УМР. Вимоги до оратора. Постава, виразність міміки і жестів, їх природність, відповідність змісту викладу

Про матеріал
Презентація є мільтимедійним супроводом етапу сприйняття та усвідомлення нового матеріалу до уроку розвитку мовлення в 11 класі профільної програми з української мови з теми "УМР. Вимоги до оратора. Постава, виразність міміки і жестів, їх природність, відповідність змісту викладу". Матеріал має рекомендаціний характер, може бути корисним під час створення одинадцятикласниками власних промов
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Бесіда. Як ви гадаєте, якими рисами повинна володіти людина, щоб бути гарним оратором?Чи важлива постава для оратора? Чому?Яка роль міміки та жестів під час промови?Що таке круглий стіл? Чи доводилося вам брати участь у круглих столах?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

У сфері ділового спілкування використовуються різні жанри промов: переконувальна, інформаційна, урочиста, привітальна.

Номер слайду 7

Алгоритм написання промови

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Практикум із риторичного мистецтва. Виконайте низку запропонованих вправ1. Рахуючи вголос до 30, ходіть аудиторією згідно з правилами пересування оратора. 2. Порахуйте до 30 монотонно, потім виразно, супроводжуючи слова риторичними жестами. Поясніть, чому оратор повинен уникати монотонності. 3. Голосно порахуйте до 30, звертаючись до однокласників та використовуючи при цьому різні риторичні жести, ніби намагаючись переконати клас у чомусь важливому.

Номер слайду 10

Дослідження-аналіз. Визначте, яких помилок припустилися оратори, починаючи промову з таких речень.1. Я хочу вам розповісти сьогодні про …. 2. Можливо, я скажу не дуже вдало, але …. 3. Дорогі друзі! Дозвольте розповісти вам …. 4. Я ще тільки починаю свою діяльність. Але я спробую вам пояснити …. 5. Ви, звичайно, уже знаєте, про що я буду говорити …. 6. Ви пам’ятаєте, що хрещення Русі відбулося 998 року. 7. Я дуже переживає, тому прошу вибачити мені певну сумбурність. 8. Я завжди цікавлюсь тим, чим цікавитесь ви.

Номер слайду 11

Виголошення промови. Виголосіть двохвилинну промову на одну із запропонованих тем. Почніть свій виступ: 1) із звертання до події, часу, місця; 2) демонстрації предмета; 3) риторичного питання; 4) історичного епізоду; 5) цитування знайомого; 6) посилання на загальнодоступне джерело інформації; 7) розповіді про себе, випадку з власного життя.1. За що я люблю нашу школу. 2. Друга можна пізнати в біді. 3. За що я люблю батьків. 4. Чи існує в нашому житті щастя? 5. Чи всі мають змогу отримати вищу освіту та чи всім вона потрібна?

Номер слайду 12

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯНаписати промову за темою «Брати наші менші: друзі чи вороги?».

pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
2640
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку