Урок 50. Тема уроку: Елеонор Портер (1868–1920). «Поліанна» .

Про матеріал

Урок 50. Тема уроку: Елеанор Портер (1868–1920). «Поліанна» .

Мета: продовжити знайомство учнів із розділами твору «Полліанна»; сприяти розумінню учнями глибини закладеної у творі ідеї; формувати навички виразного читання, переказу, виділення головних епізодів та деталей, характеризування образів; уміння висловлювати оціночні судження; виховувати гуманістичне, оптимістичне світобачення, пошану до загальнолюдських цінностей, виховувати доброзичливість, взаєморозуміння та взаємоповагу.

Перегляд файлу

image

image

ЕЛЕОНОР ПОРТЕР

Народилася 19 грудня 1868 року у місті Літлтон штат Нью-Гемпшир, у родині перших переселенців до Америки.

image З дитинства Елеонор захоплювалась музикою, співала в церковному та світському хорах, вчилась у бостонській консерваторії.

Але після одруження з Джоном Лиманом Портером у 1892 році вона переїхала разом з чоловіком спершу в Масачусетс, потім в Теннессі, а потім в Нью-Йорк, і захопилася письменством.

image У 90-их роках на сторінках американських журналів з'являються її перші оповідання, написані під псевдонімом Елеонор Стюарт, а в 1907 році світ побачив її перший роман «Зустрічні течії».

Найвідоміший роман письменниці, «Полліанна», вийшов у світ 1913 року і відразу став шалено популярним.


image

image

image


imageНезабаром твір було екранізовано, поставлено на сцені, почали з’являтися переклади іншими мовами. Уже до 1920 року книга перевидавалася 47 разів!  По всій Америці створювалися «Клуби Полліанни» (і не тільки для дітей, кілька таких клубів були створені навіть в американських тюрмах), члени яких змагалися між собою в умінні грати в радість.

Знаменита актриса німого кіно

Мері Пікфорд заплатила Портер астрономічну в ті часи суму за право на екранізацію повісті

image Роман «Полліанна» за хопив читачів настільки, що на адресу Елеонор Портер посипався шквал листів з проханнями розповісти, що сталося з головною героїнею роману далі.

 Тому вже в 1915 році письменниця видала друком наступний роман — «Юність Полліанни».

Всього за кілька років письменницької кар'єри Елеонор Портер створила 4 томи коротких оповідань і 14 романів для дітей та дорослих.

У 1920 році Елеонор Портер померла.

imageНаступного дня по її смерті газета «Нью-Йорк Таймс» опублікувала некролог під заголовком "Померла авторка «Полліанни».

На честь письменниці в її  рідному містечку Літтлтоне кожного року у червні  відмічають День Полліанни (англ. Official Pollyanna Glad Day) і день пам’яті Портер у грудні.


image

В ЦЕНТРАЛЬНОМУ ПАРКУ МІСТА СТОЇТЬ БРОНЗОВА СТАТУЯ ПОЛЛІАННИ.

ВИСТАВА «ПОЛЛІАННА».  ТЕАТР  ІМЕНІ  МАРІЇ ЗАНЬКОВЕЦЬКОЇ , В СЦЕНІЧНОМУ  ВАРІАНТІ  ПОЛЛІАННА  ЗАВІТАЛА  ДО ЛЬВОВА 18 БЕРЕЗНЯ  2011 РОКУ  ВПЕРШЕ.

image

imageУ сучасній англійській мові слово «полліанна» вживається дуже широко, й означає  щиру і веселу людину, невиправного оптиміста.

РАДІСТЬ  - ЦЕ

imageРадість – всесвіту пружина,

Радість – творчості душа, Дивна космосу машина Нею живиться й руша.

Радість квіти розвиває

І розгін дає сонцям,

Їх в простори пориває, Невідомі мудрецям.

                           

                           Ф. Шиллер. Ода “До радості”

ЩИРА ПОСМІШКА ПОДОВЖУЄ

ЖИТТЯ.   

imageУмійте радіти життю!

pdf
Додано
29 березня 2023
Переглядів
243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку