Урок 23. "ЯВИЩЕ АДСОРБЦІЇ"

Про матеріал
Розробка уроку для учнів 11 класу Тема 4. Неорганічні речовини та їх властивості Урок "Явище адсорбції"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Явище адсорбції

Номер слайду 2

НІКОЛИ НЕ ВВАЖАЙ, ЩО ТИ ЗНАЄШ ВСЕ, ЩО ТОБІ БІЛЬШ НЕМА ЧОМУ НАВЧАТИСЯ М.Д. ЗЕЛІНСЬКИЙ

Номер слайду 3

Номер слайду 4

*

Номер слайду 5

Адсорбція  Адсорбція — явище поглинання газоподібних або розчинених речовин, поглинання молекул, йонів поверхневим шаром твердої речовини. Термін адсорбция  походить від латинських слів ad — на, біля і sorbere — поглинати. Речовину, яка здатна адсорбувати на своїй поверхні інші речовини, називають адсорбентом. Найважливішими адсорбентами є деревне вугілля, активоване вугілля, силікагель, деякі силікатні мінерали.

Номер слайду 6

Адсорбція  Адсорбент - тверда, або рідка речовина, на поверхні частинок якої відбувається адсорбція.  Адсорбенти- це високодисперсні природні та штучні пористі речовини з великою зовнішньою , або внутрішньою поверхнею, на якій протікає адсорбція газів чи рідин.  Адсорбат – речовина, що поглинається поверхнею іншої речовини (тіла) Адсорбат – речовина, що концентрується на поверхні в процесі адсорбції.

Номер слайду 7

Адсорбція.

Номер слайду 8

Адсорбція Адсорбція відома людству з давніх-давен, її широко використовують у наші дні. Ще в Стародавньому Єгипті, Індії, Греції деревне вугілля та глину як сорбенти використовували для очищення води, пива, вина та під час лікування отруєнь, дизентерії, гепатиту тощо Очищення води в давнину. У велике глиняне горнятко з дірками в споді насипали шар крупного гравію, потім - шари піску, деревного вугілля, знов піску й гравію. У горнятко наливали воду, яка поступово проходила крізь шари фільтрувальних матеріалів і стікала в посудину

Номер слайду 9

Адсорбція Адсорбційні явища, поширені в живій і неживій природі.  Легенева тканина адсорбує кисень, який транспортується в організмі за участю гемоглобіну крові. Обмін речовин і енергії також відбувається внаслідок здатності поверхні біологічних мембран адсорбувати (поглинати) і десорбувати (вивільняти) речовини. Відчуття запаху та смаку теж пов’язані з адсорбцією.

Номер слайду 10

Адсорбція Цікаво і пізнавально. «Пластунське лікування» - дорогоцінний спадок наших предків. Пластуни на Січі мали свій окремий курінь. Допомагали пластунам їхні тайни-секрети. Насамперед - медичні. Коли ж доводилося пити воду застояну, болотяну, бо іншої не було, то перед тим ковтали жменьку вугілля ( деревного вугілля), узятого з багаття (невеликий запас його завжди мав із собою пластун). (За Анатолієм Пастернаком). Деревне вугілля можно добути нагріванням деревини без доступу повітря. Завдяки пористій поверхні (площа поверхні вугілля масою 1 г становить 400-800 м2) воно добре поглинає гази та розчинені речовини. Задля збільшення поглинальної здатності деревне вугілля обробляють гарячою водяною парою. Таке вугілля називають активованим.

Номер слайду 11

Адсорбція

Номер слайду 12

Процеси адсорбція та абсорбція. Суттєві відмінності між процесами.

Номер слайду 13

Адсорбція Активоване вугілля як адсорбент використовують у цукровому виробництві для очищення цукрового сиропу від домішок, у виробництві спирту — для відокремлення від сивушної олії. Широкого застосування воно набуло в медицині для виведення токсичних речовин з шлунка, кишечнику, інші сорбенти — з крові, плазми крові й лімфи. Однак треба знати, що за тривалого використання активованого вугілля організм втрачає такі поживні речовини, як білки, жири та вуглеводи.

Номер слайду 14

Адсорбція. Лабораторні досліди. Дослідження адсорбційних властивостей активованого вугілля та різноманітних домашніх адсорбентів.

Номер слайду 15

Адсорбція Адсорбенти містяться в побутових пристроях для очищення води, засобах для видалення запаху в холодильнику . Пакетики з гранулами силікагелю вміщують у корпуси наукових приладів для поглинання водяної пари з повітря. Кульки з поглиначем запаху

Номер слайду 16

Адсорбція Отже: Адсорбція - явище поглинання речовини з газуватого середовища чи розчину поверхневим шаром рідини або твердого тіла. Активоване вугілля та силікагель - сорбенти. Адсорбційні явища поширені в живій і неживій природі. На адсорбції активованим вугіллям отруйних речовин з повітря ґрунтується дія протигазу. Адсорбція - основа численних промислових операцій і наукових досліджень.

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Параграф 16

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку