Урок - Властивості вод Світового океану

Про матеріал
Розробка уроку буде корисна вчителям географії при проведені уроків, декади природничих наук з предмета.
Перегляд файлу

 

Властивості вод Світового океану

Мета: формування знань про властивості вод Світового океану; розвиток практичних навичок визначати показники температур і солоності за картами атласу; сприяння розумінню закономірностей у змінах температур і солоності вод Світового океану,

 

Тип уроку: засвоєння нових знань.

ЗМІСТ УРОКУ

I. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань і вмінь

Назвати та показати материки від найбільшого до найменшого

Назвати та показати півострови

 

 

http://shostka-flora.in.ua/_pu/1/81009472.jpg

Цей острів за походження..?

Підібрати слово прикметник, який характеризує коралові острови.

Показати на карті коралові острови.

C:\Users\Lenovo\Desktop\122.jpg

Цей острів за походження..?

Підібрати слово прикметник, який характеризує вулканічні острови.

Показати на карті вулканічні острови.

Картинки по запросу калімантан острови

Цей острів за походження..?

Підібрати слово прикметник, який характеризує материковий острови.

Показати на карті материкові острови.

 

1.Чому коралові острови можна зустріти лише в тропічних широтах ?

2.Чому в зоні Тихоокеанського вогняного кільця так багато вулканічних островів?

3.Чому всі найбільші за площею острови за походженням є материковими ?

4. Чому поблизу північно-східного узбережжя Австралії заборонена навігація морських кораблів?

 

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної активності

 

Хто хоче відчути смак моря? (звучить музика)

 

Прийом «Проблемне питання»

В одній скандинавській казці розповідається, нібито море солоне тому, що десь на його дні постійно працює чарівний солоний млин. У цьому є доля правди. Учені вважають, що «фабрикою» солі є серединно-океанічні рифти та підводні вулкани, якими сіль з магми потрапляє у воду.

Вам доводилось куштувати морську воду? Вона гірко-солона, неприємна на смак. Недарма люди, що зазнають аварії у відкритому морі, без запасу прісної води можуть загинути від спраги, тому що пити морську воду неможливо. Чому ж море солоне? Деякі вчені вважають, що в давні часи води морів були прісними. Хто ж їх згодом так сильно засолив? Та все ж ті самі крапельки води, вічні мандрівниці у світовому кругообігу води.

Річки, нестримно прагнучи до моря, пробивають собі шлях серед гірських порід, розчиняють деякі з них та несуть із собою частинки різних солей. І от вони дісталися моря, віддали свої води, які потім почали випаровуватися. Але випаровуючись, крапельки води залишають морю той маленький вантаж солей, що принесли із собою.

Солі надають морській воді специфічних властивостей, через які вона відрізняється від прісної. Наприклад, у морській воді легше плавати. Кількість солей у морській воді в різних частинах Світового океану неоднакова. Також відрізняється і температура вод Світового океану. Від чого ж залежить солоність і температура вод Світового океану? Ви зможете відповісти на це запитання, провівши дослідження сьогодні на уроці.

 

V. Вивчення нового матеріалу

Морська вода має ряд ознак, за якими її можна схарактеризувати: це колір, прозорість, смак, температура, хімічний склад, густина тощо. Зазначені ознаки є властивостями морської води.

Ми знаємо, що вода найчастіше відображає колір неба. Залежно від погоди вона може бути від темно-сірої до лагідно-блакитної. Але чому вода насправді має переважно синій колір? Відповідь досить проста. Коли промінь сонця потрапляє на поверхню води, усі кольори його спектру, за виключенням блакитного, швидко поглинаються. Тому ми спостерігаємо відтінки синього кольору, який “затримується” й відбивається водою.

Прозорість води залежитьвід вмісту механічних домішок у її складі: чим їх більше, тим менша прозорість.

У складі океанічної води виявлено практично всі наявні в природі хімічні елементи. Учені встановили, що співвідношення основних хімічних компонентів у морській воді та в крові людини і тварин практично однокове. Це є одним з доказів океанічного походження життя на Землі. 

Детальніше розглянемо основні властивості океанічних вод – температуру та солоність.

Солоність морської води

Пригадайте характерний гіркувато-солоний смак води, який відчувається під час купання в морі. Дуже важливою властивістю океанічних вод є її солоність. Скільки ж солі розчинено у океанічній воді? Важко собі навіть уявити. Якщо всю морську сіль у сухому вигляді рівномірно розподілити на земній поверхні, наша планета буде вкрита суцільним шаром солі завтовшки 150 м! 

Близько 80% від усіх розчинених у воді речовин припадає на добре нам відому кухонну сіль. Проте крім неї у водах Океану розчинені всі відомі на Землі речовини. Тому солоністю морської води вважають кількість розчинених в ній хімічних речовин. Вона визначається у кількості грамів хімічних речовин, що містяться в одному літрі води. Одиницею її виміру є г/л або проміле (‰), тобто тисячна частка від цілого. Середній показник солоності вод Світового океану становить 35‰. Це нагадує смак розчину однієї чайної ложки солі у склянці води. Найсолоніше вода у Червоному морі, солоність якого сягає 42‰. А найбільш прісним морем світу є Балтійське. Його солоність коливається в межах від 2 до 11‰. 

Завдання. Поміркуйте, в який спосіб у звичайних умовах можна виміряти солоність морської води. Яким чином можна прискорити цей процес?

Середній рівень солоності морської води зберігається на певних глибинах, де він практично не змінюється. На показник солоності поверхневих вод одночасно впливають різні чинники. Так, одні з них підвищують, а інші навпаки знижують солоність води. Звичайно, головну роль у зміні солоності поверхневого шару води відіграють випаровування та атмосферні опади. Тому вона, як і температура води, залежить від кліматичних умов та закономірно змінюється з широтою: від екватора до полюсів. 

Завдання. Порівняйте солоність окремих частин Світового океану із середньою океанічною та поясніть причини відмінностей:

І.    Аравійське море - 37‰;

ІІ.    Балтійське море - 5‰;

ІІІ.   Червоне море - 42 ‰.

Температура морської води

Температура води в Океані має свої закономірності і змінюється на поверхні та з глибиною. Нагріває води Світового океану Сонце, але лише верхні її шари. Нижче тепло передається шляхом постійного переміщення води. Найбільшу кількість тепла Світовий океан дістає в районі екватора. Саме тут зафіксовані найвищі температури поверхневих вод: до 29°С. На північ та на південь від екватора температура води поступово знижується. 

Завдання.

1. Пригадайте, як нагрівається повітря в тропосфері?

2. Як саме і чому змінюється температура повітря від екватора до полюсів? 

Температура поверхневих вод Світового океану так само, як і температура повітря, залежить від кута падіння сонячних променів на земну поверхню. Саме з цих причин вона зменшується від екватора до полюсів.

Океан поглинає водною поверхнею на 25-50% більше тепла, ніж суходіл. Тобто він виконує функцію велетенського котла центрального опалення Землі. Улітку Сонце нагріває поверхневі води, а взимку вода поступово віддає своє тепло атмосфері. Підраховано, що як би океани не утримували своє тепло, температура земної поверхні становила 6 -21ОС. Це майже на 35ОС нижче від позначок температури, яку ми маємо насправді.

Температура води в Океані змінюється також з глибиною. Зоною сонячного освітлення охоплюється лише шар води глибиною до 200 м. Нижче вода поступово холоднішає. Перші 700 м температура води стрімко знижується, а потім – значно повільніше. Тому на глибині 4000 м температура води в усіх океанах, не залежно від географічної широти становить 0ОС. А далі вона знову починає зростати. Цьому сприяє нагрівання води внутрішнім теплом Землі, яке надходить з астеносфери.

Отже, на розподіл температури вод Світового океану впливають зовнішні (сонячне тепло) та внутрішні (тепло нашої планети) чинники.

 

Завдання.

1. Пригадайте з тема “Атмосфера”, як розподіляються температура повітря та атмосферні опади на Землі.

2. Спробуйте визначити вплив зазначених показників клімату на рівень солоності поверхневих океанічних вод. 

Опріснюють морську воду річковий стік та танення льоду в океані (поміркуйте, чому?).

 

VI. Закріплення вивченого матеріалу

Вірю – не вірю

  1. Середня солоність вод Світового океану 35‰  (так).
  2. Найсолоніше море - Червоне море (так).
  3. Найменш солоне море – Чорне море (ні).
  4. Найхолодніше море - Червоне море (ні).
  5. Найтепліше море – Балтійське море (ні).
  6. У всіх морях і океанах Землі вода має гірко-солоний смак (так).
  7. Солоний смак воді додає кухонна сіль, гіркий  ̶  солі магнію (так).
  8. Температура  поверхневого шару  води в  Світовому океані   збільшується  від екватора до полюсів (ні).
  9. Температура замерзання солоної води нижча від 0°С (так).
  10.  Температура води Світового океану з глибиною збільшується (ні)
  11.  Океан  ̶  холодний, темний і солоний (так).
  12.  Але я хочу на море (так)

Прийом «Чомучка»

• Чому температура поверхневого шару океану від екватора в бік полюсів зменшується?

• Чому на великих глибинах солоність вод майже не змінюється?

• Чому океанічна вода замерзає не за 0 °С, а за –0,5 °С, –1,0 °С, а іноді й за –2,0 °С?

• Чому в Червоному морі солоність води вища за середню океанічну — 42 ‰?

VII. Підсумки уроку

Важливими характеристиками вод Світового океану є солоність і температура. Солоність поверхневих шарів Світового океану не однакова і залежить від кількості атмосферних опадів, притоку річкової води, танення льодовиків та випаровування водяної пари. Температура поверхневого шару Світового океану знижується від екваторіальних широт до полярних та з глибиною.

VIII. Домашнє завдання

• Опрацювати текст параграфа.

VI. РЕФЛЕКСІЯ

1. Що ви запам’ятали на уроці?

2. Що сподобалось?

3. Що було найскладніше на сьогоднішньому уроці?

4. Що найлегше було на уроці?

1

 

docx
Додано
29 грудня 2021
Переглядів
2541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку