Урок 6 клас Тема уроку: «ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ. ХМАРНІСТЬ»

Про матеріал
Тема уроку: ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ. ХМАРНІСТЬ Мета уроку: поглибити знання учнів про властивості атмосфери шляхом уявлень про водяну пару і утворення хмар; ввести поняття «вологість повітря», «хмарність»; навчити учнів розрізняти абсолютну і відносну вологість, розв’язувати задачі на визначення вологості; розвивати вміння вибудовувати причинно-наслідкові зв’язки на основі вивчення залежності кількості водяної пари від температури повітря; сформулювати в учнів уміння застосовувати отримані знання в практичній діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:«ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ. ХМАРНІСТЬ» Тема уроку:«ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ. ХМАРНІСТЬ»

Номер слайду 2

Мета уроку: поглибити знання учнів про властивості атмосфери шляхом уявлень про водяну пару і утворення хмар; ввести поняття «вологість повітря», «хмарність»; навчити учнів розрізняти абсолютну і відносну вологість, розв’язувати задачі на визначення вологості; розвивати вміння вибудовувати причинно-наслідкові зв’язки на основі вивчення залежності кількості водяної пари від температури повітря; сформулювати в учнів уміння застосовувати отримані знання в практичній діяльності.

Номер слайду 3

Правила співпраціМи повинні: Працювати дружно Мислити логічно Діяти швидко Говорити переконливо

Номер слайду 4

Три стани води. Вода рідка тверда газуватаstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 5

Випаровування – це перехід води з рідкого чи твердого стану в газоподібний.

Номер слайду 6

А чи бачили ви, як випаровується вода?Конденсація відбувається, коли водяна пара охолоджується і переходить із газоподібного стану в рідкий.?

Номер слайду 7

Залежність кількості водяної пари в насиченому повітрі від його температури. У атмосферу водяна пара надходить унаслідок випаровування з поверхні океанів, річок, озер, ґрунту. Вміст водяної пари у повітрі називають вологістю повітря. Повітря не може вміщувати безмежно багато водяної пари. Ця межа залежить від його температури. Чим вища температура, тим більше пари в 1 м3 повітря. Наприклад, 1 м3  повітря за температури +10 °С може вмістити більш як 9 г пари, а за +20 °С — 17 г. Якщо повітря увібрало максимально можливу за даної температури кількість пари, його називають насиченим. Якщо воно містить водяної пари менше, ніж можливо – його називають ненасиченим.

Номер слайду 8

Для визначення кількості води в повітрі використовують два показники: – Абсолютна вологість (А) – максимальна кількість водяної пари в грамах, що утримується в 1 м3 повітря при даній температурі. Найменша абсолютна вологість повітря в Антарктиді – соті частки г/м3, - найбільша на екваторі – 23 г/м3. Найменша в Україні в січні - близько 3 г/м3.

Номер слайду 9

– Відносна вологість (В) – відношення фактичного вмісту водяної пари в повітрі до максимально можливого при даній температурі, що визначається у відсотках. В=А/М*100%, де М – максимально можлива кількість водяної пари при даній температурі. Відносна вологість показує, на скільки повітря насичене водяною парою.

Номер слайду 10

Наприклад, якщо t= +30 °С в 1 м 3міститься 15 г. водяної пари, а для насичення необхідно 30 г. , то відносна вологість буде: В=А/М*100%, В = 15/30*100% = 50 %- Це означає, що повітря на 50 % насичене водяною парою.

Номер слайду 11

Розв’язання задач на визначення абсолютної та відносної вологості1.  t = — 10 °С. Вологість повітря 1,5 г/м3. Абсолютна вологість 2 г/м3. Відносна вологість? 2.  t= +10 °С. Вологість повітря 4,5 г/м3. Абсолютна вологість 9 г/м3. Відносна вологість?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

гігростатгігрометр

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Види хмар«Хмари — це точні сигнали про погоду. Це небесна азбука Морзе. Вся справа в тому, щоб уміти їх розпізнавати».

Номер слайду 17

Назва. Висота. Погода. Перисті>6000 м. Зміна погоди. Купчасті2000 – 3000 м. Зливи, грози, град. Шаруваті200 м. Довгочасні, обложні дощіТипи хмар

Номер слайду 18

Перисті хмари

Номер слайду 19

Купчасті хмари

Номер слайду 20

Шаруваті хмари

Номер слайду 21

Середня річна хмарність для всієї планети становить 5 балів Найбільша хмарність — над екватором,Найменша — над пустелями і полюсами.

Номер слайду 22

Інтерактивний метод «Обери позицію»Хмарність більша над океанами. Хмарність більша над материками. Я вважаю, що … Тому що ….

Номер слайду 23

Нефоскоп

Номер слайду 24

Конденсація водяної пари може відбуватися не тільки на різній висоті, а й біля земної поверхні. Таке буває тоді, коли поверхня охолоджується: влітку й восени вранці перед сходом сонця й увечері після заходу. Тоді утворюється туман – скупчення великої кількості надзвичайно дрібних, завислих у повітрі краплинок.

Номер слайду 25

V. Бліц турнір«Доповни речення» 1)   Перехід води з рідкого чи твердого стану в газоподібний — це…2)  Кількість водяної пари у грамах, яка може міститися в 1 м3 повітря за певної температури,— це... 3)   Скупчення завислих в атмосфері дрібних крапель води або кристалів льоду — це... 4)   Відношення фактичного вмісту водяної пари в повітрі до можливого за певної температури, виражене у відсотках,— це...5) Для вимірювання відносної вологості використовують прилад …6) Перехід «надлишкової» водяної пари в рідкий стан …

Номер слайду 26

VІІ. Домашнє завдання: • Опрацювати 35 параграф підручника ( с.138-141)• Практична робота № 6 «Складання діаграм хмарності, їх аналіз»

pptx
Додано
2 січня 2023
Переглядів
1660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку