Вплив людини на природу

Про матеріал
Дану презентацію можна використати на уроці до теми: Вплив людини на природу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив людини на природу

Номер слайду 2

Екологічна криза грізно нависла над усім світом. "Екологічна бомба" уповільненої дії, яку ми, всі країни і народи, посилено начиняємо "вибухівкою" із відходів виробничої діяльності, здатна спустошити наш спільний дім - планету Земля. Людина - частина природи, й найбільш небезпечні для нашої планети катастрофи й забруднення навколишнього середовища пов'язані саме з нею.

Номер слайду 3

Екологічні проблеми – це зміни стану довкілля, які можуть погіршити умови життєдіяльності людини. Можна виділити два аспекти екологічної проблеми: - екологічні кризи, що виникають внаслідок природніх процесів;- кризи, що викликані антропогенною дією і нераціональним природокористуванням.

Номер слайду 4

Вирубування лісів – призводить до зсувів ґрунтів. Вивітрювання верхнього родючого шару ґрунту

Номер слайду 5

Класифікація екологічних проблематмосферні (забруднення атмосфери);водні (виснаження і забруднення поверхневих і підземних вод, забруднення морів і океанів);порушення рельєфу і геологічної будови;ґрунтові (забруднення ґрунтів, ерозія, заболочування); зменшення та скорочення видової різноманітності рослин;порушення режиму природоохоронних територій.

Номер слайду 6

Те, що людина зробила з навколишньою природою, вже по своїм масштабам катастрофічно. В результаті вода забруднюється вже в повітрі, забруднена і сама атмосфера, знищені мільйони гектарів родючих ґрунтів, ядохімікатами і радіоактивними відходами заражена планета, величезних розмірів досягло обезліснення і опустелювання та багато, багато іншого. Але виникали і інші екологічні кризи. Впродовж століть людина безконтрольно брала все, що дає їй природа. Але, здається, природа хоче «помститися» за кожний невірний, необдуманий крок.

Номер слайду 7

Землетруси. Землетрус у Непалі 2015 року — котрий відбувся 25 квітня 2015 року. Кількість загиблих становила 7240 осіб. Поранення отримали понад 14 тис. осіб. Землетрус в Гаосюні 2016 року стався 6 лютого  амплітуда сягнула 6.4 бали. Загинуло щонайменше 94 особи, травмовано — 551, та 30 зникло безвісти.

Номер слайду 8

Землетрус в Гаюсюні, Тайвань

Номер слайду 9

В середньому щорічно на земній кулі відбувається один катастрофічний землетрус, 18 сильних, 120 середніх і близько мільйону слабких поштовхів. Декілька разів в десятиліття сейсмічні події приводять до катастроф. Наприклад, Тянь-Шаньський землетрус в Китаї в 1976 році забрав від 240 тисяч до 600 тисяч життів. В Китаї ж в 1556 році відбувся один із самих страшних за всю історію людства землетрус - тоді загинуло 800 тисяч чоловік.

Номер слайду 10

Люсі - штучно створений людською діяльністю (в результаті добування газу) грязьовий вулкан в Індонезії у 2006 році і виверження триває до нині. Внаслідок його діяльності було переміщено близько 50 тис. людей, житла яких були знищенні гарячим (+60 °C) брудом та водою. Також постраждали прилеглі міста. Було знищено криветкові ферми і рисові поля.

Номер слайду 11

Не меншу небезпеку являє собою забруднення планети. Світовий океан постійно забруднюється через розширення видобутку нафти на морських промислах. Величезні нафтові плями згубні для життя океану. В океан скидають мільйони тонн фосфору, свинцю, радіоактивних відходів. На кожен квадратний кілометр океанської води зараз припадає 17 т. різних викидів суші.

Номер слайду 12

Самою вразливою частиною природи стала прісна вода. Стічні води, пестициди, добрива, ртуть, миш’як, свинець і багато чого іншого в величезних кількостях попадають у ріки та озера. В результаті згубно діють на організм людини викликаючи низку захворювань.

Номер слайду 13

Кислотні дощі – містять двоокис сірки і окис азоту, що є наслідком функціонування теплових електростанцій і заводів, несуть загибель озерам і лісам.

Номер слайду 14

Озонові дірки Ослаблення озонового шару усилює потік сонячної радіації на Землю і викликає у людей зростання числа ракових захворювань шкіри. Також від підвищеного рівня випромінювання страждають рослини і тварини.

Номер слайду 15

Найстрашніша наруга над людяністю - це війна. На відміну від будь-яких звірів, людина здатна з неймовірною жорстокістю вбивати подібних до себе. Вченими підраховано, що за останні 6 тис. років люди пережили 14513 воєн, у яких загинулои більше 3640 млн чоловік. Вдумайтеся в цю страшну цифру: по суті, було вбито майже десяту частину населення планети.

pptx
Додано
30 грудня 2021
Переглядів
2982
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку