Урок 21. "Неметали. Загальна характеристика неметалів. Фізичні властивості"

Про матеріал
Розробка уроку з хімії для 11 класу на тему: "Неметали. Загальна характеристика неметалів. Фізичні властивості"
Перегляд файлу

Клас: 11                                                                                                             Дата

Урок 21. Неметали. Загальна характеристика неметалів. Фізичні властивості.

Мета: поглибити знання учнів про поширення неметалічних елементів; повторити основні групи неметалів; продовжити розвивати уміння працювати із ПСХЕ.

Тип уроку: комбінований.

Форми роботи: мозковий штурм, фронтальна бесіда, розповідь учителя.

Обладнання: презентація до уроку, ПСХЕ.

Хід роботи

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Хімія вивчає речовини. Узагальнення та поглиблення хімічних знань про неметали – є метою нашої подальшої співпраці на уроках хімії. Розмова буде йти про неметали. А чому саме про них? В природі хімічних елементів металів набагато більше ніж неметалів. Але неметали виходять на перший план по розповсюдженню та значенню їх в існуванні планети Земля, нашому житті. Чому саме неметали? Пропоную почати розбиратися.

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Неметалічні елементи й прості речовини-неметали.

У періодичній системі неметалічні елементи розміщені в правій верхній частині від діагоналі, яку умовно можна провести від Бору до Астату. Їх значно менше, ніж металічних. Атоми неметалічних елементів мають на зовнішньому енергетичному рівні досить велику кількість електронів (4-8). Тому, вступаючи в хімічну взаємодію з іншими елементами, вони переважно приєднують електрони, утворюючи негативно заряджені йони — аніони. Наприклад:

Cl0 + 1е = Cl-             S0 + 2е = S2-                N0 + 3е = N3-

Поясніть самостійно, чому Гідроген утворює і катіон Н+, і аніон Н-.

Вам відомо, що в періоді зі збільшенням зарядів атомних ядер зменшується радіус атома й збільшується кількість електронів на зовнішньому енергетичному рівні, а отже, здатність приєднувати електрони зростає. У групі — радіус атома зменшується знизу вверх, тому здатність приєднувати електрони теж посилюється. Оскільки Флуор у періодичній системі розташований у правій частині й найвище, то він проявляє найбільш виражені неметалічні властивості.

Крім йонних сполук, неметалічні елементи утворюють прості та складні речовини з ковалентним зв'язком. Наприклад, у простих речовинах складу Н2, Cl2, I2, N2 між атомами утворюються спільні електронні пари, рівновіддалені від обох ядер атомів, тобто зв'язок ковалентний неполярний. Інертні гази — одноатомні. У складних речовинах, утворених неметалічними елементами складу Н2О, НСl, CO2, SO3, між атомами наявний ковалентний полярний зв'язок.

Поясніть механізми утворення ковалентного неполярного й полярного зв'язків.

Неметалічні елементи утворюють прості речовини-неметали. Їм властива молекулярна будова — у вузлах молекулярних кристалічних ґраток розміщуються неполярні молекули. Крім того, у багатьох неметалів наявні атомні кристалічні ґратки. Це алмаз і графіт,бор В, червоний фосфор Р.

Фізичні властивості неметалів.

Неметали за нормальних умов перебувають у різних агрегатних станах: газоподібному (кисень, водень, хлор, азот, фтор), рідкому (бром) і твердому (вуглець, сірка, фосфор).

Це речовини, які не мають металічного блиску, їм невластива електро- й теплопровідність. Якщо вдарити по шматку сірки, вона легко розпадається на дрібні частини, що підтверджує її крихкість. Неметалам з молекулярними кристалічними ґратками властиві низькі температури плавлення та кипіння, висока леткість. Неметали мають різний колір: йод — фіолетовий, бром — бурий, хлор — жовто-зелений, сірка — жовтий, графіт — чорно-сірий. Водень, кисень, азот — безбарвні гази. Усі ці фізичні властивості взято за основу класифікації простих речовин на метали й неметали.

 

IV. Підбиття підсумків урок

V. Домашнє завдання

Вивчити матеріал за підручником, параграфи 14, 15, 16 ст. 90-91.

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
6 січня 2023
Переглядів
1514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку