UPGRADE комп'ютера. Етапи модернізації комп'ютерів

Про матеріал
- Поняття: апгрейд і ремонт. - Причини модернізації та шляхи рішення. - Модинг комп’ютера. - Оверклокинг комп’ютера. - Конфігурація комп’ютера.
Перегляд файлу

Тема 1. UPGRADE комп'ютера. Етапи модернізації комп'ютерів

При вивченні теми ви дізнаєтесь:

-         Поняття: апгрейд і ремонт.

-         Причини модернізації та шляхи рішення.

-         Модинг комп’ютера.

-         Оверклокинг комп’ютера.

-         Конфігурація комп’ютера.

Нині, коли технічний прогрес стрімко розвивається, перед користувачем постає питання апгрейда (від англійського Upgrade ).

Кожен користувач повинен чітко зрозуміти різницю двох поняттях:

апгрейд і ремонт. Ремонт  - це лагодження старого обладнання і подальше його використання, а апгрейд - це установка нових комплектуючих пристроїв, які значно підвищать рівень продуктивності системи. Також необхідно знати, що, на відміну від настільних комп'ютерів, «прокачати» ноутбук в домашніх умовах буде не усім під силу. Комплектуючі деталі ноутбука мають значно менший розмір в порівнянні з деталями персонального комп'ютера, і встановлювати їх доведеться в дуже обмеженому просторі. Але, у будь-якому разі, якщо немає упевненості у своїх силах, то необхідно звернутися в спеціалізовані центри. Поняття модернізації в деяких джерелах трактується трохи по-різному.

Модернізація (чи апгрейд) - це заміна деяких частин комп'ютера (чи усього комп'ютера) з метою підвищення його продуктивності або розширення функціональності. Найчастіше слово «апгрейд» вживається по відношенню до комплектуючих, що безпосередньо впливають на швидкість роботи персонального комп’ютера (ПК): процесор, материнська плата, оперативна пам'ять, відеокарта і дискова підсистема.

Виходячи з цього визначення, модернізація обов'язково має на увазі фізичну заміну певних компонентів. З іншого боку, модернізацією є зміна режимів функціонування деяких пристроїв і компонентів, що також спрямоване на збільшення продуктивності?

Перш, ніж чітко визначитися з поняттям модернізації, розберемося з головними причинами, що її потребують.

Причини модернізації:

-   уповільнення роботи ПК, окремих програм і додатків (найчастіше через нестачу оперативної або віртуальної пам'яті);

-   неможливість установки і запуску деяких програмних продуктів, неможливість установки Windows XP (через невідповідність системних вимог програм реальним);

-   недостатня продуктивність відеосистеми, низька якість графіки - перегляд фільмів, ігор тощо (через низьку продуктивність відеоадаптера, процесора, якості монітора тощо);

-   нестача вільного місця на жорсткому диску;

Усі попередні причини можна об'єднати в групу: 

-   нестача системних ресурсів ПК;

-   нестача функціональних можливостей ПК (наприклад, неможливість запису дисків, друку документів, сканування тощо);

-   заміна несправного компонента або пристрою продуктивнішим у звязку зі швидким розвитком технології і зростанням продуктивності пристроїв і комплектуючих з одночасним їх здешевленням;

-   окрім перелічених вище проблем, які підштовхують користувача до проведення ряду заходів по оптимізації і модернізації, не слід забувати і про іншу причину: фактично це можна назвати спортивним інтересом,

прагненням до нового і суперсучасного.[1]

Основні шляхи рішення модернізації можуть бути різними і обґрунтовується їх вибір деякими причинами:

-   фінансово-економічна доцільність і можливість оновлення;

-   неможливість оновлення деяких пристроїв або додавання функцій у зв'язку з частковим або повним застарінням компонентів ПК, основних інтерфейсів, можливостей материнської плати.

При виникненні перед користувачем проблем по зниженню продуктивності або неможливості використання деяких програмних продуктів слід провести низку заходів:Ст

1.                       У першу чергу оптимізувати ПК програмним шляхом. Тобто, при нестачі системних ресурсів можна зробити налаштування системи, відключити додаткові ефекти оформлення, деякі програми, що завантажуються автоматично, оптимізувати роботу пам'яті різними утилітами, провести дефрагментацію жорсткого диска, налаштувати і оптимізувати використання файлу накопичення. При нестачі вільного дискового простору слід очистити жорсткий диск від тимчасових файлів, таких, що не використовуються, записавши найважливіші з них на знімні носії інформації. Установка і оновлення драйверів пристроїв. Провести заходи по налаштуванню і оптимізації роботи системи. Такий шлях виправданий з деяких причин: неможливість фізичного оновлення через нестачу фінансових ресурсів або через застарілість стандартів і інтерфейсів (наприклад, неможливість додавання модулів оперативної пам'яті через відсутність випуску застарілого стандарту). У деяких випадках проведення оптимізації буває досить, щоб на деякий час відсунути необхідність глобальної модернізації. У будь-якому разі регулярне проведення таких заходів обґрунтоване. 

2.                       Якщо проведена оптимізація не дала бажаних результатів, але причини що обмежують можливість фізичної модернізації, залишаються, у деякий випадках вдаються до зміни основних характеристик пристроїв і режимів їх роботи. Частіше таку процедуру називають оверклокингом або розгоном. 

Під оверклокингом мають на увазі дії користувача спрямовані на збільшення продуктивності і швидкодії ПК шляхом зміни основних режимів роботи деяких пристроїв. Частіше усього оверклокингу піддають наступні пристрої:

-   процесор (шляхом підвищення тактової частоти процесора, за рахунок збільшення частоти системної шини, коефіцієнта множення, збільшення напруги живлення ядра процесора);

-   оперативна пам'ять (шляхом зміни частоти роботи оперативної пам'яті, зміни основних параметрів роботи пам'яті - таймингів);

-   відеоадаптер (збільшення потужності графічного процесора шляхом підвищення його частоти, збільшення потужності відеопам'яті шляхом збільшення її частоти, шляхом підвищення напруги в AGP-слоті, перепрошивка BIOS відеокарти).

Проведення цих заходів зазвичай може бути обмежене різними причинами, наприклад, заблоковано виробниками. Такі операції пов’язані з певним ризиком, тому повинні проводитися тільки кваліфікованими фахівцями з певними заходами безпеки. 

Після проведення будь-якої з перерахованих процедур слід обов'язково протестувати систему на стабільність і працездатність за допомогою різних утилітів і тестових програм, а також зазвичай слід поліпшити систему охолодження, таким чином при використанні цього методу для збільшення продуктивності ПК доводиться фізично змінювати компоненти (зокрема, поліпшення системи охолодження).

3. Якщо перелічені вище дії не вирішують проблем, що постали перед користувачем, то необхідно розширити функціональні можливості ПК або ж слід удатися до фізичної заміни.

Таким чином, при розмежуванні модернізації і ремонту комп'ютера визначальне значення має те, як змінилися його експлуатаційні характеристики. Якщо в результаті заміни якоїсь деталі експлуатаційні показники (наприклад, швидкодія) залишилися колишніми, маємо звичайний ремонт. Інакше (якщо характеристики покращилися) мала місце модернізація. 

Наприклад, якщо в комп'ютері вийшов з ладу блок оперативної пам'яті об'ємом 1 Гбайт і він замінений іншим таким же - це ремонт. А ось якщо місткість нової пам'яті збільшено на 1 Гбайт - це модернізація.

Тому з урахуванням вказаних вище причин модернізації підтверджується наше припущення, що іноді до модернізації призводить вихід з ладу певного компонента ПК.

У окрему групу слід виділити поняття модинга. Модингом називається модифікація або зміна зовнішнього вигляду пристрою шляхом дизайну корпусу, додаткового підсвічування, зміни форми тощо. Досить складно однозначно сказати, чи є проведення модинга модернізацією. Розглядаючи поняття модернізації ширше, дослівно переклад означає «modern» - сучасний, оновлений. Виходячи з цього, модинг у своєму роді також є модернізацією. Деяка невідповідність спостерігається з даним раніше визначенням модернізації (операції спрямовані на збільшення продуктивності). Проте, це не зовсім так, модинг не лише змінює зовнішні характеристики пристрою, але і сприяє поліпшенню тепловіддачі, кращої вентиляції тощо. Тобто, іноді модинг - це не лише даремна прикраса системного блоку, але й додавання або розширення функцій або можливостей. У такому разі модинг також є різновидом модернізації.

Модернізація комп'ютера починається з вибору його конфігурації. Конфігурація - це набір комплектуючих, що визначають потужність комп'ютера: материнська плата, процесор, жорсткий диск, монітор тощо.

Цей момент також дуже важливий при комплектації комп'ютера на замовлення (її можна розглядати як граничний випадок модернізації) і при покупці нового. 

При підборі конфігурації слід враховувати технічний рівень продукції, перспективність використаних рішень, рівень цін, а також передбачувану область застосування. Облік цих чинників дозволяє умовно розділити комп'ютери на 3 категорії. Для комп'ютерів стандартного рівня (ділові офісні, домашні) істотним стає облік цінового чинника (співвідношення ціна/якості). І, нарешті, для початкового рівня, який також достатній для багатьох офісних і домашніх застосувань, найважливішим чинником стає доступна ціна, яка досягається навіть за рахунок деякого зниження продуктивності і функціональних можливостей. Відзначимо, що сьогодні і набагато «слабкіші» ПК відмінно працюють в різних сферах.

Можливо, кращий спосіб досягнення оптимальної конфігурації для нового комп'ютера - це збірка його на замовлення, яка набуває велику популярність. При такому підході не тільки можна максимально повно врахувати сьогоднішні споживи, але і закласти основи для подальшого планомірного нарощування обчислювальної потужності й додаткових можливостей. [2]

Єдиним способом наближення до оптимальної конфігурації для комп'ютерів, що вже знаходяться в експлуатації, є модернізація. При виборі конфігурації можна у більшості випадків виходити з тих же міркувань, що і при покупці нового комп'ютера. У деяких випадках, особливо якщо комп'ютер сильно застарілий, радикальна зміна початкової конфігурації може бути небажаною з цінових міркуваннях. Особливо це стосується комп'ютерів з процесорами 486. Раз користувачі все ще продовжують експлуатувати, то це означає, що комп’ютер дозволяє в тій або іншій мірі вирішувати якісь завдання, актуальні для своїх власників. Навряд чи ці завдання виходять за межі роботи з текстами і деякої обробки даних.

 Відеоматеріал з теми. Дивитися відеоурок 

«МПК 01. Робимо правильний апгрейд комп’ютера».

 

Контрольні питання

1.     Дайте визначення поняттю «апгрейд».

2.     Дайте визначення поняттю «ремонт». 

3.     Поясніть різницю двох поняттях: «апгрейд» і «ремонт».

4.     Дайте визначення «модингу».

5.     Причини модернізації?

6.     Дати визначення «конфігурації».

7.     Що необхідно враховувати при виборі конфігурації?.

8.     Основні шляхи рішення модернізації.

 

 

pdf
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 10 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г.)
Додано
23 січня 2019
Переглядів
3031
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку