Урок 53. Тема уроку: Початок війни РФ проти України: окупація, анексія Криму, збройна агресія на сході України.

Про матеріал

Урок 53.

Тема уроку: Початок війни РФ проти України: окупація, анексія Криму, збройна агресія на сході України.




Мета:

Знаннєвий компонент: розкрити зміст понять "Мінські домовленості", "тимчасово окупована територія", "антитерористична операція" (АТО), "Операція об'єднаних сил" (ООС), "добробат", "кіборги", "гібридна війна", "волонтерський рух".

Діяльнісний компонент: визначити передумови, причини, ознаки та наслідки збройної агресії Росії проти України; схарактеризувати зміст документів України, Європейського Союзу (ЄС), ООН, США про визнання Росії агресором Оцінно-ціннісний компонент: формувати вміння аналізувати Звернення до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором, затверджене Постановою Верховної Ради України від 27 січня 2015 р.; обґрунтувати на основі аналізу документів твердження про визнання Росії державою-агресором щодо України.

Обладнання: підручник, мультимедійна презентація (додається). Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Перегляд файлу

Урок 53.

image

Тема уроку: Початок війни РФ проти України: окупація, анексія Криму, збройна агресія на сході України.

Квазіреферендуми і проголошення маріонеткових квазідержав Донецької Народної Республіки (ДНР),

Луганської Народної Республіки (ЛНР)

Мета:

Знаннєвий компонент: розкрити зміст понять "Мінські домовленості", "тимчасово окупована територія", "антитерористична операція" (АТО), "Операція об’єднаних сил" (ООС), "добробат", "кіборги", "гібридна війна", "волонтерський рух".

Діяльнісний компонент:визначити передумови, причини, ознаки та наслідки збройної агресії Росії проти України; схарактеризувати зміст документів України,

Європейського Союзу (ЄС), ООН, США про визнання Росії агресором

Оцінно-ціннісний компонент: формувати вміння аналізувати Звернення до

Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором, затверджене Постановою Верховної Ради України від 27 січня 2015 р.; обґрунтувати на основі аналізу документів твердження про визнання Росії державою-агресором щодо України.

Обладнання: підручник, мультимедійна презентація (додається). Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Хід уроку

План уроку:

1.Окупація та анексія Росією Криму.

2.Збройна агресія Росії на сході України.

АТО.

3.Мінські угоди.

4.Операція об’єднаних сил (ООС).

image

23 лютого в Севастополі відбувся 20-тисячний мітинг, на якому вирішили рішення не перераховувати у Київ податки, а міським головою проголосили громадянина Росії О. Чалого.

image25 лютого свою акцію перед Кримським парламентом провели сепаратисти. У ніч на 27 лютого парламент та уряд Криму були захоплені так званими «зеленими чоловічками»

(російським спецпідрозділом), над ними підняли прапор Російської Федерації.

11 березня 2014 р.вр Криму та Севастопольська міська рада прийняли Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. Згідно з нею в разі рішення народів Криму за результатами референдуму увійти до складу російської федерації Крим буде оголошений суверенною республікою і саме в такому статусі звернеться до уряду росії з пропозицією про прийняття до складу російської федерації як нового суб’ єкта.

image18 березня 2014 р. у москві президент росії  путін, прем’єр-міністр самопроголошеної республіки крим аксьонов, голова новоствореної державної ради республіки крим константинов, підписали так званий договір про прийняття Криму до складу Росії.


image


image

image

image

image2.   14 квітня 2014 р. виконувач обов’язків Президента України  О. Турчинов ввів у дію рішення РНБО, після чого розпочалася широкомасштабна антитерористична операція

Робота з істричним джерелом

Із виступу О. Турчинова, в.о. президента України. 13 квітня 2014 р.

«Ми робили все, аби уникнути людських жертв. Але ми готові дати відсіч всім спробам вторгнення, дестабілізації та

терористичним діям зі зброєю в руках. РНБО прийняла

рішення розпочати широкомасштабну антитерористичну

операцію із залученням Збройних Сил України. Ми не дамо росії повторити кримський сценарій у східному регіоні України».

image

image

image

image

image

image

image

image

28 липня 2014 —  грудень

2014 Дебальцеве  було визволене  21 січня -18 лютого  2015

Дебальцеве  є містом з великим залізничним вузлом, яке лежить на автошляху міжнародного

значення , що поєднує Луганськ з Донецьком.

imageБої за Дебальцеве

image

image


image


image25—26 серпня 2014 противник в районі міст Іловайськ та Кутейникове оточив українські частини (у «котлі» опинилися підрозділи п’яти добровольчих батальйонів та окремі частини регулярних військ). в оточенні наші військові 4 дні вели запеклі бої з окупантами, було прийнято рішення вивести українські підрозділи з оточення. Під гарантії російської сторони вихід з Іловайська був призначений на 29 серпня і передбачав рух у колонах двома маршрутами.

Однак російські військові із засідок розстріляли колони на відкритих ділянках доріг.

У боях за місто Іловайськ загинуло офіційно 366 українських вояків, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 128 попали в полон.

image

image

Робота з історичним документом

Висновки Європейської ради (3 березня 2014 р.)

imageЄвропейський Союз рішуче засуджує явне порушення суверенітету й територіальної цілісності України актами агресії, що вчинені силами росії, як і дозвіл на їх застосування на території України, ухвалений 1 березня 2014 року радою федерації росії.

Робота з історичним документом

Міністр закордонних справ Латвії Е. Рінкевичс (Твітер) (2014).

Російське вторгнення в Україну повинно бути розцінено Радою Безпеки ООН як акт агресії, ООН має реагувати відповідно, це – війна.

Міністр закордонних справ Канади Дж. Бейрд (Твітер) (2014)

Російські акти агресії та залякування по відношенню до України  вимагають колективної  реакції.

З виступу на радіо міністра закордонних справ Польщі Р. Сікорського (2014)

Нам потрібен перегляд  відносин з росією. Країна, яка вдається до агресії проти іншої європейської  країни-сусіда, не може розраховувати, що ми

повернемося до відносин business as usual… Запровадження економічних

санкцій проти рф націлене на досягнення результатів у більш довгостроковій перспективі, а Україна потребує допомоги вже сьогодні… Найбільше Україні можуть  допомогти  США.

image

image

image

image

image

imageПобоювання Ф.-В. Штайнмаєра виявилися цілком обґрунтованими. На міжпарламентській раді Україна – НАТО в червні 2015 р. міністр оборони України С. Полторак

поінформував присутніх, що за час перемир’я бойовики понад

4 тис. разів порушили «режим тиші». На непідконтрольну

Україні територію в Луганській і Донецькій областях рф стягнула велику кількість озброєння, зокрема 558 танків.

image

image

image

image


image


2022    рік: Початок війни Росії проти України

image21 лютого 2022 року президент росії володимир путін визнав незалежність самопроголошених “донецької народної республіки" та “луганської народної республіки". Відповідні документи ратифікував парламент країни. путін заявив також, що до цих утворень належать території донецької та луганської областей України. Вранці 24 лютого Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі. Україна чинить запеклий опір

image

Розпочавши збройну агресію проти України, РФ порушила норми та принципи міжнародного права, двосторонні та багатосторонні угоди. Такі дії є важким злочином проти міжнародного миру, який передбачає міжнародно-правову відповідальність Російської Федерації як держави та міжнародну кримінальну відповідальність її вищого керівництва.
pdf
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
3064
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку