Урок - тренінг "Про це не слід забувати"

Про матеріал

Нестандартна форма проведення уроку "Про це не слід забувати". - тренінг. Робота проводиться разом з учнями, де всі залучаються до роботи. В процесі уроку розкриваються і аналізуються основні питання захворювання на СНІД. В учнів виховується толерантне відношення до людей хворих або тих, що є носіями цієї страшної хвороби.

Перегляд файлу

               Шахтарська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

 

                 Розробка тренінгу для учнів

                9 – 10 класів

 

 

 

 

 

                  до всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                        Вчитель біології

                                                                        Онищенко Ірина Володимирівна

 

Мета: продовжити знайомити учнів із нагальною сучасною проблемою людства, формувати поняття про основні шляхи передачі вірусу імунодифіциту людини та зараження на СНІД, заходи профілактики хвороби, виховувати толерантне відношення до людей, що носіями вірусу, або хворими на СНІД.

 

1 грудня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби  з ВІЛ/ СНІДом. І ми з вами повинні сьогодні з’ясувати, чому ця хвороба є актуальною проблемою людства у ХХІ столітті, що це за хвороба, чому вона виникла, як можна запобігти цьому захворюванню. А також навчитися спілкуватися  з людьми, хворими на СНІД.

В усьому світі епідемія СНІДу викликає глибоку турботу, виявляючи в людях як саме найкраще так і саме найгірше. Кращі риси проявляються тоді, коли люди тримаються разом в знак солідарності, для того, щоб виступити проти заперечення їх урядом, суспільством, іншими людьми, а також щоб виявити підтримку і турботу про людей, що живуть із ВІЛ та СНІДом. Найгірші риси виявляються коли по відношенню до людей дії стигма і коли їх принижують або нехтують, ігнорують близькі люди, власна родина і суспільство, а також коли по відношенню до них проявляється дискримінація як з боку одних людей, так і з боку суспільних інститутів.

Даний тренінг є частиною програми спрямованої на подолання стигми і дискримінації всього того, що асоціюється із СНІДом в Україні. Для того, щоб протистояти цій епідемії, що росте, дуже важливо приділяти увагу всім компонентам цього виду кризі охорони здоров’я. Питання по зменшенню прояу стереотипу мислення і дискримінації є ажливвими заходами, що можуть нейтралізувати епідемію.

Основні правила тренінгового заняття:

  1. Вислухувати думку інших;
  2. Толерантність;
  3. Поважати один одного;
  4. Не перебивати.

 

І. Кожен із учасників називає своє ім’я і будь яку асоціацію, пов’язану із своїм іменем, на ту літеру з якої починається ім’я.

ІІ. Давайте згадаємо, що вас примусило сьогодні посміхнутися.

ІІІ. Так,як ви добре знаєте один одного, давайте спробуємо дати характеристику товаришеві, сидячому від вас справа (4-5 слів).

ІV. Пропонується учням по черзі висловити свої думки, що вони знають про СНІД та про ВІЛ.

 

Учні діляться на три групи за паперовими квадратиками. (приготовлені заздалегідь)

 

Дітей завжди вважають за майбутнє нашого суспільства. Дитина є завжди об’єктом навчання та виховання.

 

І група  Визначити і висказати ким або чим є діти для своїх батьків;

ІІ група Визначити і висказати ким  або чим є діти для школи та вчителів.

ІІІ група Визначити і висказати ким  або чим є діти для суспільства.

Аналіз і захист проектів.

 

Як ми вже вирішили, наше заняття присвячене проблемі профілактики СНІДу, Але не тільки СНІД – одна із важливіших і трагічних проблем, що виникли перед людством наприкінці ХХ століття. Та головна проблема навіть не в тім, що Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно зареєструвала понад 40 млн ВІЛ-інфікованих та 16 млн померлих. Ми вже звикли, що 1 грудня  - Всесвітній день боротьби із СНІДом. Проблема в тому, що ми як і багато років тому, не хочемо всерйоз сприймати факт , що живеме в світі в якому існує вірус імунодефіцити людини і повірити, що проблема СНІДу і його наслідкі безпосередньо стосується кожного. Саме тому 1 грудня  _ «День боротьби із СНІДом» перейменовано на «Міжнародний день порозуміння з ВІЛ-інфікованими»

Один мудрець сказав? «Якщо ти не знаєш ні себе, ні супротивника ти програєш, Якщо ти знаєш тільки себе – ти  можливо виграєш, якщо ти знаєш і себе і супротивника – перемога буде на твоєму боці». Під супротивником розуміється ВІЛ- СНІД. Ми повинні знати якомога більше  про свого супротивника. Зараз ми перевіримо, що ви знаєте про ВІЛ-інфекцію та СНІД.

Я зачитуватиму твердження, а ви будете говорити вірне це твердження або ні:

1. За зовнішнім виглядом, ви можете припустити, що особа є носій ВІЛ-інфекції.

2. ВІЛ і СНІД це одне і те ж саме.

3. ВІЛ інфікуються тільки повії, наркомати, гомосексуалісти.

4. Якщо ви здорові та дужі, то не можете заразитися на СНІД.

5. Можна заразитися через рушники, мочалку, мило.

6. Людина може бути ВІЛ_інфікованою.

7. Оскільки ВІЛ невиліковний, краще і не знаєш інфікований ти чи ні.

8.Домашні тварини не переносять ВІЛ.

9. Вітаючись за руку можна заразитися на СНІД.

10. Постільна та натільна білизна ВІЛ-інфікованого  не є заразною.

11. Ви можете заразитися ВІЛ у школі, де навчається хвора на ВІЛ дитина.

12. Вірус може передаватися при переливанні крові.

13. Є ліки від СНІДу.

14. Існує аналіз крові, що визначає чи заражена людина, чи ні.

15. Плаваючи у басейні можна заразитися на СНІД.

 

Учасники діляться на три групи.

І група – СНІД передається.

ІІ група СНІД не передається.

ІІІ група  Профілактичні заходи.

 

Вправа. Ситуації  в яких ми ризикуємо.

І група.

1. Твоя найкраща подруга зробила татуювання і пропонує тобі зробити таке саме. (в неї залишилася голка та фарба). Але попередила, що у разі відмови ваші стосунки зіпсуються.

2. На вечірці вам пропонують спробувати наркотичну речовину, від якої отримуєш велике задоволення. Кількість шприців менша ніж кількість бажаючих, то ж комусь прийдеться скористатися вже використаним шприцем.

 

ІІ група.

  1. У парку є фонтанчик з питною водою. Чи можлива передача через нього ВІЛ-інфекції?
  2. Ви завжди з подругою плавали у басейні. Потім дізналися, що там займалися ВІЛ-інфіковані. Чи є ризик заразитися?

ІІІ група

  1. На прийомі у лікаря вам пропонують зробити щеплення простерилізованими шприцями (одноразові скінчилися). Ваші дії. Чи є ризик зараження ВІЛ-інфекцією?
  2. Ви завжди купували пресу в одному й тому ж самому кіоску, але дізналися, що продавець ВІЛ-інфікований. Чи є ризик заразитися. Чи будете ви і надалі купувати там газети і журнали.

 

Темпи поширення ВІЛ вже у 90-роки викликали паніку серед фахівців. Населенню тоді ж здавалося, що ця тема їх не обходить. Тим паче країна на той час переживала складні трансформації, економічну кризу. СНІД видавався чужою і далекою хворобою, не вартою того, щоб витрачати зусилля на проблеми його профілактики. Треба було змусити людей замислитися над питанням ризику якому вони  піддають себе і оточуючих через власну байдужість.

 

Учасникам пропонується дати відповіді і проаналізувати такі твердження:

  • Що ви відчуєте, коли дізнаєтеся , що хтось із ваших друзів хворіє на СНІД?
  • Чи вважаєте ви, що хворій на СНІД людині слід залишити роботу (навчання)? Відповідь обґрунтуйте.
  • Чи всі люди повинні пройти тестування на ВІЛ? Чому «так» або «ні»?
  • Як суспільство повинно поводитися  з людиною, яка одержала позитивний результат тесту?
  • Чи потрібно попередити сввого  статевого партнера про захворювання?
  • Що є більшим злом – СНІД чи хворі люди на СНІД?

 

Вправа. Як можна висловити підтримку і надати допомогу ВІЛ-позитивному знайомому?

 

Складання пам’ятки безпеки:

 

ВІЛ передається:                                              ВІЛ не передається:

 

Підведення підсумків.

 

 

Виступи учнів із використанням матеріалів презентації.

 

Рудольф Нурієв

За своє творче життя він виконав усі провідні чоловічі партії класичного балету. Соліст Маріїнського театру у Санкт-Петербурзі. Зірка Лондонського балету, директор балетної трупи  Паризької Гранд-опера. Тисячі прихильників Нурієва чекали на кумира у  різних куточках Землі, він знімався у кіно, з’являвся на телебаченні, робив балетні постановки для різних компаній. Та всі його життєві плани  перекреслив СНІД.

 

 

Офра Хаза

Співачка, яка виконувала східні пісні і працювала з Полою Абдул, Іггі Попом та іншими . Вона померла у віці 42 років від СНІДу.

 

 

Артур Еш.

Олімпійський чемпіон з тенісу народився у 1943 році у Річмонді. Його мати померла , коли йому було лише 6 років. Завдяки своїм неабияким фізичним даним він зміг згодом стати першою ракеткою світу. Помер він від СНІДу , інфікований Віл був від переливання крові, не доживши 5 місяців до свого 50-річчя.

 

 

Хорхе Донн.

Соліст балету Моріса Бежара. Танцювати почав рано. 1963 року спеціально приїхав до Брюселя, щоби вступити  в компанію Моріса Бежара і незабаром став у ній  провідним танцівником. 1979 року перше виконав «балеро» - балет поставлений для жінки. 1989 року був домінантом фонду Konexяк один із кращих танцівників.

 

 

Айзек Азимов

Відомий письменник і найвидатніший майстер наукової фантастики, винахідник слова «роботика». У 1983 році коли про СНІд було ще мало відомо, письменникові робили операцію на серці, він бкв заражений на ВІЛ через донорську кров. Через кілька років  йому потрібна була друга операція, і випадково у нього був виявлений ВІЛ. Від операції прийшлось відмовитися. Айзек Азимов помер через три роки після цього.

 

 

Мішель Фуко.

Французький філософ та історик культури. Книги Фуко про божевілля, соціальні науки, медицину, в’язниці і сексуальність зробили його одним із найвидатніших мислителів у сучасній французькій літературі.

 

 

Джиа Марія Куранджі

Перша американська супермод ель. Вона була однією з перших жінок в Америці, причиною смерті, якої офіційно був визнаний СНІД. За ці 10 років героїня рухалися по спадній спіралі захоплення наркотиками й невдалими романами. Вона померла у 26 років, встигнувши здійнятися з низів до вершин  модельного бізнесу, заробити купу грошей, знайти любов, славу ц спалити все це у наркотичному вигарі.

 

Ентоні Перкінс

Актор Ентоні Перкінс народився в ЛОс-Анжелі. Дебют його відбувся 1 1953 році у фільмі «Акторка». До 1960 року він став  одним із популярних  американських акторів. Особливо варто відзначити психологічно цікаві роботи актора у фільмах: «Процес», «Виверт-22», «Скандал», «Убивство у Східному експресі».

 

Фреді Меркьюрі.

Фреді Меркьюрі та його гурт «Queen» швидко набули популярності. Створення перших рок-відеокліпів, запис альбомів та музики до кінофільмів сприяли шаленому успіху групи. Фреді Меркьюрі став одним із найбагатших музикантів британської рок-індустрії, але помер від СНІДу. Останні дні життя його були жахливі. Він не зміг уже їсти, погано бачив і говорив, важко дихав, нікого не впізнав, не помічав прихильників.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
964
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку