Урок - подорож "Австралією"

Про матеріал
Шановні 10 уроку сьогодні не буде .Замість нього ми здіснемо подорож до материка ,назви якого я непамятаю ,але знаю ,що омивається Індійським та Тихим океанами. А ще його називають материк «навпаки»,»найсухіший», На Землі існує багато цікавих куточків. Навряд чи ви зумієте відвідати їх усі протягом життя. Однак, на щастя, ви можете здійснити уявні подорожі на різні материки на уроках географії. Отож вирушаймо !!! Вперед!
Перегляд файлу

10    клас

 

Тема: Австралія

Мета:охарактеризувати загальні ознаки ЕГП,населення,природно – ресурсного потенціалу, визначити особливості галузевої структури господарства Австралії,вдосконалювати вміння самостійно опановувати навчальний матеріал,розвивати критичне мислення,виховувати культуру спілкування та пізнавальний інтерес до предмету.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Обладнення: політична карта світу,підручники, атласи,комп’ютер.

Завдання уроку:систематизувати знання про особливості ЕГП Австралії,основні відомості про відкриття та дослідження материка,ознайомитися з особливостями заселення, природно- ресурсний потенціалом, розглянути особливості галузевої структури та територіальної організації господарства,найбільші міста Австралії.

Хід урок

 

 Організація класу до уроку

Шановні 10 уроку сьогодні не буде .Замість нього ми здіснемо подорож до материка ,назви якого я непамятаю ,але знаю ,що омивається Індійським та Тихим океанами. А ще його називають материк «навпаки»,»найсухіший»,                                                                           

На Землі існує багато цікавих куточків. Навряд чи ви зумієте відвідати їх усі протягом життя. Однак, на щастя, ви можете здійснити уявні подорожі на різні материки на уроках географії.  Отож вирушаймо !!! Вперед!

 

 

Coogle планета Землі Австралія .Великий бар,єрний риф

 (лунає австралійська мелодія)

Австралійці – добрі, щирі, відкриті люди. А ще вони дуже гостинні і люблять свою країну.

 

 Вже при виході з трапа літака вони запитують:   «How are you  with us?   You like?  So beautiful» (Як вам у нас? Вам подобається? Да, у нас гарно).

І ми, українці, в цьому схожі з австралійцями, раді нашим гостям, тож вітаємо  і бажаємо – «Доброго дня!»

 

 Мотивація навчальної діяльності

Доброго дня ,діти ! Доброго дня присутні !

Ось і вирушили  ми  в подорож до материка  Австралія

С кажіть із чим асоціюється у вас слово Австралія

 

 

 кенгуру             пасовища                      евкаліпти               кріки      коали

 

       Великобританія                           Австралія                   Кук

 

              пожежі                        качкодзьоб               вівці

 

Вивчення нового матеріалу

Учитель Отже темою нашого уроку є Австралія. На території Австралії розташована лише одна держава Австралійський Союз про який і буде іти мова на сьогоднішньому уроці.  І працювати   сьогодні ми будемо за таким планом.

Учитель тему та план запишіть у зошити

 

1.ЕГП. положення країни.

2. Населення

3.Ресурсний потенціал

4.Галузі спеціалізації

5.Великі міста

6.Зовнішньо економічні зв’язки з Україною

 

Учитель

 

  • Давайте пригадаємо,хто і коли відкрив Австралію
  •  . Будь ласка хто готовий?

 

  • 1 учень

Першими людьми,які заселили Австралію,були племена Аборигенів,які прибули на цей континент із пд..сх.Азії близько 40 тисяч років назад. Старий світ дізнався про неї тільки на початку 13 століття. Перші європейці зійшли на її берег 1606 році із кораблів голландського капітану В.Янезона.У 1770 році узбережжя Австралії дослідив Кук він об’явив ці землі володіннями Британії і назвав пд..Уельсом .26 січня відзначають день Австралії.

1788 року в район майбутньої сіднейської бухти прибула перша англійська експедиція «Перший флот» у складі 11 кораблів на чолі з губернатором А.Філліпом. На кораблі прибули ув’язнені. Довгий час Австралія слугувала місцем ув’язнених із Великобританії.

2 учень

До 1830р. Великобританія підпорядкувала собі весь континент. Ув'язнених засилали до 1840р. Але все більше прибувало сюди і вільних європейських поселенців. Відкриття в 1881р. родовищ золота призвело до збільшення потоку поселенців. На початку XIX ст. Європейські поселенці почали просуватися в глиб материка, займаючись розведенням овець, привезених з Південної Америки.

У 1901р. 6 колоній об'єдналися в Австралійський Союз, отримали статус домініону і право на самоврядування, але по колишньому залишалися під владою британського монарха.

 І донині Австралія - незалежна держава в  складі співдружності, очолюваної Великобританією.

Дякуємо за цікаву інформацію! Отож !

Отож перша наша зупинка «Візитна карта Австралії»

Перша зупинка подорожі « Візитна карта Австралії»

Розповідь учителя про Візитна картка та ЕГП.(презентація)

Офіційна назва –Австралійський Союз.

Площа – 7.7 млн.км

Населення – 21 млн. осіб

Столиця – Канберра

Тип країни - економічно високорозвинена країна переселенського типу.

Державний устрій – країна у складі Співдружності, федеративна держава.

Оскільки Австралія є єдиною у світі державою,що займає цілий материк,кордони в неї тільки морські. Країни сусіди – тільки острівні держави: Нова Зеландія,Індонезія, Папуа – Нова Гвінея та ін.. Головна риса економіко – географічного положення Австралії – ізольованість,відособленість від інших материків. Незважаючи на віддаленість Австралії від розвинених країн Америки і Європи,великих ринків сировини і збуту продукції, вона пов’язана  ними безліччю морських шляхів. Науково – технічна революція,яка вплинула на розвиток засобів зв’язку і транспорту  в XX ст..,»наблизила « Австралію до інших частин світу та сприяла її участі у всесвітніх економічних відносин.

Друга зупинка « Населення Австралії»

За текстом підручника на с.149 охарактеризуйте населення Австралії .

Та дайти відповідь на питання :

1.Які характерні риси Австралії?

2.Яка структура зайнятості Австралії?

Відповідь дітей

 Третя зупинка « Ресурсний потенціал Австралії»

Для того щоб з’ясувати ресурсний потенціал Австралії,звернемося до карти в атласі. Подивіться і скажіть,на  які корисні  копалини  багата Австралія?

Відповіді дітей

Учитель Правильно,Австралія багата на різноманітні корисні копалини. Відкриття деяких родовищ висунуло країну на одне з перших місць у світі за запасами і видобутком залізної руди,бокситів, свинцево – цинкових руд,кам’яного вугілля,марганцевих руд. На прибережному шельфі знаходяться великі родовища природного газу і нафти. Є великі родовища хрому. Нерудні корисні копалини представлені різними за якістю і можливостями промислового використання глинами, пісками,вапняками,азбестом,слюдою.

А який же клімат материка?

Клімат країни дуже посушливий та жаркий. Близько 40% площі становлять пустелі. Порівняно невеликі території з достатнім зволоженням є на пд..сх.та пд..зх. Це головні райони зосередження населення та землеробства країни. Для Австралії характерні обмеженість поверхневих водних ресурсів і багатство підземних вод. Єдина річка,що не пересихає протягом року,- Муррей. Родючі червоно - бурі  та коричневі ґрунти залягають на південному сході та південному заході материка. Лісові ресурси  дуже обмеженні.Під лісом перебуває тільки 5% території на крайньому сході. Австралія багата на кормові ресурси,які стали основою для розвитку вівчарства.

 

Четверта зупинка « Галузі спеціалізації»

 Діти !А яке ж господарство займає велику роль у житті австралійців?

Особливу роль відіграє Австралія як постачальник на світовий ринок вовни, м'яса, пшениці і цукру. За поголів'ям овець (максимум 180 млн. голів), настригом вовни та її експортом Австралія посідає перше місце в світі.

Сільське господарство.

  • Сільське господарство – галузь міжнародної спеціалізації Австралії, 60 % виробленої продукції якого йде на експорт.
  • Первинна продукція для експорту і внутрішнього споживання — це худоба й телята, пшениця, молоко, фрукти, горіхи, овочі, вовна, ячмінь, м’ясо птиці, баранина, цукор із цукрової тростини.
  • У сільському господарстві переважає тваринництво. Австралія є світовим лідером за поголів’ям овець та настригом вовни.
  • На півночі країни поширене розведення великої рогатої худоби,яке має м’ясний і молочний напрями.

 

Така ресурсна база впливає на формування господарства Австралії. За невеликий історичний проміжок часу Австралія пройшла значний  шлях економічного розвитку,перетворившись з аграрно- сировинного придатка Великої Британії на розвинену індустріально – аграрну країну. Нині понад 55% населення зайняті в торгівлі та невиробничій сфері. Однак у зв’язку з колоніальним минулим держава зберігає свою аграрно- сировинну  спеціалізацію вивозить на світовий ринок мінеральну та сільськогосподарську сировину. Провідною галуззю промисловості залишається гірничодобувна,яка експортує 50-90% видобутої сировини.

Учитель

А зараз ми розглянемо особливості розвитку основних галузей господарства. Працюємо в парах.

Вправа « Дзвінок другу» , для цього вам треба скористаэтися  додатком вайбер!  Знайти відповіть можливо як в підручнику так і в мережі інтернет.Кожна пара отримає завдання !  на 2хв

1 пара буде працювати над вивченням основних галузей промисловості.

 

Хімічна промисловість ,машинобудування ,електроенергетика.

  • Зорієнтована на використання продуктів нафтопереробки.
  • Її продукція – фарби, хімікати, шини та інші.

Харчова промисловість

  • Виробництво продуктів харчування і напоїв є одним з найбільших в Австралії.
  • Виробляють м’ясо і м’ясну, молочну продукцію, напої,цукор, борошно, масло та інші.
  • Країна є одним з найбільших виробників яловичини та другим світовим її експортером після Бразилії.

Легка промисловість

  • Ще донедавна Австралія мала розвинені виробництва тканин,одягу, взуття.
  • Але нині більшість виробів австралійських компаній виготовляють в Азії.
  • Австралійська текстильна промисловість відома виробництвом високоякісної мериносової вовни, яке зорієнтоване на експорт.

 

2 пара розгляне сільське господарство

Сільське господарство.

  • Сільське господарство – галузь міжнародної спеціалізації Австралії, 60 % виробленої продукції якого йде на експорт.
  • Первинна продукція для експорту і внутрішнього споживання — це худоба й телята, пшениця, молоко, фрукти, горіхи, овочі, вовна, ячмінь, м’ясо птиці, баранина, цукор із цукрової тростини.
  • У сільському господарстві переважає тваринництво. Австралія є світовим лідером за поголів’ям овець та настригом вовни.
  • На півночі країни поширене розведення великої рогатої худоби,яке має м’ясний і молочний напрями.

 

 

 

3 пара транспорт Австралії

Транспорт

  • Австралія має добре розвинену транспортну систему.
  • Країна сильно залежить від розвитку, автомобільного транспорту внаслідок великої площі території та низької щільності населення.
  • Австралійські автошляхи — це і швидкісні автомагістралі, і ґрунтові дороги.
  • Австралія має один із найвищих у світі показник автомобілезабезпеченості – кожна австралійська сім’я має автомобіль.

 

4 пара             Експорт   

 

  • Експортуються вовна, м'ясо, масло і сир, шкіри, пшениця, тростинний цукор, фрукти.
  • Особливу роль відіграє Австралія як постачальник на світовий ринок вовни, м'яса, пшениці і цукру.
  • За поголів'ям овець (максимум 180 млн. голів), настригом вовни та її експортом Австралія посідає перше місце в світі.

 

5 пара           Імпорт  

Імпорт

  • Економіка Австралії на 80 % залежить від імпорту нафти і нафтопродуктів.

У країну також ввозять автомобілі, промислове обладнання, ліки, споживчі товари та з Китаю, ЄС, США, Японії, Таїланду

6 пара        туризм 

Туризм

  • Туризм – важливий складник економіки Австралії.
  • Щороку ця сфера поповнює її на десятки мільярдів доларів США.
  • Численних приморських курортних містах є прекрасні пляжі й можливості для серфінгу.
  • Культура корінних мешканців та унікальна австралійська дика природа – ще одна важлива туристична «візитівка» країни.

 

 

Звучить австралійська мелодія……

 

Прослуховування лідерів груп та доповнень учнів.

П,ята зупинка « Великі Міста Австралії»

Міста

Учитель

Ви знаєте що у кожній країні є великі міста.

Дуже часто,коли запитують,яка столиця  Австралії, то відповідають що це Сідней,хоча це неправда. Пропоную переглянути   відео про м.Сідней .

Відео про Сідней

 https://www.youtube.com/watch?v=tNBQEb89vzM

 

 

Крім Сіднея є ще інші великі  міста,подивіться на карту  і скажіть які це міста ( Карта Австралії )

СІДНЕЙ.
Серед « столичних » міст Австралії найбільший - Сідней (понад 4 млн. жителів), столиця штату Новий Південний Уельс, один з провідних фінансових центрів А - Т регіону, знаменитий своєю гаванню і її відмінними знаками - мостом Харбор бридж ( 1932г. ) і будівлею опери (Опера - Хаус). Сідней - місце проведення Олімпійських ігор в 2000р.
а.

 

 

Відповіді дітей

А тепер послухаємо короткі повідомлення про найбільші -міста Австралії

КАНБЕРРА
Входить в особливу адміністративну одиницю - Австралійську столичну територію. Це місто федеральних чиновників, освіти і науки, спеціально побудований для виконання столичних функцій. Тут розташовані основні установи федерального уряду, найбільші навчальні та наукові центри - Австралійський національний університет, Організація наукових і промислових досліджень Австралії ( КСІРО ) та ін

МЕЛЬБУРН.
Постійний суперник Сіднея за право називатися економічною столицею країни. 3,4 млн.чол. Головне місто штату Вікторія, знаменитий. що проходили в 1954р. Олімпійськими іграми. Досі зберігає вплив британської, в тому числі паркової, архітектури, відомий своїми ресторанами. Тут особливо відчувається вплив вихідців з Південної Європи - італійців і греків. Місто місце проведення найбільших змагань з тенісу, регбі, кінного спорту.

Брісбен. 1,6 млн. чол. Столиця і найбільше місто «сонячного » штату Квінслет. Недалеко від нього знаходяться курортні місця східного прибережжя - Золотий берег.
ПЕРТ.
Головне місто Західної Австралії - ультрасучасний, зростаючий, фінансово- економічний центр на заході.
АДЕЛАІДА.
1,1 млн. чол. Затишна столиця Південної Австралії - головний промисловий центр цієї частини країни.
ХОБАРТ.
195 тис.чол.. столиця штату -острова Тасманія, що зберегла багато зразків колоніальної архітектури I половини XIX століття.
ДАРВІН.
Близько 90тис. чол. Столиця північній території, істотно відрізняється за своїм тропічному колориту і знаменитому перевазі аборигенске населення.

Шоста зупинка  « Міжнародні  зв,язки України йАвстралії»

 

Міжнародні зв’язки України й Австралії

Австралія посідає провідне місце серед торговельних партнерів України в Океанії. Наша країна постачає в Австралію мінеральні добрива, техніку. Основною складовою австралійського імпорту в Україну є мінеральна сировина. Найбільш перспективні напрямки співпраці між обома країнами — ІТ-сфера та аерокосмічна промисловість. Зокрема, у Сіднеї розпочала роботу спільна українсько-встралійська ІТ-компанія; здійснюється спільний проект між Національним університетом «Львівська політехніка» та австралійською компанією «Філден Менеджмент

Сервісис» у сфері новітніх технологій та інформаційних систем.

 

 

 Підсумки уроку

Наша подорож добігає до кінця тож пропоную виконати  вправу

 «Кращий знавець Австралії» за  посилання, в групі вайбера   https://learningapps.org/4427952  скрин роботи прикріпити в гул клас на перевірку.

 

Рефлексія

  • Сьогодні на уроці я навчилася……
  • Я зрозумів що……
  • Більш за все мені сподобалось…..
  • Мені було цікаво….

Домашннє завдання  

  1. Підручник, опрацювати § 
  2. Позначити на контурній карті найбільші міста Австралії та їх промислову спеціалізацію.

 

  • Діти ви молодці !
  • На сьогоднішньому уроці ви  отримуєте високі бали за свою працю!  Дякую всім хто працював та був активним ,дякую тим хто приєднався до нашої подорожі! Дякую ЗСУ ! За те що ми з вами зібралися разом та здійснили подорож на материк Австралія. Бажаю  Всім цікавих подорожей. Здійснення мрій . Дозустрічі!!!

 

 

docx
Додав(-ла)
Perehodko Karina
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку