Урок 11 клас "Клас 11 ТЕМА УРОКУ: ГІБРИДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ: ОСНОВНІ ТИПИ СХРЕЩУВАНЬ ТА ЇХНІ НАСЛІДКИ. "

Про матеріал

Урок біології в 11 класі на тему: " ГІБРИДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ: ОСНОВНІ ТИПИ СХРЕЩУВАНЬ ТА ЇХНІ НАСЛІДКИ.", проведений в спеціальній школі для дітей з вадами слуху.

Перегляд файлу

Клас  11

 

ТЕМА УРОКУ: ГІБРИДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ: ОСНОВНІ ТИПИ СХРЕЩУВАНЬ ТА ЇХНІ НАСЛІДКИ.

 

Мета уроку:

Освітня: сформувати знання про закономірності успадкування, що визначає проміжне успадкування та третій закон Менделя; з’ясувати як відбувається успадкування ознак під час ди- та полігібридного схрещування;

Розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та знаходити закономірності процесів спадковості та мінливості живих організмів;

Виховна: на прикладі забезпечення спадковості та мінливості живих організмів виховувати розуміння єдності всіх біологічних процесів у живих організмах і важливості цих процесів для існування життя.

Обладнання і матеріали: підручники, схеми та таблиці ди- та полігібридного схрещування, розроблена практична робота

Базові поняття і терміни: закони Г. Менделя, дигібридне схрещування, полігібридне схрещування, проміжне успадкування.

 Тип уроку: комбінований.

Ключові компетентності: спілкування державною мовою; наукове розуміння природи, уміння аналізувати, формулювати висновки; знання та розуміння фундаментальних принципів біології; застосування математичних методів для розв’язування прикладних завдань з біології.

ХІД УРОКУ

ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

Мовна зарядка

 

ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ Й АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ.

2.1 Усне опитування. Інтерактивна вправа «Мікрофон»

Всі готували домашнє завдання. Тому вам легко буде дати відповіді на запитання.

1. Що таке генетика?

2. Що таке спадковість?

3. Що таке мінливість?

4. Що таке ген?

5. Які закони Менделя вам відомі?

 

 

 

 

 

 

 

ПОЯСНЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

ГІБРИДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ — це дослідження характеру успадкування ознак за допомогою системи схрещувань. Для здійснення цього аналізу отримують гібриди і вивчають результати успадкування їхніх ознак у ряді поколінь. При цьому потрібно враховувати взаємодії генів між собою, вплив умов середовища, внутрішні механізми мінливості тощо. Гібридологічний аналіз разом із молекулярно-генетичним та хромосомним є основними видами генетичного аналізу.

Класична схема гібридологічного аналізу включає такі етапи, як виділення гомозиготних батьківських форм, отримання від їхнього схрещування гібридів та схрещування цих гібридів першого покоління між собою для отримання гібридів другого покоління.

 

 

 

Гібридологічний аналіз дає змогу визначити: а) характер успадкування ознаки (виявити тип взаємодії генів і встановити кількість генів, що беруть участь у прояві ознаки); б) розташування генів, що досліджуються (у гомологічних чи негомологічних, у статевих чи аутосомах); в) групи зчеплення й інформацію для побудови генетичних карт хромосом та ін.

Гібридологічний аналіз широко застосовується не лише в генетиці, а й у селекції у поєднанні з методами гібридизації та оцінювання плідників за нащадками, в генетичній інженерії — для отримання організмів із заданими властивостями, у систематиці — для виявлення філогенетичної спорідненості різних видів організмів тощо

 

Які типи схрещувань застосовують для гібридологічного аналізу?

СХРЕЩУВАННЯ (у генетиці) — природне чи штучне поєднання генетичного матеріалу спадково різних клітин чи організмів з різними генотипами. Нащадків, що виникли від схрещування двох батьківських особин (позначають латинською літерою Р, від лат. parents — батьки), називають дочірніми особинами, або гібридами (позначають латинською літерою F, від лат. filia — дитина). У схемах схрещування на першому місці записують особину жіночої статі, позначають її знаком (дзеркало Венери), чоловічу стать позначають (щит і спис Марса). Схрещування між ними позначають знаком множення (х).

Розрізняють моно-, ди- й полігібридні, прості й складні, зворотні й реципрокні, споріднені й неспоріднені схрещування та ін.

 

ХАРАКТЕРИСТИКА ОКРЕМИХ ВИДІВ СХРЕЩУВАННЯ

А. Залежно від кількості пар проявів ознак, за якими різняться батьківські форми

Моногібридне

Схрещування батьківських особин, які різняться за однією парою альтернативних проявів ознак

Дигібридне

Схрещування батьківських особин, які різняться за двома парами альтернативних проявів ознак

Полігібридне

Схрещування батьківських особин, які різняться за трьома і більше парами альтернативних проявів ознак

Б. Залежно від особливостей

Зворотне

Схрещування F1 з однією з батьківських форм

Реципрокне

Система двох схрещувань (прямого і зворотного), в одному з яких організми з ознаками, що вивчаються, використовують як материнські, в іншому — як батьківські: 1) АА х аа; 2) аа х АА

Завдяки схрещуванням отримують потомство від батьків для визначення закономірностей успадкування ознак, розташування генів, що контролюють ці ознаки, взаємодії генів, ролі навколишнього середовища у формуванні ознак тощо.

Отже, схрещування є обов'язковим елементом гібридологічного аналізу, що є, в свою чергу, основним методом генетики.

УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ.

 (робота на дошці та в зошитах)

Задача 1.

Карі очі – домінантна ознака, блакитні – рецесивна. Темне волосся домінує над світлим. Темноволоса, дигомозиготна жінка з карими очима одружилась із блакитнооким, світловолосим чоловіком. Визначте, який генотип і фенотип можуть бути у дітей в цій родині.

  1.               Вправи з відпрацювання умінь і навичок розв’язування задач в умовах, які змінились.

Задача 2.

Карі очі – домінантна ознака, блакитні – рецесивна. Темне волосся домінує над світлим. Темноволоса, дигетерозиготна жінка з карими очима одружилась із світловолосим чоловіком та блакитними очима. Визначте, який фенотип можуть мати діти в цій родині.

 

ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ, РЕФЛЕКСІЯ

Прийом «Закінчи речення.»

-                     Сьогодні на уроці я зрозумів…

-                     Сьогодні на уроці я навчився…

-                     На цьому уроці мені було найважче…

-                     На цьому уроці найцікавішим було…

-                     Сьогодні на уроці я не зрозумів …

 

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Інкл
Додано
9 грудня 2023
Переглядів
289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку