Урок: 7 клас Футуристичний дизайн

Про матеріал
Тема: Футуристичний дизайн – погляд в майбутнє. Мета: Навчальна: Ознайомити учнів з футуристичним дизайном, ідеями футурологів у містобудуванні та технологіях. Виховувати естетичного ставлення до мистецтва, світу в різних сферах діяльності людини; усвідомлення своєї належності до соціально-культурного середовища .Розвивати креативність, нестандартність мислення, виховувати готовність використовувати отриманий досвід у творчій роботі. Тип уроку: комбінований.
Перегляд файлу

Тема: Футуристичний дизайн – погляд в майбутнє.

Мета: Навчальна: Ознайомити учнів з футуристичним дизайном, ідеями футурологів у містобудуванні та технологіях. Виховувати естетичного ставлення до мистецтва, світу в різних сферах діяльності людини; усвідомлення своєї належності до соціально-культурного середовища .Розвивати креативність, нестандартність мислення, виховувати готовність використовувати отриманий досвід у творчій роботі.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання:для вчителя -комп’ютер, проектор,метод розгортка для учнів — альбом, акварельні фарби, пензлі, палітра, склянка з водою, простий олівець.за вибором

Хід уроку

I Організація класу

1)Привітання  

Добрий день діти , мене звати Ясик Д.А сьогодні я у вас буду вести урок. Кожному з вас хочу побажати бути на уроці  успішним , креативними,кмітливими та експериментувати.

2)Перевірка готовності до уроку

Давйте перевіримо чи все у нас готово для нашого уроку ( альбоми , олівці,пензлі,фарби , ємкість для води )

I I Вивчення нового матеріалу

1)Етап орієнтації

Які  види дизайну ви знаєте ?Який ваш найулюбленіший вид? Про який із видів образотворчого мистецтва кажуть «Замурована музика», «кам’яний літопис світу»?.Які якості повинні бути притаманні архітектурній споруді?(міцність, пристосованість для кліматичних умов)На які підвиди поділяється архітектура за призначенням? в) житлова, громадська, промислова

2)Етап ціле покладання

Сьогодні ми більш детельно поговоримо про футуристичний дизайн,дізнаємося його особливості. Познайомимося з найсучаснішими винаходи футуристичного дизайну в архітектурі та інтер’єру.Та розкриємо питання чому саме його називають погляд в майбутнє. Та спробуємо створити власний ескіз міста майбутнього.

Можливо після цього уроку вам сподобається робити ескізи міста майбутнього та ви самотужки захочете самостійно створити свій власний дизайн міста.

3)Вступна бесіда

Як часто ви ловили себе на думці, що мрієте про майбутнє, уявляєте що буде через

десятиліття, чи навіть сто,тисячу років?

- Які приклади з історії ви знаєте, коли люди мріяли, розробляли техніку, яка

випереджала час? (Леонардо да Вінчі), уявляли і описували майбутнє (Артур Конан-

Дойл, Жуль Верн, Герберт Уеллс), архітектори-фантасти…

Футуризм-радикальний літературно-художній напрям авангардного мистецтва, був поширений на поч. ХХ ст Його представники оспівали майбутне як еру техніки, високих швидкостей темпу життя.

Футурнем виник в Iталії, і першими стали його поширювати поети, до яких пізніше приєдналися  художники. Футуристи на чолі з Томмазо Марінетті ратували за творче оновлення мистецтва, сповідували культ руху. Вони прагнули відобразити динамічну форму, втілити в ній енергію сучасного життя. їхніми художніми засобами та прийомами були: контраст кольорів і форм, поеднання різних ракурсів, рішучі маaки, подрібнен. ня контурів і форм, динамічні лі ні, накладення послідовних фаз на одне зображення принцип симуль. танності) тощо. Лідер і теоретик футуризму Умберто Боччoні спробував виявити засобами пластики кгmeву енергію iсилулiодишн передати в скульптурі рух м язів у момент її крокування. Бунтарський живопис Боччоні насичено енергією і світлом , ніби випромінюючи його дивіз Абсолютний рух.

У своїх творах Джакомо Балла прагнув до об'еднання форми, кольору, руху і звуку. Картину, на якій він зобразив політ ластівки, глядачі сприймають, як стнлізова. ну розкадровку. Карло Карра передав рух коня, яким керує жокей. Футуристи збагачували живопис Додатковим виміром -часовим Стихія танцю привертала особливу увагу Джино Северіні. Тож, демонстрація переміщення в просторі персонажів створювала ілюзію руху.

На основі поеднання й переосмислення ідей кубізму футуриаму образотворчому мистецтві виник капрям кубoфуmурusм. Цoоклоктичre явище проіснувало недовго, але подарувало світові таких яскравих представників вітчиaняного авангарду, як Давид Бурлюк і Олек. сандр Богомазов. Кубофутуризмом захоплювалисл й К. Малевич. О. Екстер та їх. дух бунтарства і творчого кипіння притаманний діяльності видат. ного aошкардиста, поета і художжка Данила Бурлюка (1882-1961) нащадку козаків-запорожців родом зі Слобожанщини (так він писав про свое українське походження у спогадах футуриста судилося стати ідеологом модернізму. Спільність багатьох достатньо зухвалих естетичиxх ідей cднала футуриста поетів і художників. Володимир Маяковський вважав до Бурлюка своїм .дійсним учителем За власни ми підрахунками художник нами onав 16 тисяч картин. Iх розкидало по різких континентах, де жив і творив цей невтомний мандріoпик бунтар у мистецтві, наче підтверджуючи свое прізвище імпульсивним бурхливим характером і епатажною творчістю.

Оскар Німейєр привніс в сучасну архітектуру пластику "вільного вигину", що перевернула уявлення сучасників про форму і функціональності, створив понад 400 споруд у 18 країнах світу. А ще великий архітектор, за його власними словами, все своє життя любив дивитися на хмари, "чекаючи одкровення в їх постійно мінливих формах".

Будинок майбутнього… Місто майбутнього…Яким чином вони будуть розвиватися?Найчастіше про це думають архітектори. Технічна вигадка, своєрідність, містобудівне винахідництво архітекторів – футурологів буквально не знають меж фантазії. Єдине світове місто, міста – мости, перекинуті над протоками, що розділяють континенти й острови, міста – кратери, гори – лабіринти, підводні та плаваючі поселення та жилі штучні супутники Землі… - неможливо перелічити все різноманіття їх проектів.

94-річний футуролог з Флориди Жак Фреско пропонує людям всієї Землі відмовитися від грошей, урядів, бізнесменів і рекламних агентів, та стати мешканцем ідеального життя в ідеальних містах за його проектами.

Жак Фреско дивиться в наше спільне майбутнє і бачить там тільки гарне. В абсолютно ідилічному майбутньому Фреско немає бідних і немає багатих, усі рівні, живуть в одному світі без кордонів і ніщо не затьмарює їхнього існування. Якщо робота, то тільки та, що приносить радість, і на благо всього людства. Земна куля - спільний дім для всіх, затишний і куди більш комфортабельний, ніж зараз. За квиток не платити ні копійки. Жити в хмарочосі посеред океану і не платити за оренду. А можна взагалі не працювати і хоч до старості вчитися у найкращих університетах світу.

За даними статистики, 50% людей у світі - жителі міст. Можливо, ця цифра буде збільшуватися рік від року, а може бути ... міста почнуть зникати з лиця планети! Принаймні,такий варіант розвитку подій не виключає футуролог Данила Медведєв. То якими ж вони будуть - мегаполіси майбутнього? На цей рахунок у Данила прогнози, практично,фантастичні: «Найбільші міста планети будуть більше пов'язані один з одним, ніж з власними країнами. Глобальні мегаполіси (так званий клуб елітарних міст) будуть центрами інновацій, розваг, туризму і просто людського спілкування». Ці «столиці світу» будуть пропонувати не товари і навіть не послуги, а спосіб життя. Вони розділять між собою обов'язки: попрацювавши у фінансовій столиці, людина зможе підлікуватися в медичній, а на вихідні виїхати в театральну. Власні квартири в таких містах стануть пережитком минулого.Динамічні і мобільні професіонали будуть часто і легко переїжджати з місця на місце.Різниця - інший район або інший континент - для них зникне.Ті ж, кого не влаштує неймовірний темп життя нових надміст, зможуть перебратися в невеликі поселення. У них збережеться звичний спосіб життя, але повністю зміниться технічне забезпечення. Будинки будуть оснащені сонячними і вітряними генераторами, а машини - їздити на біопаливі, зробленому зі сміття. У будинках буде панувати розумна техніка. Розвиток віртуальної реальності дозволить більшості людей працювати дистанційно.

Промисловість, навколо якої колись і виникли наші мегаполіси, більше не гратиме у житті міст ніякої ролі. Десь на Землі залишаться заводи і фабрики, але оскільки працювати там будуть тільки роботи, то мало хто буде навіть знати, де вони розташовані. Роботи заповнять і вулиці міст.Пробки зникнуть: «По-перше, літаючі автомобілі вже на підході. Дослідні зразки існують, і, думаю, приблизно через десять років ми побачимо перші летомобілі. Також, за прогнозами Данила, вулиці будуть забудовані будинками-трансформерами:«Перетворення будівлі з університету в офіс, а з театру - в житло дозволить задовольняти швидкозростаючі і часто мінливі потреби жителів».

Один з таких проектів представив архітектор Цветан Тошка.За його задумом у містах майбутнього повинні піднестися до неба величезні міста-квіти з великою кількістю сонячного світла і зеленню.

5 )Виконання практичного завдання

Пропоную розпочати роботу над створенням власний ескізу міста майбутнього.У важно роздивіться деталі та виконайте власне місто та не забувайте про закони перспективи.

1)виконується графічний малюнок, проробляються всі мілкі деталі,

2)враховуючи закони перспективи та деталізуемо.

3)робота виконується в кольорі.

6)Інструктаж до роботи

1) На олівець не натискаемо 2) користуемося палітрою

 3) змішуемо не більшн 3 кольорів4) беремо не багато води

Практична робота

1) Індивідуальна та фронтальна робота

2) Слідкування за часом та поставою учнів

3) Фізхфилинка

закрити очі і посидіти спокійно, відкрити, подивитися вдалину тате що знаходиться ближче до нас Витягнути праву руку вперед. Стежити очима, не повертаючи голови, за повільними рухами вказівного пальця витягнутої руки вліво і вправо, вгору і вниз.

7 Підсумок уроку

1 Загальна оцінка уроку

2 Виставка закінчених творчих робіт учнів з подальшим аналізом кращих досягнень та

допущених помилок.

- Що ви встигли зробити на уроці?

- Чого досягли?

- Що залишилося для мене невирішеним?

 

 

docx
Додано
16 грудня 2020
Переглядів
1574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку