Урок.''Англія. Ідейно-естетичні погляди Оскара Вайльда. Проблема краси й моралі в романі ''Портрет Доріана Грея''

Про матеріал
Конспект уроку за творчістю О.Вайльда ''Портрет Доріана Грея''. Проблема краси й моралі у творі. Матеріал можна використати як для очного, так і для дистанційного навчання.
Перегляд файлу

Тема:    Англія. Ідейно-естетичні погляди і творчий шлях                                                          Оскара Вайльда. Проблема краси й моралі в романі                                                                       «Портрет Доріана Грея». Система образів. Еволюція                                                                       головного героя. Роль фантастики у творі. Символіка.                                                         Традиції і новаторство О.Вайльда в жанрі роману. 

 

Дидактичні цілі:

навчальні: ознайомити учнів з життям та творчістю Оскара Вайльда та його естетичною позицією; допомогти усвідомити значення  його творчості для розвитку сучасного роману та ідейно-художні особливості «Передмови» до роману «Портрет Доріана Грея»; поглиблювати навички конспектування, самостійної роботи з додатковою літературою; 

розвиваючі: розвивати зв’язне мовлення, аналітичне мислення, навички виокремлення головного, уміння визначати роль деталі в тексті;  

виховні: виховувати високі моральні якості

 

Тип уроку:   комбінований

 

Методи

навчання: діалогово-словесний, наочний, випереджальний, частково-пошуковий

Види

діяльності: фронтальна робота, індивідуальна робота, самостійна робота

 

Обладнання:  комп’ютер, екран, проектор

 

ХІД РОБОТИ

 

І. Організаційний момент.

 

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

1.Самоперевірка за твором Ф.Стендаля ‘’Червоне і чорне’’

2. Розвиток усного зв’язного мовлення.

Завдання: створіть асоціативний кущик до слова КРАСА.

 

ІІІ. Оголошення теми уроку, мотивація навчальної діяльності.

Продовжимо розмову про прекрасне. Однак сьогодні                                         завдяки творчості англійського письменника Оскара Вайльда та його роману «Портрет Доріана Грея» ми познайомимося з іншим поглядом на категорію Прекрасного.

 

ІV. Сприйняття нового матеріалу.

1. Укладання словника.

Декадансновітня духовна мода.

Естетизм – ідеологія, в основу якої покладено положення про перевагу в житті естетичних цінностей над етичними.   

Гедонізм – напрям етики, який вважає насолоду вищою цінністю буття.

 

2.Слово учителя:

Кінець XIX століття… «Кінець століття» в культурній свідомості асоціюється із занепадом усталених соціальних і естетичних традицій,                           що загрожує крахом цивілізації. Світовідчуття «кінця століття» з особливою силою виразилося в культурі декадансу.

В різних країнах Європи декадентські течії з’являються в середині                     80-х років. Декаденти переконані в тому, що повсякденна дійсність не має ніякого сенсу. Проза життя здається їм огидною.

Трагічно сприймаючи  зникнення Краси в сучасному світі, молоді митці Англії намагалися віднайти її в Мистецтві.

Великою фігурою світового декадентства став англо-ірландський поет, прозаїк, драматург – Оскар Вайльд.

Як істинний декадент, своєю поведінкою Вайльд-аристократ не просто йшов врозріз суспільству, він давав ляпаса офіційному вульгарному світу: вірші і проза екстравагантного модника – це їдкі і колючі нападки                            на прогниле суспільство, а в романі-парадоксі «Портрет Доріана Грей» лише лицемір не зрозуміє, що совість не можна безкарно вбивати.

Проте лідер естетизму, Оскар Вайльд, надавая перевагу естетичним цінностям над етичними, живився пристрастями до гомосексуальних зв’язків, був визнаний винним і засуджений за кохання до юнаків.

 Митець був переконаний в тому, що «художник той, хто створює прекрасне». Іншої мети у художника нема.

 

3. Робота з опорною схемою «Життя та творчість Оскара Вайльда».

Завдання: самостійно опрацюйте опорну схему №1. і у зошитах зробіть записи (слайд №9).

 

4. Робота з опорною схемою №2.  «Літературна спадщина О.Вайльда» (слайд №10).

Завдання: самостійно опрацюйте опорну схему і у зошитах зробіть записи.

 

 

Опорна схема №1.

 

5. Індивідуальне повідомлення. «Історія створення. Реальне підґрунтя роману».

Роман «Портрет Доріана Грея» мав реальне підґрунтя. У Вайльда                       у приятелях був художник Безіл Ворд. Вайльд, зустрівши одного разу у його майстерні надзвичайно красивого натурщика, вигукнув: «Який жаль,                          що і йому не минути старості зі всією її потворністю!» На це Безіл відповів, що готовий малювати красеня щороку, щоб старіння і в’янення відбивалися тільки на полотні.

Вайльд написав «Портрет Доріана Грея» на замовлення одного американського журналу. Написав трохи більше, ніж за два тижні, бо уклав парі зі своїм приятелем, що у рекордно короткий термін напише роман, який зведе з розуму весь Лондон.

У липні 1890 року роман опублікували в американському журналі «Ліппінкотс Манслі Мегазін». Журнальна публікація «Портрета Доріана Грея» мала широкий резонанс, і письменник вирішив видати твір окремим виданням, доопрацювавши окремі глави, аби зробити твір більшим                             за обсягом, бо в англійсьйй літературі того часу склалися певні традиції щодо жанру роману.

Саме для цього окремого видання О. Вайльд написав і відому «Передмову», що складається з 25 афоризмів. В афоризмах у парадоксальній формі була викладена естетична теорія О. Уайльда. У квітні 1891 року, набувши нового вигляду, роман вийшов окремою книжкою.

 

6. Загальна характеристика роману «Портрет Доріана Грея».

Візитка твору.

Жанр: інтелектуальний роман.

Літературний напрямок: синтез романтизму, естетизму, імпресіонізму, символізму.

Тема: історія життя і смерті Доріана Ґрея.

Сюжет заснований на традиційному у світовій літературі мотиві                        перетворення (у XІX столітті були дуже популярними історії олюднення. «Портрет Доріана Грея» – історія розлюднення).

Композиція: роман складається з Передмови та 20 розділів.

Експозиція: робота над портретом Доріана в майстерні художника Безіла Ґолуорда.

Зав’язка: фатальне бажання Доріана.

Розвиток подій.

Кульмінація: замах на портрет.

Розв’язка: смерть Доріана Ґрея.

 

7. Художній аналіз твору.

Завдання: самостійно опрацюйте опорні схеми, у зошитах зробіть записи. Спираючись на текст твору, наведіть приклади неоромантизму, імпресіонізму, символізму. 

Опорна схема №3 (слайд №31).

Риси неоромантизму:

  • У центрі зображення – сильна особистість, що протистоїть натовпу.
  • Увага до загадкового і фантастичного.
  • Сильні пристрасті.

Опорна схема №4 (слайд №32).

Риси імпресіонізму:

  • Вишукана мова роману.
  • Опис великосвітських віталень кімнат.
  • Опис вишуканого одягу персонажів.

Опорна схема №5 (слайд №36).

Образи-символи роману:

  • Доріан Гре  – символ вічної молодості.
  • Безіл  – символ служіння мистецтву.
  • Лорд Генрі – символ ідей гедонізму.
  • Сібіл – символ театральності життя.
  • Портрет  – символ совісті, душі Доріана.
  • Книга, подарована  лордом Ґенрі Доріану, – символ отруєння думок.
  • Кольоропозначення.

 

8. Перевірка опорних схем «Моральне падіння Доріана Грея».

 

9. Кольоропис роману.

Завдання: своєрідним образом-символом у творі є колір, який передає емоційний тон роману. Змальосуючи образ Доріана Грея, основну увагу письменник акцентує на всіх відтінках червоного. Як ви гадаєте, чому? 

«Готово! – воскликнул он (Бєзил) наконец и, нагнувшись, подписал своё имя длинными красными буквами в левом углу картины».

«…красные абажуры на свечах своим розовым отблеском оттеняли расцветавшую красоту его (Дориана) лица».

«Вишни были сорваны в полночь и пропитались прохладою лунного света».

«Дориану попалось на глаза атласное покрывало, пурпурное, богато расшитое золотом, –  великолепный образец венецианского искусства конца XVII века... Быть может, оно некогда служило погребальным покровом. Теперь эта ткань укроет картину разложения, более страшного, чем разложение трупа, ибо оно будет порождать ужасы... Как черви пожирают мертвое тело, так пороки Дориана Грея будут разъедать его изображение на полотне…»

«Что это за отвратительная влага, красная и блестящая, выступила на одной руке портрета, как будто полотно покрылось кровавым потом?»

 

V. Підсумки заняття.

Роман «Портрет Доріана Грея» – це ідеальний приклад нетрадиційної поетики, адже у ньому порушується межа між дійсним і фантастичним, об’єктивним і суб’єктивним, свідомим і підсвідомим.

Проблеми, які порушив декадент Вайльд: життя і мистецтво; прекрасне і моральне; щастя і насолода; егоїзм і злочин; проблема морального вибору; проблеми кохання і дружби, – надають роману філософської, реалістичної спрямованості.

Протягом всього роману Доріан Ґрей випробовує християнські догмати                                             на міцність. Та його смерть руйнує фундамент гедоністської теорії.

Стверджуючи, що «Будь-яке мистецтво не дає жодної користі», лідер естетизму, Оскар Вайльд, створив роман, у якому наявне прагнення істини, правди, добра – усе те, що людство визнає розумним, справедливим, істинним, моральним, прекрасним. Все ж таки переміг Бог.

 

VІ. Домашнє завдання.

1. Підготуватися до уроку позакласного читання. Прочитати твір О. Вайльда(за вибором).

2.Скласти твір за метафорою до твору ‘’Портрет Доріана Грея’’.

 

 

 

Використані матеріали сайтів:

1. Рубрика: Біографії [Електронний ресурс]: Коротка біографія Оскар Уайльд (Oscar Wilde) | Письменники//Режим доступу: https://mykniga.com.ua/ biograph/korotka-biografiya-oskar-uajld-oscar-wilde-pismenniki.html

2. Dovidka.biz.ua [Електронний ресурс]: «Портрет Доріана Грея»  історія написання//Режим доступу: https://dovidka.biz.ua/portret-doriana-greya-istoriya-napisannya/

3. Українські твори [Електронний ресурс]: «Причини i сутність моральної деградацii Дорiана Грея»//Режим доступу: https://tvory.predmety.in.ua/prichini-i-sutnist-moralnoyi-degradacii-doriana-greya/

 

 

 

 

 

doc
Додано
8 грудня 2023
Переглядів
562
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку