Урок "7 Природних чудес України"

Про матеріал
Цікавий урок-подорож, де є зупинки, фізкультхвилинки, додаткові творчі та інтерактивні завдання, які учні із задоволенням будуть виконувати.
Перегляд файлу

Тема: Урок – проект «Сім природних чудес України».

Мета: Продовжувати знайомство з природною спадщиною українського народу; показати ексклюзивні презентації семи природних чудес України; створити туристичний маршрут – своєрідну візитну картку нашої країни; визначити риси національного українського характеру; вдосконалювати навички самостійної роботи учнів за індивідуальною програмою, вміння працювати у складі творчої групи; розвивати естетичні смаки учнів; виховувати в дітей патріотичні почуття, гордість за свою Батьківщину; розширювати світогляд учнів, знайомлячи їх з розмаїттям природного ландшафту, багатовіковою історією та самобутніми культурним пам’ятками України.

 

ХІД  УРОКУ

І. Організація класу.

Любі учні, рада вас вітати до уроку. Привітайтесь один з одним посмішкою, посміхніться нашим гостям, привітайтесь. Гарне, ласкаве сонечко радує нас своїми теплими промінчиками. Тож і ми з гарним настроє починаймо наш урок.

 

ІІ. Мотивація.  

1.     Акровірш – загадка «Рідний край»

У всіх людей одна святиня,

Куди не глянь, де не спитай

Рідніша їм своя пустиня,

Аніж земний в чужині рай.

Їм красить все їх рідний край.

Нема без кореня рослини,

А нас, людей, без батьківщини.

                                                                           Микола Чернявський

Мабуть, ви здогадались, що це акровірш-загадка. Прочитайте перші букви кожного рядка. Так – це Україна.

 

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку

Діти, у нас сьогодні незвичайний урок. Наш урок присвячений Україні. Сьогодні ми відчуємо себе справжніми синами й дочками українського народу. Велика і прекрасна наша Батьківщина. Це - безмежні колосисті поля, вишневі та яблуневі сади, повноводні ріки та синьоокі озера, різнобарвні луки та затишні гаї, мальовничі села та великі міста.

Епіграфом до сьогоднішнього уроку ми взяли слова "Відкрий для себе Україну". І  ми з вами здійснимо віртуальну подорож і відвідаємо сім природних чудес нашої держави, які за підсумками Всеукраїнської акції Сім чудес України заслужили на почесне звання Природне чудо.

 Хто із вас знає що таке чудо?

Чудо – це щось надзвичайно прекрасне. Те, що гідне великого подиву, незвичайне, дивовижне.

 

Існує 7 нових чудес світу. Це Великий китайський мур, Стародавнє м.Петра (Йорданія), Христос-Спаситель (статуя в Ріо-де-Жанейро, Бразилія), Історичне святилище Мачу-Пікчу (Перу), Доколумбове місто Чичен-Іца (Мексика), Колізей (Рим, Італія), Тадж Махал (Індія)

В нашій країні є багато таких чудес, за номінаціями Всеукраїнської акції Сім чудес України обрали:

7 історичних чудес України:

7 замків, фортець, палаців

7 чудес Києва

7 історичних міст та містечок

Ми сьогодні звернемо нашу увагу на природні чудеса України, їх теж сім, про які ви готували повідомлення.

Отож давайте розпочнемо нашу подорож.

 

ІV. РОЗКРИТТЯ ТЕМИ УРОКУ. 

 

1. Гранітно-степове Побужжя

Гранітно-степове Побужжя – одна з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала у морські глибини вже протягом 60 мільйонів років. Тут виявлено 86 представників флори і фауни, занесених до Червоної книги України та Європейського Червоного списку.

Гранітно-степове Побужжя надзвичайно багате на археологічні пласти: палеоліт, мезоліт, неоліт, мідний і залізний віки, епоха бронзи, черняхівська та трипільська культури, свідоцтва поселень кімерійців, савроматів, скіфів, ольвіополітів, давніх слов’ян, римлян.

Всього у цьому районі між селищами Мигія та Олександрівка виявлено 98 археологічних пам’яток.

На території Гранітно-степового Побужжя знаходився острів Гард (в околицях сучасного м. Южноукраїнська). Першим паланковим отаманом тут був князь Дмитро Вишневецький – легендарний Байда.

Від с.Кінецьпіль до м. Южноукраїнська проходить чергування ділянок порогів та спокійної течії. Найкращі пороги, які є Меккою водного туризму і місцем паломництва тисяч спортсменів та туристів, розташовані біля сіл Мигія, Куріпчино, Семенівка, Львове, Іванівка, Констянтинівка і останні – біля м. Южноукраїнська. Прямовисні скелі каньйону — улюблене місце змагань скелелазів.

 

2. Асканія-Нова

Серед заповідних об’єктів України біосферний заповідник «Асканія-Нова» посідає особливе місце, адже історія заповідання його території нараховує близько 110 років. Так, багатий землевласник Фрідріх Фальц-Фейн у 1898 році у своєму родовому маєтку за власною ініціативою першим у світі вилучив з господарського використання ділянку своїх угідь, яка стала праядром теперішнього найбільшого в Європі (11054 га) заповідного типчаково-ковилового степу.

Переважають багаторічні трави (51 %). До «Червоної книги України» занесено 13 видів вищих рослин, 3 види грибів та 4 – лишайників. Шість видів квіткових асканійської автохтонної флори занесені до міжнародних червоних списків.

Тваринний світ заповідного степу, в основному, зберіг свою аборигенну фауну, за винятком крупних видів ссавців та птахів. Тут зустрічаються типові мешканці степового ландшафту: малий ховрашок, степовий байбак, тушканчик великий, заєць-русак, мишовидні гризуни, а також середні та дрібні хижаки: звичайна лисиця, степовий тхір, ласка.

 

У густому травостої мешкають не менше 1155 видів членистоногих, 7 видів земноводних і плазунів, 18 видів ссавців, в різні пори року зустрічається більше 270 видів птахів, з яких 107 видів залишаються на гніздування.

На території Великого Чапельського поду в умовах, наближених до природних, утримуються табуни диких копитних з різних континентів. Тут протягом усього року мешкають бізони, сайгаки, лань європейська, коні Пржевальського, туркменські кулани, благородні олені, кафрські буйволи. Влітку сюди випускають стадо антилоп канна, гну та нільгау, зебр та вихідців з далекої Індії – гаялів. Ближче до осені в центрі поду збирається велика кількість перелітних птахів: різні види качок, багатотисячні зграї журавлів, сірих гусей, куликів.

 

3. Мармурова печера(відео)

 

Фізкультхвилинка "Австралійський дощ"

 

4. Дністровський каньйон

 Природа Дністровського каньйону своєрідна та неповторна. На його території близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення, тут збереглися унікальні еталони відслонень гірських порід.

 Сучасна назва Дністра веде свій початок з Київської Русі і означає «швидка вода».

 На Дністрі гори підходять так близько до ріки, що утворюють каньйон, руслом якого тече ріка. Типовий вигляд Дністровського каньйону – круті скелясті або заліснені береги, дика і неторкана природа, мальовничі острови. Потоки джерел в деяких місцях зриваються з кручі просто в річку, перетворюючись у живописні водоспади. Окремі частини скал нагадують швейцарський сир, весь у «дірках» від виходів печер і гротів.

 У навколишніх селах зустрічаються пам’ятники культури різних народів, що в давнину населяли долину Дністра (церкви, костели, монастирі, палаци, руїни замків і фортець), зокрема печери, деякі з них служили монахам скельних монастирів.

 На Дністровських схилах є велика кількість рідкісних рослин, тварин, птахів. Теплий клімат у каньйоні відрізняє цю місцевість від інших територій Західної України. Стіни каньйону затримують сонячне тепло, через що влітку дощів тут майже не буває, а навесні зелень розцвітає на 2-3 тижні швидше, ніж в інших частинах області.

 Мальовничий ландшафт гірського типу, чарівні ліси, річка, водоспади, печери, химерні скелі, пташине різноголосся роблять Дністровський каньйон справді райським куточком природи.

 

5. Озеро Синевир

Озеро Синевир справедливо вважається найкоштовнішим природним скарбом однойменного Національного природного парку та однією з візитних карток Українських Карпат. Розташоване воно на висоті 989 м над рівнем моря.

Існує легенда, згідно якою мальовниче озеро утворилося від потоку сліз графської доньки Синь, на місце, де її коханого, простого верховинського пастуха Вира, було вбито камінною глибою за наказом підступного графа.

Насправді ж Синевирське озеро утворилося у післяльодовиковий період, близько 10 тисяч років тому внаслідок перекриття річкової долини зсувами.

Вода – слабомінералізована, чиста, прозора. Тут водиться три види форелі – озерна, райдужна та струмкова. Проте, скупатися у Синевирі вам не вдасться: окрім заборони, не дозволить ще й температура води, яка максимально нагрівається лише до 11-13°С.

Краєвиди навколо водного дзеркала – надзвичайною мальовничі та величні. Стрімкі схили, вкриті стрункими ялинами, вік яких сягає 140-160 років, спадають прямо до водної поверхні. Посередині ж озера розмістився, немов зіниця блакитного ока, невеликий острівець площею усього кілька метрів. Звідси і народна назва Синевиру – Морське око.

Люди своєю творчою фантазією намагаються доповнити красу природи. Архітектори вдало вписують оглядові площадки у навколишній ландшафт. А на півострівці височить вирізана із червоного дерева скульптурна композиція місцевих майстрів-умільців «Синь і Вір». Висота монументу – 13 метрів, вага – близько 30 тон. Відображаючись у воді, він сприймається таємниче, як чудова казка про безсмертне кохання.

Недалеко від Синевирського озера, на Чорній річці, можна відвідати унікальний, єдиний у Європі Музей лісу і сплаву. Тут можна ознайомитися зі старовинним знаряддям праці лісорубів, побачити різні побутові та житлові споруди, пройтися по греблі, милуючись чудовими краєвидами, дихаючи цілющими пахощами свіжого повітря.

 

6. Озеро Світязь

 Найкраща природна туристична прикраса Волині – озеро Світязь, що розташоване недалеко від смт Шацьк, центру відновленого у 1993 році району.

Світязь – найбільше озеро у групі Шацьких озер, найглибше озеро природного походження в Україні. Живиться воно підземними водами та артезіанськими джерелами. Вода тут надзвичайно прозора і м’яка. У сонячну погоду дно видно на кількаметровій глибині.

Є у Світязя дивовижна приваблива сила. Слід увійти до його кришталевої води, як душа наповнюється радістю. Майже уздовж всієї берегової смуги озера ростуть ліси. У літній час тут можна удосталь надихатися напоєним ароматом хвої повітрям, назбирати чорниці, ожини, грибів. Такого задоволення не має жоден, хто звик відпочивати на морському узбережжі.

Славиться Світязь своїми лящами, окунями, щуками, сомами, але справжнім делікатесом і місцевою “родзинкою” вважається вугор. Це озеро люблять порівнювати із Байкалом. Звичайно, масштаби не ті, але і тут глибини досить істотні: трапляються підводні «ями» у 32, 37, 38 та навіть 58,4 метрів. Біля берегів Світязь переважно мілкий. Можна пройти півтори сотні метрів, аж поки вода досягне грудей.

Світязь також унікальний за своїм хімічним складом, тут після війни будували санаторії для поранених танкістів і льотчиків, лікували опіки. Озерна вода має цілющі властивості, адже у своєму складі вона має срібло, йод і гліцерин. А шкіра після купань в Світязі стає відчутно еластичною.

На берегах озер розміщені бази відпочинку, санаторії, спортивні та дитячі табори. В останні роки проводиться Міжнародний пісенний фестиваль «На хвилях Світязя».

 

7. Подільські Товтри

Товтри – це залишки узбережних рифів, витягнених паралельно давній береговій лінії. Аналогів у світі немає, але подібні за геологічними структурами скелясті гряди є у Великобританії та США…

У межах парку росте майже 1700 видів рослин, у складі фауни на території парку та суміжних районів лівобережжя Дністра є всі характерні представники цієї зони. Наявність на території парку старих лісових масивів, відкритих крутосхилів та карстових печер сприяє поширенню тут хижих птахів та кажанів. До Червоної книги України занесено 60 видів рослин та 85 тварин.

Велику цінність і значимість для рекреаційного господарства Національного природного парку «Подільські Товтри» складає запас мінеральних вод з унікальними терапевтичними ефектами, різноманітними розсолами з підвищеною концентрацією брому, йоду та ін.

 

Наявні природно-кліматичні умови, різноманітність ландшафтних територій, цінні джерела мінеральних вод, багаточисельні пам’ятки природи, історії, культури відносять територію Національного природного парку «Подільські Товтри» поряд з Кримом, Карпатами і Закарпаттям до числа найбільш перспективних рекреаційних зон країни.

Значну туристично-рекреаційну цінність Подільських Товтр складають лісові масиви. Поряд з річками та іншими водними акваторіями їм відводиться основна роль в організації короткочасного відпочинку місцевого населення та туристів. Територію парку можна використовувати з туристично-рекреаційною метою протягом усього року.

Унікальні ландшафти сприяють також проведенню різноманітних туристичних змагань регіонального та всеукраїнського рівнів з пішохідного, водного туризму, альпінізму тощо.

 

Фізкультхвилинка

 

VІ. Підбиття підсумків та рефлексія результатів.

 

     Україна…Земля зі славною історією, народом, природою. Досліджуючи свою Батьківщину, ми вчимося  зростати  справжніми громадянами своєї країни.

 

     А тепер на закінчення виконаємо деякі завдання, щоб ви ще краще запам'ятали досліджений матеріал

Завдання надаються групам

Потрібно виконати відразу 3 завдання:

        скласти пазл і назвати що ж то у вас вийшло

F:\Я у світі 4 кл\Відкритий урок\Пазли\Синевир.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F:\Я у світі 4 кл\Відкритий урок\Пазли\Мармурова печера.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F:\Я у світі 4 кл\Відкритий урок\Пазли\Гранітно-степове Побужжя.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        визначити за тегами слів, які ж там слова зайві, не за нашою темою

 

F:\Я у світі 4 кл\Відкритий урок\Новая папка\Природні чудеса України (1).png

F:\Я у світі 4 кл\Відкритий урок\Новая папка\Природні чудеса України (2).png

 

F:\Я у світі 4 кл\Відкритий урок\Новая папка\Природні чудеса України (3).png

 

        виконати завдання за допомогою телефону за кюар кодом.

На виконання завдання дається 5 хв.

G:\Я у світі 4 кл\Відкритий урок\Новая папка\qrcode.png

 

     VІІ. Підсумок уроку

     Ось і добігла кінця наша подорож за маршрутом "Сім природних чудес України".

     Чи справдились ваші очікування від уроку?

     З’явилась у вас думка відвідати одне із запропонованих місць?

       Чи сподобався вам урок?

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
3 березня 2021
Переглядів
1710
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку