ЧИТАННЯ ПЛАНУ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

План, його основні ознаки. Умовні знаки плану. Визначення напрямків на плані. Читання плану.

Номер слайду 2

Умовні знаки - це прості, лаконічні, подібні до відтворюваного образу графічні знаки об’єктів місцевості. Їх називають топографічними. У більшості країн використовуютьуніфіковані (однакові) знаки. Масштабні знаки. Використовують для об’єктів, розміри яких можнавідобразити й визначити за допомогою масштабу (ліси, озера, населені пункти). Позамасштабні знаки. Використовують для позначення об’єктів, розміри якихне можна відобразити й визначити за допомогою масштабу (окремі дерева,будинки). Пояснювальні знаки. Дають додаткову якісну й кількісну характеристикуоб’єктів (напрямок течії річки, ширина мосту).

Номер слайду 3

Умовні знаки — система загальноприйнятих позначень, які використову­ють під час складання плану.

Номер слайду 4

План місцевості — це креслення, на якому за допомогою умовних знаків зображена невелика ділянка земної поверхні в зменшеному вигляді. Жмеринка. ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПЛАН

Номер слайду 5

Ознаки плану: Click to add Title11 Click to add Title22 Click to add Title13 Click to add Title24план складають для невеликої ділянки земної поверхні, тому кривизну зем­ної поверхні не ураховують;на плані можна добре роздивитися різні об'єкти, визначити їхні розміри та взаєморозміщення;на плані стрілкою вказується напрямок на північ. Якщо стрілка на плані відсутня, то вважається, що верхній край плану — північна, нижній — пів­денна, правий — східна, а лівий — західна сторони; при складанні планів використовують загальноприйняті умовні знаки: кон­турні, значкові, лінійні та пояснювальні.

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Види умовних знаків. Які об'єкти зображають. Приклади умовних знаків. Контурні  Значкові  Лінійні  Пояснювальні  Умовні знаки

Номер слайду 7

Умовні знаки топографічних карт і планів. Масштабні чи контурні умовні знаки використовуються для зображення об'єктів, які виражаються в масштабі плану чи карти. Вони дають змогу визначити розміри та форму предметів, окреслену суцільними лініями, точковим пунктиром. Площа в середині контуру заповнюється спеціальними знаками

Номер слайду 8

Умовні знаки топографічних карт і планів. Лінійними умовними знаками зображають витягнуті об'єкти, довжина яких є масштабною, а ширина — позамасштабною (дороги, лінії зв'язку та електропередач, канали і т. ін.).

Номер слайду 9

Умовні знаки топографічних карт і планів. Позамасштабні умовні знаки застосовують для зображен­ня об'єктів, які за формою та розміром не можна виразити в масштабі плану чи карти. Кожен такий об'єкт виражають спеціальним знаком, який визначає планове положення цього об'єкта на місцевості та легко визначається за таблицею умов­них знаків.

Номер слайду 10

Умовні знаки топографічних карт і планів. Пояснювальні умовні знаки дають додаткову характеристи­ку об'єктів: назви поселень, річок, озер, позначки точок, висо­та і товщина дерев, вантажопідйомність мостів тощо.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Спільні риси. Відмітні риси  Завдання Знайдіть на плані місцевості ліс, чагарники, ґрунтову дорогу, електростан­цію, річку, озеро та охарактеризуйте спосіб зображення кожного із цих об'єктів. Розгляньте в атласі зображення місцевості на плані та знімку з космос. Знайдіть спільні та відмінні ознаки. Результати занесіть до таблиці. Зображення місцевості на плані та знімку з космосу

pptx
Додано
12 жовтня 2020
Переглядів
15938
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку