Урок № 21 Малі архітектурні форми в садових композиці­ях. Призначення і види

Про матеріал
Урок № 21 Малі архітектурні форми в садових композиці­ях. Призначення і види.
Перегляд файлу

Малі архітектурні форми – це споруди, що виконують акцентну роль у декоративному оформленні, і призначені для функціонального навантаження у ландшафтному дизайні. Це невеликі будівлі, споруди та окремі конструкції, які крім естетичної привабливості несуть у собі практично-функціональне призначення.

Малі архітектурні форми в саду та їх види

Малі архітектурні форми в саду: призначення і види

Малі архітектурні форми своїми руками: споруди та елементи в ландшафтному  дизайні

Использование малых архитектурных форм в фото обзоре 2017 года!

Классификация малых архитектурных форм: МАФ по назначению, по материальному  исполнению, МАФ по применению растенийМалые архитектурные формы: яркие акценты в ландшафтном дизайне

Малые архитектурные формы для сада и дачи

Призначення малих архітектурних форм

Якщо говорити про призначення малих архітектурних форм в ландшафті, то воно може бути:

  • Декоративне - пристрій декоративних стін і огорож, будівництво альтанок і скульптур, організація водних об'єктів - басейни, фонтани, ставки та інше;
  • Для відпочинку і фізичної культури - різноманітні майданчики спортивного типу, гойдалки, стінки, корти і стадіони, пісочниці для дітей і так далі;
  • Масового використання - лавки і лавки, світильники та сходи, містки і стінки, вазони і декоративна скульптура, інше.

Малі архітектурні форми в саду: призначення і види Малі архітектурні форми в садових композиціях. Призначення і види.

https://rada.info/upload/users_files/24010753/1833f040aafa12b3ffba8051d27dd66f.jpg

 

https://rada.info/upload/users_files/24010753/f1e1d0c59d7ab9e1b08d7476e5945bdd.jpg

https://rada.info/upload/users_files/24010753/ad7eb446305fc989fb13053518ec57e6.jpg

Основні види МАФ:

Альтанки

https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/besedka_ukraina.jpg
 

Альтанка - легка крита споруда для відпочинку або захисту від дощу і сонця.
Садові альтанки - це затишне місце для дитячих ігор і дорослих посиденьок. Вони вкриють вас в легку негоду і стануть справжнім порятунком від жаркого сонця. Можливість використовувати цю конструкцію практично цілий рік, мабуть, і призводить до того, що рано чи пізно всякий господар замислюється про таке корисному придбанні.

https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/gazebo.jpgАльтанки для дачі - ефектний елемент ландшафтного дизайну, який відразу притягує до себе увагу. Саме тому важливо, щоб дана конструкція мала привабливий зовнішній вигляд і була добротно виконана, завдяки чому вона зможе стати справжньою гордістю власників заміського будинку.

Незважаючи на те, що метал нині в моді, цей матеріал не підходить для альтанки. Влітку металева конструкція замість прохолодного місця відпочинку стане справжньою розпеченою сковорідкою, а навесні та восени - «крижинкою», перебувати в якій буде просто некомфортно. З цього варто зробити висновок, що ідеальним варіантом для дачі будуть дерев'яні альтанки. Цей матеріал екологічний і не боїться примх природи. А після обробки спеціальним антисептиком він стає невразливим з боку мікроорганізмів.
 

Бесідка-барбекю
https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/besedki-s-barbekyu_2.jpg
 

Мода на альтанки-барбекю прийшла до нас з Європи, як і багато інших речей. Напевно ви теж бачили у фільмах, як американці і європейці відпочивають у дворах своїх приватних будинків. Барбекю на свіжому повітрі для них звична справа, при цьому не обов'язково виїжджати за місто, якщо можна облаштувати все в своєму саду. У нас же така можливість частіше надається на дачі або в заміських будинках, так як багато людей вважають за краще жити в квартирах.

https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/besedka-barbeku.jpgНайпоширеніший вид альтанки-барбекю - це з побудованої всередині її садовою піччю з цегли або каменю. Проект такої альтанки з барбекю можна замовити в будівельній фірмі, там же можна замовити і її будівництво, але витрати будуть в рази вище, ніж якщо б ви побудували альтанку з піччю або каміном своїми руками.

Альтанка з піччю-мангалом являє собою напіввідкритий павільйон, що нагадує перголи. На задній його стіні розташовується побудована піч-барбекю або навіть обладнана ціла літня кухня. Коли будується піч, обов'язково передбачається витяжка, яка може бути як окремим елементом, так і побудованої разом з піччю. 

 

Ротонди

https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/derevjana_rotonda-2.jpg


https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/derevjana_rotonda.jpgУ величезній різноманітності розмірів і форм варто звернути увагу на такий елегантний, але в той же час функціональний вид дачної конструкції, як ротонда. Вона являє собою споруду круглої форми, що складається з колон, що підтримують дах. Невисокі стіни, що з'єднують колони, створять ефект самоти і захистять від протягів в негоду. Всередині неї можна помістити лавки або м'які сидіння, які в поєднанні з круглим столом створять теплу, сімейну атмосферу.
 

Газебо

https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/derevjannoe_gazebo-1.jpg
 

Gazebo (Газебо) - це архітектурний термін, позначає оглядовий майданчик, альтанку з гарним виглядом, зазвичай коштує в саду, парку; російськомовний термін - «бельведер» або «альтанка»).

 

Ковані альтанки, (оглядові і т.д.)

https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/altanka-besedka.jpg
 

Бельведери - малі архітектурні форми небаченої красиБельведер-альтанка на пагорбі
https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/belveder-1.jpg
 

https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/belveder.jpgБельведер (від італ. Bello - красивий, vedere - дивитися). Спочатку це була надбудова над будинком (вишка), звідки відкривався гарний вид. Згодом бельведер - це окрема будівля на пагорбі, височини для милування навколишнім пейзажем. За геометрії бельведер може бути будь-якої форми - круглий, шестикутний, квадратний і т. д. Наявність колонади - не обов'язкова вимога, але в переважній кількості бельведерів колонада присутній. Бельведер, як правило, не має перекриття (купола).
 

Перголи - ефектне прикраса саду або скверуНавіси

https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/derevjannuj_naves.jpg

Дерев'яний навіс користується популярністю серед всіляких дачних і присадибних споруд, так як навіс - найбільш універсальний вид споруди і може використовуватися для різних цілей залежно від сезону і потреб господаря.

Дерев'яний навіс можна використовувати як місце для зберігання автомобіля, мотоцикла, велосипеда або човна. Споруда гаража - вельми дороге задоволення, навіс ж заощадить ваш час і кошти.

У теплий сезон навіс можна використовувати як спрощений варіант літньої альтанки, де завжди можна сховатися від пекучого сонця або дощу. Досить поставити садові меблі, мангал - і можна кликати гостей. Під навісом можливо обладнати майданчик для дитячих ігор. Або використовувати його як сховище для інвентарю, дров і т.п.


Пергола


https://img.ukr.bio/data/articles/img/650/pergola-patio.jpg
 

Пергола - це наскрізний дах з балок, які спираються на стовпи збагатошарових планок.

Арки

Ще один вид архітектурних малих форм, який можна віднести до опор. Арки часто стають місцем проживання рослинності, так званими, основами під живі стіни. Але, що набагато частіше, арки встановлюються на вході у двір або між різними зонами парку, саду, території. Сьогодні відомі не тільки класичні арки з каменю або цегли, але і металеві, дерев'яні, пластикові арки, на які покладається приблизно та ж функція.

Будучи давнім, і навіть класичним елементом, арки здатні урізноманітнити дизайн будь-якого саду, незалежно від площі території і розмірів архітектурної форми.

Арки для дачних ділянок - класичний елемент ландшафтного дизайну

Арки для дачних ділянок - класичний елемент ландшафтного дизайну

 

Містки

Містки можуть бути дерев'яні і металеві, бруковані і колод, плоскі і вигнуті, з симпатичними і зручними перилами або без них. Містки завжди були дуже цікавим доповненням дачної території, особливо, якщо там є водойма - ставок або озеро. Містки встановлюються в садах і парках, штучних лісах і скверах, щоб надати натуральності і нікого комфорту.

Дуже часто, поряд з містками розташовується відповідна рослинність, лавки, освітлювальні елементи, які у вечірній час якось по-своєму і дуже особливо виділяють довколишні малі архітектурні форми в саду. З таким оформленням, максимальна підтримка романического стилю в ландшафті забезпечена.

Містки в саду - практичний і симпатичний елемент дизайну території

Містки в саду - практичний і симпатичний елемент дизайну території

Класична садова скульптура

З давніх часів, садова скульптура вважається символом смаку, такту, величності. Вона присутня в античних парках і музейних скверах, а на дачі потрапляє вкрай рідко. Ні, звичайно можна зустріти садову скульптуру, але вже нашого часу, висічений з каменю або вилиту з бетону, скажімо, в парку біля дорогого будинку, але оригінальності в них мало - ангели, леви і колони. Але, навіть таке оформлення допомагає домогтися неймовірного успіху в ландшафті, особливо, якщо розстановкою подібних архітектурних елементів займається професіонал.

За великим рахунком, дуже шкода, що садова класична скульптура доступна не всім, але, з іншого боку, і не на кожній дачі буде виглядати подібна архітектура, а тому, шкодувати не варто, а якщо таке відчуття є, то ставте цілі і досягайте їх.

Класична садова скульптура на дачі

Класична садова скульптура на дачі

Сучасна садова скульптура

Тут вже набагато простіше і, якщо чесно, навіть цікавіше, адже тепер не потрібно шукати гіпсові монументи або шикарні фігури з каменю за нечуваними цінами, які підтримають тільки класичні античні стилі. Завжди можна звернути увагу і на малі архітектурні форми для нас, наших дачних територій та сучасного настрою - мініатюрні авто, копії замків і споруд, стилізовані фігурки з гіпсу з підсвічуванням та інше.

Відмінно виглядає сучасна скульптура в саду, під тінню гілок дорослих дерев, на газоні, біля густої рослинності або водойм, при вході на територію дачі, у вигляді похмурих, або навпаки, дуже веселих та гостинних охоронців.

Сучасна садова скульптура на території дачі

Сучасна садова скульптура на території дачі

Контейнери і вазони

Ми багато говорили про ємностях для квітів та інших рослин, але тепер знову піднімемо цю тему. Вазони та контейнери можуть зіграти дуже помітну роль в оформленні садового простору. Тепер, це не звичайні ємності для висаджування рослин, але і самостійний декор, який може змінити дуже багато. Тут все має значення - колір, розмір, форма, матеріал виготовлення, текстури і візерунки, рослини всередині і додаткові елементи.

Досить часто, на території саду встановлюються не просто вазони або контейнери, а деякі видозмінені предмети, які й відіграють роль. Це можуть бути найрізноманітніші конструкції, які використовуються для якісної підтримки обраного стилю, розстановки акцентів або навіть для поділу території.

 

Малі архітектурні форми в саду можуть бути найрізноманітнішими, маленькими і великими, простими і складними, дешевими і дорогими, але якщо вибрати ландшафтний елемент правильно, ви зможете внести в ділянку кардинальні зміни, і підвищити його естетичну цінність в кілька разів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. РЦПО Богодухівський
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Dolzhenkov Sergej
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 січня 2023
Переглядів
3223
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку