Урок 21 "Професії в кінематографі" для 9 клачу

Про матеріал

Даний урок дозволяє глибше та цікавіше поринути у світ створення кіно. Допомагає дізнатися про професії, що задіяні при створені кінематографічних стрічок.

Перегляд файлу

Вчитель музичного мистецтва 

Миколаївської ЗОШ №48

Чеховська Н. П  Мистецтво 9 клас   

Урок 21

Професії та школи у кінематографі

 

Тема. Професії у кінематографі

Мета. Ознайомити учнів з професіями кінематографа. Розкрити своєрідність кожної професії. Ознайомити з характерними особливостями кожної з професій кінематографу.   Засвоїти поняття «кінорежисер», «сценарист», «актор», «актриса», «кінооператор», «кінокомпозитор», «продюсер». Поглибити знання про основні жанри кіно та їх особливості. Формувати вміння давати чіткі відповіді на запитання, аргументувати свою думку, конкретизувати набуті знання, збагачувати словниковий запас. Розвивати інтерес до кінематографу, вчити визначати функції та важливість кожної професії при створенні фільму. Виховувати інтерес до кіномистецтва, основи естетичного світосприйняття, заохочувати до духовного збагачення.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

        Обладнання:      комп’ютер,      мультимедійна      презентація,        підручник

«Мистецтво» 9 клас (автор Масол Л.), музичний інструмент.

 

ХІД УРОКУ

І. Вхід під під звучання музики. Організаційний момент. 

 

ІІ. Актуалізація опорних знань. Індивідуальне опитування.

v Назвіть основні жанри кіно та їхні особливості.

v Які музичні фільми увійшли до скарбниці світового кіномистецтва?

v Які мистецькі стилі знайшли відображення в кінематографі? ІІІ. Мотивація навчання.

«Кіно - справа колективна. Далеко не все залежить від актора.»

Леонід Куравльов «Кіно - мистецтво режисерське, тому можна зробити з бовдура симпатичного, чарівного артиста, навіть кумира.»

Дмитро Пєвцов

¸ Заперечте, або погодьтеся  з думками видатних людей. Поділіться міркуваннями

ІV. Вивчення нової теми 

Мистецтвознавчий матеріал

Спочатку 20-століття кінематограф активно розвивався. Фільми ставали довшими, кольорова гамма - різноманітнішою, гра акторів виразнішою. Разом з цим збільшувалася і кількість людей, задіяних у створенні кінокартин. Так з'явилося в корні нове професійне спрямування, нерозривно пов'язане з кінематографом. Кіноіндустрія об'єднала людей різних спеціальностей, які мали одну мету - створювати красиві і захоплюючі кінофільми.

Чи знаєш, що в кінематографі більше 40 професій? Сьогодні ми дізнаємося про них більш докладно.

Професії в кінематографі умовно діляться на кілька категорій.

• це люди, пов'язані безпосередньо зі сценічним

Перша категорія. 

Отже, з чого починається кіно? Неважливо, художній фільм або документальний, робота над ним починається зі сценарію.

Сценарист - автор сценарію для фільму або телесеріалу, вистави, комп'ютерної гри.

ОСОБИСТІ ЯКОСТІ:

                                       

Більшість сценаристів, які стали з часом знаменитими, починають свої сценарії з обмірковування сюжету. Це означає, що вони складають сценарії, навіть не будучи найнятими на роботу або не отримуючи оплату.

Сценарист може складати оригінальний сюжет або ж адаптувати існуючий для зйомки фільму. Адаптований сценарій для кіно чи телебачення переважно складається з перекладу літературних творів. Сценарист пише сценарії для будь-яких фільмів, в тому числі документальних.

Ще однією професією, яку відносять до першої категорії є режисер фільму. 

Кінорежисер – це одна з основних професій в мистецтві кіно, керівний учасник процесу створення фільму, який відповідає за художню та сценічну складові картини. Режисер працює на основі літературного сценарію, який пише сценарист.

ОСОБИСТІ ЯКОСТІ:

                                      

Існує три напрямки кінорежисури: 

ігрове, 

документальне, анімаційне кіно.

 Перше пішло від режисера Жорж Мельєс. Документалісти беруть свій початок з братів Люм'єр. До появи звукового кінематографа основним завданням режисера була постановка гегів і пантомім. Відомі кінорежисери того часу: Чарлі Чаплін, Бастер Кітон, а в СРСР - Сергій Ейзенштейн. З появою звукового кіно у режисера додалося роботи по постановці діалогових сцен, музичного оформлення, яке він робив за участю композитора. У типовому випадку в обов'язки режисера входить:

1.     визначення загального художнього стилю фільму;

2.     реалізація сценарію;

3.     керівництво акторами, як з точки зору мізансцени, так і з точки зору манери гри і інших виразних засобів; 4. керівництво роботою оператора;

5. керівництво монтажем фільму.

Найвидатнішим кінорежисером за всю історію кіно фахівці вважають

Стівена Спілберга (походить із родини емігрантів з України). Митець стверджує ідеали гуманізму в усіх своїх стрічках, незалежно від їх жанру: «Щелепи» (фільм-катастрофа); «Інопланетянин» (космічна дилогія); низка фільмів про Індіану Джонса (пригодницький фільм);«Парк Юрського періоду» (фантастика з елементами фільму жахів);«Врятувати рядового Райана» (військова драма); «Злови мене, якщо зможеш» (фільм-біографія), «Список Шиндлера» (психологічна драма про трагедію Гол окосту). Бездоганна професійна майстерність автора 397 фільмів, чимало з яких стали культовими, зумовила високі оцінки його творчості. Спілберг триразовий лауреат премії «Оскар», неодноразовий володар «Золотого глобуса» та інших престижних кінопремій.

Кінорежисер — не лише чоловіча професія. Фільми, зняті жінками, також мають широке визнання. Наприклад, Кетрін Бігелоу є першою жінкою, яка отримала «Оскар» як режисер за фільм «Повелитель бурі». Ця стрічка була номінована в 9 категоріях і удостоїлася 6 оскарівських статуеток, зокрема найголовнішої — «Кращий фільм». Картина стала лідером прокату, і в цьому є особиста заслуга К. Бігелоу. Стрічка обійшла за кількістю і значущістю нагород касовий «Аватар» Дж. Кемерона.

¸ Як ви розумієте слово «кастинг»?

 

Мистецька скарбничка

Кастинг (англ. Casting, прослуховування, кінопроби) — вибір серед претендентів людини, в найбільшій мірі відповідного творчому задуму. 

 

V. «Сходинка творчості». Виконання творчого завдання.

Творче завдання.

v Пофантазуйте. Якби ви були режисером, то в якому б жанрі працювати? Чому? Який сюжет  би обрали для зйомки фільму? Кого з акторів затвердили б на головні ролі? Чому?

 

Ключовими фігурами театрального дії у фільмі в першу чергу є кіноактори.

Кіноактор — людина, що професійно знімається в кіно. Участь у зйомках документальних та публіцистичних стрічках не означає, що людина, яку знімають, стає кіноактором (хоча можливі винятки). Найчастіше кіноактор грає роль, уособлюючи в собі образ іншої людини (персонажа). Кіноактор зазвичай вчиться в театрі, але з можливістю знатися в кіно стає кіноактором

Обмежений і недалека людина ніколи не зможе бути хорошим актором і захопити глядача. Крім уміння цілком віддаватися професію, важливо ще і невпинно розвивати самого себе як особистість.

Творчість – це основна стихія актора, він повинен бути повністю відданий йому у всіх проявах. Обов’язково потрібно багато читати, розумітися в літературі, архітектурі, музиці і живопису, оточувати себе красивими незвичайними речами.

Актор проявляє себе не тільки на театральних підмостках, але і в звичайному житті. Він повинен вміти грамотно і красиво розмовляти, захоплювати людей своєю мовою, служити зразком художнього смаку і стилю. Для того щоб витримати постійні перевтілення, знадобиться багата фантазія, сміливість і готовність до експериментів. У кіно акторам нерідко доводиться виконувати складні і часом навіть небезпечні трюки, освоювати нові навички – танці, стрілянину, їзду на коні або керування мотоциклом.

Легкообучаемость і стресостійкість в цій справі тільки вітаються. Плюси і мінуси професії актор Переваги:

       сцена дозволяє людині спробувати себе в різних ролях: короля, бродяги, жінки або чоловіки. Відмінний життєвий досвід;

       часто актори подорожують по всьому світу в рамках гастролей або зйомок;       слава і народна любов, натовпи шанувальників;         цікава, творча професія. Недоліки:

       в професії актора можуть бути затишшя і бурхливі сплески. Потрібно постійно вдосконалювати свою майстерність;

       представники даної професії живуть своєю роботою. Варто бути готовим до браку часу на особисте життя;

       нерідко на знімальному майданчику актори отримують травми.

ОСОБИСТІ ЯКОСТІ:

 

¸ Яких відомих акторів і актрис ви знаєте?

¸ В яких фільмах вони знімалися?

Але існують майстри перевтілень, які не вкладаються в рамки певного типажу. Вони так кардинально змінюються у своїх ролях, що жоден образ за ними не закріплюється. Британський актор Деніел Дей-Льюїс, єдиний в історії кіно тричі удостоєний премії «Оскар» за кращу роль, вважається мірилом проникнення в образ. Кожну свою роль він буквально проживає (потім, до речі, роками відходить від неї), приносить на екран радикально новий образ, тому його акторська енергія проникає в душу глядача. Американський актор і кінорежисер Шон Пенн — один з найтитуло- ваніших акторів сучасності, призер трьох найбільших кінофестивалів світу: Каннського, Венеційського (двічі) і Берлінського, двічі лауреат премії «Оскар» за головні ролі. У чому ж секрет такого успіху? Свій неповторний акторський перформанс він забезпечує в будь-якій ролі: відомого політика чи адвоката, рок-музикантачи джаз-гітариста, навіть розумово відсталої людини.

Над кожним фільмом працює дуже велика кількість професіоналів. Тому, виділяють навіть окремі цехи: художній та музичний.

Якщо говорити про художній цех, то  дуже важливу роль у його діяльності відіграє художник- постановник.

 

 Саме він:

Розроблює і здійснює під керівництвом кінорежисера-постановника загальний творчий задум зображально-декораційного вирішення і оформлення художнього ігрового фільму. 

Забезпечує зображальне вирішення фільму, його тональний і колористичний лад, образне розкриття епохи і побуту, єдність стильового вирішення всього фільму у відповідності до авторського сценарію і режисерського трактування. 

Визначає просторову композицію і масштаб знімальних об’єктів і сцен, їх настрій, тональність, колорит, характер композиції світла, їх сценічні можливості, можливості одержання художньо-виразного зображення монтажних планів сцен, подій. 

Вивчає матеріали (архітектурний, побутовий, іконографічний, фольклорний тощо), пов’язані з постановкою фільму. 

ОСОБИСТІ ЯКОСТІ:

                             

Художник-постановник має багато асистентів, тобто фахівців, що також входять в художній цех:

ü Художник-костюмер – що вигадує ескіз, а швейний цех втілює задум у життя;

ü Костюмер – що фахівець, відповідальний за зберігання і підготовку костюмів в театрі або на кіностудії.

ü Художник-гример - що вигадує художній образ макіяжу і гриму акторів, залежно від специфіки сцен та образу. Наприклад, застосування єфекту старіння, накладання бороди, вусів, перук, імітація ран.

ü Гример -  фахівець, що відповідальний за правильність оформлення образу персонажа, відповідно до рекомендацій  художника-гримера.

ü Декоратор – це спеціаліст, в обов'язки якого входить створення художнього образу оформлення інтер'єру, де проходять зйомки фільму.

ü Реквізитор – це людина, що відповідно до побажань декоратора, розставляє меблі та реквізит: килими, лампи, книжки.

ü Бутафор –        спеціаліст, що     імітує          поверхні(мармурові      колони, барельефи)

У кінематографі існує далеко не одна кіноадаптація відомої казки «Пригоди Аліси в Країні чудес» Льюїса Керролла. Однак картина, знята майстром фентезі Тімом Бертоном, стала, мабуть, найяскравішою з-поміж них. І чимала заслуга в цьому художника-постановника Роберта Стромберга. Вдруге після успіху «Аватара» він отримав оскарівську статуетку й інші престижні нагороди за цю казку, чим підтвердив репутацію кращого американського художника-постановника.

Музичний цех цікавий тим, що саме в ньому розробляється та музика, що змушує нас радіти за героїв, переживати за них та навіть відчувати скорботу. Все це сила музики, якою майстерно володіють працівники даного цеху. 

                                                            

А це:

Ø  Кінокомпозитор – це спеціаліст, що створює головну мелодію фільму(лейтмотив всього фільму).

Ø  Звукорежисер – це фахівець, що створює звукові образи та керує музичними редакторами.

Ø  Звукооператор – це спеціаліст, що керує роботою щодо створення і здійснення звукового вирішення фільму у відповідності із загальним художнім задумом.

Ø  Звукоінженер – фахівець з обслуговування звукового обладнання.

Ø  Саунт-дизайнер – спеціаліст, що створює звукові ефекти, які не мають аналогів в природі.

 

Мистецька скарбничка

Саундтрек (з англ. Soundtrack) - музичний супровід будь-якого матеріалу: фільму, мюзиклу, аніме, телепередачі, комп'ютерної гри, тощо.

 

Саундтреки до близько 150 голлівудських фільмів, насамперед бойовиків і трилерів, подарував сучасникам Ганс Циммер. Німецький кінокомпозитор написав музику до таких фільмів, як «Людина дощу», «Темний лицар», «Шерлок Холмс», «Ангели і демони», «Інтерстеллар», «Робот на ім’я Чаппі», «Код да Вінчі», «Останній самурай», трилогії «Бетмен»; також для високо бюджетних фільмів: «Місія нездійсненна 2», «Гладіатор», серії фільмів «Пірати Карибського моря». Його музика зачіпає щось глибинне, викликаючи потік емоцій і переживань. За музику до мультфільму «Король Лев» Циммер був удостоєний премії «Оскар» (1995). Митець — дворазовий лауреат премії «Золотий глобус», триразовий лауреат премії «Греммі», він удостоєний зірки на знаменитій. А л е ї слави в Голлівуді. Як піонер у використанні синтезаторів Циммер вперш почав інтегрувати цифрову музику з оркестровими аранжуваннями. У списку «100 геніїв сучасності», складеному газетою The Daily Telegraph, Ганс Циммер займає 72-е місце.

 

¸ Назвіть композиторів, які писали музику для кінофільмів.

 

Прослуховування саундтреків з мультфільму «Король лев» і фільмів

«Пірати Карибського моря», «Код да Вінчі»

 

Друга категорія професій кінематографа пов'язана безпосередньо з технічною стороною створення фільму. Тут список фахівців величезний. Найяскравішим представником є – кінооператор.

Кінооператор - професія в кінематографі. Кінооператор - людина, що знімає фільм на кінокамеру. Він відповідальний за образотворче рішення фільму. Оператор - фахівець, який знає образотворчі можливості освітлення, кіно- і відеоапаратури, оптичних приладів.

ОСОБИСТІ ЯКОСТІ:

Оператор створює образотворче рішення фільму спільно з режисером і художником. Є однією з ключових фігур в створенні кіно- і теле- фільмів усіх видів: художніх, ігрових, документальних, наукових та багатьох інших. Найвидатніший із сучасних операторів Свен Нюквіст є володарем багатьох кінопремій, зокрема двох «Оскарів» за кращу операторську роботу. Упродовж півстолітнього творчого шляху він довів до досконалості мистецтво кінооператора, знявши понад 120 фільмів.

При появі складних сцен і спецефектів до професій кінематографа приєдналися і каскадери - спеціально навчені люди, які виконують трюки, небезпечні для життя. Сьогодні без не обходиться практично жоден фільм. При появі складних сцен і спецефектів до професій кінематографа приєдналися постановники трюків – які створюють на екрані ілюзію дій, неможливих у реальності, та каскадери - спеціально навчені люди, які виконують трюки, небезпечні для життя. Також у кінематографі є людина, відповідальна за виконання чистової збірки картини, — монтажер (нерідко це робить сам режисер-постановник). Монтажер звуку синхронно зображенню поєднує всі звукові компоненти фільму: записані музичні фрагменти, репліки й інші звуки (шерехтіння, тупотіння, сміх, постріли, гомін тощо). Сьогодні без не обходиться практично жоден фільм.

Раніше в кінематографі існувала посада «Директор фільму». Це людина, яка відповідає за організаційну та фінансову сторону роботи. Сьогодні подібні функції виконує продюсер, він центральна фігура в створенні нової картини - вибирає сценарій і режисера, стежить за фінансами.. Продюсер бере участь у всіх стадіях створення фільму, від початку розробки до початку прокату.

Професія, пов'язана з кінопрокатом, називається кіномеханік. Раніше цей фахівець повністю здійснював демонстрацію фільму. Сьогодні технології змінилися, і більшість функцій кінопоказу здійснюється автоматично, за допомогою спеціальної техніки.

VІ. Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія.

v Назвіть основні професії задіяні в кіноіндустрії.

v Розкажіть про особливості однієї з них, що найбільше зацікавила.

v Дайте власне визначення терміну «кінооператор».

v Дайте власне визначення терміну «кінорежисер».

v Дайте власне визначення терміну «кіноактор».

 

VІІ. Домашнє завдання.

v Підготуйте слайд-шоу на тему «Мій улюблений актор/актриса»

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Паска Ольга
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  Larisa
    Дякую за роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pdf
Додано
19 квітня 2018
Переглядів
21446
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку